Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Diğer Köşe Yazıları

Diğer Köşe Yazıları Ülkemiz Yazarlarının Ulusal Basında Yazdıkları Köşe Yazıları ve Bizlerin Yorumları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.04.2014, 11:24   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart O Yumruğun Perde Arkası | Soner Yalçın


O yumruk…
-CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na atılan yumruk.
-Yumruklayan 26 suçtan sabıkalı AKP’li Orhan Övet.
-Gelelim perde arkasına…
-Ama önce…
-Büyük müzik insanı Gürer Aykal’ın yıllar önce Odatv’ye yazdığı bir makaleden bahsedeceğim. Konu: Mandolin!..
-Cumhuriyetin ilk yıllarında okullarda müzik enstrümanı olarak neden mandolin tercih edildi?
-Mandolin, yaylı sazlara, özellikle kemana geçişte müthiş bir kolaylık sağlamasıyla bilinir. Keman ile mandolinin tuş ölçüleri aynı. Bu nedenle mandolin üzerinde çalışan ve eğitilen parmaklar, kemana geçtiği zaman yabancılık çekmiyor. Bu da mandolinin yaylı sazlara geçişteki kolaylığını açıklıyor. Bu yüzden de çok sesli müziğe saygısı olan tüm dünya ülkelerinde, ilköğretim çağındaki çocukların mandolin öğrenmesi teşvik ediliyor.
-Türkiye’de daha sonraları mandolinin yerini önce “melodika”, ardından da günümüzde modern kaval diyebileceğimiz “blok flüt” aldı. Her iki müzik aletinin mandolin ile aynı kategoride anılması söz konusu olamaz. Türkiye, çok sesli müzik sanatında cumhuriyetin ilk yıllarındaki temposunu bir daha yakalayamamış ise bunda yürütülen müzik eğitim politikalarının büyük etkisi var.
-Yalnızca bu kadarcık bir çerçeveden bakıldığında bile, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki eğitim atağının gücü ve kapsayıcılığı ortaya çıkıyor.
-Mandolin… Yumruk… Ve sabıkalı Orhan Övet!..
-Ne ilgisi var değil mi?
-Çok var.
-Albümdeki fotoğraflar
-Köy Enstitüsü mezunu Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel, yıllar önce “Köy Enstitüleri” adlı harika bir fotoğraf albümü yayınladı. Fotoğraflar bir dönemi tüm gerçekliğiyle ortaya seriyordu.
-1930’da Türkiye’nin 40 bin köyünün 35 bininde okul yoktu. Köy çocuklarının yüzde 80’i okula gitmiyordu.
-CHP, 1935’teki Dördüncü Kurultayı’nda okul-öğretmen sayısının artırılması için bir dizi karar aldı. Eskişehir Çifteler, İzmir Kızılçullu, Edirne Kepirtepe ve Kastamonu Gölköy’de deneme niteliğinde köy öğretmen okulları açıldı. Arkası geldi.
-Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanı olmasının ardından 17 Nisan 1940’ta Köy Enstitüleri Kanunu çıktı. Köy okullarına acilen öğretmen yetiştirilecekti. Van’dan Kars’a; Diyarbakır’dan Malatya’ya; Adana’dan Samsun’a; Sakarya’dan Sivas’a kadar toplam 21 Köy Enstitüsü açıldı.
-Fotoğraf albümünde yırtık elbiseler içindeki yoksul köy çocuklarının gelişimleri kare kare gösteriliyordu. İlgimi en çok öğrencilerin ellerindeki mandolin çekmişti. Gürer Aykal sayesinde öğrendim; mandolini çalmayı neden öğrettiklerini.
-İleride öğretmen olacak öğrencilerin ders müfredatı şöyleydi: Yüzde 50 kültür, yüzde 25 tarım ve yüzde 25 teknik dersler. Yani öğretmenler gittikleri köylerde sadece çocukları okutmayacak, köylülere nasıl verimli tarım yapılacağını, yol yapılacağını vs öğretecekti.
-Diyeceksiniz ki, sadede gel; sabıkalı, AKP’li Orhan Övet’in arkasında kim var? Anlatacağım…
-Hasanoğlan Köyü
-Ankara Elmadağ’ın Hasanoğlan Köyü’nde 15’inci Köy Ensitüsü kuruldu.
-Kurucularından biri, elini öpme onurunu yaşadığım Rauf İnan’dı. Sıradan eğitimci değildi; 1928’de yurtdışına eğitime gönderilen öğretmenler arasındaydı. Viyana’da Pedagoji Enstitüsü’nde okudu; Viyana Yüksek Halk Okulu’nda Kültür Felsefesi dersleri aldı ve Paris’te Alliance Française’i bitirdi.
-Rauf İnan’ın kurucu olduğu Hasanoğlan Köy Enstitüsü simgeydi. Rauf İnan 10 Temmuz 1941’de temeli atılan enstitü binalarını 11 köy enstitüsünden gelen öğrencileriyle birlikte yaptı. İki okul binası, bir yatakhane, on öğretmen evi, sinema, müzik salonu ve açık hava tiyatrosu, bir ahır ve bir kümes yaptılar. 3 km. mesafedeki Hasan Deresi’nden su getirdiler. Çorak araziyi ağaçlandırdılar.
-Rauf İnan enstitüye; Enver Ziya Karal (tarih), Ruhi Su ve Aşık Veysel (müzik), Selahattin Batu (zootekni), Muhlis Ete (ekonomi), Sabahattin Eyüboğlu (dil-edebiyat), Kazım Köylü (ziraat), Ferruh Sanır (coğrafya), Mahir Canova (tiyatro), Mualla Eyüboğlu (mimar) gibi isimleri çağırdı, dersler verdirdi.
-Sonra ne oldu?
-Gerçek failler
-Çok partili siyasal yaşamın başlamasıyla Demokrat Partililer, TBMM gündemine Hasan- oğlan Köy Ensitüsü’nü getirdi:
-- “Öğrencilere komünist eğitim veriliyor”du!..
-- “Okul binası orak şeklinde yapılmış”tı!..
-- “Kızlı-erkekli karma eğitim kabul edilemez”di!..
-1946 itibariyle CHP, “iktidarı kaybedeceğiz” paniğine kapıldı; “Halk dalkavukluğu modası” Cumhuriyet’in kurucu partisini de etkiledi. Artık önemli olan gerçekçi politikalar değil, halkın oyuna yönelik popülizm’di.
-Milli Eğitim Bakanı Reşat Şemsettin Sirer, 1947’de Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün kapısına kilit vurdu. 1954’te ise DP Köy Enstitüleri’ni kapattı. Enstitü önünden geçen yola “Adnan Menderes” adı verildi!..
-Ve tarih: 8 Nisan 2014.
-Hasanoğlan Köyü doğumlu 26 suçtan sabıkalı AKP’li Orhan Övet, köylerine enstitü kuran CHP’nin liderine yumruk attı.
-Kuşkusuz Kılıçdaroğlu bir yumrukla korkup sinecek karakterde biri değil.
-Kuşkusuz Orhan Övet’in arkasında bambaşka hesaplar içinde bulunan karanlık odaklar var.
-Fakat…
-Bu yumruk aslında, Kemalist Devrim’i satıp Ortaçağ bağnazlığıyla ittifaka girenlerin yarattığı/doğurduğu bir şiddet/suç değil mi?
-Hasanoğlan Köyü’nde mandolin tutması gereken eller, 26 suçu nasıl işledi? Öğretmen olması gereken Orhan Övet nasıl sabıkalı oldu? Asıl fail kim?
-Faili/failleri bulmak isteyenler:
-Ankara’nın yanı başında bugün yıkılma tehlikesi altındaki Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ne gitsin…
-Binaların mimari üslubunun güzelliğini görsün…
-Bahçesinde öğrencilerin 60 yıl önce yaptığı heykellere baksın. Çocukların diktiği ağaçlara şaşırsın…
-Ve eminim, Cumhuriyet’in dününü ve bugününü görünce diyecekler ki: Gerçek failler Kemalist Devrimi satanlardır!


