Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Börek | Çörek


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.03.2013, 15:26   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Anadolu Ekmeği | Bazlama







Bazlama, Türk mutfağından bir ekmek türüdür. Ekmek olarak sadesi yüzyıllardır Türkler tarafından yapılır ve yenir. Farklı malzemeler kullanarak birçok farklı türü yapılabilir; kıymalı ve peynirli gibi. Özellikle Çukurova yöresinde çok meşhurdur. Sade türüne Samsun yöresinde Pıtpıt dadenilmektedir. Bazlama Anadolu’da özellikle de Orta Anadolu’da yaygın olarak yapılır. Daire şeklinde 20-25 cm kadar çaplı, 1 cm kadar kalınlıkta açılan hamurlar sac veya tandırda pişirilir. Bazı yörelerde (Niğde-Elazığ) çok ince 2-3 mm kalınlıkta açılır.

Bazlamanın pişmiş kalınlığının 1,5-2 cm, renginin unun randımanına göre esmer veya beyaz olduğu belirtilmiştir.
Bazlama Denizli’de mısır ve buğday unu karıştırılarak yapılmaktadır. Bazı yörelerde bazlamanın üstüne susam ekilmektedir.Bazlamaya Eskişehir’de “tapıl,” Aydın’da “bezdirme,” Isparta’da ve Denizli’de “bazdırma” denilmektedir.

Buğday unu, mısır unu, darı unu, tuz, su ve ekşi maya ile hazırlanır. Mayalanmış hamur bezelere ayrılarak 1-1,5 cm kalınlıkta açılarak saçta pişirilir. Bazı yörelerde mayasız olarak yufkadan biraz daha kalın ve küçük hazırlanan, sacta pişirilen ekmek türü olarak belirtilmiştir. Mayasızbazlamaya Zonguldak ve Çankırı’da “göbü, İzmir’de bezdirme, Manisa’da pezdirme adı verilir. Antalya’da darı ekmeği denilen bazlamanın yapıldığı belirtilmiştir.

Hamur bir gün önceden, ekşitmek için mayalanır ve bırakılır. Buna hamur üretme denir. Zaten önceden bulundurulan mayalık bir parça ekşi hamur sayesinde iyice mayalanan hamur sabah erkenden yoğurulur. Bir müddet dinlenmeye bırakılır. Hamurun iyice mayalanıp kabarmasından sonra oklava ile yufkadan biraz kalın olarak açılarak pişirilene şebit, daha da kalın olarak açılıp pişirilene de bazlama denir. Geleneksel olarak odun ateşinde toprak sac üzerinde pişirilir, ancak günümüzde genellikle elektrikli sac veya ocak kullanılır. Bazlamanın özellikleri tereyağlı yağlaması çok güzel olmaktadır.










  • 4 bardak un
  • 1.5 bardak ılık su
  • 1.5 çay kaşığı kuru maya (1/4 paket yaş maya)
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz



Tuzun, şekerin ve mayanın bulunduğu karışımı ılık suda eritin.

Karışıma biraz daha un katarak, yumuşak kıvamda olacak şekilde yoğurun.

Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir örtü ile kapatın. Ilık bir ortamda kabarmasını sağlayın.

Kabarmış olan hamuru beşe ayırarak bezeler yaparak, yine nemli bir bezin üzerine sıralayın. Ve üzerlerini yine nemli bezle kapatın.

Bezeleri 10 dakika dinlendirdikten sonra yarım sanim kalınlığında olacak biçimde açtığınız hamurları teflon tavada arkalı önlü pişirin.














  • 1 kilo un
  • 700 ml süt
  • 1 paket kuru maya( instant maya )
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker



Un, maya, tuz ve şeker iyice karıştırılır ,süt yavaş yavaş eklenir yumuşak bir hamur yoğurulur , mayalanmaya bırakılır .Mayalanan hamur parçalara bölünür , yuvarlayıp bir bezin üzerinde üzerlerine nemli bir bez örtülerek 15-20 dakika bekletilir Dinlenen hamurlar tabak büyüklüğünde açılır , tekrar üzerleri ıslak bezle örtülür , hepsi bitince ilk açılanlardan pişirmeye başlanır, iyice ısıtılmış teflon tavada veya sacın üzerinde pişirilir, pişirilen bazlamalar temiz bir bezle iyice sarılır .

NOT: Soğuyan bazlamalar istenirse poşetlere konup buzlukta saklanır yeneceği zaman ısıtılıp aynı tazelikte servis yapılır .









