Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Çorbalar


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 22.09.15, 23:25   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Trakya Tarhanası

Trakya Tarhanası



Tarhana, Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yoğun iş gücüyle sürdürülen köy yaşantısında özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Kış aylarında şifa niyetine de en çok arzu edilen çorba tarhanadır. Kıvamlı hazırlanan tarhana çorbası, bayatlamaya yüz tutmuş ekmeklerin sini içerisine doğranıp çorbanın bu ekmeklerin üzerine dökülmesiyle sofrada yer bulur ki; bu sunum neredeyse bu çorbanın ikramında bir çeşit ritüele dönüşmüş, kültürel bir öğe özelliği kazanmıştır. Çorbanın üzerine ekşimik ( lor peyniri ) serpeleyerek sunulması, çorbayla birlikte turşu ikram edilmesi de yöre mutfağının sunum özelliklerindendir. Özellikle lahana turşusu bu çorbaya çok yakışmaktadır.

Tarhana biberi olarak da bilinen yağlık kırmızı biber veya domates biberinin en olgun ve rengini bulmuş zamanı olan yaz sonundan sonbaharın ilk aylarına kadar özellikle Trakya köy mutfaklarında kışlık olarak hazırlanır. Trakya tarhanası, Anadolu'da değişik şekillerde yapılan diğer tarhanalardan rengiyle, kıvamıyla, rahiyası ile ayrılır. Bu ayrımı yapmak için "Trakya tarhanası" veya "Toz tarhana" diye adlandırılır. İçeriğinde arzuya göre bazı baharatlara yer verilir ki, acılı tatlardan vazgeçemeyen Trakyalılar güneşte kurutulmuş acı saksı biberlerini öğüterek tarhanaya ilave ederler. Bunu yapmayanlar ise pul biber ile aynı acı tadı yakalama yolunu tercih ederler. Ayrıca kekik de tarhanaya çok yakışan baharatların başındadır. Son zamanlarda marketlerde bulunabilen "Tarhana harcı" ile tüm bu baharatlar bir arada sunulmaktadır. Hazırlanan tarhana nemden uzak kalması için bez torbalarda, direk güneş ışığından uzak, serin bir yerde saklanır. Birkaç çorba kaşığı toz tarhana ile 4-5 kişilik çorba hazırlamak mümkün olur.
Malzemeler :
  • 5 kg yağlık kırmızı biber veya domates biberi ( Yarı yarıya da kullanılabilir )
  • 2 Kg olgun-kokulu domates
  • 10 kg un
  • Bir kase yoğurt ( 500 gr )
  • 1,5 kg soğan
  • 1 kase ılık suda eritilmiş ekşi-yaş maya
  • 1 avuç tuz
  • Arzuya göre baharatlar ( Pulbiber, kekik veya tarhana baharatı..)
Yapılışı :
  • Bir kase ılık şekerli su içerisinde ekşi yaş maya kaşıkla ara ara karıştırılarak kabarmaya bırakılır.
Not :
Ekşi yaş maya fırından alacağınız ekmek hamurundan ayıracağınız bir yumurta büyüklüğünde parçayı bekletip ekşiterek elde edebilirsiniz. Bunun yerine elinizde geçen senenin tarhanası varsa ondan birkaç kaşık alıp ılık suda eriterek de tarhana hazırlarken ihtiyacımız olacak mayalanmayı da sağlayabilirsiniz.
  • Pazardan alacağınız yağlık tarhana biberlerini biriki gün güneş gören bir yerde olgunlaşmaya ve bu arada yumuşamaya bırakın.
  • Tarhanayı yapacağınız gün 5 kg tarhana biberini ve 2 kg domatesi doğrayıp biberler yumuşayıncaya kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
  • Biberler yumuşayıp domatesler de suyunu salınca ateşten alıp, kenarda soğumaya alın.
  • Derin bir tencere veya yoğurma kabı içerisine unun 6-7 kg lık bölümünü alın.
  • Unun ortasını havuz biçiminde açıp orta yerine yoğurdu, ekşi yaş mayayı, yemeklik doğranmış soğanları, tuzu, arzuya göre baharatlarını ve domatesli-tarhana biberlerini ekleyin.
Not :

Domatesler ve biberler pişerken kendi suyunu salarlar. Tarhanaya domatesli biberleri eklerken suyunu olabildiğince az koymaya bakın. Böyle yaparsanız tarhananız daha kırmızıya çalan renkte olur ve daha az un eklemeniz gerekir. Eğer suyunu da kullanmak isterseniz un miktarını yoğururken artırarak kıvamı tutturmaya çalışmanız gerekir ve tarhananız daha uçuk kırmızılı renge sahip olur.
  • Bütün malzemeleri olabildiğince kuvvetle yoğurun.
  • İstediğiniz kıvamı yakalamak için un veya domaesli biberlerin suyundan ilave edin.
Not :

Muhtemelen 10 kg civarında un bu tarif için denk gelmektedir.
  • Yapışkanca, ekmek hamuru kıvamında bir yoğurma ile tüm malzemeyi toparlayın.
  • Yoğurdunuz tarhanayı mayalanmanın sağlıklı bir şekilde sürmesi ve malzemenin fazla nemini alabilmesi için bir sofra bezi ile örtüp ilk gün gölge bir yerde dinlenmeye alın.
  • Tarhanamızı yoğurduğumuzun ertesi gününden itibaren 9 gün boyunca tarhanamızı sabah öğlen akşam olmak üzere günde 3 defa yoğuracağız. Bunun için önce tarhanamızı temiz kuru bir sofra bezi üzerine alalım. Günde 3 defa tarhanayı kuvvetlice ve ara ara yumrukla ezdire ezdire yoğurmaya devam ederiz.
  • Her gün tarhanamızı bir başka kuru sofra bezi üzerine alıp günde 3 defa yoğurmaya devam ederiz. Sofra bezinin değiştirilmesi tarhananın fazla nemini almak içindir.
  • Yoğurma işlemi 9 gün boyunca sürer. Bu en ideal mayalanma süresidir. Bu süre içerisinde tarhana içerisindeki soğan-biber-domates vb...taneli yapılar iyice erimiş olacaktır.
  • 10. gün gölge ama havalandırılabilen bir yere büyükçe bir sofra bezi serilir.
  • Tarhanamızı en büyüklüğünde parçalayarak hafif yassılaştırıp ( daha çabuk nemini kaybetmesi için...) sofra bezi üzerine sereriz.
  • Odanın kapı ve camları açık tutulup havalandırma sağlanır.
  • Tarhananın kuruması gözetilerek 1-2 gün boyunca parçalanmış tarhanamız bekletilir. Bu süre boyunca gün içerisinde ters yüz edilerek nemini kaybetmesi kolaylaştırılır. Kuruyan parçalar daha küçük parçalara da bölünerek bu işlem hızlandırılabilir.
  • Muhtemelen 12. günden itibaren tarhanalarımız iyice kurumuş ve ufalanmaya hazır olacaktır.
  • Tarhanalarımızı elle avuç içerisinde ovdura ovdura ufalarız.
  • Ufalanan tarhanaları ince bir kevgirden geçirerek, üstte kalan irili parçaları da ufalamaya devam ederiz.
  • Tarhanalarımız toplu iğne başı büyüklüğünde parçacıklar haline gelecektir. Bu istediğimiz büyüklük ölçüsüdür.
  • Tarhanalarımızı kuru bez torbalara koyup serin gölge bir ortamda kış boyunca lezzetinden birşey kaybetmeksizin kullanabiliriz.
Kaynak
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.15, 23:32   #2
«... Beklenen Şarkı ...»

Çengelli İğne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2013
Konular: 1654
Mesajlar: 9,219
Ettiği Teşekkür: 32639
Aldığı Teşekkür: 31429
Rep Derecesi : Çengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Trakya Tarhanası

Tarhana çorbasını çok severim.

Ama bunu yapmak benden öyle uzak ki

Okurken bile yoruldum yapamam böyle şeyleri ben ya

Emeklerine sağlık,teşekkürler.
__________________






Çengelli İğne isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.15, 23:40   #3
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Trakya Tarhanası

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Çengelli İğne Mesajı göster
Tarhana çorbasını çok severim.

Ama bunu yapmak benden öyle uzak ki

Okurken bile yoruldum yapamam böyle şeyleri ben ya

Emeklerine sağlık,teşekkürler.


Bende yapamıyorum ama Trakyaya her gittiğimde illah birisi veriyor .
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.15, 23:44   #4
Müdavim

Gülce - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Apr 2013
Konular: 17
Mesajlar: 4,119
Ettiği Teşekkür: 24012
Aldığı Teşekkür: 21410
Rep Derecesi : Gülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Trakya Tarhanası

Paylaşım için teşekkürler Suzim.

Şunu sormadan geçemiyeceğim, bilen arkadaşlar varsa öğrenmek isterim.

Yoğurtla bekletilince zaten mayalanıyor,ekşiyor, tatlılaşıyor. Ayrıca neden maya konuluyor ki....

Dikkatimi çekti.

Bu aralar tarhana tariflerinde denk geldim de.
__________________
Gülce isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.15, 23:44   #5
«... Beklenen Şarkı ...»

Çengelli İğne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2013
Konular: 1654
Mesajlar: 9,219
Ettiği Teşekkür: 32639
Aldığı Teşekkür: 31429
Rep Derecesi : Çengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Trakya Tarhanası

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Bende yapamıyorum ama Trakyaya her gittiğimde illah birisi veriyor .
He valla bana da öyle köylerden birileri getiriyor sağolsunlar.
__________________






Çengelli İğne isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.15, 23:45   #6
Dönersen Islık Çal..

Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2012
Konular: 808
Mesajlar: 6,577
Ettiği Teşekkür: 29943
Aldığı Teşekkür: 35286
Rep Derecesi : Sevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Melek Gibi
Standart Cevap: Trakya Tarhanası

Çengelli İğne'ye katılıyorum. Çok zahmetli bu. Hiç benim harcım değil. Ama tarhanaya bayılırım doğrusu.

Teşekkürler Suzim.
Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.15, 23:49   #7
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Trakya Tarhanası

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Gülce Mesajı göster
Paylaşım için teşekkürler Suzim.

Şunu sormadan geçemiyeceğim, bilen arkadaşlar varsa öğrenmek isterim.

Yoğurtla bekletilince zaten mayalanıyor,ekşiyor, tatlılaşıyor. Ayrıca neden maya konuluyor ki....

Dikkatimi çekti.

Bu aralar terhana tariflerinde denk geldim de.



Maya olmadan istenilen kıvamda olmaz Gülce .

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.15, 23:53   #8
Müdavim

Gülce - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Apr 2013
Konular: 17
Mesajlar: 4,119
Ettiği Teşekkür: 24012
Aldığı Teşekkür: 21410
Rep Derecesi : Gülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülce şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Trakya Tarhanası

Ben Turgutlu tarhanası yapıyorum. Her sene yaparım ve kıvamlı oluyor..

Kimisi, de nonut koyuyor,maya yerine.

Merakımdan sordum.
__________________
Gülce isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.15, 23:56   #9
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Trakya Tarhanası

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Gülce Mesajı göster
Ben Turgutlu tarhanası yapıyorum. Her sene yaparım ve tutuyor.

Merakımdan sordum.


Bizim tarhanamız namlıdır , o yüzden Trakya tarhanası diye geçer


Dilaver de yokki daha güzel anlatsın

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
tarhanası, trakya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.