Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Spor Dünyası > Diğer Sporlar

Diğer Sporlar Voleybol, yüzme, otomobil ve diğer spor dalları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.02.2011, 08:12   #1
Çevrimdışı
Cinnamon
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Dünden Bugüne Resimlerle Olimpiyat Oyunları

Beş kıtayı temsilen ilk kez 1920 Olimpiyatlarında kullanılan Olimpiyat Bayrağı:

Mavi daire Avrupa'yı,
Sarı daire Asya'yı,
Siyah daire Afrika'yı,
Kırmızı daire Amerika'yı,
Yeşil daire ise Avustralya'yı temsil eder.


Bu beş kıtanın üzerinde bir tek güneş parlar.
Güneş ışınlarından yararlanılarak bir büyüteçle yakılan olimpiyat meşalesi de oyunlar devam ettiği sürece söndürülmez.

Giriş


Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonudur.
Antik şekli Eski Yunan'da yapılan oyunlar Fransız soylusu Pierre de Frédy, Baron de Coubertin tarafından 19. yüzyıl'ın sonlarında modernize edilmiştir.

Olimpiyat Oyunları'nın yaz sporlarını içeren ve daha iyi bilineni olan Yaz Olimpiyatları, 1896'dan beri Dünya Savaşları istisnaları hariç her dört yılda bir yapılagelmiştir. Kış Oyunları ise 1924'te yapılmaya başlanmıştır ve 1994'ten beri Yaz Oyunlarının yapıldığı yıllardan iki sene sonra yapılmaktadır.

Antik (Klasik) Olimpiyatlar


Antik Olimpiyatların tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte hakkında pek çok söylenti vardır. Olimpiyatların tarihinin M.Ö. 14. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Oyunların Yunanistan'ın Olympia yöresinde başladığı tahmin edilmektedir. M.Ö. 776 yılından itibaren ise oyunların tarihi kesin olarak tutulmaya başlanmıştır.
Oyunlar 12 yüzyıl boyunca hiç ara verilmeden, her dört yılda bir yapıldı. Bir süre Yunan yarımadasının, daha sonraları da Yunanistan'ı ele geçiren Romalılar yoluyla tüm Roma İmparatorluğu'nun katılması ile devam etti.

Tanrılar veya yöresel bir kahraman adına yapıldığı tahmin edilen bu büyük şölenin, ilkel de olsa, mutlaka dine dayalı bir başlangıcı bulunuyor. M.Ö. 776 yılında yapılan ve I. Olimpiyatlar olarak adlandırılan bu oyunların programında yer alan ve 192 metrelik sahanın boyuna eşit "Stadion" olarak tanımlanan yarışmanın galibi Coroebus da ilk Olimpiyat Şampiyonu'dur. Geleneklere göre, her Olimpiyat Oyunu bu yarışı kazanan atletin adı ile anılıyor.

Zamanla, yarışma sayısı artırıldı, program bir günden beş güne uzatıldı.

XIV. Olimpiyatları'ndan sonra, sahanın geliş - gidişini kapsayan bir yarış eklendi. Sonraları mesafe koşuları, boks, güreş, boks ve güreş karışımı Pankration/Pentatlon denen 5'li yarışma, zırhları ile yarışan askerlerin koşuları ve atlı araba yarışları ile program genişletildi.


Olimpiyat Oyunları'nın ilk 600 yılı içinde, Yunan günlük hayatının vazgeçilmez unsuru olan kölelerin yarışmalara katılmasına izin verilmedi. Katılacak yarışmacıların tamamının Yunan kanından gelmesine özen gösterildi.

Yunan yarımadasının Romalılar eline geçmesi ile durum değişti ve İmparatorluk sınırları içinde yaşayan herkese Olimpiyatlar'a katılma hakkı tanındı. M.Ö. 146 yılından itibaren, o zamana kadar genellikle Peloponez yörelerinden gelen Olimpiyat şampiyonları, zamanla, "Küçük Asya" denen Anadolu'dan gelenlere boyun eğdiler.

