Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Cilt Hastalıkları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 09.04.2010, 19:09   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Vitiligo Nedir ?
Nasıl Tedavi Edilir ?



Derimizde pigment üreten, dolayısıyla derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır. Çeşitli sebeplerden dolayı, bu melanositlerin hasar görmesi sonucu, pigment üretilemez. Pigment yetersizliği sonucu deride, dağınık ve yama şeklinde sınırları belli olan beyaz alanlar (leke) oluşur. Süt kadar belirgin bir beyazlıktır.Bu lekelerin büyüklükleri değişiktir; nokta kadar ya da 2-3 madeni para büyüklüğünde olabilir. bu şekilde deride ortaya çıkan hastalığa vitiligo denir. Vücutta en çok etkilenen yerler el, kol, bacak, yüzdür. Genital bölgede de görülme sıklığı fazladır.

Toplumda her yüz kişiden ortalama 1.5'inde vitiligo ortaya çıkar. Kalıtsal faktörlerin (ailesinde bu hastalığa yakalanmış olanların olması) bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğunu söylemek mümkün. Yapılan araştırmalar, ailesinde bu hastalık görülen kişilerin yüzde 25'inde vitiligonun görüldüğünü göstermiştir. Deride beyazlık şeklinde kendini gösteren bir hastalık olduğundan, koyu renkli kişilerde daha belirgindir. Ortaya çıkma yaşı değişkendir. Hastaların yarısı 20 yaşından önce hastalığa yakalanmıştır.

Vitiligo Niçin Ortaya Çıkar ?
Vitiligonun ortaya çıkış sebebi, deriye rengini veren melanosit hücrelerin azalması sonucu pigment üretilememesidir. Bu hücrelerin niçin azaldığı kesin olarak bilinmese de bazı teoriler üretilmiştir. Genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar, bağışıklık sisteminin bozulması sonucu vücudun melanositleri yıkması, bu hücrelerin kendi kendini yok etmesi gibi nedenler yüzünden melanositlerin azaldığı düşünülmektedir.

Ayrıca hastalığın ortaya çıkmasında ya da daha da şiddetlenmesinde etkili olan bazı faktörler vardır. Güneş yanması, stres, bazı hastalıklar ve çarpma gibi faktörler bu hastalıkta etkin rol oynar. Tabiki kalıtsal faktörleri de unutmamak gerekir. Aile öyküsünde bu hastalığın olması da bir risk faktörüdür.

Vitiligonun Belirtileri ve Seyri



Vitiligonun belirtisi, deride yama şeklinde görülen beyaz lekelerdir. Süt beyazı gibidir. Bazı olgularda, vücudun tamamı beyazlar. Bu beyaz alanlardaki kıllarda da beyazlaşma olabilir. Koyu tenli kişilerin rahatlıkla farkettiği bu durum, açık tenlilerin de güneşte bronzlaşması sonucu dikkat çekecek düzeydedir. Hastalığın şiddeti ve seyri herkeste aynı değildir. Lekelerin olduğu yerde bazı esmerlikler olabilir. Bunun nedeni hala o bölgede bir miktar pigment olmasıdır.

Vitiligolu kişilerde pigment kaybı, hastalık ortaya çıktıktan bir süre sonra durur. Yani pigment miktarı sabit kalır. Sonra tekrar pigment kaybı ortaya çıkabilir ve bu şekilde devam eder. Hastalık ilerler ve hasta eski rengine kavuşamaz. Derinin renginin tamamen değişmesi yani vücudun tek renk olması hastalığın geçtiği anlamına gelmez. Vitiligo devam etmektedir.

Vitiligo Tanısı Nasıl Konur?
Vitiligonun tanısını koymak zor değildir. Hastadan alınan bilgiler ve yapılan fiziki muayene sonucu vitiligo tanısı konabilir. Bunun için cildiye uzmanına başvurmanız gerekir. Fakat çok açık tenli kişilerde tanı koymak bazen zor olabilir. Bu durumda kullanılan ışıklı bir cihazla tanı konur. Yine bu da kolay ve ucuz bir yöntemdir.

