Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Börek | Çörek


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 23.10.2015, 01:12   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Trakya Sini Mantısı

Trakya Sini Mantısı













Rumeli mutfağında hamur işlerine çokça raslanır. Trakya mantısı olarak da isimlendirilen bu mantının asıl adı sini mantısıdır. Bu mantı uygulamasına Trakya mutfağında, özellikle Kırklareli mutfağında çok yer verilir. Diğer yörelerin mantılarında olduğu gibi mantıların kaynayan suya atılması ile değil, kayamış suyun siniye alınarak demleninceye kadar ocakta çevrilmesi şeklinde hazırlanışıyla diğerlerinden ayrılır. Ayrıca diğer mantılardan farklı olarak öncesinde fırınlaması gerekmektedir.

Üç aşamalı bir yapımı vardır. Hamurun hazırlanması, iç harcının hazırlanması ve fırınlanmış mantıya yağlı suyun verilerek demlendirilmek üzere ayrıca ocakta pişirilmesi. Bu arada, sevenler için demlendirme aşaması tavuktan elde edilmiş et suyu ile de uygulanabilir. Diğer mantılarda raslanan servis aşamasında üzerine yoğurt dökülmesine bu mantıda raslanmaz.
Malzemeler


Hamuru İçin
  • Un
  • Ilık Su
  • Tuz
  • Sıvı Yağ









İç Harcı
  • 3 Baş orta büyüklükte soğan
  • 250 gr kıyma
  • Tuz, karabiber, kekik, nane, ( isteğe göre pulbiber )
Demlendirmek için
  • 3-4 bardak su ya da tavuktan elde edilmiş et suyu
  • Margarin, tereyağ veya sıvı yağ








Yapılışı
  • Hamur malzemesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.
  • Oklavayla açılan hamur, keskin bir bıçakla 2 cm genişliğinde kareler halinde kesilir.
  • Başka bir tavada iç harcı hazırlanır.
  • Burada iki şekilde hazırlama yoluna gidilebilir. Birincisi; malzemenin yoğrulduktan sonra çiğ olarak katılması, diğeri ise kavrularak elde edilen harçtır.
  • Bunun için soğanlar rendelenip suyu sıkılır. İçerisine kıyma ve baharatları karıştırılıp köfte hamuru gibi iyice özlenerek yoğrulur.
  • İkinici yolda ise; küp küp doğranan soğanlar pembeleşene kadar kavrulup, kıyma eklenir. Kıyma suyunu çekince baharatları ve tuzuyla iyice kavrulur.
  • Kare şeklinde kesilmiş hamurlara, el ucuyla alınan kıyma harcı konulur.
  • Orta kısmı açık kalacak, görünecek şekilde hamurun iki tarafı sıkılarak birleştirilir.
  • Altı yağlanmış bir sini tepsiye dizilir.
  • Hamurları pembeleşinceye ve iç malzemesinin iyice piştiğine emin oluncaya değin orta hararetli fırında fırınlanır.
  • Mantı fırınlandıktan sonra, başka bir tencereye su konulup kaynatılır. İsteğe göre bir miktar sıvı yağ, tereyağ veya margarin kaynayan suya ilave edilir. Burada tercih edilecek yağ damak zevkinize göredir. Hatta yağlı su hazırlamak yerine, tavuktan elde edilen et suyu da bu mantıyı çok lezzetli yapan bir başka tercihtir.
  • Kaynayan su mantıların üzerine gezdirilerek, sini bir ocağın üzerine alınır.
  • Ocağın üzerinde çevire çevire, üzerine bir başka sini kapatılarak pişirilir. Pişirmenin kıvamı, mantı suyunu içinceye kadar geçen zamandır.
  • Ilık olarak tabaklara alınarak servis edilir.

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.10.2015, 01:24   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Bundan böyle haritada da hep Trakya'ya bakacağım!Sözüm söz!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.10.2015, 01:28   #3
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Bundan böyle haritada da hep Trakya'ya bakacağım!Sözüm söz!


Sözünden dönenin kaşığı kırılsın


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.10.2015, 01:35   #4
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Sözünden dönenin kaşığı kırılsın

Aynen öyle!Bir büyük Türkiye haritası alıp yatağımın yanındaki duvara yapıştıracağım ve her gelene hep Trakya'yı göstereceğim!

Artık tüm bunları dedikten sonra benim kaşık kırılmaz!Varsın diğerlerinin ki kırılsın!Umurumda mı sanki!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.10.2015, 01:37   #5
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Aynen öyle!Bir büyük Türkiye haritası alıp yatağımın yanındaki duvara yapıştıracağım ve her gelene hep Trakya'yı göstereceğim!

Artık tüm bunları dedikten sonra benim kaşık kırılmaz!Varsın diğerlerinin ki kırılsın!Umurumda mı sanki!


Neşeniz yerinde allah daim etsin

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.10.2015, 01:43   #6
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Neşeniz yerinde allah daim etsin
Kendisi bilir valla!.Bu akşam zorda olsa Ajax'ı yendik.Biz öyle başlık falan açmayız,normal şeyler için!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.10.2015, 01:52   #7
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Kendisi bilir valla!.Bu akşam zorda olsa Ajax'ı yendik.Biz öyle başlık falan açmayız,normal şeyler için!

Tebrikler , allah daim etsin


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.10.2015, 02:07   #8
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Mantıyı oldum olası severim.Türkiye'nin çeşitli yörelerinde çok güzel yapılır.Örneğin,Kayseride de meşhurdur ama mantıları çok küçük yaparlar.Ne zaman Kadıköy çarşısına gitsem orada mantı,yufka vs satan çok eski bir yer vardır.Dükkana girdiğinizde 4-5 hanım devamlı mantı sararlar.Bayağı iri ve içi bol kıymalı olur.Ne zaman gitsem 2 kilo alır ve dip frize koyarım.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 23.10.2015, 02:12   #9
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Mantıyı oldum olası severim.Türkiye'nin çeşitli yörelerinde çok güzel yapılır.Örneğin,Kayseride de meşhurdur ama mantıları çok küçük yaparlar.Ne zaman Kadıköy çarşısına gitsem orada mantı,yufka vs satan çok eski bir yer vardır.Dükkana girdiğinizde 4-5 hanım devamlı mantı sararlar.Bayağı iri ve içi bol kıymalı olur.Ne zaman gitsem 2 kilo alır ve dip frize koyarım.


İnsanın kendi yaptığına benzemez ama benimde acil durumlar için mantıcım var .

Çok ta güzel oluyor
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.10.2015, 02:19   #10
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Trakya Sini Mantısı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
İnsanın kendi yaptığına benzemez ama benimde acil durumlar için mantıcım var .

Çok ta güzel oluyor
Valla Üstüne bol sarımsaklı yoğurt,kızgın tereyağı;hadi bir de biraz kuru nane(hatta kekik bile olabilir) gezdirdiğinde tam dünya turu olur!Başka bir boyut gibi oluyor.Üstüne de ''şekerpare'' çok severim!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
mantısı, sini, trakya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.