Antik Olimpiyatlar'da kadın sporcular yer alamıyordu. Hatta kadınlar, seyirci olarak dahi sahaya giremiyorlardı. Zaman içinde Olimpiyatlar sırasında, ancak olimpiyat alanı dışında olmak üzere Tanrıça Hera adına bayanlar için yarışmalar düzenlendi.

Oyunlar kademeli olarak Romalılar Yunanistandaki gücünü arttırdıkça etkisini kaybetmeye başladı. Hristiyanlık Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olunca oyunların din dışı ve Hristiyan etkisine karşı bir durum olduğu düşünülmeye başladı. 393 yılında İmparator Theodosius bin yılı aşkın tarihi olan oyunları kaldırdı.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Cinnamon'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.02.2011, 08:18   #2
Çevrimdışı
şövaLye
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dünden Bugüne Resimlerle Olimpiyat Oyunları

Harikasın ortak.
Çünkü harika bir başlık açmışsın.
Devamı gelsin...Bekleyeceğim, izleyeceğim.
Saygı emeklerine...
__________________
Ulusal onurdan yoksun olanlar, insanlık onurundan da yoksundurlar...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz şövaLye'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.02.2011, 14:29   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dünden Bugüne Resimlerle Olimpiyat Oyunları

Alıntı:
Oyunlar kademeli olarak Romalılar Yunanistandaki gücünü arttırdıkça etkisini kaybetmeye başladı. Hristiyanlık Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olunca oyunların din dışı ve Hristiyan etkisine karşı bir durum olduğu düşünülmeye başladı. 393 yılında İmparator Theodosius bin yılı aşkın tarihi olan oyunları kaldırdı.

Hehh işte, burada da din işin içine girince, hemen ayırt etmesini bilmeyenler tarafından yobazlığın sillesini yemiş.


Ellerine sağlık Cinnamon, teşekkürler
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.02.2011, 23:25   #4
Çevrimdışı
Cinnamon
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Modern Olimpiyatlar

Baron de Coubertin

393 yılında Olimpiyat oyunları tam olarak bitmedi.17. yüzyılda dahi İngiltere'de bu isimle bir spor festivali gerçekleşmekteydi. Bu arada Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerde pek çok festival düzenlenmekteydi. Ama bu organizasyonlar daha ufak boyutlu ve yerel düzeydeydi.

Oyunları tekrar organize etme çabası 19. yüzyılın ortalarında Alman arkeologların Olimpia antik kentinin kalıntılarını bulmasından itibaren arttı.

Baron de Coubertin
Bu dönemde, Baron de Coubertin 1870-1871 yıllarında Almanya ve Fransa arasındaki savaşı neden Fransa'nın kaybettiğini araştırıyordu. Baron de Coubertin'in düşüncesine göre yenilginin sebebi Fransa'da gerçek anlamda fiziksel eğitimin verilmemesidir. Bunu sporla aşma düşüncesine girer. Ona göre gençlik sadece kapalı sınıflarda değil aynı zamanda, açık havada spor yaparak yetişmelidir. Baron, Fransa'da çağın gerisinde kalan eğitim ve spor kuruluşlarına yeni bir sistem getirmek istedi. Aynı zamanda ülkeleri spor ile daha yakınlaştırarak ve sporla yapılan rekabet ile savaşları önlemenin daha doğru yol olduğunu düşündü.

16 Haziran - 23 Haziran 1894 arasında Paris, Sorbonne Üniversitesi'nde düzenlenen bir kongrede bu düşüncelerini farklı ülkelerden dinleyicilere aktardı. Kongrenin son gününde ilk modern olimpiyat oyunlarının da antik oyunların doğum yeri olan Atina'da, 1896 yılında yapılmasına karar verildi. Oyunları organize etmek için Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kuruldu. Komitenin ilk başkanı olarak Yunan Demetrius Vikelas seçildi.


