Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Diğer Köşe Yazıları

Diğer Köşe Yazıları Ülkemiz Yazarlarının Ulusal Basında Yazdıkları Köşe Yazıları ve Bizlerin Yorumları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.12.2016, 14:20   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yeni Truva At: Eko-Emperyalizm | Soner Yalçın

Yeni Truva At: eko-emperyalizm

Asya ile Avrupa kıtalarını deniz altından karayoluyla birleştiren Avrasya Projesi bitmek üzere. İsim aranıyor; Atatürk mü olsun, II. Abdülhamit mi olsun?
Sosyal medyada başka karayolu tartışması var; Osmangazi Köprüsü'nden geçiş ücreti dolar değil, Türk Lirası üzerinden hesaplansın!
Büyük tanıtımlı otoyolları açılışları… Köprü-tünel isimleri… Geçiş ücretleri… Ve hiç bitmeyen/bitmeyecek trafik sıkışıklığı…
Son yıllarda bunlar gündemde ne çok yer tutuyor...
ANAP'tan AKP'ye partiler otoyolu projeleriyle iktidar oldu. Bu birçok ülkede de böyleydi; örneğin Hindistan'da Atal Bihari Vajpayee “süper otoyollar” (Işık Saçan Hindistan) propagandasıyla iktidara geldi.
Bu propaganda; ve isim-para tartışması karışıklığında önemli konular hiç gündeme gelmiyor: Araba satışları… Petrol/enerji ihtiyacı! Ve çevresel yıkım!..
Arabalar; 20 yıl önce 6 milyon ton petrol tüketirken, bu rakam günümüzde 25 milyon tona (dizel tüketimiyse 30 milyon tondan 100 milyon tona) çıktı!
Mesele sadece petrol kullanımı fazlalığı değil; yarattığı kirlilik…
Petrole dayalı yakıt kullanımı dünya ekosistemini hızla bozdu/bozmaya devam ediyor. Sürdürülmesi imkansız bu sisteme rağmen; otoyolları projeleriyle iktidara gelinmesi; ve hep yol açılan arabanın “kutsal” bir sembole dönüştürülmesi bir insanlık trajedisi değil mi?
Büyük kitleler/siyasal iktidarlar; küreselleşmenin; -sınıf atlamanın simgesi haline getirdiği- “kutsal arabalara” yol açmak için, en değerli tarım alanlarını/biyoçeşitliliği yok etmesine ne yazık ki duyarsız.
Ne kadar otoyolu o kadar gelişmişlik sanıyorlar. Tıpkı Erdoğan gibi! Yanılıyorlar…

Kredi desteği

“Kutsal arabaların” petrol iştahı hiç bitmiyor.
Buna rağmen alternatif ulaşım projeleri üzerinde hiç durulmuyor. Çünkü “kutsal araba” üreticisi küresel şirketler izin vermiyor. Otoyolu, köprü, tünel vb. inşaatları ve bakımını -uluslararası kredi olanaklarıyla ve politikacılara rant yaratarak- teşvik ediyorlar!
Dünya kirlenmiş kimin umurunda? Para… Para…
Sürekli “doğa dostu” ödülleri alan bu küresel şirketler kamuoyunu “temiz yakıt” yalanlarıyla da kandırıyor! Ve bu kez toprağı yutmaya başlıyorlar. Nasıl mı?..
Tarımsal ürünlerden de elde edilen biyoyakıt ile!
Bu enerji kaynağı -petrol kadar olmasa da- kuşkusuz yine kirliliğe neden oluyor. Ayrıca asıl tehlikesi tarımı yok etme riski!
Cargill, DuPont, Monsanto/Bayer gibi dünya tarım devleri biyoyakıt için -Endonezya'dan Brezilya'ya- gezegenin akciğeri yağmur ormanlarını soya, şeker kamışı, mısır ve hurma yetiştirmek için hızla yok ediyor. Yetmiyor. Daha fazla ürün için GDO'yu ve kimyasalları devreye sokuyor. Yetmiyor.
Biyoyakıt; dünya tarım fiyatlarını pahalılaştırdığı gibi (şimdiye kadar 30 ülkedeki) gıda ayaklanmalarına da neden oluyor. Sonuçta…
“Yeşil Dünya” kampanyalarıyla göz boyasalar da bu küresel şirketler…
– İklim değişikliklerinin sebebidir.
– Kuraklıkların sebebidir.
– Şiddetli yağış-kasırga gibi afetlerin sebebidir.
Neden-sonuç ilişkilerini hiç konuşturmazlar.
Bunlar… Kimyasal kirlenmeden dolayı çocuklardaki astım-bronşit hastalıklarının son yıllarda çok arttığını hiç konuşturmazlar!
Bunlar… Araç kirliliği (karbonmonoksit) ile kanser arasındaki ilişkiyi hiç konuşturmazlar!
Uzatmayayım.
Yerseniz!.. Sizlere, otomobil markasını değiştirmenin hayalini kurdurup, otoyolu, köprü, tünel projesini alkışlatırlar! Yetmez ismini size koydururlar.

