Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Çocuk Hastalıkları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.03.2013, 15:53   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Anne Baba Kiloluysa

Anne Baba Kiloluysa





Pek çok bilimsel araştırma şişmanlığın ailevi olduğunu kanıtlıyor. Sadece bir ebeveynde şişmanlık varsa çocukta risk yüzde 40 iken iki ebeveynde varsa oran yüzde 80. Şişmanların fazla yeme isteğinin ve beslenme biçiminin aile çevresinden edinilen bir alışkanlık olduğu ileri sürülüyor. Fiziki aktivite eksikliği, aşırı televizyon izleme, bilgisayar kullanma gibi çocuğu hareketsizliğe iten alışkanlıklar da çoğu kez aile yaşamı ve yaşanılan ortam ile ilişkili.



Çocuklarda Obezite Hastalıklara Davetiye





Yağ dokusu vücudun yedek enerji deposudur. Yağ dokusunun, vücudun ısı kaybını önlemek, organları fiziki travmalara karşı korumak ve belli oranda vücudu estetik olarak biçimlendirmek gibi görevleri de vardır. Bu dokunun oranı yaşla beraber değişebilmektedir. Yağ dokusu oranının patolojik artmasına şişmanlık(obezite) denir.

Şişmanlık ile yüksek tansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalıklarının yakın ilişkili olduğu ve bu problemin büyük çoğunluğunun çocukluk çağlarına dayandığı bilinmektedir.

Vücutta yağ dokusunun hacmi, yağ hücreleri sayısı ve büyüklükleri ile ilişkilidir. Yağ hücrelerinin sayısı, alınan kalori ile bağımlı olarak anne karnında son dönemde ve doğumu izleyen ilk yılda artış gösterir. Bu durum ergenliğe kadar devam etmekle birlikte hücrelerin artış hızı yaşla azalır. Bu yüzden erken yaşlarda başlayan şişmanlıkta hücre artışı daha fazladır ve daha tehlikelidir.

İlk yaşta özellikle ilk 6 ayda şişmanlık sık görülüyor. Çocuğun yürümesi ve hareketlerindeki artış nedeni ile bir yaşından sonra şişmanlık sıklığı giderek azalıyor. 4-5 yaşlarda ve ergenlik döneminde şişmanlık sıklığında tekrar artış gözleniyor.

Tüketilenden daha fazla enerji alınması şişmanlığın başlıca nedeni. Bu tip şişmanlık “Ekzojen şişmanlık” olarak adlandırılır ve şişmanlıkların büyük çoğunluğu bu gruba giriyor. Bazı hormonal ve genetik hastalıklarda da şişmanlık görülmekle beraber bunların oranı çok az.



Çocuk Her Ağladığında Yemek Vermeyin





Karışık veya yapay beslenen süt çocuklarında, çocuk her ağladığında biberon ile süt vermek, muhallebi gibi kaloriden zengin besinlere erken başlamak ve bunları fazla miktarda vermek yatkın çocuklarda şişmanlığa yol açan yanlış bir uygulama. Günümüzde fast food alarak adlandırılan gıdaların, cips, çikolata ve şekerli gıdaların çok fazla tüketilmesi en büyük riski oluşturuyor.

Şişman çocuklarda ergenlik belirtileri de normal çocuklardan daha erken yaşta ortaya çıkıyor ve büyüme daha erken yaşta tamamlanıyor. Şişman bebeklerde yürüme gecikiyor. Ayrıca şişman çocuklarda düztabanlık bacaklarda eğrilik gibi ortopedik bozukluklar sık görülüyor.

Psikolojik bozukluklar, şişmanlığın nedeni olduğu kadar, şişmanlığa eşlik eden önemli sorunlar. Daha okul öncesi çağda az hareket, oyunlara katılmama, kendini diğer çocuklardan farkı görme, içine kapanıklık ya da agresif davranışlar görülebiliyor.



Fiziksel Aktivite Şart





Şişmanlık çocuk, aile, çocuk doktoru, bazen psikolog ve öğretmenlerin de içinde olduğu zaman tedavisi daha başarılı ve kalıcı olan günümüzün en yaygın çocukluk çağı problemidir. Özellikle şişman anne-baba çocuklarında şişmanlık riskinin yüksek olduğu bilinmeli, çocuğun ağırlığı sürekli izlenmeli, diyet kalori içeriği yönünden düzenlenmeli, çocuk düzenli yemeye ve fizik aktiviteye özendirilmelidir.

sözcü

__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.2013, 16:06   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anne Baba Kiloluysa

Anneler, çocuğa zorla verebildikleri her lokmada mutlu olurlar, sonunu düşünmeden.

Bir de aşırı kilolu çocuklar için ''tosun gibi maşallah'' denilir övünerek
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.2013, 16:19   #3
Çevrimdışı
Gulbade
DadLuCadI..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anne Baba Kiloluysa



Tosuncuk maşallah...

Faydalı bir paylaşım...Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gulbade'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.2013, 17:55   #4
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Anne Baba Kiloluysa

Biri bizdenmi bahsetmiş.
  Alıntı ile Cevapla
Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
anne, baba, çocuk, daha, kiloluysa, şişmanlık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.