Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Deniz Ürünleri


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 03.11.10, 09:57   #1
Sibel
Ziyaretçi
Sibel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular:
Mesajlar: n/a
Rep Derecesi :
Ruh Halim:
Arrow Balıkların Efendisi Lüfer | Lüfer Pilavı - Lüfer Yahnisi



Balık sofralarının vazgeçilmezi lüfer, etinin lezzeti ve kendine özgü aroması balık severlerin liste başı balıkları arasında gelir.

Türkiye balıkları hakkında müthiş bir araştırması ve bilgisi olan ve bu bilgileri kitaplaştıran Karakin Deveciyan Üstat, der ki;” lüfer balığı diğer balıklarla karıştırılmaz, etinin lezzeti, kendinden büyük balıklara saldıracak kadar gözü pek olması ve oltaları kırmakta ve kaçmaktaki ustalığı ile çok belirgin olarak tanınır”.

İstanbul halkı için çok değer verilen lüfer balığı, tarihimizde kimi zaman “boğazın sultanı” kimi zaman “boğazın dişlisi” olarak anıldı. Çok sevilen boğazın kabadayısı lüferin gelişme evrelerine göre, koruk, defne, çinekop, sarıkanat, lüfer, kaba lüfer ve kofana şeklinde isimlendirmede bulunulmuş. Başka hiçbir balığa bu kadar derinlemesine tanımlamalar yapılmamış. Oltayla balık tutma sevdalıları, sonbaharın başında Boğaz’ın Karadeniz girişinde sabırla bekleyerek mevsimin ilk lüferini avlamaya koyulurlarmış.

Yumurta bırakmak için yaz aylarında Ege’den, Marmara’ya ve Karadeniz’e çıkan lüfer sürüleri eylül ortasından itibaren Karadeniz’in besili sularında gelişerek inişe başlar. Artık boğaza inerek serüvenlerine devam ederler. Bu iniş sırasında artık günümüzde güçlü radarlı balıkçı teknelerinden kurtulabilirlerse boğaz da ve Marmara da uzun süre kalır av verirler.

Günümüzde yoğunluklu olarak ağ ile tutulan lüferler sürü halinde yaşarlar. Çok hareketli olmayan lüferler daha yağlıdır ve bu nedenle daha lezzetli olurlar. Olta balıkçılığı ile avlanan lüferler sürü dışında başıboş gezen balıklardır. Çok hareketli olduklarında yağ oranları düşüktür. Lezzetleri ağ lüferlerine göre daha düşüktür. Fakat olta lüferleri avlandıktan sonra ağ lüferlerine göre kendilerini hemen bırakmazlar. Tazeliklerini uzun süre korurlar.

Bir zamanlar Haliç’e kadar giren lüferi artık yavaş yavaş boğazda göremeyeceğimiz zamanlar yaklaştı. Lüferin korunması için yapılan çalışmaların tamamının desteklenmesi gerekir. Yapılan son çalışmalardan sonra Haliç’e bazı balıklar geri dönmeye başladı. Umudumuz bir gün lüferi Haliç’te görmek olsun.


Lüfer Pilavı



Malzemeler:
  • 1 lüfer,
  • 300 gr pirinç,
  • 100 gr tereyağı,
  • 75 gr zeytinyağı,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • ½ çay kaşığı tarçın,
  • ¼ demet ince kıyılmış dereotu.

Hazırlanışı:

Lüfer balığı ayıklanıp içi temizlenir yıkanır. Bıçak yardımı ile fileto edilir kılçıkları ayıklanır, balık hazır hale getirilir. Tencerede tereyağı ve zeytinyağı kızdırılır, su ilave edilir. (Salma usulü olacak ). Tuz ve tarçın serpiştirilir. Islanmış pirinç yıkanır ve süzgeçten suyu süzdürülür, kaynayan suya boşaltılır ve karıştırılır. Kaynamaya başlayınca balık filetoları pilavı üzerine bırakılır, ocağın altı kısılır. Ağır ateşte
10 – 12 dakika bekletilir ve ocaktan alınır. beş – altı dakika dinlendirilir. Servis kabına alınır üzerine kıyılmış dereotu serpiştirilir.




Lüfer Yahnisi



Malzemeler:
  • 1 lüfer,
  • 1 ince doğranmış kırmızı soğan,
  • 1 diş sarımsak,
  • 1 kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domates,
  • 1 yemek kaşığı sirke,
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü,
  • 2 kabuk tarçın,
  • 1 adet defneyaprağı,
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 su bardağı su,
  • ½ çay kaşığı toz karabiber,
  • 1 çay kaşığı tuz.

