Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Spor Dünyası > Diğer Sporlar

Diğer Sporlar Voleybol, yüzme, otomobil ve diğer spor dalları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.01.2012, 23:02   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kayak Sporu Nasıl Ortaya Çıktı?

Kayak Sporu Nasıl Ortaya Çıktı?




Kayak sporunun Norveç'te avlanmaya giden erkeklerin daha rahat hareket etmesini sağlamak amacıyla buldukları hayvan kemiklerini ve tahta parçalarını ayaklarına bağlamasıyla ortaya çıktığı sanılmaktadır. İşte kayak hakkında bilmediğiniz gerçekler...







Kayak, ilk olarak Kuzey Avrupa ve Asya’da binlerce yıl önce ortaya çıkmıştır. İlk kayakçıların kayaklarının büyük hayvanlarının kemiklerinden olduğuna inanılmaktadır. Bu kemik parçaları insanların ayakkabılarının uç kısmına deri şeritler yardımıyla bağlanırdı. Tahtadan yapılmış olan kayakların 2500-5000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu sanılmaktadır.İlk olarak Norveç, Finlandiya ve İsveç’te ortaya çıkmıştır.







Tarihine göre kayaklar savaşta da kullanılmıştır. M.S. 1200 yılında Norveç’teki Oslo Savaşı’nda Norveçli izciler İsveç düşmanların arasına sızmak için kayakları kullanmıştır. Bu sayede kayaklar sadece parmak ucuna değil tabana da bağlanır hale gelmiştir.

Modern kayak 1850 yıllarında gelişmeye bağlamıştır. Sordre Norheim isimli Norveçli ilk sert bağları keşfeden kişidir. Norheim, huş ağacının köklerini botlarına bağlamış ve kurumalarını beklemiştir. Kuruduğunda daha sert bir hal alan kökler deriden yapılan bağlara oranla daha fazla kontrol imkanı sağlamıştır.







İrleyen zamanlarda kayak köklü değişimlere uğramıştır. 1896 yılında Avusturyalı Mathias Zdarsky, hızı kontrol etmek maksadıyla kayaklardan birinin farklı açıyla tutulması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. 1900’lü yılların başlarında Avusturyalı Hannes Schneider, yeni durma ve dönüş teknikleri geliştirmiştir. Bu teknikler kayak sporunun ilk adımlarını oluşturmuştur. Bu teknikler daha sonradan Arlberg tekniği ismiyle anılmıştır ve Kayak Tekniklerinin temelini oluşturmaktadır.

1900’lü yıllarda kayak oldukça popüler bir spor haline gelmiştir. İlk Slalom yarışı 1921’de İsviçre’de düzenlenmiştir. 3 yıl sonra Kuzey yarışmaları Kış Olimpiyat Oyunları’nın bir parçası haline gelmiştir.

2. Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında Finlandiyalı birlikler Rus işgalcilere dayanmak için kayaklı devriyeleri kullanmıştır. 1945 yılında ABD’nin kayaklı birlikleri Almanlarla İtalya dağlarında savaşmıştır.







Savaş sonrasında kayak sporuna yeni bir bakış açısı gelmiştir. Uluslar arası turnuvalarda kazanan kayakçılar popülerlik kazanmıştır. Kayak popüler ve sevilen bir spor haline gelmiştir. 1960 yılında ABD’de 400 civarında kayak merkezi inşa edilmiştir.


Günümüzde kayak en popüler kış sporudur ve 45 milyon tutkunu bulunmaktadır. Kayak sporunun en çok tercih edilen dallarından biri de Snowboard(Kar Kaykayı) olmuştur.





__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2012, 11:19   #2
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kayak Sporu Nasıl Ortaya Çıktı?

Büyüleyici,eğlenceli ve heyecanlı bir spor.

Bir kez deneyim yaşadım imkan bulayım yine isterim.

Teşekkürler Başakça.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ağacının, bağlamış, botlarına, çıktı, deriden, finlandiyalı, köklerini, kuzey, nasıl, norheim, norveçli, olimpiyat, ortaya, yarışmaları, zaman


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.