Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Çorbalar


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 15.03.14, 00:12   #1
Dönersen Islık Çal..

Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2012
Konular: 808
Mesajlar: 6,577
Ettiği Teşekkür: 29943
Aldığı Teşekkür: 35286
Rep Derecesi : Sevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Melek Gibi
Standart Afyon Yöresinin Sakala Çarpan Çorbası








Afyon yöresel yemek kültürü açısından zengin bir ildir.İklim kış aylarında sert olduğundan dolayı insanlar sıcak bir çorbayı hiçbir zaman için reddetmezler.

Sakala çarpan çorbası içine konan malzemelerinin çeşitli olmasından dolayı farklı bir lezzettir.

Çorbanın yöre halkı tarafından bilinen bir hikayesi vardır . Geçmiş zamanların birinde bir dedeye çorbayı ikram etmişler. Dede kaşıkla değilde kaseden içmiş . Çorbanın içinde bulunan erişteler dedenin sakalına yapışmış. O günden sonra ismi sakala çarpan çorbası olarak kalmış.






  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • Altı su bardağı tavuk ya da et suyu ( Yoksa normal su kullanabilirsiniz )
  • İki tane kuru soğan ( küçük)
  • 4 yemek kaşığı tereyağı ( margarinde olabilir )
  • Üç yemek kaşığı un
  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • Kuru nane ve tuz
  • Bir yemek kaşığı salça





Mercimekler yıkanarak akşamdan ıslatılır. Tencereye ıslatılıp bekletilen mercimek konularak tavuk suyu ilave edilir ve 25-30 dakika kaynatılır.Soğanlar soyularak yıkanır ve ince ince kıyılır. Ocak kısık ateş konumunda iken yemeği yapacağımız tencereye yağ dökülür ve doğranan soğanlar eklenerek kavrulur. Sonrasında un katılarak karıştırılır.Mercimekleri de ekledikten sonra tuzunu atarız.Kaynayana kadar bekleriz ve tel şehriyeyi ilave ederiz. Çorbamızı 15-20 dakika daha pişirmemiz gerekir.

Çorbamız istediğimiz kıvama geldikten sonra ayrı bir tavada iki yemek kaşığı yağı eritip nane ekleyerek karıştırıyoruz . Yaptığımızı karışımı çorbanın üzerinden gezdiriyoruz.

Kaynak

Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.14, 00:20   #2
Müdavim

Gülce - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Apr 2013
Konular: 17
Mesajlar: 4,119
Ettiği Teşekkür: 24012
Aldığı Teşekkür: 21410
Rep Derecesi : Gülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Sakala Çarpan Çorbası | (Afyon)

Kimi yörelerde şehriye yerine kendileri hamur açarlar. Erişte şeklinde keserler.


Yeşil mercimekli kesme çorbası derler.

Kimi yörede de bu çorbanın içerisine bulgur ilave ederler.
Malzemelerinde salça eksik ama. Salçasız resimdeki çorbanın rengi elde edilemez.
Afyon da demek böyle yapılıyormuş. Bir de içerisine acı pul biber, nane ile acı biberi yağda kızdırıp çorbaya atınca casss, diye ses duyulacak. Süper..

Teşekkürler Sevda.
__________________
Gülce isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.14, 00:26   #3
Dönersen Islık Çal..

Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2012
Konular: 808
Mesajlar: 6,577
Ettiği Teşekkür: 29943
Aldığı Teşekkür: 35286
Rep Derecesi : Sevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Melek Gibi
Standart Cevap: Sakala Çarpan Çorbası | (Afyon)

Bizim evimiz de sık sık pişer bu çorbadan. İsminin Sakala Çarpan Çorba olduğunu bilmiyordum.

@Gülce, söylediğin gibi, acı pul biber katıyorum of of. Harika oluyor.