Hazırlanışı:

Lüfer temizlenip yıkanır. ince dilimler şeklinde dilimlenir. Zeytinyağında iki tarafı kızartılır. Balıklar tabağı alınır. Tavada zeytinyağı kızdırıp ince doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilir. Soğanlar iyice pişince domates ilave edilir, karıştırılır. Tuz, biber, kabuk tarçın, sirke, kuş üzümü, defneyaprağı ilave edilip bir bardak su eklenir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra kızarttığımız balık dilimleri kaynayan sosa ilave edilir. Ağır ateşte sekiz – on dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Sıcak olarak servis edilir.






  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 10:08   #2
Müdavim

Öykü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2010
Konular: 20
Mesajlar: 3,394
Ettiği Teşekkür: 47566
Aldığı Teşekkür: 15519
Rep Derecesi : Öykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer

Teşekkürler canım. Niyetim balık almaktı zaten. Bu konuyu görünce kesin kararımı verdim. Balık almaya gideceğim birazdan.
__________________
Öykü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Öykü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 10:10   #3
Sibel
Ziyaretçi
Sibel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular:
Mesajlar: n/a
Rep Derecesi :
Ruh Halim:
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Öykü Mesajı göster
Teşekkürler canım. Niyetim balık almaktı zaten. Bu konuyu görünce kesin kararımı verdim. Balık almaya gideceğim birazdan.
Rica ederim. Bizim bu akşam ki menüde de balık var ama Lüfer değil hamsi bu kez.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 10:14   #4
Müdavim

Öykü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2010
Konular: 20
Mesajlar: 3,394
Ettiği Teşekkür: 47566
Aldığı Teşekkür: 15519
Rep Derecesi : Öykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ĿѐчĿ-i Sѐгαiг Mesajı göster
Rica ederim. Bizim bu akşam ki menüde de balık var ama Lüfer değil hamsi bu kez.
Yeterki mönüde balık olsun.
__________________
Öykü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Öykü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 10:18   #5
Sibel
Ziyaretçi
Sibel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular:
Mesajlar: n/a
Rep Derecesi :
Ruh Halim:
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Öykü Mesajı göster
Yeterki mönüde balık olsun.
Aynen. Balık olsun, çamurdan olsun.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 10:46   #6
Uzman Üye

SanaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jul 2009
Konular: 54
Mesajlar: 1,526
Ettiği Teşekkür: 3456
Aldığı Teşekkür: 3587
Rep Derecesi : SanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmedeSanaL muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer

Çamurdan olmasın ama balık olsun , bende öğlen yiyeceğimm en konservesinden
__________________
SanaL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz SanaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 11:04   #7
Okunuşu: Simirna

Smyrna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 625
Mesajlar: 8,366
Ettiği Teşekkür: 36758
Aldığı Teşekkür: 38608
Rep Derecesi : Smyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzel
Ruh Halim: Enerji Dolu
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer

Tüm balıkkolikler burada. Süper...

Akşama bende balık yiyeceğim...


Hem de hakkını vererek.
__________________
Smyrna isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 11:19   #8
Müdavim

Öykü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2010
Konular: 20
Mesajlar: 3,394
Ettiği Teşekkür: 47566
Aldığı Teşekkür: 15519
Rep Derecesi : Öykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmedeÖykü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi smyrna Mesajı göster
Tüm balıkkolikler burada. Süper...

Akşama bende balık yiyeceğim...

Hem de hakkını vererek.
.
__________________
Öykü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Öykü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 14:51   #9
Deniz Sevengillerden

ReaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2670
Mesajlar: 30,880
Ettiği Teşekkür: 165309
Aldığı Teşekkür: 185316
Rep Derecesi : ReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Arastirmaci
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer | Lüfer Pilavı - Lüfer Yahnisi

Ellerine sağlık, teşekkürler ĿѐчĿ-i Sѐгαiг

* * *

Hay yarabbim, konuya bak hele ya..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
ReaL Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.10, 15:06   #10
Okunuşu: Simirna

Smyrna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 625
Mesajlar: 8,366
Ettiği Teşekkür: 36758
Aldığı Teşekkür: 38608
Rep Derecesi : Smyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzel
Ruh Halim: Enerji Dolu
Standart Cevap: Balıkların Efendisi Lüfer

Konuyu senin için daha da cazip bir hale getirdim ReaL...

Konuyu aç, geç karşısına yalan yani.
__________________
Smyrna isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
balıkların, efendisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lüfer Balığı Nasıl Tutulur ? | Kullanılacak Olta Takımı Kartal Balık Avcılığı 17 12.01.16 00:57


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.