Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Buram Buram Türkiye'm

Buram Buram Türkiye'm Gitmesek de, görmesek de o yer bizim yerimizdir...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 01.10.2010, 23:16   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları
Meydanlar, kentlere, kasabalara, köylere kişiliğini kazandırır. Randevular meydanlarda verilir, kitleler meydanlarda bir araya gelir, kutlamalar ya da protestolar meydanlarda yapılır. Kentlerin tarihleri biraz da meydanlarında yazılır. Günümüzde yüksek yapıların arasına, dar sokaklara sıkışan insanlar için bir nefes alma alanıdır aynı zamanda.
Eski yerleşim bölgelerinin meydanları çevrelerinde mutlaka birkaç tarihi eseri de barındırır. Bu bir dikilitaş, bir çeşme, bir heykel, bir saat kulesi veya yüzyıllık bir çınar ağacı olabilir. Listedeki adreslerin kimi binlerce yıllık geçmişe sahip, kimiyse bir insan ömründen daha kısa zaman önce tasarlanmış.


Türkiye’nin En İyi 10 Meydanı

1- Konak Meydanı – (İzmir)
2- Sultanahmet Meydanı – (İstanbul)
3- Saburhane Meydanı – (Muğla)
4- Hükümet Konağı Meydanı – (Kastamonu)
5- Orhangazi Meydanı – (Bursa)
6- Prominand Alanı – (Amasya)
7- Mevlana Meydanı – (Konya)
8- Balıklıgöl ve Dergah Platformu Meydanı –(Urfa)
9- Alaçatı Meydanı – (İzmir)
10- Cumhuriyet Meydanı – (Kars)



1- Konak Meydanı – (İzmir)


Son Düzenlemeyi Piriştina Yaptı

İzmir kent merkezinde, Kemeraltı Çarşısı’nın girişinde yer alması nedeniyle günün her saati yoğun. 1868-1872 yılları arasında yapılan Hükümet Konağı ile 1829’da inşa edilen Sarı Kışla ile çevrili. Adını Hükümet Konağı’ndan alan meydanda İzmir’in simgesi olan ve 1901 yılında yaptırılan İzmir Saat Kulesi var. 50 yıldır pek çok kez biçim değiştirdi. Son düzenlemeyi Büyükşehir Belediyesi eski başkanı rahmetli Ahmet Piriştina yaptırdı. Yaklaşık 7 milyon YTL harcanan meydan projesinde 210 bin metrekare alan yeniden düzenlendi. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül’de açıldı.


İzmir Geniş Konu




2- Sultanahmet Meydanı – (İstanbul)




Üç İmparatorluk Gördü

Sultanahmet Meydanı İstanbul'un en önemli meydanlarından biridir. Bizans devrinde Hipodrom olarak bilinirdi. “Hipodrom” At binenlerin, atların meydanı anlamına gelir. Osmanlı döneminde buraya At Meydanı denirdi.

İstanbul’un sembollerinden. Kentin kurulduğu yedi tepeden birinde bulunuyor. Bizans döneminde Hipodrom, Osmanlı döneminde At Meydanı, Cumhuriyet döneminde Sultanahmet Meydanı olarak adlandırıldı. Bizans’ın şenliklerine ve kanlı ayaklanmalarına, Osmanlı’nın saray düğünlerine ve cirit oyunlarına, Yeniçeriler’in kazan kaldırmalarına sahne oldu. Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, İbrahim Paşa Sarayı, Milion Taşı, Dikilitaş, Yerebatan Sarnıcı, Alman Çeşmesi meydanda bulunan ve meydanı çevreleyen tarihi yapılardan bazıları. Yaz kış, günün her saati turistlerle dolu.