İlk Olimpiyat Komitesi

Kongrede kabul edilen ilkeler şöyle sıralandı:

1) Olimpiyatlar, eskiden olduğu gibi, her dört yılda bir yapılacak.
2) Olimpiyatlar, Klasik Yunan'da olduğunun aksine, tüm dünya sporcularına açık olacak ve yarışma programı, günün sporlarını içerecek.
3) Yarışmalarda sadece büyükler yer alacak.
4) Amatörlük kuralları, kesinlikle uygulanacak.
5) Olimpiyat organizasyonu "gezici" olacak ve her olimpiyat başka bir ülkede yapılacak.

İlk oyunlar Atina'da 1896'da başarı ile tamamlandı. Toplam katılan sporcu sayısı 250'den az olmasına rağmen, oyunlar o tarihe kadar yapılan en çok katılımlı spor organizasyonu oldu. Ve ikinci oyunların düzenlenmesi için IOC, Paris'i tercih etti.

1896 yılında 15 ülkeden 245 sporcu ile başlayan oyunlar, 2000 yılına gelindiğinde Sidney'de 200'ü aşkın ülkeden 10.500 katılımcıya kadar çıktı. Yine Sidney'de 16.000 gazeteci ve televizyon muhabiri bu organizasyonu takip etti. Bu şekilde oyunlar dünyanın en büyük medya olaylarından biri durumuna geldi. Bugün oyunları 4 milyara aşkın kişinin televizyonlardan izleyebildiği bilinmektedir.

Bu denli büyük büyüme yine de sorunlara sebep olmaktadır. 1980'lerdeki finansal sorunlar sponsorlar ve yayın hakları ile bir şekilde çözülsede bu denli yüksek sayıda katılımcı, medya ve seyirciyi konuk etmek şehirler için oldukça büyük yük getirmektedir.

Yunanistan Devletinin Olimpiyat Oyunlarını boykot etme ve yapılmamasını isteme gibi bir hakkı vardır...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cinnamon'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.02.2011, 23:41   #5
Çevrimdışı
Cinnamon
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Olimpiyat Oyunları'na Gölge Düşüren Olaylar

Olimpiyat Oyunları'na Gölge Düşüren Olaylar

A) Dünya Savaşları
Modern olimpiyatlar yapılmaya başladığı 1896 yılından itibaren iki kez Dünya'yı saran savaş nedeniyle duraklatıldı. I. Dünya Savaşı sebebiyle 1 kez, 2. Dünya Savaşı sebebiyle ise 2 kez oyunlar iptal edildi.

B ) Politika
Politika oyunlar üzerine her zaman etkisini göstermiştir. Bunun ilk ve en önemli örneği 1936 Berlin Olimpiyatları'nda yaşanmıştır. Adolf Hitler, oyunları bir güç gösterisi ve Nazi propagandası için araç olarak kullanmış ve bunda da başarılı olmuştur. 1936 Olimpiyatlarına damga vuran olay ise ABD'li siyahı atlet Jesse Owens'ın çıplak ayakla dört altın madalya kazanıp, rekorlar kırması ve ırkçı Hitler'in stadyumu terk etmesine sebep olmasıdır.

1936 Berlin Olimpiyatları'nda nazi selamı...

Sovyetler Birliği 1952 yılına kadar Olimpiyatlara katılmadı. Bunun yerine 1928 yılından itibaren Spartakiads adıyla kendine yakın ülkelerin katılmasıyla başka bir spor organizasyonu düzenledi.

1962 yılında çoğunluğu bağımsız sosyalist ülkelerden oluşan ve önderliğini Endonezya'nın yaptığı bazı ülkeler tarafınan, Yeni Ortaya Çıkan Güçlerin Oyunları olarak tercüme edilebilecek GANEFO adlı yeni bir organizasyon hazırlığı başlatıldı. Bir kez 1963'de Jakarta'da yapılan oyunlar, 1967'de Kahire'de yapılması planlandığı halde Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) nin karşı çıkması üzerine 1967'de Kahire'de yapılması planlandığı halde yapılamadı.

1968 Olimpiyatları iki siyahı atletin olimpiyat tarihine geçecek gösterisine şahit olmuştur. 200 metre yarışında rekor kırarak altın madalya alan Tommie Smith ve aynı yarışta 3. olarak bronz madalya alan John Carlos madalya töreninde siyah eldivenli ellerini yumruk şeklinde havaya kaldırarak adına yarıştığı ABD'deki ırk ayrımcılığını protesto etmişlerdir. Bunun sonucu iki atlet de milli takımdan uzaklaştırılmışlardır.