Vitiligo için herhangi bir kan ya da idrar tahlili gerekmez. Fakat vitiligoyla beraber bazı hastalıklar görülebileceğinden bu durumun araştırılması için bazı tetkiklerin yapılmasında fayda vardır.


Vitiligo Tedavisi

  • PUVA Tedavisi

Vitiligonun tedavisinde doktor tarafından uygulanan tedavi ile hastanın dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Amaç; melanosit hücrelerinin çalışmasını normale döndürmektir. Bunun için bazı ilaç ve kremler kullanılmaktadır. Fakat son zamanlarda uygulanan en etkili yöntem lokal ultraviyole B (UVB) ışık tedavisidir. Yeni ve gelişmiş bir yöntemdir. B u ışık tedavisi sadece lekelerin olduğu bölgelere uygulanır. Böylece vücudun diğer bölgelerinin oluşacak yan etkilerden korunması amaçlanır. Bu tedavi için bir kaç seans yeterli olmamaktadır. En az 10 seansta hastalığa cevap alınmaktadır. Bu seanslardan sonra hasta normal yaşamını sürdürebilmektedir. Haftada 2-3 seans uygulanır.

Bunun dışında krem tedavisi uygulanmaktadır. Fakat yüze uygulandığında dikkat edilmesi gerekir. Çeşitli yan etkileri olabilir. Ayrıca bazı ilaçlarla hastalığın ilerlediği durumlarda, lekelerin olmadığı bölgelerin de renginin açılarak, hastanın derisinin görünümü normal hale getirilmeye çalışılır.
Vitiligo hastalarının güneşe dikkat etmesi gerekir. Güneşe çıkarken yüksek koruyucu faktörlere ( en az 15 faktör ) sahip krem kullanılmalıdır. Çünkü vitiligolu kişilerde güneşe karşı savunma mekanizması azalmıştır. Sonuçta ortaya çıkacak güneş yanıkları, hastalığın şiddetlenmesine neden olur.
Bu tedavilerin hepsi hastanın yaşı, maddi durumu, hastalığın şiddeti göz önüne alınarak yapılır. Her hastaya aynı tedavi şekli uygulanmaz. Tedavi sonucu elde edilen başarı genellikle yüz bölgesindeki lekeler içindir. Eller ve ayaklar tedaviye geç yanıt vermekte ve düzelmesi gecikmektedir. Zaten hastayı da en çok rahatsız eden yüz bölgesi olduğundan, tedaviyle sevindirici sonuçlar alınmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.04.2010, 19:11   #2
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Beyaz Leke Hastalığı Vitiligo Yayılır mı?


Vitiligo ciltte renk açılmaları ve beyaz lekelenmelerle seyreden bir hastalıktır ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Vitiligosu olan hastalarda bu lekelere aynı anda birçok yerde birden rastlamak mümkündür.

Cilde rengini veren maddeye ‘Melanin’ denilir. Vitiligo ise bu maddenin ciltte bulunmaması nedeniyle ortaya çıkar; melanini yapan ‘Melanosit’ isimli hücrelerin bir sebeple tahrip olması altta yatan sebeptir.

Vitiligo, özellikle koyu renkli teni olanlarda daha dikkati çeken kozmetik problemlere yol açar. Önümüzün yaz olması nedeni ile güneşe maruz kalan hastalarda normal alanlar koyulaşırken vitiligolu kısım açık renkli kalacağından aradaki renk farkı daha belirgin olacaktır.

Vitiligo bir ülke nüfusunun yaklaşık %1-2’sinde bulunur. Bu da Türkiye’de yaklaşık 700 bin ila 1,5 milyon hastanın bulunduğu anlamına gelir. Çoğunlukla ilk belirtiler genç yaşlarda çıkar; hastaların %95’i 10-30 yaş arasında vitiligo tanısı alırlar. Kadınlarda ve erkeklerde aynı sıklıkta görülmekle birlikte aile hikayesi önemlidir. Ailesinde vitiligo olanlarda ve saçı erken beyazlamaya başlayanlarda hastalığın ortaya çıkma riski daha fazladır. Bunun yanında insanın savunma sisteminin kendisine karşı reaksiyon verdiği bir otoimmun hastalığı olan kişilerde de risk yükselir.

