Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Börek | Çörek


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.01.2012, 22:57   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği
Pita




Basit gibi görünse de, el mahareti isteyen bir börektir Boşnak böreği. Kız yetiştiren annelerin miras gibi kızlarına öğrettiği bir börektir. Kayınvalidelerin gelinleri hakkında en dikkat ettikleri beklentidir Pita. Eğer ki gelin tadına varılası bir Pita yapamıyorsa, vay haline. Aile toplantılarında ya da konuk ağırlanan kalabalık sofralarda, gelinin yaptığı Pita' yı tatmak için özellikle dikkat kesilirmiş gelenler. Güzel yaptıysa, kaynana böbürlensin dursun sofrada. Yok eğer yapamadıysa, gelin odadan çıkınca kayınvalideye hemen serzenişler başlarmış gelen konuklar. "


“Nerden buldun bu gelini, bir Pita bile yapamıyor!"





Yugoslavya' da Perşembe ve Pazar geceleri özellikle Pita yenir. Türkiye' de yaşayan Boşnaklar ise Perşembe akşamlarını bu leziz börekle tatlandırırlar. Çünkü Perşembe günü Müslümanlar'da Cuma gününün arifesidir. Pazar ise Hıristiyanlarca kutsaldır. Her iki günde de, Boşnaklarca un ve hamurda bolluk bereket olduğu anlayışından hareketle, bu kutlu günlerin hatrına, bolluk ve bereketin çoğalması dilenir, verilen nimetlere böylesi bir köklü gelenekle bir anlamda şükredilmiş olur.

Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır. Hatta pırasalı olanı Arnavutlar ve Boşnaklar arasıında neredeyse milli bir mesele haline getirilmiş durumdadır. Kol böreği şeklinde sarılıp ortadan tepsinin sonuna doğru daire şeklinde sarılarak hazırlanır. Buna karşılık patatesli, lor peynirli ( ekşimik ) veya kabaklı iç harcıyla da yapılmaktadır.



Malzemeler




Hamuru İçin
  • Un
  • Ilık su
  • Tereyağ
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz

İç Harcı İçin

  • Ispanak, pırasa, kabak, lor peyniri, patates, kabak ( Arzuya göre biri tercih edilir. )
  • 2 büyükbaş soğan
  • Tuz
  • İsteğe göre karabiber ve kırmızıbiber




Yapılışı


Unu geniş ve cam bir kaseye eleyerek koyun.Tuzunu dökerek unun ortasını açın.Ilık suyunu ekleyin.Hamuru açarken sürmek için 2 yemek zeytinyağını ayırıp kalan yağı ilave edin.

Etrafındaki undan azar azar alarak yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırın.Yuvarladığınız hamurları buzdolabında üstü kapalı olarak 1 saat dinlendirin.

Bu arada iç harcı hazırlayın.

Böreğin iç harcı için, ince doğradığınız soğanı zeytinyağında 5 dakika soteleyin.Salçayı ilave edip 5 dakika daha kavurarak ocağı kapatın.





Ispanakları mümkünse tahta bıçakla yoksa elinizle kopararak sotelediğiniz soğana ekleyin. Harcınıza tuz, karabiber ve peyniri ekleyerek karıştırın.


Bekleyen hamurları oklava ya da merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın.

Açtığınız hamurun üzerine ayırdığınız zeytinyağından 1 tatlı kaşığı sürün ve elinizide yağlayarak hamuru açabildiğiniz kadar açın.
Bu işlemi, hamur yumuşamış ve yağını çekmiş olacağı için kolaylıkla yapabilirsiniz.Merdane ile açmaya başladığınız hamuru elinizle kenarlardan çekerek uzatın.Hamuru açacağınız zemin geniş olmalıdır.

Hamuru dolaptan çıkardığınız şekilde açın ve üst üste tekrar katlamayın.Yaklaşık olarak büyük bir fırın tepsisi ya da daha büyükçe açılan hamurların üzerine ıspanaklı peynirli harçtan koyun ve heryerine yayın.





Hamuru iki taraftan ortaya doğru yuvarlayarak iki uzun rulo elde edin.Hamuru ortadan ayırarak elde ettiğiniz iki ruloyuda birbiri etrafında döndürerek gül şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin. Böreklerin üzerine sadece zeytinyağı sürün.





Hazırladığınız börekleri 200 derecede önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.





Pişen böreklerin üzerlerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı suyu karıştırarak sürün.


Kapalı bir kapta, temiz bir mutfak bezine sararak 10-15 dakika muhafaza edin ve sıcak servis yapın.





Not :

Geleneksel olarak hazırlanan Boşnak böreği, sofra üzerinde veya oklava kullanılarak asla açılmaz. Burada sofra bezi üzerinde açılarak yapılan usul, yaşlılarımızın bizlere öğrettiği usuldür.

Resimler ve tarif "Benim Yemek Kitabım"dan alınmıştır.

__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
20 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.01.2012, 23:22   #2
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Ben bundan yedim ki.. Lüleburgaz'lı Boşnak bir arkadaşımda pırasalısını hem de.
Zahmetliye benziyor , yazık gelin kızlara
Teşekkürler Başakça
.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.01.2012, 23:25   #3
Çevrimdışı
Nemika
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

En sevdiğim börek..!

not: Sevgili yöneticim, pazar günü müsait misiniz?
__________________
Ben Sevmem Kendimi! Sevmem Öyle Herkesin Sevdiği Şeyleri..


  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Nemika'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.01.2012, 23:37   #4
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi nemika Mesajı göster

En sevdiğim börek..!

not: Sevgili yöneticim, pazar günü müsait misiniz?
Müsaitim sevgili Nemika.

Yoksa bana mı geleceksin? Şimdiden söyleyeyim geldiğinde "ayyy köpekkk" diye çiyaklamak yok ama





__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.01.2012, 23:43   #5
Çevrimdışı
Nemika
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Köpek değince aklıma bir şey geldi: Annem beni doktora götürmüş .Doktor sormuş: ''nesi var?''.Annem ;''yaa sanırım boğazlarını üşüttü. Üç gündür hırlıyor'' demiş
Doktor eyvah! hırlıyor mu dedin? bu çok önemli demiş

Not: hırıltısı var diyecekti garibim
__________________
Ben Sevmem Kendimi! Sevmem Öyle Herkesin Sevdiği Şeyleri..


  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Nemika'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.01.2012, 00:23   #6
Çevrimdışı
Öykü
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Çok güzel görünüyor. Teşekkürler Başakça.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Öykü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.01.2012, 00:32   #7
Çevrimdışı
Gece
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Teşekkürler Başakça ve ''aaaa senin yemek kitabın mı var''
demek istiyorum...
__________________
"Aşk nasıl da kırılgan, sus dedim ama olmadı
Kalbimden ismin geçti , kimseler duymadı"
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Gece'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.01.2012, 01:50   #8
Çevrimdışı
SuLTaN
Fosforlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Çoook güzel görünüyor.
Böreklerin hepsi güzel be.

Ellerine sağlık Başakça.
__________________
"Dostlar bizi hatırlasın..."
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz SuLTaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.01.2012, 03:30   #9
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

baksam bir dert... bakmasam bir dert.. varın halimi siz düşünün..

yarın börek alacağım pastaneden... kurtuluşu yok..
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.12.2013, 00:37   #10
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Yengem Boşnak'dır ve bu böreği harika yapar. En kısa zamanda yengemi ziyaret etmem gerek sanırım, pek canım çekti Pita böreğini.

Teşekkürler Başakça.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
adıyla, boşnak, boşnaklarca, böreği, dillendirilen, pita


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.