1996 ile 2002 yılları arasında Afganistan'ın oyunlara katılması ülkedeki Taliban rejim nedeniyle engellendi. Afganistan bu hakkı 2004 yılında tekrar kazandı.

Şimdiye kadar düzenlenen olimpiyat oyunlarına hiçbir müslüman ülke ev sahipliği yapamamıştır.

C) Boykotlar
Ülkelerin çeşitli protestolarını göstermek için Olimpiyatlara katılmayı boykot etmesi oyunları özellikle Soğuk Savaş döneminde oldukça etkilemiştir.

Boykotların oyunların gücüne en büyük etkisi ise 1980 ve 1984'de peşpeşe yapılan Moskova ve Los Angeles'deki oyunlarda görülmüştür

1979 yılında Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesini protesto eden ve ABD'nin başını çektiği 64 ülke Moskova'yı protesto etti. Oyunlara sadece 80 takım katıldı.

Dört sene sonra bu defa ABD'de yapılan olimpiyatları Doğu Bloku ülkeleri boykot etti. SSCB'nin önderliğinde aralarında Doğu Almanya ve Küba'nın bulunduğu 13 ülke olimpiyatalara katılmadı.


Ancak olimpiyatlar tarihinde ilk boykot 1956 yılında Hollanda, İspanya ve İsviçre tarafından Macaristan'daki ihtilali protesto için yapıldı. Bunun yanında Kamboçya, Mısır, Irak ve Lübnan, Süvevş Bunalımı (Savaşı) olarak da bilinen Arap-İsrail Savaşı'nın protesto için bu olimpiyatlara katılmadı.

1968 ve 1972'de pek çok Afrikalı ülke Yeni Zelanda, Zimbabwe (Rodezya) ve Güney Afrika'nın Olimpiyatlara katılması engellenmesi nedeniyle IOC'nin karar almasını istemiş ve boykotla tehdit emmişlerdir. Son olarak 1976 Montreal Olimpiyatları'na Yeni Zelanda Rugby takımının ırkçı yönetimi nedeniyle sportif ambargo uygulanan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde bir turnuvaya katıldıktan sonra olimpiyatlara kabul edilmesini protesto etmek için bu oyunlara katılmamıştır. 22 ülke oyunları boykot etmiştir.

1988'de Kuzey Kore Seul'deki (Güney Kore) oyunlara katılmadı. Bu oyunlara Küba, Etiyopya ve Nikaragua da katılmadı.

D) Terör
1972 Münih Olimpiyatları'nda, oyunlar tarihinin ilk ve en önemli terör olayı gerçekleşmiştir. Kara Eylül örgütüne bağlı Filistin'li 8 terörist İsrail adına yarışan 11 sporcuyu esir almıştır. İki sporcuyu hemen öldüren teröristler diğer 9sporcuyla beraber Almanya'yı terketmek üzere havaalanına geldiklerinde Alman güvenlik güçlerinin operasyon hazırlığında olduğunu farketmiş, 9 sporcuyu öldürüp çatışmaya girmişlerdir. Toplam 18 saat süren olayda 11 sporcunun yanısıra bir Alman polis ve 5 terörist de ölmüştür.

Yine 1972 Olimpiyatları'nda kapanışın yapılacağı 11 Eylül günü Stuttgart'tan bir uçak kaçırıldığı ve Arap teröristlerin törene bomba atacağı haber alındı. Yetkililer kaçırılan uçağı iki adet savaş uçağının takip ettiğini ve Münih'e yaklaşması halinde düşürüleceğini açıkladılar. Ancak bir süre sonra radarın takip ettiğinin başka bir sivil uçak olduğu ortaya çıktı. Kaçırılan uçak ise bir daha bulunamadı.