Sözcü

__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.04.2014, 12:37   #2
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: O Yumruğun Perde Arkası | Soner Yalçın

Cumhuriyeti kuranlar, onu yaşatmaya, onu korumaya, ilkelerinden ödün vermeden, korumaya çalışmadıkça, Atatürk'te birleşmedikçe, Cumhuriyeti korumakla görevli kılınan her yaştan genç dumura uğramış ise, "Ey Türk Gençliği" hitabeleri içeriğinden günümüz gençliğine bir şey kalmamışsa, Hasanoğlan ruhu ile yetişen eğitim öğretim neferleri eğitim camialarında yerlerini tarikat Hu'cularına bırakmışsa artık yapacak şey, Cumhuriyet ve değerleri adına Türk milleti olarak yapılması gereken yapılmıyorsa,ders hak edenlere haddi bildirilmiyorsa Hasanoğlanlar anı olarak kalmaktan öte bir şey ifade etmeyecektir.

Cumhuriyet neferleri karanlık karşısında el aman demişse, Bekir Çoşkun yazısında ifade edilen HUKUK! sadece Hu'ya kalmışsa, demokrasilerde sandık her şey sayılırken, son yapılan mahalli seçimlerde sandık, sandık olmaktan çıkmış SANDUKA! Olmuş ise, artık yapılacak, top yekun Cumhuriyet ve ilkelerini koruma adına kalkışmadır. Başka çarede görünmüyor.

Çok güzel yazı için teşekkürler sn. Soner Yalçın.

Paylaşım için taşıyan arkadaşımıza teşekkürler.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
arkası, perde, soner, yalçın, yumruğun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.