Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Çocuk Hastalıkları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.09.2015, 00:38   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Emzik Kullanmak Zararlı mı?

Emzik kullanmak zararlı mı?



Sakinleştirmek için bebeklere verilen emzik, bebeğin diş yapısını bozar mı? Emzik bebeğin psikolojisini nasıl etkiliyor? Annelerin kafasını kurcalayan bu sorunların cevabı Pudra.com’da.
Bebeklerde emzik kullanımının hem fiziksel hem de psikolojik olarak zararlı olup olmadığı son zamanlarda merak edilen bir konu haline geldi.

Bebekleri sakinleştirmek için kullanılan emzik, göğüs ucunu taklit eden şekliyle silikon veya kauçuktan üretiliyor. Çok eski zamanlarda, örneğin eski Mısır’da bebekleri sakinleştirmek için kilden oyuncaklar, yakın tarihte de mısır koçanı kullanılıyordu. 1940’lara gelindiğinde bu yöntemlerin yerini tutacak ve bebeklerde parmak emmesini de önleyecek biberon ve emzikler geliştirildi. Günümüzde ise farklı ebat ve türlerde bebeklerin damak yapısına uygun emzik çeşitleri bulunuyor.

Peki emzik kullanmak bebeğe zarar veriyor mu?

Emzik bebeğin diş yapısını bozabilir mi? Emzik kullanmak bebeğin psikolojisini nasıl etkiliyor? Emzik kullanımıyla ilgili merak edilenleri Pudra.com araştırdı.

Emzik vermek veya vermemek

Her bebeğin çok güçlü bir emme refleksi vardır. Bazılarının daha anne karnındayken parmaklarını emmeye başladığını görebilirsiniz. Emmenin bebekler üzerinde beslenme isteği dışında rahatlatıcı bir etkisi var. Bu yüzden birçok ebeveyn bebeklerine emzik vermeyi tercih eder. Bebeğe emzik verilmeli mi? konusu tamamen anne ve babanın tercihi olmakla birlikte, ne zaman bıraktırılacağı da önemli bir konu.

Emzik kullanımın artıları

Bazı bebeklerde emzik kullanımı daha olumlu sonuçlar verir ve bebeğin kendini daha iyi hissettiği görülür.•Çok fazla mızmızlanan bebeği rahatlatır. Bazı bebekler bir şeyi emerken sakinleşir ve mutlu olurlar.
•Emzik kullanmak bebeğin dikkatini dağıtmanıza yardımcı olabilir. Doktor kontrolü, iğne ve kan verme gibi işlemlerde bebeğinize emzik vererek daha sakin kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
•Bebeğiniz gece uyumakta zorlanıyorsa, emzik daha rahat uykuya dalmasına yardımcı olur.
•Emzik uçak yolculuklarında bebeğinizin kulağındaki basıncı azaltır.
•Uyurken emzik emmek bebeğinizi Ani Bebek Ölüm Sendromundan (SIDS) korur.
•Parmak emmek yerine emzik kullanmak daha kolay vazgeçirilebilen bir alışkanlıktır.

Emzik kullanımın eksileri

Emzik kullanmak her bebeğe iyi gelmeyebilir ve her durumda faydalı olmayabilir. •Emziğe başlatmak bebeğinizin memeden kesilmesine neden olabilir. Bazı bebekler gerçek meme ile emzik arasındaki farkı anlayıp rahatsız olabilirler bu da anne sütünün mucizesinden erken dönmede mahrum kalmalarına sebep olabilir.
•Bebeğiniz her gece emzikle uyumaya alışırsa emziksiz uyumakta zorlanabilir. Uyurken emziği ağzından düşerse ağlama sesine uyanabilirsiniz.
•Çok fazla emzik kullanmak orta kulak iltihaplanmasına sebep olabilir. Her ne kadar ilk 6 ayda çok fazla bu durum görülmese de, SIDS’ten korunmak için emzik kullanımına devam edebilirsiniz.
•İlk yıllarında kullanılan emzik bebeğinizde fazla diş problemi oluşturmazken bu kullanımın uzaması ileriki yaşlarda diş yapısı bozukluğuna sebep verebilir.

Emziği ne zaman bıraktırmalı?

Birçok uzman bebeklerin emzik kullanımını 2 yaşına kadar bırakması gerektiğini söylüyor. Çok fazla emme hareketi yapıldığında, bebeğin östaki borusu olması gerekenden daha fazla açık kalıyor bu da iltihaplanmalara yol açıyor.
Bebeğinizin hayatının ilk yıllarında emme hareketi diş ve damak yapısına zarar vermiyor fakat emzik bırakılmadığında uzun vadede sorunlar ortaya çıkabiliyor. Uzun süre emzik kullanımı diş yapısı bozukluğuna neden olabiliyor.•Ön üst dişler öne doğru çıkıntı yapıyor.
•Ön alt dişler içeri doğru giriyor.
•Üst ve alt çene hizası bozuluyor.
•Ağızın üst kısmı iki taraftan da darlaşıyor.
Bebeğinizi emzik alışkanlığından nasıl vazgeçirirsiniz? başlıklı yazımızdan emzik bıraktırma yöntemlerini okuyabilirsiniz.

Emzik kullanımı bebeğin psikolojisini nasıl etkiliyor?

Emziği uzun süre emen çocukların geç konuşacağı düşünülür. Çocuk her ses çıkardığında ağzına emziği vermek onu konuşma veya duygularını ifade etme becerisinden alıkoyabilir.
Bebekler ebeveynlerinin surat ifadelerini bir ayna gibi taklit ederek mimikleri öğreniyor. Amerika’daki Wisconsin Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, özellikle uzun süre emzik kullanımı, erkek çocuklarda duygularını yeteri kadar ifade etmemeye sebep oluyor. Parmak emmek aynı sorunlara yol açmıyor ve kız çocuklarında yüz ifadelerini ve duygularını ifade etmekte güçlük görülmüyor.

Kaynak: http://www.pudra.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.09.2015, 01:16   #2
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emzik kullanmak zararlı mı?

Doğru söze ne denir
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.09.2015, 12:09   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emzik Kullanmak Zararlı mı?

Emzik, kullanım zamanı ve süresi sınırlandırılmadığı takdirde alışkanlık yapar. Bebekler tüm gün, ağızlarında emzikle salyaları akarak dolaşabilirler. Bu durum, beslenme konusunda sıkıntı yaşanmasına, dolayısıyla da gelişim geriliklerine ve geç konuşmasına da neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli emzik kullanımı ağız ve diş yapısının bozulmasına ve psikolojik olgunlaşmanın gecikmesine, kulak ve burun hastalıklarının yakalanma olasılığının artmasına neden olabilir.



Anneler, kendisi rahat edecek diye, çocuklarını kandırmamalılar diye düşünüyorum.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.09.2015, 16:12   #4
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emzik Kullanmak Zararlı mı?

Yen nesil anneler daha bilinçli ve dikkatli... Çocuklar sürekli doktor kontrolündeler... Büyükler ne derse desin doktorun sözünden çıkmıyorlar, iki yeğenim de emzik kullanmadı...

Teşekkürler Suzim...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
emzik, kullanmak, zararlı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 17:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.