1996 Atlanta Olimpiyatları'nda Olimpiyat Parkı'nda bir bomba patladı. Patlama sonucu bir seyirci öldü ve 100'den fazla kişi yaralandı. Melih Uzunyol adlı TRT kameramanı ise olayı çekmek üzere koşarken kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Soruşturmaların sonucunda bombayı Eric Robert Rudolph adlı bir ABD vatandaşının koyduğu ortaya çıktı.

E) Doping Skandalları
Olimpiyatların ruhuna en çok zarar veren etkenlerin başında son yıllarda kullanımı gittikçe artan doping etkisi olan ilaç kullanımı gelmektedir. Özellikle Atina Olimpiyatları'nda başta halter gibi güce dayalı sporlar olmak üzere pek çok doping vakası ile karşılaşıldı ve alınmış pek çok madalya geri iade edildi.

Aslında ilk olimpiyatlarda doping etkili ilaç kullanımı yasak değildi. Hatta 1904 yılında maratonu kazanan Thomas Hicks'e yarış içinde dahi antrenörü tarafından güçlendirici ilaçlar verildi.

Ancak zaman içinde bunun spor ruhuna aykırı olması ve ileri safhalarda sağlık problemleri yaratması sebebiyle yasaklanması söz konusu oldu. İlk olarak 1956 Melbourn'da konu gündeme geldi.

Olimpiyat tarihinin dopinglerle ilgili en dramatik oalyı ise 1960'da gerçekleşti. Danimarkalı bisikletçi Knut Enemark Jensen yarış sırasında bisiklettten düşerek öldü. Daha sonra ölümünün kullandığı dopingli ilaçlardan kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu olay üzerine 1963 yılında Avrupa Komisyonu'nda doping konusu ele alındı ve ilk kontroller yetersiz de olsa, 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda yapılmaya başladı.

Ancak pek çok spor federasyonun koyduğu dopingli sporcuya men cazasını uygulama kararını IOC ilk olarak 1967'de verdi. Ve Olimpiyatlar tarihinde ilk doping testi pozitif çıkan sporcu 1968 yılında İsveçli atlet Hans-Gunnar Liljenwall oldu. Sporcu kazandığı bronz madalyayı alkol kullanımı nedeniyle kaybetmiş oldu.

Olimpiyatların en bilinen doping olayı ise 100 metre yarışında Seul Olimpiyatları'nda ortaya çıktı. Kanadalı sprinter Ben Johnson yarışı rekor kırarak kazanmış ve bu oyunların belki de en önemli madalyalarından birini kazanmıştı. Ancak doping testleri sonucu pozitif çıkınca madalyayı iade etmek zorunda kaldı ve 2 yıl men cezası aldı.

Son yıllarda oldukça artan dopingli ilaç kullanımı ile Uluslarası Anti Doping Kurumu (WADA) kuruldu ve denetimler oldukça sıklaştırıldı. Ben Johnson olayında olduğu gibi madalyanın verilip sonra alınması ve doping kullanmayan sporcuların hakkı olan dereceyi o sahada alamaması oldukça tartışıldı. Bu yüzden artık sporcular oyunlara katılmadan önce, hatta kendi ülkelerindeki baskınlar ile, testler yaparak dopingi önlemeye ve ilaç kullanan sporcuların oyunlara katılması engellenmeye çalışılıyor.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cinnamon'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.02.2011, 18:28   #6
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dünden Bugüne Resimlerle Olimpiyat Oyunları

Biz ilk 1908 yılında olimpiyatlara katılmışız.

1936 Berlin olimpiyatlarında ise ilk madalyayı (bronz) Ahmet Kireççi isimli güreşçimiz almış. İki gün sonra da Yaşar Erkan yine güreşte ilk altın madalyayı kazanmış..

Her zaman dostluk ve barış içinde geçen müsabakalar olsun ve artık İstanbul'da oynanacak günler de gelsin


Teşekkürler paylaşım için Cinnamon, ellerine sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.02.2011, 09:15   #7
Çevrimdışı
Cinnamon
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dünden Bugüne Resimlerle Olimpiyat Oyunları




Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye / I


Türkiye bu güne kadar olimpiyatlarda, Atletizm, Atıcılık, Bisiklet, Boks, Binicilik, Halter, Eskrim, Güreş, Judo, Okçuluk, Kürek, Tekvando, Yüzme, Yelken, Futbol ve Basketbol branşlarında yer aldı.


