Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Börek | Çörek


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 26.09.15, 00:39   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,514
Ettiği Teşekkür: 13552
Aldığı Teşekkür: 21603
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Kıvrım Böreği

Kıvrım Böreği











Kıvrım, Trakya' da özellikle Pomak köylerinde yapılan bir börektir. Yapımı oldukça kolay ve üzerindeki yoğurtlu sos sebebiyle de yumuşak, fırından çıktığında hoş kokusuyla sevilen bir börektir. Şimdilerde hazır yufka kullanılsa da, köy mutfağında elde açılan incecik taze yufka ile hazırlanır.
Burada bir de dip not düşmekte fayda var. Mutfak ile ilgili tabirler kullanılırken bazı malzemeler yöreye has isimlerle bilinirlik kazanır. Ekşimik de böylesi bir tabirdir. Anadolu mutfağında lor peyniri, çökelek gibi isimlerle anılsa da, mandıracılığın çok yaygın olduğu Trakya' da ismi ekşimiktir. Bu tabirleri de mutfak kültürümüz içinde "mutfağı başkalaştırmamak" adına korumak gerekir.



Malzemeler :
  • 3-4 Yufka
  • Yarım kg. ekşimik ( Lor Peyniri )
  • Yarım demet Maydanoz
  • 1 Yumurta
  • 1 kase yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Üzeri için susam
Yapılışı :
  • Maydanozlar ince kıyılıp, ekşimikle iyice harmanlanır. Bu arada tuzunu kontrol edebilirsiniz. Eksikse bir parça tuz ilavesi yapılabilir.
  • Diğer tarafta, yoğurt, yumurta ve sıvı yağ bir çırpma teliyle karıştırılır.
  • Yufkalar düz bir zemine serilir. Önce yoğurtlu karışım bir iki kaşık ölçüsünde, kaşıkla gezdirilerek yufkaya sürülür.
  • Bunun üzerine ekşimikli maydanoz karışımı yufkanın her tarafına eşit dağılacak şekilde elle serpilir.
  • Yufkanın karşılıklı iki ucu ( üst ve alt ) uçları birbirinin üzerine hafif gelecek şekilde kapatılır. Ardından iki ucundan büzülür.

  • Büzülen yufkalar 5-6 parmak kalınlığında olacak şekilde bıçakla kesilir.
  • Altı hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine, birbirine yanaşık şekilde içi ekşimikli harç dolu yufkalar alınır.
  • Üzerlerine yoğurtlu harçtan kaşık yarımıyla gezdirilir. Hatta üzeri için olan karışıma biraz daha yoğurt eklenirse daha yumuşak ve kızardığında güzel görünen, yumuşak bir börek elde etmek daha mümkün olur.
  • Üzerine susam gezdirilerek, altı üstü kızarana değin fırına verilir.
  • Çıkktıktan sonra, üzerine parmak uçlarıyla su serpelenip, bir bezle üzeri örtülüp bir süre dinlendirilir. Böylece böreğimiz kurumadan, yumuşacık bir hal almış olur.

Afiyet olsun...
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
böreği, kıvrım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.