Günümüze çok az kalıntıları kalan Bizans devri önemli yapıları ve abideleri Hipodrom çevresinde inşa edilmişti. “Büyük Saray” diye bilinen İmparatorluk Sarayı Hipodromun yanından başlar, aşağılara, deniz kenarına kadar uzanırdı. Bu Saraydan günümüze bir büyük salonun yer mozaik panosu gelebilmiştir. Şehrin en önemli meydanı Agusteion ve burası ile cadde arasında Milerium zafer takı bulunurdu. Cadde, Roma’ya kadar uzanan yolun başlangıcı idi ve ilk kilometre taşı da buradaydı. Hamamlar, mabetler, dini, kültürel, idare ve sosyal merkezler bu civara yerleşmişlerdi. Semt Bizans ve Türk devirlerinde de merkezi önemini devam ettirmiştir. İstanbul’un en önemli abideleri Ayasofya, Sultan Ahmet Camii, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı burada, Hipodromun çevresindedir. Şehrin ana caddeleri (aşağı limana inen ve batıya şehir surlarına doğru gidenler) Hipodromdan başlar ve yamaçları takip ederdi. Yol kenarları ticari kuruluşlar ve ikametgahlarla çevrili idi. Yan yollar dar ve bazıları basamaklarla yokuş aşağı uzanırlardı. Anayol kaldırımları bazen iki katlı, galerili inşa edilmişlerdi.



3. Saburhane Meydanı – (Muğla)



Rum Mahallesinde
500 yıllık geçmişe sahip. Rum Mahallesi olarak bilinen Asar Mevkii’nde yer alıyor. Muğla 400’ e yakın tescilli evi 170’e yakın sivil mimarlık örneği yapısı, 100’e yakın sokağı, eski hanları, şadırvanları arastası, meydanları ve camileriyle örnek bir Kentsel Sit alanıdır.

Saburhane Meydanı özgün mimari karakterin coğrafyayla uyumlu şekillendiği, Türk-Rum yada Müslüman-Hıristiyan olmak üzere iki farklı kültürün bir arda yaşadığı tipik bir yerleşmedir. Meydan adını bir zamanlar burada yer alan hapishaneden alır. Kimi evlere çıkmaz sokaklardaki avlu kapılarından geçilerek ulaşılır. Açık ya da kapalı ön sofaları, ahşap süslemeleri verandaları, duvara gömülmüş dolap şeklindeki banyoları Muğla evlerinin belirgin özelliklerindendir.

19.yy’ın başlarından itibaren Osmanlının kaybettiği topraklardan (Balkanlar, Kırım ve Girit) göç eden varlıklı insanlar yanlarında Rum ustaları da getirmişlerdir. Rum ustaların etkisiyle 1820–25’lerden sonra mimari değişimler ortaya çıkmıştır. Sadece Rum ustalar değil, değirmenciler, terziler, doktor ve eczacılarda Muğla’ya gelip yerleşen Rumlar arasında yer alıyordu. Rumlar Saburhane Meydanı ve çevresinde yoğunlaşmışlardı. Rumlar zamanında Saburhane, ulu çınarların olduğu, ortasından dere geçen ve dere üzerinde taş köprüsü olan sosyal hayatın yoğun olarak yaşandığı bir mekân özelliği taşımaktaydı. Yapı ustalığı ve marangozluktan sonra en önemli ve yaygın meslek meyhanecilikmiş. Meyhane Boğazı dediğimiz Andon’ un hamamının (Zeliha’nın Hamamı) bulunduğu sokakta sağlı sollu meyhaneler yer alırmış ve mezeler adalardan gelirmiş




4- Hükümet Konağı Meydanı – (Kastamonu)




Orijinal Haline Döndürüldü

1942’de dönemin valisi Avni Doğan’ın talimatıyla yapıldı. Meydanda Milli Mücadele yıllarında cepheye cephane taşırken küçük çocuğuyla birlikte şehit olan Şerife Bacı anıtı bulunuyor. Yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan Türk askerlerinin de anıtı var. Bir ay önce restore edilerek orijinal haline dönüştürüldü. Şehrin tam merkezinde ve ağaçlarla çevrili olması nedeniyle dinlenme alanı olarak kullanılıyor. Güneyinde mimar Vedat Tek tarafından yapılan tarihi hükümet konağı, güneybatısında restorasyonu yapılan tarihi defterdarlık binası, batısında Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi, kuzeyinde Kastamonu şehir merkezi ve 100 metre ilerisinde Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı ilk kez okuduğu 600 yıllık Nasrullah Camii bulunuyor.


5. Orhangazi Meydanı – (Bursa)





Mimari Tasarımı 1983’te Yapıldı

Bursa tarihi kent merkezinde, Hanlar bölgesinde bulunuyor. Mimari tasarımı 1983 yılında Şaziment-Neşet Arolat tarafından yapıldı. Bursa Belediyesi tarafından 1986’da hizmete açıldı. Tarihi çınarların yer aldığı meydanın çevresinde Ulucami, Kapalıçarşı girişi, Koza Han, Orhan Camii, Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Binası, sanat galerisi ve Orhangazi altgeçit çarşısı bulunuyor. Yeşil alanlar, tarihi çınarlar, açık çay bahçeleri, havuz, çeşme, tuvalet ve oturma banklarının yer aldığı meydan, tarihi Hanlar bölgesinde yer alması nedeniyle turistlerin yoğun bulunduğu bir yer.
  Alıntı ile Cevapla
Eski 01.10.2010, 23:17   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

6- Prominand Alanı – (Amasya)



Gün Boyu Müzik Yayını Var

Yeşilırmak Yalıboyu karşısında bulunan meydan, 2 bin 250 metrekarelik alanı kapsıyor. Yedi yıl önce Amasya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Vakfı tarafından geliştirilen projeye göre yeniden düzenlendi, Prominand Alanı adını aldı. Atatürk ’ün Amasya Tamimi’ni imzalamasını tasfir eden gravür, Amasya’da şehzadelik yaptıktan sonra tahta geçen Osmanlı sultanlarının büstleri, Amasya’nın yetiştirdiği ünlü coğrafyacı Strabon ile efsanevi aşıklar Ferhat ile Şirin ’in heykelleri bulunuyor. Çevresinde restoran, kafe ve tarihi yapılar var. Meydan boyunca 7 bin 500 yıllık tarih diliminden, yedi ayrı medeniyete ait eserler görülebilir. Gösteri ve konserler için yapılmış bir amfitiyatro da var. Gün boyu Türk halk ve sanat müziği yayını var. Tarihi yalı boyu evlerini, Amasya Kızlar Sarayı’nı, kral kaya mezarlarını ve Amasya kalesini buradan izleyebilirsiniz.





7- Mevlana Meydanı – (Konya)




Yerli ve Yabancı Turist Ziyaret Ediyor.
40 bin metrekarelik bir alana yayılan Mevlana Meydanı’nı yılda yaklaşık bir milyon 500 yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Mevlana Müzesi, 2. Selim’in yaptırdığı Selimiye Camii, Yusufağa Kütüphanesi, Mevlana Çarşısı ve Mevlana Kültür Merkezi gibi önemli tarihi yapılar yer alıyor. Mevlana Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde bu yıl daha da hareketlendi. Belediye tarafından Mevlana Müzesi ile Kültür Merkezi arasında kalan bölgenin kamulaştırılmasından sonra buraya Konya çarşısı, Selçuklu eserleri mini maketleri, yürüyüş alanları ve 5 yıldızlı bir otel inşa edilecek.
Konya'nın Yedi Harikası




8- Balıklıgöl ve Dergah Platformu Meydanı – (Şanlıurfa)



Turistlerin Uğrak Yeri

Balıklıgöl ve Dergah Platformu Meydanı, Şanlıurfa Valiliği tarafından 1999’da düzenlendi. Projenin uygulaması Şanlıurfa Kültür Sanat ve Araştırma Vakfı tarafından yapıldı. Meydanda Şanlıurfa Kalesi, İbrahim peygamberin doğduğuna inanılan mağara, ateşe atıldığı yer, Balıklıgöl, Ayn-ı Zeliha Gölü, Eyyübi, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemine ait cami, medrese, çarşı ve hanlar bulunuyor. Proje dahilinde meydana 73 dükkan, otel, üç kafeterya, bir lokanta, bir kütüphane, bir aşevi, 250 kişilik konferans ve sergi salonu, bir amfitiyatro ile duş ve tuvaletler inşa edildi. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.





9. Alaçatı Meydanı – (İzmir)



Kasabanın Buluşma Noktası
Kemalpaşa Caddesi ile Mektep Caddesi’nin kesiştiği 400 metrekare büyüklüğündeki meydan, 50 yıllık geçmişe sahip. Kafe, bar, restoranlarıyla bir buluşma noktası olan Alaçatı Meydanı en son 15 yıl önce düzenlendi. Hafta boyunca, özellikle 20.00-24.00 saatleri arasında yoğun oluyor. Meydanda spor, iş, sanat ve sosyete dünyasından birçok ünlü isme görmek çok normal.
Alaçatı Geniş Konu




10. Cumhuriyet Meydanı – (Kars)



Kabartmalarla Cumhuriyet Tarihi

Erzurum yolu üzerindeki kavşakta bulunan meydan; şehir stadı, Kars Devlet Hastanesi, Anadolu Lisesi, Kız Meslek Lisesi ile çevrili. İçinde şaha kalkmış at üzerinde bir Atatürk heykeli bulunuyor. En son 2004 yılında düzenlendi. Bir saat kulesi ve üç süs havuzu eklendi. Genellikle mesai saatleri sonrası kalabalık olan meydan, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Meydanın kaidesinin dört cephesinde, Atatürk’ün 1924’te Kars’ı ziyareti, Atatürk ’ün İsmet Paşa’ya çektiği telgraf, Kazım Karabekir Paşa’nın Kars’ı kurtarışı ve Alparslan’ın Ani’den Anadolu’ya girişini gösteren kabartmalar bulunuyor. Meydan, 10 bin kişiyi alabilecek büyüklükte.

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
Eski 01.10.2010, 23:29   #3
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

İzmir'den iki meydanın listeye girmesi çok hoş.

Konu çok güzelmiş ReaL.

Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.10.2010, 01:17   #4
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

Geniş konu linkleri ile, sözlük gibi çok güzel bir konu olmuş.


Antalya - Cumhuriyet Meydanı da konumu ve manzarası ile çok güzeldir. Resimlerini çekip katkıda bulunacağım.


Paylaşım ve emeğin için teşekkürler ReaL.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.10.2010, 01:43   #5
Çevrimdışı
SuLTaN
Fosforlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

Konu harika ancak Kayseri Meydan da harikadır ReaL, unutmuşsun

__________________
"Dostlar bizi hatırlasın..."
  Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz SuLTaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.10.2010, 12:01   #6
Çevrimdışı
Böcü Dayı
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

Konyaya birde deniz getirebilsek tamamdır... Sultan tamam kız siz Kayserilileride yüzdürürüz...))
__________________
"Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir."
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Böcü Dayı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.10.2010, 14:42   #7
Çevrimdışı
TAN3R
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

Şu an Muğla'dayım gerçektende anlatıldığından da çok güzel bir şehir.

Paylaştığınız için teşekkürler.
__________________
Paylaşımlarımın tamamı internetten derlenmiş alıntıdır.
Ne bir tahsil edipte okul buldum.
Nede bir derviş olup şu sırtıma çul vurdum,
Anlatmak ne haddime anyamadım ben beni,
Kula kulluk yok derken ben kendimi kul buldum..

Bende Mecnûn’dan füzûn âşıklık isti’dadı var
Âşık- ı sâdık benim Mecnûn’un ancak adı var
FUZULİ

Ey bir aileye bile hükmedemeyen ilerici ;
üç kıtaya, yedi denize hükmeden ecdadın mı gerici ?
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz TAN3R'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.10.2010, 14:57   #8
Çevrimdışı
Kardelen26
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi BÖCÜ DAYI Mesajı göster
Konyaya birde deniz getirebilsek tamamdır... Sultan tamam kız siz Kayserilileride yüzdürürüz...))
Eskişehir'in Porsuk Nehri'ni Konya'ya uzatırız Böcüm, sen yeterki iste...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.10.2010, 14:58   #9
Çevrimdışı
Kardelen26
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

harika bir çalışma olmuş Real, emeğine sağlık
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.10.2010, 15:00   #10
Çevrimdışı
Lilium
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'nin En İyi - En Güzel Meydanları

En iyiler arasındaki bu 10 meydandan: Sultanahmet meydanını, Orhangazi meydanını ve Balıklıgöl meydanını görebildim ve içi de gerçekten güzel yerler.

Diğer yerleri de görmek kısmet olur umarım

Konu harika yine gerek resimler gerek içerik gerekse müzik bakımından...

Ellerine sağlık ReaL...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Lilium'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
en güzel, güzel, meydanları, türkiyenin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 21:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.