***


Edit: Tarife salça eklendi. Teşekkürler Gülce.
Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.14, 00:26   #4
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7760
Mesajlar: 29,035
Ettiği Teşekkür: 107213
Aldığı Teşekkür: 155160
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Sakala Çarpan Çorbası | (Afyon)

Adı çirkin çorba Dedenin sakallarında şehriyelerin sarkması geldi gözümün önüne

Malzemelere göre tadı güzeldir. Ama bana göre yağını fazla koymuşsun Sevdacığım

Teşekkürler...
__________________
Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.14, 00:26   #5
"Her Şey Güzel Oldu"

Redwine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2013
Konular: 3755
Mesajlar: 17,513
Ettiği Teşekkür: 73474
Aldığı Teşekkür: 67714
Rep Derecesi : Redwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Sakala Çarpan Çorbası | (Afyon)

Yeşil mercimek tam bir demir deposu ve sık sık yemeğini yaparım...Bu çorba çok hoşuma gitti... Kesinlikle yapıcam..

Teşekkürler Sevda...
__________________
Redwine isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.14, 02:08   #6
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Liaaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2011
Konular: 591
Mesajlar: 5,041
Ettiği Teşekkür: 41966
Aldığı Teşekkür: 21890
Rep Derecesi : Liaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevher
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Sakala Çarpan Çorbası | (Afyon)

Şehriyeli çorbalara bayılırım.

Nadirende olsa tavuk suyu ekleyerek yaparım.

Naneli olarak hiç yemedim.

Bu güzel tarif için ellerine sağlık, teşekkürler Sevda.
__________________
Liaaa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.03.14, 12:16   #7
...> Ata'm İzindeyiz <...

Türkü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 16
Mesajlar: 3,172
Ettiği Teşekkür: 30373
Aldığı Teşekkür: 18728
Rep Derecesi : Türkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Keyifli
Standart Cevap: Sakala Çarpan Çorbası | (Afyon)

Yıllardır evimizde erişte ile pişen ve Köy Çorbası diye bildiğim bu çorba demek yaşlı dedemizden dolayı Sakala Çarpan Çorbaymış yeni birşey daha öğrendim. Bir süre pişirmeyeceğim kesin aklıma ismi gelir,yiyemem. Et suyu ile güzel oluyor,tavuk suyunu yakıştırmıyorum bu tada.

Teşekkürler Sevda.
__________________
Türkü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.01.16, 18:29   #8
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 12,381
Ettiği Teşekkür: 83926
Aldığı Teşekkür: 79536
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Afyon Yöresinin Sakala Çarpan Çorbası

Kayseri'de bunun mantılı olanından yemiştim. İçinde küçük küçük mantılar vardı. Naneli acı biberli yağı çorba önümüze geldikten sonra üzerinde gezdirmişlerdi.

Kayseri'nin kuru ayazında güzel gitmişti.










__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.01.16, 18:37   #9
Yasaklı Üye

CeMKaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Nov 2011
Konular: 945
Mesajlar: 8,660
Ettiği Teşekkür: 79432
Aldığı Teşekkür: 37485
Rep Derecesi : CeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Bitkin
Standart Cevap: Afyon Yöresinin Sakala Çarpan Çorbası

Adi güzelmis. Ellerine saglik tesekkürler Sevda
CeMKaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz CeMKaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.01.16, 19:25   #10
Moderator

Gülümsün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2014
Konular: 1619
Mesajlar: 9,477
Ettiği Teşekkür: 57131
Aldığı Teşekkür: 35701
Rep Derecesi : Gülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Afyon Yöresinin Sakala Çarpan Çorbası

Bana göre değişik bir çorba türü. Hiç yemedim. Yapanı da görmedim. Eminim tadı güzeldir. Malzemesi bol tarafından kullanılmış. Ellerine sağlık teşekkürler...
__________________
Gülümsün isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
afyon, çarpan, Çorbası, sakala, yemek, yöresinin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sofralarımızın Vazgeçilmezi | Her Derde Deva | Çorbalar Rukia Çorbalar 52 31.01.15 20:44
Afyon Kocatepe Üniversitesi KaLiNKa Üniversitelerimiz 1 21.11.14 23:24
Lahana Çorbası Diyeti asisedef06 Sağlığımız İçin Püf Noktaları 3 01.05.14 19:38


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.