Türkiye'nin tarih sırasına göre Olimpiyat yolculuğu şöyle:





ATİNA (6-15 Nisan 1896)








Oyunlara katılmak için kendi imkanlarıyla Atina'ya giden
Türk güreşçi Koç Mehmet (fotoğrafta) , önceden kayıt yaptırmadığı için müsabakalara katılamadı.





PARİS(17 Mayıs-28 Ekim 1900) ve SAİNT LOUIS(1 Temmuz-23 Kasım 1904)
Bu olimpiyatlara ülkemizden sporcu katılmadı.



ATİNA (22 Nisan-2 Mayıs 1906)(Ara Olimpiyat)






Bu oyunlara Osmanlı Devleti'ni temsilen İstanbul, İzmir ve Selanik'ten 1 Ermeni, 10 İngiliz, 18 Rum, 1 Musevi olmak üzere 30 sporcu katıldı...Yorgo Alibrantis, 10 metrelik ipe tırmanma yarışmasında 114 saniyelik derecesiyle Dünya Rekoru kırarak birinciliği kazandı. Tatavla Heraklis (bugünkü adıyla Kurtuluş Gençlik Spor Kulübü) adına yarışan Alibrantis'in bu rekoru günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Zira, ipe tırmanma yarışı ertesi yıl yarışma kategorisinden çıkartılmıştır...İzmir Futbol Karması, Danimarka'ya 5-1 yenildikten sonra Selanik'i 3-1 yendi ve Atina Karması'nın maça çıkmaması karşısında hükmen galip sayılarak ikinciliği kazandı. Selanik Futbol Karması ise üçüncülüğü kazandı...Böylece ülkemizden giden sporcular 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya ile 1906 Atina Ara Olimpiyat Oyunları'ndan yurda döndüler.






LONDRA (13 Temmuz-29 Ekim 1908)





Türkiye'nin Olimpiyat macerası, resmen bu oyunlarda başlar. Spor dünyasının 3. Modern Olimpiyatları'nda Baron Pierre Coubertin, İstanbul'daki Kurtuluş Gençlik sporcusu jimnastikçi Aleko Mulos'u olimpiyatlara özel olarak davet etti. Aleko Mulos(fotoğrafta), olimpiyatlarda bir başarı elde edemedi ancak Türkiye'yi temsil eden ilk resmi sporcu olarak tarihe geçti.






STOCKHOLM (5 Mayıs-22 Temmuz 1912)






Türkiye'den 2 sporcu katıldı.. Olimpiyat tarihinde ilk kez iki sporcumuz, Vahram Haret Papazyan(fotoğrafta, ay-yıldızlı formayla koşan) ve Mıgırdiç Mıgıryan, Milli Olimpiyat Komite'sinin resmi belgeleriyle ülkemizi temsil ettiler.

(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)
__________________
http://www.forumgercek.com/signaturepics/sigpic15157_3.gif
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cinnamon'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.02.2011, 09:09   #8
Çevrimdışı
Cinnamon
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye / II

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye / II




BERLİN (1916)


Olimpiyat Oyunları, I. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.





ANVERS (20 Nisan-12 Eylül 1920)


Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 1. Dünya Savaşı'nın yenik devletleri Avusturya, Macaristan, Türkiye, Almanya, Bulgaristan'ı savaş nedeni gösterip Olimpiyat Bayrağı'nın ilk kez kullanıldığı bu Oyunlar'a çağırmadı. (Bu tavır,daha sonra, tarihsel bir hata olarak kabul edilecektir...)






PARİS (3 Mayıs-27 Haziran 1924)






Henüz 7 aylık bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti bu olimpiyat oyunlarında tamamı erkek olan 40 sporcu tarafından temsil edildi...Paris Olimpiyatları'nda Milli Futbol Takımımız da yer aldı ancak Çekoslovakya'ya 5-2 yenilerek elendi.





