Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Çocuk Hastalıkları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.01.2012, 01:09   #1
Çevrimdışı
Ahenk
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Arrow Bebeklerde Kusma



Tanım:

Mide içeriğinin ağızdan şiddetle dışarı boşaltılmasıdır.

Kısa Bilgiler:
  • Anne sütü ve biberon maması ile beslenen bebeklerin beslenmeden kısa süre sonra ağzından bir miktar pıhtılaşmış süt veya mama içeriğinin gelmesi kusma ile karıştırılmamalıdır.
  • Kusma beslenme tekniğinde yapılan basit hatalardan kaynaklandığı gibi önemli hastalıkların ilk bulgusu olarak da ortaya çıkmaktadır. Yani kusma bir hastalık değil bir bulgudur.
  • Kusma besinin önemli bir bölümünün çıkarılmasıdır. Günde üç veya daha fazla kusma daima patolojiktir ve nedeni ortaya konmalıdır.
  • Kusma sıklıkla, ishal gibi sindirim sistemi enfeksiyonlarına eşlik etmekle birlikte idrar yolu, solunum yolu (boğaz ve orta kulak enfeksiyonları, bronşitler), menenjit gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonları esnasında da görülebilir.
  • Enfeksiyonlar sırasında rastlanan kusmalara, mevcut olan hastalıkların bulguları da eşlik eder. Örneğin boğaz enfeksiyonları sırasında kusma ile beraber ateş, iştahsızlık, yutmada güçlük görül*mekte, yine idrar yolu enfeksiyonlarında kusma ile beraber ateş, huzursuzluk, sık idrara çıkma, kötü kokulu idrar, idrarın renginde koyulaşma dikkati çekmektedir.
  • Kusma özel bazı mide rahatsızlıklarında (mideye giriş veya çıkış yolundaki darlık, yemek borusu ile soluk borusunun doğumsal olarak birbirine açıldığı durumlar), bağırsak tıkanıklarında ve çok nadir görülen apandisit gibi cerrahi nedenlerden dolayı da görülebilir.
  • Besin zehirlenmesi, kafa veya batın travmaları ve vasıta tutması sırasında ve bebekler heyecanlandıkları ya da ilgi bekledikleri zaman da kusma görülebilir.
Neler Yapılabilir:
  • Bebeğiniz kusuyorsa hafif yan yatırarak veya ağız içerisinde kalanları temizleyerek çıkardıklarının solunum yollarını tıkamasına engel olun.
  • Kusmadan sonra bebeğin el ve yüzünün yıkan*ması, ateşi varsa ılık bir banyo yaptırılması yararlı olacaktır.
  • Kusması olan çocuğa hekim tavsiyesi olmadan kusma giderici ilaç kullanmayınız. Unutmayın ki bir bulgu olan kusmayı engellerseniz altta yatan hastalığı maskeleyebilirsiniz.
Tedavi:
  • Doktorunuz kusmaya yol açan hastalığı yaptığı muayene ve laboratuvar tetkikleriyle ortaya çıkarmaya çalışacaktır. Hastalığı belirledikten sonra o rahatsızlığa yönelik tedaviye başlayacaktır.
  • Kusma bir hastalık değil bulgudur, kusma değil kusmaya yol açan hastalık tedavi edilmelidir.
  • Kusma ve ishal ülkemizde yaz aylarında en sık görülen çocukluk çağı hastalıkları içinde en yaygın olanları. Mikroplu suların içilmesi bağırsak enfeksiyonlarına neden oluyor. Bozulmuş, mikroplarla enfekte olmuş besinlerin yenmesi ise besin zehirlenmelerine yol açıyor. Bu tür enfeksiyon ve zehirlenmeler sıklıkla kusma ile başlıyor ve ishalle devam ediyor.
  • Çocuklar ishal ve kusma sırasında çok az bir sıvı kaybetseler bile halsizlik hissedebiliyorlar. Sıvı ihtiyacı ağızdan alamaması halinde sıvı kaybı çok ciddi boyutlara ulaşabileceğinden az da olsa mutlaka sıvı verilmesi gerekiyor. Eğer ağızdan sıvı kaybı karşılanamıyorsa ve dehidratasyon (kalp hızının çok artması, nefesinin sıklaşması, derisinin sıvı kaybından dolayı gerginliğinin kaybolması, dilinin ve ağzının kuruması gibi bulguların eşlik ettiği durum) gözleniyorsa çocuğun hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekiyor.
Regürjitasyon ve kusma
Regürjitasyon öğünden sonra besinin küçük bir bölümünün çıkarılmasıdır. Zararsız bir durumdur. Özellikle ilk 6-7 ayda çok sık görülür. Beslenme yönteminin iyi uygulanması ile düzelebilir. Yeni beslenmiş bebeğin hareket ettirilmesi, karın bölgesine dışarıdan kazayla basınç uygulanması buna yol açabilir.

Kusma ise alınan besinin önemli bölümünün çıkarılmasıdır. Günde üç veya daha fazla sayıda kusma olursa, hele de bu kusmalar fışkırma tarzında gerçekleşiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Hastalık tarzındaki kusmalarda daima kilo alışı durur veya önemli ölçüde düşük tartı artışı görülür.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ahenk'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.01.2012, 16:50   #2
Çevrimdışı
AFiLi
Kahraman Tazeoğlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bebeklerde Kusma

Bizim yasir bebek hep benim üstüme kusuyor yaa
__________________
Bütün şairler sana mı aşıktı ki,
Okuduğum her şiirde sen varsın..


Nazan Bekiroğlu
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz AFiLi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2015, 18:50   #3
Çevrimdışı
Merve
-VaveyLa-

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bebeklerde Kusma

Aynen görümcemin çocuğuda aynı doğduğundan beri kusuyor 7 aylık oldu hala aynı , kimisi yaşına kadar kusarmış , reflü deniyor , bunlar için bebeği beslerken gerek emzir gerek biberonla , başını yüksekte tutmalı , yada reflü yastıkları oluyor onlardan kullanılmalı , bilgiler için teşekkürler ..
__________________
~ Bir Sevdadır ``Ankara ! ~
  Alıntı ile Cevapla
Merve'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 22.06.2016, 03:03   #4
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Bebeklerde Kusma

Bu verimli bilgiler için teşekkürler...
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bebeklerde, kusma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 16:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.