İlk başta cildin belirli bir bölgesinde aniden yama gibi renk kaybı olur. Bunu uzun sessiz bir dönem izler. Bu sırada, ortaya çıkan renk açılmasında ne ilerleme ne de gerileme vardır. Daha sonra yine aynı şeyler birbirini takip ederek tekrarlayabilir.. Vitiligo daha çok cildin güneşe maruz kalan bölgelerini, ağız – burun gibi vücut deliklerinin etrafını ve kat yerlerini tutmayı sever. Oluşan lekenin geri dönme olasılığı düşüktür.

Melanosit denilen hücrelerin neden tahrip olduğunun kesin sebebi bilinmemektedir. Bir ihtimal vücudun savunma sisteminin kendi melanositlerini yok ettiğidir.

Vitiligo tedavisindeki temel amaç hastanın görünüşünü düzeltmektir. Böyle bir tedavi 6-18 ay gibi uzun bir zaman almaktadır. Hangi metodun kullanılacağı lekelerin yerine, sayısına ve yayılımına göre değişir. Bunun yanında her tedavi yolunun tüm hastalarda işe yarayacağını söylemek mümkün değildir.

Tıbbi tedavi için kortizon içeren kremlerin kullanılır yada ağızdan alınan ilaçlar ile mor ötesi ışınların birlikte kullanıldığı PUVA tedavisi uygulanır. Buradaki amaç derinin tekrar renk pigmenti üretmesini sağlamaktır. Başarılı sonuçlar alınsa da özellikle PUVA tedavisinde yan etki yaşamamak için uygulamanın dikkatli yapılması gerekmektedir.

Vücudunun %50’sinden fazlası vitiligo olan hastalarda beyaz bölgelerin koyulaştırılması yerine koyu bölgelerin açılması da tercih edilebilmektedir. Depigmentasyon denilen bu yöntemde cilde uygulanan ilaçlar ile derinin renk üreten hücrelerinin çalışması durdurulur. Böylece cildin tamamı aynı rengi almış olur.

Tıbbi tedavinin yanında cerrahi yöntemler de vitiligo tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlar arasında vücudun başka yerlerinden alınan derinin transferi, dövme ve renk üreten melanositlerin laboratuvar ortamında çoğaltılıp geri verilmesi sayılabilir.

Bunların yanında hastanın kendi kendine uygulayacağı bazı metotlar tıbbi yada cerrahi tedaviye yardımcı olacaktır. Vücudun geri kalan kısmının daha koy renk almasına engel olacak yüksek koruma faktörlü güneş kremleri yada leke kapatıcı yıkanınca çıkmayan makyaj malzemeleri görüntünün düzeltilmesinde kullanılabilir.

Vitiligosu olan hastalar zaman zaman hastalıkları ile ilgili ruhsal desteğe ihtiyaç duyabilmektedir. Bu yardım profesyonellerden yada aynı hastalıktan yakınanların kurduğu destek gruplarından sağlanabilir.

Aile Hekimliği Uzmanı, Clinica Gayrettepe Tıbbi Direktörü

Dr. Eren Eroğlu
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.04.2010, 19:16   #3
Çevrimdışı
elifce
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

ilk defa gördüm...teşekkürler
__________________
Forum Gerçek Türkiyeli'nin Resmi Forumu
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz elifce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.12.2010, 03:15   #4
Çevrimdışı
opdrserkandinar
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?


VİTİLİGO TEDAVİSİNDE MİKROGREFT

Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur.
Genelde edinilmiş bir durum olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olaraki koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Vitiligo'nun nedeni tam bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin seçici kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır.

Vitiligo tedavisinde öncelikle dermatoloji takibinde izlenmesi gereken tedavi metodları tamamlanarak ilerlemesinin durması gerekmektedir. Kortikosteroid, PUVA, Psörolen gibi medikal yöntemlerin tamamlanması sonrası tedavi sırası plastik cerrahlara gelir.

Biz plastik cerrahların işi vitiligonun yarattığı kalıcı beyaz alanları kapatmaktır. Yani kamuflaj cerrahisi denebilir. Hücre spreyi yada mikrogreft gibi uygulamalar vitiligo hastalığını tedavi etmez, bıraktığı kalıcı sonuçları kapatmak amacıyla kullanılır.

