Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Börek | Çörek


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.07.2009, 21:30   #1
Çevrimdışı
Abartmatozu
Kurucu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çibörek ( Çiğbörek, çiberek, şiborek )

Kırım Tatarlarına ait olan muhteşem bir lezzet buldum nette
Annem burda olsa kesin yapardı
neyse şimdilik tarifi ile yetinelim



6-8 kişi için
Hamuru için malzemeler;
  • 1 kg un
  • bir tatlı kaşığı (silme) tuz
  • su
Harcı için malzemeler;
  • Yarım kg kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığından biraz az karabiber
  • ½ bardak su



Bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvamagelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır.







Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve sukarıştırılarak harç hazırlanır.
Meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır.







Hazırlananharç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklindeince bir tabaka halinde sürülür.



Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafınüstüne kapatılarak,

harcın dışarıya akmaması için yarım ay şeklinegelen çiböreğin kenarları bir tabakla ya da kapatma tırtılı ile kesilir.


Hazırlanan çibörekler daha önce bir tencerede kızdırılmış yaklaşık2 kg yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır.


Bizce bazı püf noktaları;
1- Varsa şöyin kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin
2- Harcı biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım bardak suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çibereklerin çoğu daha sulu olacaktır.
3- Hamurlar açılırken bir birine yapışmaması için unlamak gerekir. Çiböreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar.
4- İçine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılmalıdır.
Ayranla yenilmesi tavsiye olunur. Afiyet olsun...




Tarif : Meliha Gence
Derleyen : Dilek Gence
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Abartmatozu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.07.2009, 21:33   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çibörek ( Çiğbörek, çiberek, şiborek )

Oyyy oyyy... Her pazar günü kahvaltı sofrasının baş köşesinde yer alırdı...

Halen yapan var buralarda..

Buralarda Tatar böreği olarak satılır, öyle bilinir...

Teşekkürler Abartmatozu...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
Eski 15.07.2009, 21:34   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çibörek ( Çiğbörek, çiberek, şiborek )

Çok pratik ve kolay görünüyor.

İçine kıyma giren her hamur bence çok güzel oluyor. Ama malzemeden kısmadan yapılacak.

Sağolasın Abartmatozu. Senden börek tarifi almak nedense çok hoşuma gitti
  Alıntı ile Cevapla
Eski 15.07.2009, 21:35   #4
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çibörek ( Çiğbörek, çiberek, şiborek )

Niye be?

Erkekler bu konuda yeteneksiz mi yani...

Senin sahana girdi sanırım he..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
Eski 15.07.2009, 21:38   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çibörek ( Çiğbörek, çiberek, şiborek )

Senden olsa garibime gitmezdi

Ama Abartmatozundan olunca öyle düşündüm
  Alıntı ile Cevapla
Eski 15.07.2009, 21:51   #6
Çevrimdışı
Abartmatozu
Kurucu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çibörek ( Çiğbörek, çiberek, şiborek )

ben yapamam
annem yapar damla öğrenmeye çalışır
ben çok pis yerim
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
çiberek, çibörek, çiğbörek, şiborek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.