Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Börek | Çörek


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 22.10.2015, 00:20   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kaz Akıtması (Edirne Mutfağı)

Kaz Akıtması ( Edirne Mutfağı )










Kaz akıtması Trakya' da Gacal ( Trakya' nın mübadeleler ve göçlerden önce de yörede yaşayan yerli halkı ) ve Pomaklar tarafından severek yapılan, yaygın olarak Edirne' nin Keşan, Enez ve İpsala mutfağında rasladığımız yöresel dokunuşlara sahip bir akıtma uygulamasıdır. Bulgaristan göçmenleri tarafından akıtma hamuru ve tavuk eti kullanılarak yapılan papara tarifi ile benzerlikler taşır. Batı Trakya' daki Türk köylerinde de bu tarife yakın, iç malzemesinde kıymalı harç kullanılan uygulamalara raslanır. Bu tarifte kaz etine yer verilmiştir ve bu haliyle yöreye has özellik taşımaktadır. Yöre mutfağından kaybolmaya yüz tutmuş bu tarif, Edirne' nin Enez ilçesine bağlı Abdürrahim Köyü' nden Kezban KİREZCİ' den ( 75 yaşında...) derlenmiştir.
Akıtmanın pişirilmesi sırasındaki bir diğer yöresel uygulama ise akıtmaların küçük bir sini büyüklüğündeki yayvan toprak kaplarda pişirilmesidir. Odun ateşi üzerinde ısıtılan bu kaplara Bulgaristan' dan gelen mübadele göçmenleri "kömbe" derlerdi. İçerisine ekmek ya da kete hamuru konur, ya da kaba uygun büyüklükte hazırlanan pideler bu toprak kabı örten kendine has bir kapağın üzerine köz konularak pişirilirdi. Hazırlanan hamur işi bu kapla anılırdı. Örneğin : Kömbe ekmeği, kömbe pidesi vb... Bu toprak kaplar ne yazık ki artık kaybolmaya yüz tutmuştur. Şimdi akıtmalar teflon yapışmaz tavalarda pişirilmektedir.


Malzemeler :

Akıtması İçin :
  • 1,5 Su bardağı süt
  • 2 Yumurta sarısı
  • Aldığı kadar un
  • Yaş maya
  • Tuz
  • Tereyağ veya margarin
İç Harcı:
  • Haşlanmış kaz eti
  • 1 Baş soğan
  • 1 Tatlı kaşığı salça
  • Kaz etinden hazırlanan et suyu
  • Arzuya göre baharat ( Karabiber, kırmızı toz biber, pulbiber vb...) ve tuz
Yapılışı :
  • Yaş mayayı, yarım çay bardağı ılık şekerli su içinde çözdürün
  • Süt, yumurta sarısı, yaş maya, tuz ve aldığı kadar un ilavesiyle çarpa çarpa karıştırarak boza kıvamında bir hamur elde edin.
  • Hamuru soğuk olmayan bir yerde mayalanması için beklemeye alın ve ara ara kontrol ederek kabaran hamuru çırparak yatıştırın.
  • Yapışmaz bir tavanın dibine çok az tereyağ ilave ederek, mayalı cıvık hamurdan bir kepçe alıp tavaya dökün.
  • Tavaya döktüğünüz cıvık hamuru tavanın her yerine yaydırıp inceltin.
  • Üzeri göz göz olan akıtma hamurunun, diğer yüzünü de tahta bir spatula ile zedelemeden çevirip aynı şekilde göz göz oluncaya kadar pişirin.
  • Akıtma hamurlarını üst kısımlarını tereyağ veya margarinle yağlayarak bir siniye üst üste alın.
  • Bir başka tencerede kaz etini biraz sıvıyağ ilavesiyle etler yumuşayıncaya kadar kaynatın.
  • Tercerede oluşan köpükleri sık sık delikli kepçeyle uzaklaştırın.
  • Et suyunu ince tel süzgeçten süzdürüp bir başka tencereye alın. İçerisine bir parça karabiber ve tuz ilave ederek birkaç taşım kaynatıp, et suyunuzu hazırlayın.
  • Kaz etlerini elinizle didikleyip, çok iri olmayan lifli parçalar haline getirin. Kenarda sıcağını atması için bekletin.
  • Bir tavada bir baş soğanı çentip pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Didiklediğiniz kaz etlerini de tavaya alıp soğanlarla beraber birkaç defa çevirin.
  • Salçasını, arzuya göre seçeceğiniz baharatlarını ve tuzunu ilave edip, et suyundan bir bardak ilave edin.
  • Tavadaki etler suyunu çekene kadar yumuşatıp altını söndürün.
  • Akıtmalardan biraz daha büyük bir sini alın. Akıtmalarınızın kalınlığına göre, iki-üç akıtmayı üst üste siniye alın.
  • Üzerlerine kaz etinden iç mazemesini iyice yaydırıp ilave edin.
  • Üzerine yeniden iki-üç kat akıtma koyun.
  • Bu işlemi akıtmalar siniden taşmayacak kadar devam ettirin.
  • Akıtmaları keskin bir bıçak yardımıyla dört üçgen parça oluşturacak şekilde orta yerlerinden kesin.
  • Üzerine kaynamış kaz suyundan elde edilen et suyunu aralarına özleşecek gibi gezdirip, siniyi ateş üzerine alın.
  • Birkaç taşım fokurdayacak kadar ateş üzerinde siniyi çevirtip, ılındırdıktan sonra sofraya alın.


http://www.trakyagezi.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.10.2015, 00:31   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaz Akıtması ( Edirne Mutfağı )

Kaz avına gittim.Açılan çukurların içine girersiniz,''mühre'' tabir edilen kaz mankenlerini etrafa koyarsınız ve kazların geçişini beklersiniz.Konya tarafında çok sık yapılır,bilhassa Sibirya üzerinden kaz akımı olduğunda.Ama doğru pişirmek lazım,bazıları biraz kokabilir.Öyle kazlar var ki 10 kg kadar olabilir.Eğer soslu ve terbiyeli yapılırsa eti çok leziz olur!

Yahu şu eski ''avcılık'' güdüsü yine mi başladı nedir?
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.10.2015, 00:45   #3
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaz Akıtması ( Edirne Mutfağı )

Bu akıtmanın tavuklusunu yemiştim , çokta hoşuma gitmişti .

Kazın yahnisini de çok yedim , ablam her gittiğimde keserdi .


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 22.10.2015, 00:52   #4
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaz Akıtması ( Edirne Mutfağı )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Bu akıtmanın tavuklusunu yemiştim , çokta hoşuma gitmişti .

Kazın yahnisini de çok yedim , ablam her gittiğimde keserdi .

O bahsettiğiniz herhalde evcil kaz.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 22.10.2015, 00:56   #5
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaz Akıtması ( Edirne Mutfağı )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
O bahsettiğiniz herhalde evcil kaz.


Ablam kendi bakardı .


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 22.10.2015, 01:01   #6
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaz Akıtması ( Edirne Mutfağı )

Ellerine sağlık @Suzim güzel bir tarif paylaşmışsın bizimle...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.10.2015, 01:10   #7
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaz Akıtması ( Edirne Mutfağı )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Duayen Mesajı göster
Ellerine sağlık @Suzim güzel bir tarif paylaşmışsın bizimle...


Teşekkürler @Duayen



__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
akıtması, edirne, mutfağı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.