Mikrogreft tedavisi cildinizde pigment olan koltuk altı kasık bölgesi gibi görünmeyen bir alandan alınan ultra ince greft (cilt yaması) dokusunun çok küçük parçalara ayrılarak , zımpara tedavisi yapılan vitiligo alanına yayılması ve yeniden pigment oluşturması esasına dayanır.

Genelde vitiligo alanının 5/1 i kadar bir alandan alınan greft sahayı kapatmaya yetmektedir. Bu benzetme olarak boya dolu bir kabı suyla inceltmeye benzetilebilir. Daha geniş alan için daha az boya yetebilir. Mikrogreft uygulamasında yaklaşık 1 saat süren bir uygulama ile cildi zımparalama ve greft alma işi tamamlanır.



Mikrogreftler :

  • Meme ucu
  • Dudak
  • Göz kapağı
  • Kulak gibi zor bölgeler dahil eller, kollar, gövde, bacaklar gibi tüm vucutta seçilmiş alanlara uygulanabilir.
  • Alınacak sonuç , yani normal cilt rengini alma alanın genişliğine göre 1 -3 ay arasında alınabilmektedir.

Op.Dr Serkan DİNAR
Plastik Cerrahi Uzmanı


__________________
Forum Gerçek Türkiyeli'nin Resmi Forumu
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz opdrserkandinar'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.12.2010, 03:24   #5
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz Serkan Bey;

Hastalığın tedavisi zor ve acılı gibi gözükse de, verdiğiniz bilgiler vitiligo hastaları için umut kaynağı olacaktır..


Forum kuralları gereği mail adresinizi silmek zorundayım bu arada.. Ulaşmak isteyenler verdiğiniz bilgiler sayesinde size ulaşacaklardır. Tekrar teşekkür ederiz..
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.12.2010, 01:14   #6
Çevrimdışı
opdrserkandinar
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Teşekkürler,
Herkese acil şifalar dilerim.
__________________
Forum Gerçek Türkiyeli'nin Resmi Forumu
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz opdrserkandinar'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.01.2011, 22:11   #7
Çevrimdışı
Lilium
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Benim yakın bir arkadaşım vitiligo hastası doktora gittiğinde tedavisi yok demişti. O yüzden çok üzülüyordu. Sadece parmaklarının kenarında beyazlamalar vardı. En son yüzüne de sıçradı

Umarım kimse bu tür hastalıklara yakalanmaz.

Kalıtsal olduğunu bilmiyordum.

Teşekkürler Okyanus...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Lilium'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.01.2011, 23:07   #8
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı göster
Benim yakın bir arkadaşım vitiligo hastası doktora gittiğinde tedavisi yok demişti. O yüzden çok üzülüyordu. Sadece parmaklarının kenarında beyazlamalar vardı. En son yüzüne de sıçradı

Umarım kimse bu tür hastalıklara yakalanmaz.

Kalıtsal olduğunu bilmiyordum.

Teşekkürler Okyanus...

Arkadaşına acil şifalar Lilium. Umarım iyileşir.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.01.2011, 23:22   #9
Çevrimdışı
It'sTallStory
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Zor bir hastalık olsa gerek. İnsanı psikolojik olarak yıkan en büyük şey fiziksel farklılık oluyor kanımca. Allah kimsenin başına vermesin. Hasta olanlara şifa dilerim.
Bilgiler için teşekkür ederim.
__________________











Düşünce harbinde galip orduların psikoloji dümeninde kaptanım...

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz It'sTallStory'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.2011, 02:16   #10
Çevrimdışı
Dolunay
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vitiligo Nedir ? | Nasıl Tedavi Edilir ?

Bizim ailede 2 kişide var umarım bende olmaz Genetik olanların çoğu küçük yaşlarda ortaya çıkıyor diye biliyorum. Konu için teşekkürler.
__________________






Gözümü Boyamaya Çalışma !

Benim Dünyam Zaten Rengarenk !!
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Dolunay'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
nasıl, tedavi edilir, vitiligo nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.