Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Deniz Ürünleri


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 18.09.12, 23:26   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 8726
Mesajlar: 30,533
Ettiği Teşekkür: 104368
Aldığı Teşekkür: 161046
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Taze Balığın Sırları

Taze balığın sırları



Balık satın alırken dikkat etmeniz gereken ayrıntıları biliyor musunuz; taze olup olmadığını nasıl anlayacağınızı?

Hemen her yaşta sağlık açısından büyük önem taşıyan, özellikle içerdiği yağ asitleriyle beslenmede önemli yer tutan balığı soframıza mümkün olduğunca çok misafir etmemiz gerekir. Peki satın alırken dikkat etmeniz gereken ayrıntıları biliyor musunuz; taze olup olmadığını nasıl anlayacağınızı?

  • Taze balık hafif deniz kokusu dışında kokusuzdur. Balık bekledikçe asidik ve ağır bir koku yaymaya başlar.
  • Taze balığın gözleri parlak, canlı ve dışa bombeli olur. Bazlık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.
  • Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını da unutmamak gerekir. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir.
  • Pullu balıkların pulları tazeyken vücutlarına sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların ele gelmesi gerekir.
  • Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Fakat tek başına balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görülebilirler.
  • Taze balığa parmakla bastırılınca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balık alırken bu yöntemi uygulayacak olanlara önerimiz bu işlemi balığın kuyruk kısmında yapmalıdırlar. Aksi takdirde balıkçıyla sorun yaşanabilir.
  • Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar yay gibidir. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar ve gevşekçe sallanır.
  • Taze balık suya bırakıldığında dibe çöker.
  • Taze balığın karın kısmı ne yapışlık ne de şişkindir.
  • Dondurulmuş balık satın alıyorsanız, bu haldeyken balığın kokusuz olmasına dikkat edin. Balığın üzerinde hiçbir leke bulunmamalıdır. Eğer varsa bu balığın dondurma işleminin sağlıklı yapılmadığını gösterir.
  • Taze balığın yüzgeçlerini kesmek zordur.
  • Bütün bu şıklarla birlikte güvendiğiniz ve sürekli alışveriş yaptığınız bir balıkçınızın olması da taze balık konusunda size kolaylık sağlar.
Alıntı.

__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.09.12, 23:53   #2
Uzman Üye

C.Doğan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2012
Konular: 95
Mesajlar: 1,180
Ettiği Teşekkür: 27576
Aldığı Teşekkür: 5607
Rep Derecesi : C.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura about
Ruh Halim: Cok Yorgun
Standart Cevap: Taze Balığın Sırları

Tabii balığı alacağınız yerde önemlidir. Sürekli alışveriş yaptığınız balıkçının mekana, balıkları muhafaza ettiği dolaba, tezgah ve kıyafetlerine dikkat edin.

Soğutuculu, buzlu, kapaklı tezgah ve dolaplar balığın tazeliğini uzun süre korumasını sağlar.

Çalışanların kıyafetleri ve kişisel bakımları da onların titizliğini gösterir. Tabii bir de küçük balık ( sardalya-hamsi-istavrit vb.) alırken üst tarafta olanlara değil, alttakilere bakın. Çünkü üstte genelde en taze ve irisi altta da küçüğü ve eskisi bulunur. Pazarcıların uyguladığı yöntem.

Bir de donmuş balık alırsanız çözüldükten sonra onları ikinci kez dolaba koyup şoklamayın. Balığı ikinci çözüşünüz de zehirlenebilirsiniz. Havanın lodos olduğu günlerde daha dikkatli olun. O günler balık çok daha kısa sürede bozulur.

Balığın bol ve ucuz olduğu bu günler de bol bol balık yiyin. Sanıyorum ki dünya da et ürünü olarak balıktan başka organik gıda kalmadı.

Afiyet olsun.
__________________
C.Doğan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
balığın, sırları, taze


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Parfümün Sırları ReaL Saç, Cilt ve Vücut Bakımı 8 18.11.18 00:03
Amatör Oltacılık Hakkında Herşey Kartal Balık Avcılığı 6 02.11.14 09:17
Osmanlı Sultanları'nın Güzellik Sırları Umutgüneşi Saç, Cilt ve Vücut Bakımı 14 25.04.14 09:29
Obama'nın Liderlik Sırları - Necati Özkan Smyrna Vitrindeki Kitaplar 0 02.02.09 04:46
Güzellik Sırları ve Pratik Bilgiler Kartal Saç, Cilt ve Vücut Bakımı 15 28.01.09 20:28


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.