  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • Alabildiğince un
İçi İçin:

  • 250 gr kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber



Maya, su, süt karıştırılır. Üzerine tuz ve yumuşak kıvamda hamur olana kadar elenmiş un katılır. Hamur 1 saat dinlendirilir. Bu arada soğan yağda pembeleştirilir. Üzerine kıyma katılır, suyunu bırakıp, çekene kadar kavrulur. İnce doğranmış domates, tuz ve karabiber eklenir, 5-6 dakika daha pişirilir. Dinlenen hamurdan yumurta kadar bezeler ayrılır. Tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Ortasına yeteri kadar iç konur, kenarlardan toplanır, sonra üzerine bastırılarak yassılaştırılır Çok az yağ bulunan teflon tavada iki yüzü pişirilir.







Peynirli Bazlama


  • 4 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 su bardağı sulu yoğurt
  • Su tuz ,dil peyniri kaşar peyniri
  • Tereyağı




Unu karıştırma kabına alıyoruz ve ortasını açıyoruz. Mayayı ortaya koyup tuzu kenarlara serpiyoruz. Yoğurdu mayanın üzerine döküyoruz ve ortadan mayayı eriterek yoğurmaya başlıyoruz. Ilık su ilave ederek hamurumuzu yoğurduktan sonra parçalar koparıp bezeler yapıp ve un serptiğimiz tepsiye bezeleri alıyoruz. Üzerini streç filmle kapatıp mayalandırıyoruz. Peynirleri rendeliyoruz. Mayalanan bezeleri elimizle açıyoruz, içlerine rendelenmiş peynir koyup kapatıyoruz. Üzerine hafifçe bastırıyoruz. Yağsız tavada çevirerek pişiriyoruz.


Yufka Bazlama


Beze halinde olan hamurun oklava ile ince açılarak, tandır sacı üzerinde pişirilen ekmeğe yufka bazlama denir. Yufka bazlama normal yufka ekmek ölçüsünden çok küçüktür. Çünkü, pişirilen yufka bazlama genelde dürüm yapmak için kullanılır. Peynirli dürüm, yağlamaç ya da sürmeç denilen dürüm yapılır. Deri (tulum) peyniri veya çanak içerisinde bulunan köy peyniri dürüm yapmaya çok elverişlidir. Bu peynirle yapılan dürümün bir adı da sıkmaçtır. Taze yufka bazlama dürüldükten sonra avuç içerisinde sıkılır, bu yüzden adına sıkmaç denir.


Yufka bazlama, normal yufka ekmeğinin hamurundan koparılan mandalina büyüklüğünde hazırlanan beze ile yapılır. Yufka ekmek veya bazlama hamuru yapılırken un, tuz ve kullanılan suyun yanında peynir suyu da kullanılır. Peynir suyu hamura elastikiyet kazandırır. Yani, yufka ekmek ya da yufka bazlama pişirildikten sonra yumuşak olur.


Yufka bazlama, yufka ekmek gibi tandır sacı üzerinde fazla pişirilmez. Fazla pişirilirse gevrekleşir. Bu nedenle üzerinde hafif benekler oluşuncaya kadar tandır sacı üzerinde evrilir ve sac üzerinden hemen alınır. Üzerine sıcakken, bir parça yufka bazlama içerisine alınmış tereyağı sürülür. Ardından üzeri yağlanmış yufka bazlama dürüm yapılır. Bu dürümün adına da sürmeç, ya da yağlı sürmeç adı verilir




Kaşar peynirli ve Sucuklu Bazlama



  • Yarım su bardağı kaşar rendesi
  • Yarım su bardağı sucuk rendesi
  • 1 adet bazlama
  • Tereyağı ya da margarin
  • İsteğe göre ketçap, mayonez

Önce rendelenmiş sucuklar tavada 1-2 dk karıştırılarak kızartılır. Sonra bazlama ikiye bölünür. Rendelenmiş sucuk ve kaşar ekmeğin üstüne eşit olarak dağıtılır. Sonra diğer parça da üstüne kapatılır. Dış kısımlarına yağ sürülerek tost makinesinde kaşarlar eriyene kadar pişirilir.

Kaynak-1
Kaynak-2
Derleme

__________________
  Alıntı ile Cevapla
20 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 15:31   #2
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Bazlamaya bayılırıımmmmm.

Hemen pişince zeytinyağına banıp yemeyi çok severim. Tereyağında yumurtada çok lezzetli olur. Et ilede çok süper gider Sıcacık tazecik yemesini severim


Teşekkürler




__________________
  Alıntı ile Cevapla
19 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 15:51   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Bazen hafta sonları Çakırlar'a kahvaltıya gideriz. Harika bir atmosferi vardır oranın. Köylü kadınlar sac üzerinde katmer, gözleme, bazlama yaparlar.