AMSTERDAM (28 Temmuz-12 Ağustos 1928)






Türkiye Cumhuriyeti bu Olimpiyat'ta da tamamı erkek 40 sporcuyla temsil edildi. Sporcularımızın hiçbir başarı elde edemediği Oyunlar'da Milli Futbol Takımımız da ilk maçında Mısır'a 7-1 yenilerek elendi.






LOS ANGELES (30 Temmuz-14 Ağustos 1932)

Türkiye, yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle bu olimpiyata katılmadı.


(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

__________________
http://www.forumgercek.com/signaturepics/sigpic15157_3.gif
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Cinnamon'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.03.2011, 18:23   #9
Çevrimdışı
şövaLye
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dünden Bugüne Resimlerle Olimpiyat Oyunları

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /III









BERLİN (1-16 Ağustos 1936)




Olimpiyat Meşalesi'nin, Olimpiyat tarihine girdiği Berlin'e Türkiye 2'si kadın 61 sporcuyla gitti. Böylece ilk kez bir Olimpiyatta Türk kadın sporcular da yer almış oldular. Kadınlarda Olimpiyatlara katılan ilk sporcularımız, eskrim dalında Halet Çambel(üstte, sağdaki fotoğraf) ile Suat Fetgeri Aşeni'dir...Olimpiyat Oyunları tarihinde şeref kürsüsüne çıkan ilk Türk sporcusu serbest güreş 79 kg'da bronz madalya kazanan oldu. Onun ardından grekoromen 61 kg'da Mersinli Ahmet KireççiYaşar Erkan(üstte, soldaki fotoğraf) altın madalyanın sahibi oldu. Böylece Türkiye, tarihindeki ilk olimpiyat altın madalyasını kazanıyordu...6-9 Ağustos'ta mindere çıkan Erkan 1. turda Danimarkalı'yı, 2. turda Japon'u, 3. turda İtalyan'ı tuşla, 4. turda Letonyalı'yı sayıyla yenerek finale yükseldi. Finalde Finlandiyalı'ya tuşla yenilmesine karşın, kötü puanı rakibinden daha az olduğu için, sıkletinin şampiyonu oldu(ortadaki fotoğrafta, birincilik kürsüsünde).

Türkiye, 2 madalyayla Olimpiyatları 19. sırada tamamladı.

Yaşar Erkan'ın Olimpiyat şampiyonluğunu kazanması ve 100 bin kişiye İstiklal Marşı'mızı dinletmesi üzerine çok sevinen Mustafa Kemal ATATÜRK, genç şampiyonu Berlin'e yolladığı şu telgrafla kutluyordu: "Kendin küçüksün ama memleket için çok büyük bir iş yaptın. Artık adın Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar." (ATATÜRK, şampiyon güreşçimize ayrıca iki gümüş vazo hediye etmişti...)










HELSİNKİ (1940) ve LONDRA (1944)


Olimpiyat oyunları, II. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.






LONDRA (29 Temmuz-14 Ağustos 1948)



Türkiye, biri kadın 67 sporcuyla katıldığı bu olimpiyatlarda, güreşte büyük bir başarı kazanarak 6 altın, 4 gümüş ve 1 bronz madalya elde etti ve İspanya, Küba, Kanada, Çekoslovakya ve ev sahibi İngiltere gibi iddialı ülkeleri geride bırakarak takım halinde 7. sırayı alma başarısını gösterdi. İngilizlerin ünlü Wembley Stadyumu'nda yaklaşık 100 bin seyirci tam altı kez İstiklal Marşı'nı dinledi.

Celal Atik, Nasuh Akar, Gazanfer Bilge, Yaşar Doğu serbest güreş dalında; Mehmet Oktav ve Ahmet Kireççi greko-romen güreş dallarında altın madalya kazanan isimler
oldu
.













Celal Atik, Nasuh Akar ve Ruhi Sarıalp







1948 Güreş Ulusal Takımımız antrenman sırasında

Muhlis Tayfur(greko-romen) , Halit Balamir(serbest güreş), Kenan Olcay(greko-romen) ve Adil Candemir(serbest güreş) gümüş, Halil Kaya(greko-romen) bronz madalyalarla, atletizm/erkekler üç adım atlamada Ruhi Sarıalp yine bronz madalyayla-ki atletizmde ilk madalyamızdır-Türkiye'ye dönerek Olimpiyat tarihine geçtiler...Çin'i 4-0 yendikten sonra Yugoslavya'ya 3-1 yenilen Milli Futbol Takımımız ise Olimpiyat beşincisi oldu.

(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı: Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye /IV
__________________
Ulusal onurdan yoksun olanlar, insanlık onurundan da yoksundurlar...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz şövaLye'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.03.2011, 15:46   #10
Çevrimdışı
şövaLye
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dünden Bugüne Resimlerle Olimpiyat Oyunları

Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye / IV


*****


HELSİNKİ(19 Temmuz-3 Ağustos 1952)




Türkiye'yi, tamamı erkek 60 sporcu temsil etti (yukarıdaki fotoğraf).
Güreşte Hasan Gemici ve Bayram Şit altın madalya kazanan isimler olurken, Adil Atan bronz madalya kazandı.

Türkiye sıralamada 16. oldu.





*****


MELBOURNE (22 Kasım-8 Aralık 1956)



Hamit Kaplan, Mithat Bayrak (birincilik kürsüsünde) ve Rıza Doğan

Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Melbourne'a sadece 15 sporcumuz gidebildi.

Türkiye, serbestte Mustafa Dağıstanlı ve Hamit Kaplan'la; grekoromende ise Mithat Bayrak'la altın madalya kazandı.

İbrahim Zengin ve Rıza Doğan gümüş, Hüseyin Akbaş ve Dursun Ali Eğribaş ise bronz madalya alan diğer sporcularımız oldular.

Kazanılan 7 madalyanın tamamı da güreşten geldi.
Türkiye sıralamada 12.oldu.





*****


ROMA (25 Ağustos-1 Eylül 1960)


Müzahir Sille ve Tevfik Kış

Türkiye'yi 3'ü bayan toplam 55 sporcu temsil etti.

1960 Roma Oyunları'na Türkiye adına damgasını vuran olay, Türk güreşçilerinin tam 7 altın madalya kazanmasıydı. Ahmet Bilek, Mustafa Dağıstanlı, Hasan Güngör, İsmet Atlı, Müzahir Sille, Mithat Bayrak ve Tevfik Kış 1960 Roma Olimpiyatları'nın Türkiye adına altın madalyaya uzanan isimleri oldular.

Yine güreş dalında İsmail Ogan ve Hamit Kaplan gümüş madalya kazanarak kürsü de kendilerine yer buldular.

Türkiye 1960 Roma Olimpiyatları'nda kazandığı 9 madalyayla 6. sırayı elde etti.





*****


TOKYO (10-24 Ekim 1964)



İsmail Ogan

Türkiye 1964 Tokyo Oyunları'na, atletizm, halter, güreş ve yelkende toplam 25 sporcuyla katıldı. Katılan sporcularımızın tamamı erkekti.

Sporcularımız Tokyo'da 2 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandılar. Türkiye'nin kazandığı tüm madalyalar yine minderden gelirken, İsmail Ogan ve Kazım Ayvaz Tokyo'da İstiklal Marşımızı çaldıran isimlerdi.

Hüseyin Akbaş, Hasan Güngör ve Ahmet Ayık gümüş kazanan isimler olurken, Hamit Kaplan ise Türkiye'ye bronz madalyayla döndü.

Türkiye, bu sonuçlardan sonra 16. sırada yer aldı.

(gsgm.gov.tr, olimpiyatkomitesi.org.tr, bedenegitimi.gen.tr)

...Gelecek yazı: Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye / V
__________________
Ulusal onurdan yoksun olanlar, insanlık onurundan da yoksundurlar...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz şövaLye'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bugã¼ne, dã¼åŸã¼ren, dã¼nden, gã¶lge, olimpiyat, olimpiyatlar, oyunlarä±na


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.