Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Bir Yudum İnsan > Bilimsel Çalışmalar ve Haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 07.10.2009, 02:45   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Düşünce okumaya çeyrek kaldı


Gerçek zamanlı beyin tarama cihazı olan fMRI, sinirsel aktivitelerin izlenmesini sağlıyor.

Yeni teknoloji, rüyaların kaydedilmesi, bilgisayarların düşünce gücüyle kullanılması gibi gelişmelerin başlangıcı olabilecek.

Görüntülerin beyinde nasıl kodlandığını modelleyen bilim adamları, zihinde kayıtlı nöral (sinirsel) aktiviteleri, deneğin daha önce gördüklerinin görüntüsüne dönüştürmeyi başardılar. Pratik uygulamaların hayata geçirilmesi için insanlığın önünde daha onlarca yıl olsa da, bu araştırma rüyaların görüntülenmesini sağlayacak cihazların ve düşünce gücüyle kontrol edilen bilgisayarların geliştirilmesi yolunda atılan önemli bir adım olarak görülüyor.



ÖNCEKİ ÇALIŞMADAN FARKLI

ABD'de yayımlanan Neuron adlı tıp dergisinde yer alan habere göre, Kaliforniya Üniversitesi'nde sürdürülen araştırma, sinir örüntülerini kullanarak sınırlı sayıdaki seçenek arasından doğru resmin bulunması üzerine dayanan daha eski bir çalışmanın devamı niteliğinde. Yeni çalışma, eski çalışmadan farklı olarak, beynin görme bölgesinin daha detaylı bir modeline dayanıyor ve doğru resmin seçilmesinden çok, görüntünün yeniden oluşturulması üzerine kurulu.

Araştırmacılar iki araştırma arasındaki farkı şöyle açıklıyor: 'Eski çalışma, bir desteden seçilen kartı tahmin eden illüzyonist gibiydi ancak bu son çalışmada seçilen kart evrendeki herhangi bir şeyin fotoğrafı olabilir. Dolayısıyla illüzyonistin hiç bilmediği bir kartı tahmin etmesi gerekiyor.'

Isin sırrı beyin tarama cihazında



Çalışmanın temelinde Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI - Funcıtional Magnetic Resonance Imaging) makinesi yer aldı. Gerçek zamanlı bir beyin tarama cihazı olan fMRI, beyne giden kan miktarını ölçülmesini ve deneklerin sinirsel aktivitelerinin izlenmesini sağlıyor. Beynin hangi görüntüyü nasıl kodladığını modellemeyi amaçlayan bilim adamları öncelikle, fMRI makinesine bağlı deneklere her gün karşılaştıkları nesnelerin ve canlıların fotoğraflarını gösterdiler. Deneklerin beyinlerinin fotoğraflara verdikleri tepkiler, bu amaçla geliştirilen özel bir yazılım aracılığıyla kaydedilerek bir hafıza bankası oluşturuldu.

Sonraki aşamada ise deneklere başka fotoğraflar gösterildi ve sinir sistemi etkinliğiyle bakılan görüntüler arasında ilişki kurulması sağlandı. Sistem, deneğin baktığı fotoğrafın hangisi olduğunu, 6 milyon görselden oluşan veritabanı içinden yüksek doğruluk payıyla seçti.

Araştırmacılar, bu yeni çalışmanın insanın zihninde canlandırdığı görüntünün eksiksiz olarak bilinebilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu, ilerleyen dönemde optik lazer tarayıcılar ve EEG gibi teknolojilerin de kullanılabileceğini belirtiyorlar. Beyinle doğrudan iletişim halindeki CAD-CAM uygulamaları ve Photoshop benzeri yazılımlar, tıbbi iletişim cihazlarıyla birlikte olası uygulamalar arasında gösteriliyor. Bu tür uygulamalar için henüz çok erken olsa da benzer yöntemler kişinin düşüncelerinin okunması gibi farklı durumlar için de kullanılabilir.

Çalışmanın getirileri bunlarla da kısıtlı kalmayacak. Olası nörolojik rahatsızlıklar için bir erken uyarı sistemi kurulması ya da felçlilerin çevreleriyle etkileşime girmelerini sağlayacak yeni uygulamalar geliştirilmesi de mümkün olabilecek.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.10.2009, 02:54   #2
Çevrimdışı
**EMEL**
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Düşünce okumaya çeyrek kaldı

Haydaaaa yok kalsın aman ne olur ne olmaz
__________________
Hayat dediğiniz 1 çay
İnsan ise sadece 1 şeker
Karıştırdıkça hayattan tat aldığını sanırsın
Oysaki;
Hayatın seni erittiğini çay bitince anlarsın..




  Alıntı ile Cevapla
Eski 08.10.2009, 01:28   #3
Çevrimdışı
nur@n
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Düşünce okumaya çeyrek kaldı

Daha yenimi keşfediyorlar..Bayanlarda var zaten bu özellik..
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz nur@n'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.10.2009, 03:04   #4
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Düşünce okumaya çeyrek kaldı

Biz düşünceleri nedense hep kötü şeyler oldugunda okuyoruz.İyi düşünceleri okuma kabiliyetimiz henüz gelişmemiş sanırım..
  Alıntı ile Cevapla
Eski 08.10.2009, 03:30   #5
Çevrimdışı
Emilio Santos
. . . . . Erlik'in Katili . . . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Düşünce okumaya çeyrek kaldı

nasıl yapacaklarmış anlamadım ama yapmasınlar iyi değil, pis, öğhkkk!
__________________
kahrolsun bağzı şeyler!
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
çeyrek, düşünce, kaldı, okumaya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.