Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Deniz Ürünleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 20.08.2013, 23:59   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)




Asma Yaprağında Sardalya
Sardalya balığı ile hazırlanan yemekler, bu balığın Türkiye'de en bol ve lezzetli tutulduğu Gelibolu'da yöre mutfağı içerisinde önemli bir yer tutar. Asma yaprağında sardalya ise Gelibolu mutfak kültürünün baş yemeklerinden biri addedilir. İçeriğindeki malzemelerin kombinasyonu itibariyle yörenin bağcılık ve zeytincilikle ilgili uğraşlarına da bir başka atıf sayılabilir.

Türkiye lezzet haritasına Gelibolu'dan işaretli asma yaprağında sardalya, konsept mutfakların prestij yemekleri arasında yer alır.

Malzemeler:

30 adet sardalya balığı

30 adet genişçe asma yaprağı

2 domates

Zeytinyağı

2- 3 diş sarımsak, 3- 5 dal maydanoz- karabiber, tuz, bir kaç defne yaprağı


Hazırlanışı:
Pulları dikkatlice temizlenen sardalyaların içleri temizlenir.
Bol su ile yıkanıp bir süre süzdürülüp hala ıslaksa bir kağıt havluyla kurutulur.

Asma yaprakları ılık suda bekletilip bol su ile güzelce yıkanır.

Yapraklar her balığa bir yaprak olacak şekilde açılır.

Bir başka kapta domatesler rendelenip, dövülmüş sarımsaklar ile kıyılmış maydonozlar ile karıştırılır. Tuzu ayarlanır.

Balıkların iç kısmındaki etine parmakla karabiberden hafifçe çalınıp, balığın her iki yüzeyi de hafifçe zeytinyağıyla yağlanır.

Domateseli karışımı çok fazla olmayacak şekilde yapraklara yaydırıp, her yaprağa bir sardalya sarılır.

Hafif yağlanmış fırın tepsisine dizilen asma yapraklı sardalya rulolarının üzerine zeytinyağı gezdirilir.
Aralarına birkaç defne yaprağı konulup orta hararetli fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.
Servisten evvel defne yaprakları çıkartılıp, balıklar servis tabağına alınır.





Not : Bu uygulamanın başka şekillerine de rastlanır. Örneğin iç kısmına domatesli harç konulmayıp, sadece balık etlerinin içine hafifçe karabiber sürülüp asmaya sarılı sardalyalar zeytinyağı gezdirilp sade olarak da fırınlanabilir. Öte yandan kömür ateşi üzerinde tel ızgaralı mangal üzerinde de içlerinin piştiğinden emin oluncaya değin ızgara edilebilir.
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 00:24   #2
Çevrimdışı
Inatci
» İsyankar Zır Deli «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Büyük sözüme tövbe hatta tövbeler tövbesi hayatta hazırlamam böyle bir şeyi.Deliye pösteki saydırmak gibi bu ne ya 30 tane sardalyayı bebek gibi kundakla ıykk altını da bağlıyor muyuz bari bu sardalyanın Nasılsa pişik olmasın diye içine tek tek pudra pardon karabiber sürüyoruz ya

Yapmak isteyene kolaylıklar dilerim. Bu arada paylaşana sormuşlar acaba yaptınız mı diye teşekkürler demeli miyim şimdi bu zor yemek işine hmm
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Inatci'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 00:30   #3
Çevrimdışı
M.Özen
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Izgara da yapın, fırında olmaz
__________________
Herkes uyurken uyuyamıyorsan sen de biraz BEŞİKTAŞ lısın...
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz M.Özen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 00:35   #4
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Inatci; çok tembel ve ayrımcısın ...

Ne var alt tarafı 30 tanecik, 28 olmaz haa

Hem bu ne ayrımcılık canım, bayan yöneticiler paylaşınca;

-Aaayy ellerine sağlık, mutlaka deniyeceğim, vari yorumlar. Ben paylaşınca; hımmm acaba bunu paylaşan denemiş midir ?? Tabi onlar hepsini deneyip tadına bakıyorlar da öyle paylaşıyorlar ya

Burda paylaşıyorum sizlere ki bakın böyle de balık yapan yörelerimiz var, öğrenin.. Hem okumadın galiba, Gelibolu mutfak kültürünün baş yemeklerindenmiş.. Zaten sen yapamazsın ki

M.Özen; ya hu Gelibolu'lular yıllardır bunu böyle yapıyorlarmış.. Sen şimdi kalkıp; fırında olmaz ızgarada yapın, diyorsun..

Bunu bi Gelibolu'lulara anlatıver
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 00:51   #5
Çevrimdışı
Inatci
» İsyankar Zır Deli «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Dilaver Mesajı göster
Inatci; çok tembel ve ayrımcısın ...

Ne var alt tarafı 30 tanecik, 28 olmaz haa

Hem bu ne ayrımcılık canım, bayan yöneticiler paylaşınca;

-Aaayy ellerine sağlık, mutlaka deniyeceğim, vari yorumlar. Ben paylaşınca; hımmm acaba bunu paylaşan denemiş midir ?? Tabi onlar hepsini deneyip tadına bakıyorlar da öyle paylaşıyorlar ya

Burda paylaşıyorum sizlere ki bakın böyle de balık yapan yörelerimiz var, öğrenin.. Hem okumadın galiba, Gelibolu mutfak kültürünün baş yemeklerindenmiş.. Zaten sen yapamazsın ki

M.Özen; ya hu Gelibolu'lular yıllardır bunu böyle yapıyorlarmış.. Sen şimdi kalkıp; fırında olmaz ızgarada yapın, diyorsun..

Bunu bi Gelibolu'lulara anlatıver
Bir dakika bir dakika ben hangisinde ayy mutlaka denerim diye yazmışım he Doğama aykırı mümkünatı yok ben ve tembelliğim hemen kalkıp deneme yapacağız he pfss Annem bile inanmaz senin bu söylediğine
Tembel kısmına sonuna kadar katıldığımı yazmayı unutmuşum pardon yani

Gelibolu falan anlamam, zaten balık sevmem ola ki yedim... ne saracam tek tek asma yaprağına sipariş veririm pişmiş olarak eve getirirler ben afiyetle yerim hem evde bende balık kokmamış oluruz alla alla
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Inatci'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 02:27   #6
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Dilaver, gecenin bu saatinde ağzımın suları aktı valla

Yarın bu domatesli sosu ve karabiberi kullanıp sardalyaları mangalda deneyeceğim, müşteriye satamazsam kendim yerim

Asma yaprağında pişen başka bir balık yemiştim çok lezzetliydi, şu an ismini anımsayamadım, ama asma yaprağının balığın aromasına kattığı tat gerçekten mükemmeldi
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 06:31   #7
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Aaaah ablacım, sen de olmasan yani.. Bu forum hanımları sen ve bir kaç hanım dışında çok tembel ablacııım çooookk

(Bknz Inatci )
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 07:42   #8
Çevrimdışı
Gulbade
DadLuCadI..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Arkadaşlar ızgarada süper oluyor...

Sadece balıkları asma yaprağına sarın ve ızgarada pişirin...

Enez deki balık aldığım balıkcı tarif etti...

Tatil için kiraladığım evin bahcesinde de asma vardı ...

Offff ya bak şimdi Enez de gecen hafta ki tatilimi özledim...

Dilaver senin baska işin yokmuydu kardeşim...

Seneye kadar bana tatili hatırlatacak seyler paylaşmayın lütfen...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Gulbade'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 08:32   #9
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Barbun balığı ile yapıyorum Sardalya aklıma gelmemişti. Barbun yapı itibariyle çok narin ve hassas olduğu için çok çabuk dağılıyor diye asma yaprağında pişirmek ve yaprağın mayhoşluğunun balığa geçmesi çok nefis oluyor.

Rakı sofralarında baş köşeyi süsleyen balık aslında her şekilde iyi bir besin,kendilerini çok severim ayrıca tokken bile canım çeker.


Teşekkürler Dilaver sunduğun alternatifi mümkün olan en kısa sürede mideme indirmekten zevk alacağım.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2013, 08:35   #10
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Asma Yaprağında Sardalya (Gelibolu Yöresi)

Balık olsunda gözüm kapalı yerim böyle güzel bir lezzet yok eşine benzerine rastlamadım.

Versinler her akşam yemeğinde bir tabak salata balık hiç hayır demem.

Teşekkürler @Dilaver
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
asma, asma yaprağında sardalya, balık pişirme tarifleri, balık yemek, balık yemekleri, deniz ürünleri, gelibolu, gelibolu yöresi, sardalya, sardalya tava, yaprağında


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.