06.11.2015, 00:34 | #1 |
Çevrimdışı
|
Bursa'nın Cevizli Lokumu
Bursa'nın Cevizli Lokumu Bursa 'da yaşıyorsanız lokum size ilk olarak kına gecelerini ve" Bursa'nın ufak tefek taşları" nı hatırlatır..Aslında eğlenceyi, kına gecelerini, düğünleri pek seven biri değilimdir ama nedense bütün bunlar bana lokumu, dolayısı ile de lokum bunları hatırlatıyor.. Açma yapma niyetiyle hamur yaptığımda son anda Bilal'in haşhaşlı lokum istemesi planları değiştirdi..Normalde klasik ekmek hamuru ile cevizlisi, haşhaşlısı yapılan lokum tamamıyla mutasyona uğrayıp kahvaltılık soslu lokuma döndü..Daha bir poğça yapısına sahip lokumu biz çok beğendik ve geçen süre zarfında her çeşidini denedik..tabi sık sık yapmamızın artık çalışıyor olmam ve iş yerine getirecek bir şeyler arıyor olmamızda etkisi çok.. Haşhaşlı, salçalı, cevizli, susamlı vs.. nasıl yaparsanız yapın ama bir kez açma hamuru ile lokum yapmayı deneyin derim...Tabi şeker miktarını 1 kaşığa indirmeyi unutmadan.. Şimdi Bilal "Silk Road" oynamak için pc başında bekliyor ve oynayanlar varsa yazsınlar bana demeyi de ihmal etmiyor.. Tarifi bu yaramazdan kurtulduğum anda eklemeye çalışırım sanırım... Son yazıyı yazmamın ardından kaç ay geçti bilmiyorum ama tarifi almak için 6 aydır bloğumu tıklayan kişi kadar azimli olmadığım belli oldu.. Uzun zamandır beni bloğumdan uzak tutan sebep artık çalışıyor olmam gibi görünse de , asıl neden fotoğraf makinemin bozulmuş olması Bu süre zarfında çoook yemekler denendi, beğenildi, bloğa ekleyebilseydim ne iyi olurdu dendi fakat bir türlü hayata geçirilmedi.. Yakın bir zamanda bloğu hareketlendirmek , doğru dürüst bir fotoğraf makinesine sahip olmak istiyorum..Umarım istediklerim olur.. Tabi artık lokum tarifini yazmak için bu dediklerimin olmasını beklemeyeceğim. MALZEMELER - 1 su bardağı su, süt veya yoğurt - 1 su bardağı sıvı yağ - 2 yumurta (sarıları üzerine kullanılacak) - 1-2 yemek kaşığı şeker - 2 tatlı kaşığı tuz - 1 küp yaş maya ( 1 su bardağı ılık suda çözülmüş) - Aldığı kadar un - Bu malzemeden hamur yapıp üzerini örtüp mayalanmaya bırakıyoruz. YAPILIŞI - Mayalanmaya bıraktığımız hamur iki katına çıktığında hamuru iki parçaya bölüyoruz..Bir parçayı yağlanmış zeminde ellerimizi yağlayarak yarım cm. kalınlığa gelene kadar büyütüyoruz.. İç malzeme için sos kullanacaksanız kaşık yardımı ile sosu her yerine sürüp sıkı bir rulo yapıyoruz. Eğer klasik Bursa lokumu istiyorsanız bir çay kaşığı kadar yeni bahar, 1 çay kaşığı tarçın (arzuya bağlı) ve 1 su bardağı dövülmüş cevizi hamurun her yerine serpip rulo yapıyoruz. ruloyu 2 parmak kalınlığında dilimliyoruz ve kesik yerleri üste gelecek şekilde sıkıştırmadan tepsiye sıralıyoruz.. Bir süre tepsi mayasının gelmesini bekleyip, üzerine 2 kaşık suyla karıştırdığımız yumurta sarılarını sürüp 200 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerinin kurumaması için mutfak bezine sarıyoruz.. Not: Orjinal Bursa lokumu yapmak için hamurun su, tuz, un ve mayadan yapılması gerekiyor. daha pratik bir yol denemek isterseniz fırından hazır ekmek hamuru alıp denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca iç malzeme olarak ceviz dışında, dövülmüş susam veya haşhaş kullanabilirsiniz.. Yerken yanında siyah zeytin ve çay bulunması mecburidir..
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti |
06.11.2015, 00:41 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bursa'nın Cevizli Lokumu
Kına gecelerinin olmazsa olmazı , çerezle birlikte verilir .
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti |
06.11.2015, 00:45 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bursa'nın Cevizli Lokumu
Ben de çerezsiz kına da olurmu diyordum?
|
06.11.2015, 00:49 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Bursa'nın Cevizli Lokumu
Çerezsiz olmaz Bilmiyorum ama sanırım her kınada verilir .
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti |
03.08.2021, 20:36 | #6 |
Çevrimiçi
|
Cevap: Bursa'nın Cevizli Lokumu
Bursa'nın cevizli lokumu başka mı olurmuş ki diye daldım konuya.
Lokum değil, mayalı muyalı bir hamur işi ile karşılaştım |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
bursanın, cevizli, lokumu |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |