Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Buram Buram Türkiye'm

Buram Buram Türkiye'm Gitmesek de, görmesek de o yer bizim yerimizdir...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 27.02.2011, 14:49   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Göğün Yedi Katı




Gökyüzü bazen Samanyolu'nu kucaklar, bazen Kutupyıldızı'nın etrafında döner durur, bazen de yeryüzüyle birleşir, karışır. Bazen Sahra tozlarıyla turuncuya boyanır, mor da olur, bazen de tatlı bir laciverdi seçer. Atlas fotoğrafçısı Turgut Tarhan Kızılcahamam'da, Nallıhan'da, Karapınar'da, Tuz Gölü'nde, Nemrut'ta, Amaneskit ve Aladağ yaylalarında, Ilgaz'da, Çamardı'nda, Köyceğiz'de objektifini gökyüzüne çevirdi.


Dün gece senin göklerinde uçtum. Ankara Kızılcahamam'ın kuzeyinde, ışık kirliliğinden uzak topraklarda, çok soğuk ve mehtapsız bir gecede. Gökadamız Samanyolu'ndaki sayısız yıldızın aydınlattığı alabildiğine berrak gökyüzü ve yoğun ormanlık sırtın gölgesindeydim. Senin göklerinde uçtum.(Fotoğraf, her biri 20 saniye pozlandırılmış dokuz karenin birleştirilmesiyle elde edildi.)




Gök seni kovalar, peşine düşer, ardından koşar, sana yetişir. Gök sana hasrettir, sen hasretin göklerinde döner durursun. Kutupyıldızı'nın etrafında. Eski Türkler, Kutupyıldızı'na, Demirkazık Baba dermiş. Yine eski Türkler, durmadan üzerimizde dönen gök kubbesine 'gök çığrısı' adını koymuş. Sen buna gök çıkrığı da diyebilirsin. Eskiler için felek yar olurdu, yani 'evren bolu berdi', yani gökler insanı bilgeleştirirdi. Ankara Nallıhan yakınlarında Sarıyar Barajı köprüsü ve oradaki kuş cenneti, gece yarısına doğru yıldızlardan renkli kostümünü kuşanıyor. Devranın dönüşü kutlanıyor. Gökte bir şenlik var. Devran dönüyor, ben dönüyorum. (Dünyanın bir saat boyunca dönme hareketini gösteren bu fotoğraf, 120 karenin yazılım yardımıyla birleştirilmesi sonucu elde edildi. Kutupyıldızı nokta gibi yerinde sabit dururken, ondan uzaklaştıkça açısal hareket artıyor.)



İlk aşk yer ve gökle başladı. Yer göğe çıktı aşkını aramak için. Gök yere indi. İşte aşkın başlangıcı: Konya Cihanbeyli ilçesi, Gölyazı beldesi, Tuz Gölü kıyısı ve gece yarısı. Tuzlu suyun mevsimsel buharlaşmasıyla oluşan tuhaf şekiller ve ışıl ışıl yıldızlar sonsuzluğu çağrıştırıyor. (Yatayda 360 dereceyi yansıtan bu fotoğraf, her biri 15 dakika pozlandırılan dört karenin birleştirilmesiyle elde edildi.)



Gökyüzü, yeryüzüne renkleri bağışlar, rengin binlerce rengini bağışlar. Her an bu renkleri değiştirir, bozar, yenisini boyar. Bazen gökyüzü yeryüzünde gezinir. Gökyüzü aşağıya gelir. Bazen yeryüzü göğe çıkar. Yeryüzü düşünde göğü görür, gökyüzü de düşünde yeri. Çünkü aşk, ikisi arasındadır. Senin göğüne tırmandım ey sevgili. Meke Gölü'nün ortasındaki volkanik adanın en yüksek noktasında çekilen ve beş karenin birleştirilmesiyle elde edilen 360 derecelik bu fotoğrafta, solda, ufukta Ay doğumu, sağda günün son ışıkları ve ortada Konya Karapınar'ın ışıkları görülüyor. İşte kraterin yamaçları, kurumaya yüz tutan gölün kızıl renkli suları, ön cephede gelincikler ve baharla yükselen otlar.



Ertesi gün, 50 dakika gecikmeli Ay'ın doğumu. Bu defa bulutlar yok, lakin günbatımı etkisi daha zayıf. Dün gölü aydınlatan ve bulutlardan yansıyan yumuşak ışık varken, şimdi ışık daha sert. Yer aynı, zaman farklı. Öyleyse yer de aynı yer değil artık.




Dün gece seni yine düşümde gördüm. Ay batarken doğuyordun. Yıldızlar yağıyordu üstümüze. Taşlaşmış Tanrılar vardı. Yıkılmış şehirler. Kader Tanrıçasıyla konuştum. Bana dedi ki, kader en ileride yürür... Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı'nda, 2 bin 134 metre yüksekliğindeki zirveyi oluşturan Kommagene Kralı Antiochus Tümülüsü'nün batı yönündeki terası. Sabaha karşı Ay batıyor. Görkemli Apollo ve Zeus heykelleri doğanın aşındırıcı gücüne karşı koymaya çalışırken, yıldızlar ve uzaktaki dağlardan kırılarak ulaşmaya çalışan gün ışığının gökyüzünde oluşturduğu tuhaf şekiller manzarayı belirliyor.



Derler ki, kaybolan âşığı sevgilinin yanında aramalıdır. Yıldırımlar yağıp şimşekler çakarken gökyüzünde, yeryüzünü onun kucağında bulursun. Gök, yerin yüzünü görmek ister. Yıldırımlar yağdırır kızgınlıkla, şimşekler çakar, karanlık perde yırtılır bir an için. Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Barhal yakınlarındaki Amaneskit Yaylası'nda, düşen yıldırımların aydınlattığı gökyüzünün altında, kapısından ışık sızan, bacasından duman tüten evde, zorlu koşullara rağmen yaşam sürer.



Gel, hiçbir şey söyleme. Özgürlük mü arıyorsun, özgürlük budur. Yer ve gök arasında, hangisi yer, hangisi gök karışmışken yürümek... Bir su görürsün, ruhun suya âşık olur. Özgürlük budur. Herkes isteklerinin, arzularının kölesi olmuştur. Elsiz ayaksız ruh gibi dolaşırsan, dolunay gibi... Özgürlük budur. Bolu'nun güneyindeki Aladağ Yaylası'nda karlı düzlükte, baharın habercisi su birikintileri ve dolunay.



Bir zamanlar ne Dünya vardı, ne de Ay... Bir zamanlar ne Güneş vardı, ne yıldızlar. Göğe bak, hepsi var. Sen de varsın. Gökyüzü eteğindeki incileri, elmasları saçmaktadır. Dün gece rüyamda gördüm, yıldızlar üstüme yağıyordu. Dün gece rüyamda gördüm, yıldızlar dönüyor, dönüyor, dönüyordu. Beni artık orada arama. Beni yerde arama; dağda, tepede. Beni yeryüzünde, ufukların berisinde, ötesinde arama. Beni artık gökyüzünde ara. Ankara Elmadağ'da eski ve yeni kar katmanları ile ışıltılı yıldızlar da öyle. Güneş her sabah Samanyolu'nu süpürür, göğü tertemiz yapar. Işığı ışık yıkar. Işığı ışık örter. Başını göklere kaldır.




Gökte, sel var. Yıldız seli. Işık seli. Az önce Dede Korkut'tan bir Tanrıça geçti veyahut da savaçı bir kadın, tam buradan, hayır şuradan... Yüzündeki örtüyü kaldırdığımda gökteki yıldızlar yere düştü… Gönül göklere yükselir. Göklerin tohumuyuz da ondan. Buğday gibi yükselirim senin göğünde… Eskişehir Sarıcakaya yakınlarındaki Beyyayla Düdeni'nin güneydeki devasa girişinden baktık yıldızlı gökyüzüne. İlkbaharda yaygın şekilde rastlanılan Sahra tozları nedeniyle turuncuydu rengi.




(Fotoğraf 90 saniye pozlandırılan iki karenin birleştirilmesiyle oluşturuldu. Mağara duvarı ise kısmen aydınlatıldı.) Güneşin içinde oynaşan zerreler gibi, bulut gibi dolaşıyorum. Kâh yağıyorum, kâh yığışıyorum. Bunu neden yapıyorum? Arınmak için! Kötülüklerden ve günahlardan arınmak için. Bir dağ oluyorum yükseliyorum, bir bulut olup yükseliyorum, sonra döküyorum kendimi damla damla, yeniden başlıyor devranım. Ilgaz Dağları'nın karlı 2 bin 587 metrelik Büyükhacet zirvesinin ardındaki gökyüzü günbatımıyla mor gölgelere bürünüyor. Tuhaf olan şu ki, renklenme güneşin battığı değil, tam aksi yönde görülüyor. Bazı atmosferik koşulların bir araya gelmesiyle, özellikle sonbahar ve kış akşamlarında bu doğa olayını gözlemlemek mümkün. Fotoğrafçı, bu mevsimlerde gökte renk ve gölge avına çıkıyor. Amacı avlamak ve yaşatmak.




Nehirlerin, derelerin çalındığı bir zamanda yaşıyoruz, biliyorsun. Nehirler yoksa balıklar da yoktur, biliyorsun. Nehirler bulut olur, yağmur olur, döner yine nehir olur, biliyorsun. Balık da öyle, nehir olur, deniz olur, bulut olur, fazla sürmez yine balık olur. İnsan da öyledir, biliyorsun. İnsan da buluttur. Gözyaşları nehirdir, biliyorsun. İçinden nehirler akar. Bulut bulut solur… Niğde Çamardı yakınlarında günbatımında, Aladağlar'ın rüzgârı kırma etkisiyle altokümülüs lenticularis yani merceksi bulutlar şekillenip tüm boyutlarıyla sergileniyor; ama onlar bu etkileyici biçimlerini ve renklerini yalnızca bir dakika koruyabiliyor.


Ateş ol, su ol, rüzgâr ol, bulut ol. Şehrin üzerinde dolaş. Çünkü sözler söyledik ve bitti. Harfler saçtık. Hepsi göğe uçtu. Ankara Dikmen sırtlarında bir geç sonbahar fırtınasında, günbatımı sırasında gökyüzünde, sadece 10-15 saniyeliğine beliren üst üste yığılmış merceksi bulutlar, ender görülebilen mucizevi doğa olaylarındandır. Oluşabilmesi için orta-alçak seviyede, farklı yoğunlukta hava katmanları, kuvvetli rüzgâr ve engebeli yer şekillerinin bir arada bulunması gerekli. Doğa mucizeleri sever.



Bulutlara dikkatle bakıyorum. Gözlerimi onlara dikmişim. Nasıl da parça parça oldukları halde birleşiyorlar, su olmak için! Su olmak için! Nasıl da yine oluklardan geçecekler, yataklardan akacaklar, derelerde yüzecekler ve göğe yükselecekler. Mersin Çamlıyayla (Namrun) yakınlarında rüzgârlı bir günde gökyüzünde dans eden güzel havanın işaretçisi kümülüs bulutları, derin Cehennemdere Vadisi ve uzaklarda öteki bulutların egemenliği altındaki Bolkar Dağları.



Gönül bulutlanır. Can şimşekler çakar. Bulutlar yırtılır. Göğe yükselen aşk, perdeleri yırttığı içindir belki de bütün bu eylemsellik. Aşk neden göğe uçarak yükselir. Belki de yeri görmezlikten gelmek için. Belki de kendini anlamaya çalıştığı için. Ankara Elmadağ'da kar fırtınası öncesinde alçak seviyede şekilleri hızla değişen Cumulus ve uzakta orta seviyede altostratus bulutları gözüküyor. Çok temiz hava sayesinde 100 kilometre ötedeki dağlar bile sanki çok yakınmış izlenimi uyandırıyor.




Bulutlar denizden gebe kalır veyahut da gölden, ırmaktan. Bu kızıllık doğum kızıllığı mıdır? Neşeden midir bu kırmızılık? Şeker damlalar mı yağacak birazdan? Bir kış akşamında, Muğla'da, sakin Köyceğiz Gölü. Ufukta Ölemez Dağı ve yaklaşan fırtınanın habercisi, ismine sirrostratus denilen bulutlar. Bu bulutlar, 6 bin metrenin üzerinde buz kristallerinden oluşur. Karada çoktan gün batmış olmasına rağmen dünyanın daireselliğinden dolayı bu yüksek ve ipeksi görünümlü bulutlar güneş ışığını yansıtmaya devam eder. Sakindir her şey, ama fırtınanın habercileri ufuktan bize doğru koşmaktadır.



Aksaray yakınları... Günbatımında sirrostratus ve altostratus bulutlarının kızıllığı ve söğütlerin silueti.



Türkiye'nin en kuzey noktası Sinop İnceburun… Güney yönlü rüzgârlar ve sıradağlar tarafından şekillendirilmiş orta yükseklikteki dalga bulutları (altostratus undulatus) resimsi görünümleriyle gökyüzünün konuğu.



Göğe çıkmak için gizli merdivenler vardır. Gök bazen bu merdiveni uzatır, çarçabuk uzatır, yıldırım hızıyla uzatır, fırtına hızıyla uzatır. Veya büklüm büklüm koyu gri bulutlardan bir merdiven yapar uzatır. Göğe çıkan gizli merdiveni sana sevgili de uzatır… Amasya Merzifon yakınları. Sıcak bir yaz günü ve öğleden sonra. 'Kırkikindi' denilen ve gök gürültü sağanak yağışlara yol açan kümülonimbus bulutunun altında bir dolu fırtınası oluşuyor. Yere doğru sarkan göğün yüzü ürkütücü bir hal almış...

Fotoğraflar:Turgut Tarhan
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.02.2011, 15:58   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Benim gönlüm sarhoştur yıldızların altında....

Bu şarkı aklıma geldi yıldızlarla dolu gökyüzünü görünce





Yaşadağım şehrin gök yüzü her daim güzeldir. Hele kışın fırtınada. Sanki bulutlar arasından suratınıza doğru üfleyen birini görür gibi olursunuz. Korku filmi gibidir.


Teşekkürler ve ellerine sağlık Başakca.
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.11.2011, 17:32   #3
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Muhteşem fotoğraflar. Çeşit çeşit gökyüzünü bir arada görmek çok keyifliydi.

Ruh dinlendiren bir çalışma olmuş.

Teşekkürler Başakca,teşekkürler Turğut Tarhan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.11.2011, 21:54   #4
Çevrimdışı
aysemm
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Biraz da ürpertici dipsiz bir kuyu gibi...
__________________
Kızgınlıkta bir an sabırlı olursan, yüz günlük pişmanlıktan kurtulursun.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz aysemm'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.11.2011, 23:30   #5
Çevrimdışı
Kardelen26
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Gökyüzünü izlemeyi çok severim, bazen heyecanlanırım, bazen de ürkerim hele yağmur öncesi şimşekler çakarken falan
Teşekkürler Başakca, muhteşem resimler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.11.2011, 00:06   #6
Çevrimdışı
Öykü
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Muhteşem kareler için fotoğrafçının emeğine saglık olsun
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Öykü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.11.2011, 00:21   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Fotoğraflar çok güzel canlı, anlatım çok farklı, sunum çok çok güzel. Teşekkürler Başakçacığımm.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.11.2011, 02:17   #8
Çevrimdışı
Ashlove
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Hep istemişimdir böyle resimler çekmek. Gerçekten harika resimler..

Teşekkürler Başakça.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ashlove'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.11.2011, 14:44   #9
Çevrimdışı
SuLTaN
Fosforlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Harika... İnsan ara sıra da olsa göğe çevirmeli yüzünü.

Teşekkürler bu güzel paylaşım için Başakça.
__________________
"Dostlar bizi hatırlasın..."
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz SuLTaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.11.2011, 22:03   #10
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göğün Yedi Katı

Ellerine sağlık,teşekkürler Başakça...

Fotoğrafların bazıları çok güzel..

Fotoğrafları çeken Turgut Tarhan'ın da ellerine sağlık..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
göğün, katı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.