Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Çorbalar


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 19.12.2012, 19:40   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Tarhana ve Tarihçesi




Tarhana çorbası, sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayandığı söylense de tarhana kelimesi Farsçadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz. Türkiye'de Uşak, Denizli, Kahramanmaraş şehirlerinde ve Beypazarı'nda ünlüdür.


Türkiye'nin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz.



Evde Tarhana Yapımı

1 aşama listemiz:
  • 2 kilo domates (bardak domatesi kullandım)
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1 kilo kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı tuz
2 aşama listesi:
  • 6 kilo tam buğday unu
  • 2 kilo yoğurt
  • 3 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya 42 gr(fırından aldığınız, maya miktarı kadar, ekmek hamuru da olabilir)
  • Tarhanada sevdiğiniz baharat (pul biber kekik, nane, maydanoz gibi)

Tarhana Yapımı, Tarifi:

  • Soğanı, domatesi, biberi küp şeklinde doğrayalım ocakta hafif suyunu çekene kadar yaklaşık 25 - 30 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim ılımaya bırakalım.
  • Pişirdiğimiz sebzeleri, ılıyınca kevgirden geçirelim posasını atalım.
  • Büyükçe yoğurma kabımıza dökelim, yoğurdu, baharatları, katalım, unumuzun yarısını ilave edip ortasını çukur yapıp mayamızı ufalayalım, ekmek hamuru kullanacaksanız domatesli karışımın içinde ufalayıp inceltin hamuru yoğurmaya geçin.




  • Kalan unu yavaş yavaş ilave ederek katı bir hamur yoğuralım, hamurumuz ekmek hamuru gibi sert olmalı, hamurumuzu örterek kabarmasını bekleyelim. Bu aşamada büyükçe sininiz varsa onun üzerine oturtun kabınızı, yoksa çöp poşetide gerçirebilirsiniz, poşetin 5,6 yerine delin. (Taşan hamur siniye ya da temiz poşete akacaktır.) Hamurumuzu evimizin serin köşesinde bekletelim, hamurun üzerine un serpin.



  • Ekmek hamuruyla mayalana tarhanan uzun sürede kabarıyor, yaşmaya mayalama sürecini daha hızlandırıyor, mayamız iki katı kabarıyor kabınızın altına mutlaka sini gibi bir kap koymalısınız hamurunuz ziyan olmasın.


  • Hamurumuz kabardıkça tahta kaşık yardımıyla tekrar yoğuralım hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayalım, hamurumuz kabardıkça kötü kokarsa endişe etmeyin 2 veya 3 gün sonra kötü koku azalıyor, tarhana hamuru kıvamına alıyor .


  • Ekşi seviyorsanız 9 gün daha az ekşili olmasını istiyorsanız 7 gün bekletin (ben 4 gün beklettim), elimize iki kaşık alalım birini hamura daldırıp kopartalım, diğer kaşıklada ittirerek hamuru örtüye bırakalım, tarhanayı sereceğiniz örtü pamuklu olmalı nemini çekmeli, serin nemli olmayan, güneş almayan balkon veya, teras gibi yerde, kurumaya bırakın, üst yüzeyi kuruyunca hamuru altüst edin,hamurun iki tarafı kuruyunca kevgirden geçirin, hamurun kuruyup kurumadığını anlamak için elinize aldığınızda hamur avcunuzu yuvarladığınız zaman parçalanıyorsa, hamur kurumuş demektir. Fırında kurutulan tarhana daha koyu renkli oluyor,doğal olarak dışarda kurutulan tarhananın rengi kırmızı oluyor. benim unum tam buğday unu olduğu için tarhanamın rengi de koyu oldu. Tam buğday unundan yapılan ekmekler de koyu renkli oluyor.
Süzgeçten geçirdiğiniz tarhanayı temiz pamuklu bez üzerine ince tabaka halinde sererek,arasıra karıştırın gölge bir yerde iyice kurumasını sağlayın kuruduktan sonra kavanozlayıp kaldırın. Bez torbalara da koyabilirsiniz, eskiden annelerimizin bakliyatları koymak için bez torbaları olurdu, hatta torbalarını kendileri dikerlerdi ben hatırlıyorum annem de bez torbalarını kendi dikerdi. Pirinç, buğday, mercimek gibi bakliyatları onlarda muhafaza ederdi. Günümüzde torbaların yerini kavanozlar aldı.
  Alıntı ile Cevapla
17 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 19:57   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası Tarifi




1 su bardağı suda tarhana pişirilmeden en az bir saat önce ıslatılır.

Tencerede yağ, salça ve nane hafif karıştırıldıktan sonra 4 su bardağı su ve ezilmiş tarhana ilave edilerek tuz atılır. Devamlı karıştırılarak koyulaşması ve topaklanmaması sağlanır. Kaynayınca karıştırma bırakılır. 5 dakika daha kaynayan tarhana servise hazırdır.

Afiyet olsun.
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 20:38   #3
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Red face Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Eskiden tarhana çorbasını hiç sevmezdim.

Ya şimdi?
Çok seviyor, arıyorum baya . Bilhassa kışın ağzımı yaka yaka, acısı bol olacak.

Eline sağık LaLe.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 22:32   #4
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Tarhana çorbası besleyici özelliği bakımından pek bir zengin. Kış aylarında sofraların başlangıç yemeği olarak taçlandırılmıştır.

Mayalı olmasından ötürü de pek tüketemiyorum o da ayrı bir sorun.




Laleeee,

Mısır ekmeği yaptım. Az önce çıkardım fırından. Haberin olsun.





  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 22:44   #5
Çevrimdışı
C.Doğan
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
Eskiden tarhana çorbasını hiç sevmezdim.

Ya şimdi? Çok sevyor, arıyorum baya . Bilhassa kışın ağzımı yaka yaka, acısı bol olacak.

Eline sağık LaLe.
Çocukluğum da köye gittiğim de. ( Yaz - kış ayırtetmeden köye hava şartları ne olursa olsun tatillerde gitmek isterdim. Ve çoğu zamanda giderdim. ) Konya il merkezin de oturuyorduk. Ve köyümüz yaklaşık iki saatlik otobüs mesafesindeydi. Ayrıca yak. 8 km. lik. köy yolu vardı. )

Genelde yapılan hep tarhana çorbası idi. Çorba sevmediğim için pek yemezdim. Ama ne kaybettiğimi şimdilerde anlıyorum. Hala çorba içmeyi pek sevmiyorum. Şimdiler de en güzel çorba tarhanayı araştırıp, içmeye çalışıyorum.

Geçmişte içmediğim doğal tarhana çorbalarına üzülüyorum. Hemşerim Canan belki bizim tarhanaları hatırlar.

Yarından itibaren yöresel tarhana çorbalarını araştıracağım. Paylaşım için teşekkürler Lale.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 22:48   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Yapımı oldukça meşakatli..

Ege Üniversitesi Öğrencileri yapıyor.. Hem temiz hem katkısız ürünlerle..

Bu yöreye mi ait tam olarak bilmiyorum ama "Tarhana tarlaya kadar" derler.. Köy ekmeği ile çok güzel oluyor.. Canım çekti ya..

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 23:04   #7
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Yengem her sene muhakkak yapar ve yollar bize.

Hemen hemen bu tarifteki gibi yapıyormuş, fazla olarak o malzemelere sarımsak ekliyor, biraz da acı biber.

Ben de önceleri sevmeyenlerdendim, fakat şimdi severek içiyorum. Biz pişirirken içine nohut ta katıyoruz. Tarhana sarımsaklı olmasına rağmen, mutlaka birkaç diş de sarımsak koyuyoruz.

Başakça, o mısır ekmeği kuru kuru boğazına dizilmesin emi
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 23:08   #8
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Yapılırken sarımsak konulurmu ya sen de..

Pişirilirken, damak tadına göre konulabilir, hatta kıymalısı da olur.. Pişirilip servis yapılırken, üzerine zeytinyağı da gezdirilebilinir, deneyin derim.. Çekişte (Kırma/ çekiçte) zeytin ile çok iyi gider...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 23:14   #9
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Lale, bozağıma dizilmedi. Kendim yaptığım ev yoğurudu ile iki parçası akşam yemeği olarak yerini aldı.

Real, Isparta'da yapılan tarhananın içine sarımsak konuluyor. Bazı yörelerde konmuyor. Ama ana hamurunda sarımsaklı olanı daha lezzetli. Denemeni öneririm.





  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 23:21   #10
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarhana | Tarihçesi | Evde Tarhana Yapımı | Tarhana Çorbası

Duruma göre pişirirken koyarız... Seven olur sevmeyen olur, en iyi yöntem bu...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ekmek hamuru, kekik, nane, tarhana, tarhana çorbası, tarhana yapımı, tarhananın tarihçesi, tarihçesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.