Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Diğer Tatlılar


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 18.01.16, 00:47   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,514
Ettiği Teşekkür: 13552
Aldığı Teşekkür: 21603
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Pekmezli Ayva Dolması

Pekmezli Ayva Dolması



Osmanlı Mutfağı üzerine araştırmaları ve sahip olduğu arşivle özel bir isim olan Engin TÜRKER, 1539 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadeleri Şah Bayezid ve Cihangir’in sünnet şöleninde sofrada yer bulan bir lezzete işaret eder. Pekmezli Ayva Dolması…

Bugün Osmanlı Mutfağı konseptine dair menüsüyle İstanbul’daki en seçkin mekanlardan Asitane’nin danışmanlığını yapan Engin TÜRKER, bu yemeğe dair “Emperyal bir lezzet…” gibi güçlü bir ifade kullanır.
Temel olarak eşit oranda dana ve kuzu eti bir miktar kuyruk yağı ile birlikte zırhta çekilir. Bu satır kıyması baskın olarak biberiye ve çeşitli bahartlarla aromalandırılır. Bu yemeğin günümüz mutfağına yorumuna müsade eden malzemelerle zenginleştirilen bir iç harç elde edilir. İri boy ayvalar ortadan kesilip çanak yapılır ve bu iç harç ile doldurulur. Üzerine tereyağında çektirilmiş pekmez gezdirilerek fırında pişmeye alınır.

Osmanlı Mutfağı üzerine menü çıkartan mekanlar arttıkça kendi şeflerinin elinden yorumlarla bu temel tarif üzerinden farklı malzeme kullanımı sizi şaşırtmasın. Siz burada yukarıdaki tarifin temelini sarsmayacak eksiltme ya da artırmaları yapabilirsiniz. Örneğin; iç harcındaki et kullanımı ve biberiye vurgusunu yaptıktan gayrı, yoruma göre iç harcında kuş üzümü, çam fıstığı, badem, pirinç gibi malzemeyi kullanabilir ya da göz ardı edebilirsiniz.

Edirne mutfağında ayva tatlısı, perverdesi, et yemeklerindeki aromalandırıcı yönüyle değerlendirilirken, Edirne Saray Mutfağı’nda izlerine rastladığımız bu reçete ile de Edirne’ye geri kazandırılması gereken bir lezzettir.
Malzemeler:
  • 8-10 adet iri boy ayva
  • 250 gr kuzu eti
  • 250 gr dana eti
  • 100 gr kuyruk yağı
  • 2 Çorba kaşığı tereyağı
  • ½ Su bardağı pekmez
  • Biberiye, Karabiber, Tuz
  • Bir tutam dereotu
  • 1 çay bardağı yarı haşlanmış pirinç ( Arzuya göre )
  • Çamfıstığı veya iç badem ( Arzuya göre )
  • Kuş üzümü ( Arzuya göre )
  • Limon suyu
Hazırlanışı:
  • Her ayva ikiye bölünerek iki ayrı çanak elde edilecek gibi iri boy ayvalar seçilerek işe başlanır.
  • Ayvaların alt ve üst kısımlarından bir parça kesilerek bu bölümlerin fırın tepsisine oturması için düzleşmesi sağlanır. Kesilen kısımlar kapak olarak da değerlendirilebilir.
  • Elde edilen ayva çanaklarının içindeki çekirdek kısımları çıkartılıp, ayva bir çanak şekli alacak şekilde oyulur. Bu aşamada dip kısmının açılmamasına özen gösterilir.
  • İç harç hazırlanırken ayvalar bolca limon suyu eklenmiş ( ayvaların kararmaması için ) suya alınarak tıkırdayacak kadar süre haşlanır. Aşırı yumuşamasına müsaade edilmez.
  • Bu arada iç harcın hazırlığına geçilir.
  • İç harç hazırlanırken evvela etler kuyruk yağı ile birlikte zırhta kıyma olacak şekilde güzelce çekilir.
  • Tereyağımızdan yarım çorba kaşığını tavaya alıp, çam fıstıklarımızı ya da iç bademlerimizi çok az kavururuz.
  • Zırhta çekilmiş kıymamızı ekleriz.
  • Kıymamız suyunu salıp çekmeye başladığında yarı haşlanmış pirinci, biberiye, karabiber ve tuzunu ilave ederiz.
  • Kıymamız baharatlarıyla aromalanıp suyunu çektiğinde, bir kenarda sıcak suda yumuşattığımız kuş üzümü ve ince kıyılmış bir tutam dereotunu malzemeye katarız.
  • İç harcımızı demlenip ılınması için kenara alırız.
  • Ilınan iç harcımızdan dolu dolu olacak şekilde ayva çanaklarımıza doldurur, arzuya göre üzerine yine ayva dilimlerinden kapak ekleyebiliriz.
  • Ayvalarımızı dizdiğimiz fırın tepsisinin dibine ayvaların tabanından yanmaması için bir-birbuçuk bardak su ekleriz.
  • Bu arada bir başka tavada kalan tereyağımızı eritir, pekmezi ekleyerek bir süre çektiririz.
  • Tereyağlı pekmezli sosumuzu ayvalarımızın üzerine, kıymalı harcına da sirayet edecek şekilde gezidirip fırına veririz.
  • Kıymalı harcımız zaten piştiği için, ayvalarla iç harcın lezzetlerinin dengelendiğine kanaat getirdiğimiz bir süre sonunda pekmezli ayva dolmamızı fırından alırız.
  • Arzuya göre üzerine bir parça daha pekmezli tereyağlı sos gezdirip sunuma alırız.
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.01.16, 15:37   #2
Moderator

Gülümsün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2014
Konular: 1742
Mesajlar: 9,945
Ettiği Teşekkür: 53692
Aldığı Teşekkür: 37650
Rep Derecesi : Gülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Pekmezli Ayva Dolması

Adını ilk kez duydum. Değişik bir tadı olmalı. Paylaşım için teşekkürler.Suzim
__________________
Gülümsün isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.01.16, 21:21   #3
Uzman Üye

StorMAnqeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2015
Konular: 211
Mesajlar: 2,137
Ettiği Teşekkür: 8585
Aldığı Teşekkür: 8309
Rep Derecesi : StorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardırStorMAnqeL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Hasta
Standart Cevap: Pekmezli Ayva Dolması

Göruntusu çok güzeL . Ablacığım şu et olayı bozuyo işi .
__________________

Ve kadın gitti!
Seve seve gitti, acıya acıya gitti.
Söküp attı kangren olan ilişkiyi kalbinden ama,
bir daha kimseyi 'O adam' kadar sevemedi.....

İnan Durak Taş
StorMAnqeL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz StorMAnqeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ayva, dolması, pekmezli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.