Diktatörü tanımak

Keza… Mesele sadece yakıt değil.
Hangisini yazayım:
– Kutsal arabaların yapımı için (çelik-alüminyum üretmek için yapılan) demir cevheri-boksit madenciliği, toprağı ve ekosistemi yerle bir etmektedir.
– Araba fabrikaları için dünyanın dört köşesinde en değerli tarım arazilerine el konulmaktadır.(Türkiye'nin en verimli Bursa, Kocaeli, Sakarya tarım alanlarına yapmadılar mı?)
Dünyanın doğal kaynaklarını hızla tüketen otomobil, küresel ekonominin simgesidir.
Batı Avrupa'da 1950'de toplam trafik hacminin yüzde 70'ini otobüs ve tren oluştururken günümüzde bu rakam yüzde 10'ların altına düştü.
Türkiye bu yanlış politikayı aynen uyguluyor. Kirlilik seviyesini muazzam azaltacak verimli toplu taşıma projelerinden hiç bahsedilmiyor.
Örneğin… Bisiklet neden özendirilmez? Neden bisiklet yolları yapılmaz? Oysa. Fransa Strazburg'da 300 km bisiklet yolu var!
Şanghay Beşlisi'ni tartışıp duruyoruz; bugün 15 milyonluk Şanghay'da işe gidenlerin yüzde 42'si bisiklet kullanıyor.
Petrolü olmayan, biyoyakıttan pek haberi bulunmayan siyasal iktidar, (Hitler örneğinde olduğu gibi totaliter rejimlerin sembolü) otoyol, köprü, tünel ve otomobil tüketiminde ısrarcı!
Ya bizler! Köprünün ya da tünelin adı şu olsun bu olsun diye tartışacağımıza, (karayolu taşımacılığında doğayı çok daha az kirleten) Atatürk'ün tren projelerine neden sahip çıkmıyoruz? Doğayı ve insanı gözeten bir geleceğe uygun adımlar atmak için niçin kafa yormuyoruz? Hâlâ…
Batı'dan ithal edilmiş toplumsal ve çevresel maliyeti fazla sürdürülemez kalkınma modelinde ısrar ediyoruz?
Bakınız…
Bu ülkenin solcuları
1960'larda Boğaz Köprüsü'ne karşı çıkarken, “bu çarpık düzen devam ettikçe, bir değil on köprü yapsanız da yeterli olmayacaktır” demişlerdi. Haklı çıktılar.
Ama artık bunları konuşturmuyorlar, “Avrasya Projesi'nin adı ne olsun” bunu tartıştırıyorlar!
Mesele, Avrasya Projesi'nin adı değildir.
Mesele, insanı ve doğayı katleden “kutsal araba”; ve onun uzantısı otoyolları tüketimine/kültürüne/diktatörlüğüne yani yeni Truva At; eko-emperyalizme son vermektir.





__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ekoemperyalizm, soner, truva, yalã§ä±n, yalçın, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.