Çam ağaçları arasındaki koca alanda, derme çatma yapılmış 3-4 basamaklı merdivenlerle yukarı çıkılan ve yer minderleri olan ağaç ev benzeri yere yerleştikten sonra, nefis bir köy kahvaltısı ısmarlamak ayrı bir keyiftir.

Kömürlü semaver bir kenarda yerini alır. Yer masasının üzerine domates, biber, bal, tereyağ, zeytin, peynir, isteyene sahanda yumurta, gözleme, katmer.. Hepsi dizilir. Ayrı olarak ısmarlanmış olan bazlama gözlere şenlik olarak gelir. Yeni pişmiş, sıcacık... Orta kısmında koca bir kaşık konmuş olan tereyağ ekmeğin sıcaklığı ile erimeye başlamıştır. Pasta gibi kesersiniz dilim dilim, sonra da parmaklarınızın arasından akan yağa aldırmaksızın bir güzel indirirsiniz mideye

Tabii bu nefis kahvaltıyı yaptıktan sonra, orman havasının da etkisiyle bir uyku basar, isteyen kıvrılır minderin üzerine, şekerleme yapar, isteyen de ya ormanda yürür, ya da köy pazarını dolaşır.


Canan, canımı çektirdin. Ellerine sağlık
  Alıntı ile Cevapla
17 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 16:00   #4
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Canan ne güzel hazırlamış konuyu ve resimlerine de bakıp teşekkür edip çıkacaktım.

Ama üstteki iki yorumu görünce laf etmezsem çatlarım...

Ekin kişisi bazlamayı her şekilde ve şartta götütürüm diyememiş uzatmışta uzatmış. Yok z.yağı ile gidermiş, yok yumurta ile, yok etle. Yahu geriye ne kaldı zaten.

Lale 'de kahvaltıdaki listeyi bütün ayrıntısıyla verip, yetmezmiş gibi parmaklarının arasından akan yağı bile yazmış ve üstüne bir de Canan'ı suçlamış "canımı çektirdin" diye.

Eh yani...


__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 16:18   #5
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Çok canım çekti Fena oldum görünce. Ne desem ki. Balık ilede gider yaa offffff. Yeşillikleri doldur içine sar ye. Offff bilemessin ne çok sevdiğimi Ama ocaktan yeni inmiş olsun
__________________
  Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 16:45   #6
Çevrimdışı
Kardelen26
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Bayılırım bazlamaya, benim de canım çekti şimdi, merkeze indiğim de alayım bari Teşekkürler Canan
__________________
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 16:50   #7
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Yufka bazlamanın yanında çay varsa, kaç kez yediğini bilemezsin.
(Bilmek istemiyorum.)

Ellerine sağlık, teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 18:02   #8
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Ah ne lezzetli olur, herşeyin yanına gider mi yahu, gidiyor işte

İyi ki yok, olsa nasılda iştahla yerdim.

Teşekkürler Canancım.
  Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.03.2013, 18:27   #9
Çevrimdışı
Kartal
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Çok güzel özenle hazırlanmış bir konu,resimleri görüp özenmeyen,canı çekmeyen insan olamaz herhalde

Ellerina sağlık Canan

Şimdiki katkılı unlar ile yapılan bazlamada,eski lezzetini bulmak olanaksız.
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.03.2013, 01:14   #10
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anadolu Ekmeği | Bazlama

Kendin yapabiliyorsan yap yoksa marketlerde satılanlarda lezzet namına bir şey yok.

Ankara- Demetevler'de İçişleri Bakanlığının misafirhanesinin tam karşısında yanlış hatırlamıyorsam cumartesi günleri pazar kuruluyor. Oraya köylüler getiriyor taze bazlama. En son oradan almış ve koşa koşa odama çıkıp yemiştim. Hemide kuru kuru... Ne lezzetli idi.

Akşama doğru da Kızılay'a indiğimde bir tane daha götürmüştüm ama içi dolusundan. Sonra da Sakarya Caddesine dümeni kırmıştım veee.... anlatmıyayım isterseniz.


İştah artıırıcı bir konu olmuş Canan.

Aldığımız kiloların sebebi sensin. Cezanı verecek biliyorsun dimi.





__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
anadolu, bazlama, ekmeği, hamur, kadar, maya, pamuk, tarifi, yufka


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.