02.03.2013, 15:26 | #1 |
Çevrimdışı
|
Anadolu Ekmeği | Bazlama
Bazlama, Türk mutfağından bir ekmek türüdür. Ekmek olarak sadesi yüzyıllardır Türkler tarafından yapılır ve yenir. Farklı malzemeler kullanarak birçok farklı türü yapılabilir; kıymalı ve peynirli gibi. Özellikle Çukurova yöresinde çok meşhurdur. Sade türüne Samsun yöresinde Pıtpıt dadenilmektedir. Bazlama Anadolu’da özellikle de Orta Anadolu’da yaygın olarak yapılır. Daire şeklinde 20-25 cm kadar çaplı, 1 cm kadar kalınlıkta açılan hamurlar sac veya tandırda pişirilir. Bazı yörelerde (Niğde-Elazığ) çok ince 2-3 mm kalınlıkta açılır.
Beze halinde olan hamurun oklava ile ince açılarak, tandır sacı üzerinde pişirilen ekmeğe yufka bazlama denir. Yufka bazlama normal yufka ekmek ölçüsünden çok küçüktür. Çünkü, pişirilen yufka bazlama genelde dürüm yapmak için kullanılır. Peynirli dürüm, yağlamaç ya da sürmeç denilen dürüm yapılır. Deri (tulum) peyniri veya çanak içerisinde bulunan köy peyniri dürüm yapmaya çok elverişlidir. Bu peynirle yapılan dürümün bir adı da sıkmaçtır. Taze yufka bazlama dürüldükten sonra avuç içerisinde sıkılır, bu yüzden adına sıkmaç denir.
|
02.03.2013, 15:31 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Bazlamaya bayılırıımmmmm.
Hemen pişince zeytinyağına banıp yemeyi çok severim. Tereyağında yumurtada çok lezzetli olur. Et ilede çok süper gider Sıcacık tazecik yemesini severim Teşekkürler |
02.03.2013, 15:51 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Bazen hafta sonları Çakırlar'a kahvaltıya gideriz. Harika bir atmosferi vardır oranın. Köylü kadınlar sac üzerinde katmer, gözleme, bazlama yaparlar.
Çam ağaçları arasındaki koca alanda, derme çatma yapılmış 3-4 basamaklı merdivenlerle yukarı çıkılan ve yer minderleri olan ağaç ev benzeri yere yerleştikten sonra, nefis bir köy kahvaltısı ısmarlamak ayrı bir keyiftir. Kömürlü semaver bir kenarda yerini alır. Yer masasının üzerine domates, biber, bal, tereyağ, zeytin, peynir, isteyene sahanda yumurta, gözleme, katmer.. Hepsi dizilir. Ayrı olarak ısmarlanmış olan bazlama gözlere şenlik olarak gelir. Yeni pişmiş, sıcacık... Orta kısmında koca bir kaşık konmuş olan tereyağ ekmeğin sıcaklığı ile erimeye başlamıştır. Pasta gibi kesersiniz dilim dilim, sonra da parmaklarınızın arasından akan yağa aldırmaksızın bir güzel indirirsiniz mideye Tabii bu nefis kahvaltıyı yaptıktan sonra, orman havasının da etkisiyle bir uyku basar, isteyen kıvrılır minderin üzerine, şekerleme yapar, isteyen de ya ormanda yürür, ya da köy pazarını dolaşır. Canan, canımı çektirdin. Ellerine sağlık |
02.03.2013, 16:00 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Canan ne güzel hazırlamış konuyu ve resimlerine de bakıp teşekkür edip çıkacaktım.
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim... Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim... |
02.03.2013, 16:18 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Çok canım çekti Fena oldum görünce. Ne desem ki. Balık ilede gider yaa offffff. Yeşillikleri doldur içine sar ye. Offff bilemessin ne çok sevdiğimi Ama ocaktan yeni inmiş olsun
|
02.03.2013, 16:45 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Bayılırım bazlamaya, benim de canım çekti şimdi, merkeze indiğim de alayım bari Teşekkürler Canan
|
02.03.2013, 16:50 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Yufka bazlamanın yanında çay varsa, kaç kez yediğini bilemezsin. |
02.03.2013, 18:02 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Ah ne lezzetli olur, herşeyin yanına gider mi yahu, gidiyor işte
İyi ki yok, olsa nasılda iştahla yerdim. Teşekkürler Canancım. |
02.03.2013, 18:27 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Çok güzel özenle hazırlanmış bir konu,resimleri görüp özenmeyen,canı çekmeyen insan olamaz herhalde
Ellerina sağlık Canan Şimdiki katkılı unlar ile yapılan bazlamada,eski lezzetini bulmak olanaksız. |
03.03.2013, 01:14 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama
Kendin yapabiliyorsan yap yoksa marketlerde satılanlarda lezzet namına bir şey yok.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
anadolu, bazlama, ekmeği, hamur, kadar, maya, pamuk, tarifi, yufka |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |