Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Deniz Ürünleri


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 24.01.16, 00:27   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,514
Ettiği Teşekkür: 13552
Aldığı Teşekkür: 21603
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Kabuklular Hakkında Genel Bilgi - Kabukluları Pişirme Yöntemleri

Kabuklular Genel Bilgi - Kubukluları Pişirme Yöntemleri



Kabuklular balıklar gibi protein, madensel tuzlar ve vitaminlerden zengin yiyeceklerdir
. Yalnız, oldukça pahalı satılan bu ürünleri, istenildiğinde balıkçılardan satın alınabilir.

Bir ev hanımının gerektiğinde bu yiyeceklerden hazırlayacağı bir yemek kuşkusuz yine de dışarıda yenilenlerden çok daha ekonomik olacaktır.


Kabukluları satın alırken taze ve canlı olmasına dikkat etmelidir.
Özellikle midye ve istridye, yazın çabuk bayatlar ve bozulur.

  • İstakoz:
Kabukluların en lezzetlisi ve pahalı olanı istakozdur. Beyaz eti için avlanır. Sindirimi de oldukça zordur. Kaynar suya atıldığında kırmızıya dönüşür. İstakozu canlı alma olanağı yoksa taze olup olmadığını anlamak için arkası ve vücuduyla kuyruk arası koklanır. İstakozun genellikle haşlaması, çorbası, salatası, mayonezli ve soslu yemekleri hazırlanır.

  • Böcek (Langust):
İstakozdan sonra en lezzetli deniz ürünlerindendir. Eti daha beyazdır. İstakoz gibi taze ve canlı olarak haşlanır

  • İstridye:
Midye türünden iki kabuklu bir deniz hayvanıdır. Eti midyeden daha lezzetlidir. Yazın yenmesi tehlikeli olabilir. Çünkü bu aylarda hastalanırlar. Genelde çiğ olarak yenir. Önce kabuğu ikiye açılır. Eti alt kabuğunda bırakılır. İstridye üzerine limon sıkılarak tuz ve karabiberli yenir. Izgarası ve pilakisi yapılır.

  • Tarak:
İstiridye görünümünde kabukları oymalı ve yelpaze biçimindedir. Eti lezzetlidir. İstridye gibi yenir.

  • Karides:
Tuzlu ve tatlı sularda yaşayan kabuklu bir su ürünüdür. Beyaz ve lezzetli eti vardır. Kaynar suya atıldığında tatlı bir kırmızıya dönüşür. Karidesin haşlaması, salatası ve kokteyli yapılır.

  • Kerevit:
Tatlı sularda yaşar. Etleri lezzetli olup karides gibi değerlendirilir.

  • Yengeç:
Eklem bacaklıların kabuklular sınıfındadır. Yan yan yürüyen bir hayvandır. Yengeç halk arasında Çalpara veya Çağanoz diye de söylenir. Canlı olarak kaynar suya atılıp pişirilebilir. Kızartma, buğu, veya suda haşlaması yapılır.

  • Midye:
Denizlerde kaya ve kalaslara yapışık olarak yaşayarlar. Midyenin dolması, pilavı, salması ve tavası, ızgarası, pilakisi, güveç gibi yemekleri hazırlanır. İri midyelerden iç tava ve çöp kebap, küçük ve dolgun olanlardan da ızgara, haşlama, pilaki yapılır.

  • Kabukluları Pişirme Yöntemleri:
Bazı kabuklular hem çiğ olarak yenir, hem de pişirilerek. İstakoz, böcek gibi kabukluların haşlama suyuna bolca tuz ve sirke katılır. Karides gibi kabuklular için varsa temiz deniz suyu da kullanılır. İstakoz, böcek gibi kabukluların haşlama süresi uzunluklarına göre hesaplanır.

Her santim uzunluk için 45 saniye pişme süresi verilir.

İstakozun başı ile kuyruğju arasındaki ölçü 20 cm. ise 20 çarpı 45 bölü 60 = 15 dakika pişirilir.

30 cm. uzunluktakiler 22 dakika, 40 cm. olanlar 30 dakika pişirilir.
Midye, istridye ve karides gibi kabuklular kuru ısıda da pişirilmeye elverişlidir.

Kabukluların ızgarası çok lezzetli olur.
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.16, 09:07   #2
Deniz Sevengillerden

ReaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2670
Mesajlar: 30,893
Ettiği Teşekkür: 165456
Aldığı Teşekkür: 185378
Rep Derecesi : ReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Arastirmaci
Standart Cevap: Kabuklular Genel Bilgi - Kubukluları Pişirme Yöntemleri

Karides ile midye benim olsun, diğerlerinin hepsi @Aristo insanının

Teşekkürler Suzim, faydalı bilgiler
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
ReaL Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.16, 13:48   #3
Ne Mutlu Türküm Diyene

LaLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2491
Mesajlar: 21,229
Ettiği Teşekkür: 85449
Aldığı Teşekkür: 125444
Rep Derecesi : LaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Kabuklular Hakkında Genel Bilgi - Kabukluları Pişirme Yöntemleri

Midyeler, su kalitesine bağlı olarak sadece bulundukları sudan değil, onlara besin kaynağı olan yosunlardan da toxin alabilir. Yosunlar deniz kabuklularının besin kaynağı olarak iş görür, fakat kimyasal maddelerde içerirler. Bu kimyasal maddeler midye yiyen kişilerde bazen zehirlenmeye de yol açabilir.

Midyenin tipik zehirleme belirtisi olarak, dudaklarda karıncalanma, yüz, kol ve bacaklarda felç ve en kötüsü olarak da solunum kaslarının felç olmasıdır.


Sadece ufak bir bilgi vermek istedim, sizleri korkutmuş olmayayım



Konu paylaşımı için teşekkürler @Suzim, eline sağlık.


LaLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.16, 14:05   #4
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 8726
Mesajlar: 30,533
Ettiği Teşekkür: 104376
Aldığı Teşekkür: 161049
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Kabuklular Hakkında Genel Bilgi - Kabukluları Pişirme Yöntemleri

Konu için teşekkürler Suzim.


Ben hiç birini almayayım
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.16, 23:47   #5
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,514
Ettiği Teşekkür: 13552
Aldığı Teşekkür: 21603
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Kabuklular Hakkında Genel Bilgi - Kabukluları Pişirme Yöntemleri

Kabukluları bende sevmem .

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.16, 00:39   #6
Uzman Üye

StorMAnqeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2015
Konular: 211
Mesajlar: 2,137
Ettiği Teşekkür: 8585
Aldığı Teşekkür: 8309
Rep Derecesi : StorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Hasta
Standart Cevap: Kabuklular Hakkında Genel Bilgi - Kabukluları Pişirme Yöntemleri

  • Yengeç:
Eklem bacaklıların kabuklular sınıfındadır. Yan yan yürüyen bir hayvandır. Yengeç halk arasında Çalpara veya Çağanoz diye de söylenir. Canlı olarak kaynar suya atılıp pişirilebilir. Kızartma, buğu, veya suda haşlaması yapılır.

Yüzyıl aç kalsam ölürümde onu canlı sıcak suya atmam yani okadar diyim..
__________________

Ve kadın gitti!
Seve seve gitti, acıya acıya gitti.
Söküp attı kangren olan ilişkiyi kalbinden ama,
bir daha kimseyi 'O adam' kadar sevemedi.....

İnan Durak Taş
StorMAnqeL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz StorMAnqeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.16, 03:01   #7
Deniz Sevengillerden

ReaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2670
Mesajlar: 30,893
Ettiği Teşekkür: 165456
Aldığı Teşekkür: 185378
Rep Derecesi : ReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Arastirmaci
Standart Cevap: Kabuklular Hakkında Genel Bilgi - Kabukluları Pişirme Yöntemleri

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi LaLe Mesajı göster
Midyeler, su kalitesine bağlı olarak sadece bulundukları sudan değil, onlara besin kaynağı olan yosunlardan da toxin alabilir. Yosunlar deniz kabuklularının besin kaynağı olarak iş görür, fakat kimyasal maddelerde içerirler. Bu kimyasal maddeler midye yiyen kişilerde bazen zehirlenmeye de yol açabilir.

Midyenin tipik zehirleme belirtisi olarak, dudaklarda karıncalanma, yüz, kol ve bacaklarda felç ve en kötüsü olarak da solunum kaslarının felç olmasıdır.
Her deniz ürününün bayatı tehlikeli. Midyeden zehirlenen hiç duymadım. Metro'da dondurulmuş iç midye çok güzel, iri, iri. Tam tavalık.

Faydalı bilgiler için teşekkürler LaLe
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
ReaL Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bilgi, genel, kabuklular


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.