Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 21.09.15, 00:00   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Piruhi (Pir-i Ruhi )

Piruhi ( Pir-i Ruhi )


Piruhi Türkiye lezzet haritasında farklı yörelerde farklı malzeme ve uygulamalarıyla karşımıza çıkan bir mantı uygulamasıdır. Ülkemizin de dahil olduğu Karadeniz çanağı boyunca dizili pek çok ülke mutfağında, özellikle Kafkas mutfağından ( Hingel ) Rus mutfağına, Rumeli mutfağından İtalyan mutfağına ( Ravioli ) uzanan mantı türevi hamur işleri ile büyük benzerlik gösterir. Ülkemizde ise Karadeniz ve Karadeniz ardı bölgelerde Haluçka-Hingel gibi isimlerle yöreye has dokunuşlara sahiptir.

Piruhi emperyal bir devlet olan Osmanlı mutfağında kendi dokunuşlarını bulmuş, lezzetiyle damakları şenlendirerek Pir-i Ruhi- Ruhun piri ünlemesiyle günümüze taşınmış bir lezzettir. Osmanlı mutfağındaki geçmişi daha eskilere dayanan bu lezzet 19. yy.'a dair kitaplardaPirohi ismiyle anılmaktadır. Daha çok ıspanaklı hazırlandığı nakledilmiştir.

Trakya mutfağında Balkanlar üzerinden dokunuşlar ve malzeme kullanışı etkili olur. İç harcında ana malzeme olarak sert beyaz peynir ve maydanoz harmanı yer bulur. Buna karşılık beyaz soğanın çiğden eklenmesi ise enteresandır. Klasik soslara karşılık, daha çok Tekirdağ mutfağında rastlanan tereyağında hafifçe kavrulmuş cevizle soslanması, Balkanlar'dan göçlerle bu yöreye yerleşen eski göçmenlerin tercihleri ve bu malzemeyi çok bulmuş olmaları ile ilişkilendirilebilir. Kırklareli mutfağının üzeri ekşimikle tatlandırılan "Kulak - Kulaklı Mantı" lezzeti Piruhi'nin temel uygulamasıyla büyük benzerlikler göstermesi şu durumda şaşırtıcı değildir.
Diğer yörelerde soğanla kavrulup baharatlandırılmış kıyma, ıspanak yahut patates gibi malzemelerin iç harç olarak kullanıldığına rastlarız. Bazı yörelerde ise hamuru ıspanak, maydanoz vb...yeşil sebzelerin püresi ve suyuyla renklendirilip hazırlanabilmektedir.
Malzemeler :
  • 2 Su bardağı un
  • 2 Adet yumurta
  • 2 Su bardağı sert beyaz peynir
  • 1 Demet maydanoz
  • 1 Orta boy rendelenmiş beyaz soğan
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ ( Hamura )
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ ( Pişirme suyuna )
  • 1 Çorba kaşığı tereyağ ( Hamuruna )
  • 1-2 Çorba kaşığı tereyağ ( Sosuna )
  • 1 kahve fincanı ılık su
  • 1 Tatlı kaşığı limon suyu
  • 500 gr yoğurt + 3-4 diş sarımsak ( Yoğurtlu sos )
  • 1 Bardak kırıklı ceviz içi ( Cevizli sos )
  • 1 Tatlı kaşığı domates salçası ( Salçalı sos )
  • Tuz, tatlı toz kırmızı biber, karabiber, nane vb...
  • 1 Yumurtanın akı + 1 Yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı :
  • Unu havuzlandırıp ortasına yumurtaları kırın.
  • Sıvıyağ, eritip kenarda beklettiğiniz tereyağından bir çorba kaşığı, ılık su, limon suyu ve tuzunu ilave edip sertçe bir mantı hamuru hazırlayın.
  • Hamurunuzun sertliğini ayarlamak için un ölçüsünü el melekelerinize göre artırabilirsiniz.
  • Mantı hamurunuzu bir bez örtü altına alıp kenarda yarım saat kadar beklemeye alın.
  • Bu arada beyaz peynirinizi rendeleyip, kıyılmış maydanozları ilave edin.
  • Soğanı rendeleyip suyunu elinizle sıktırarak malzemeye ilave edin. ( Arzuya göre )
  • Hamurunuzu tezgaha alıp iki parçaya bölün.
  • Her bir parçayı mantı için tercih edebileceğiniz incelikte açın. ( Ne kalın ne çok ince )
  • Not : İşin bu kısmında mantınızın hamurunu nasıl kesip şekillendireceğinize karar verin.
  • 1. Yöntem : Arzuya göre her bir yufkanızı 4 cm. büyüklüğünde kare parçalara bölebilirsiniz. İç harcı yerleştirdiğiniz mantılarınızın kenarlarına yumurta akı ve sıvıyaş karışımı sürüp üçgen şeklinde kapatın ve uçlarını sıkılaştırarak yapışmasını sağlayın.
  • 2. Yöntem ( Yöresel pratik ) : İlk hamuru tezgaha yayıp birbirine 4-5 cm uzaklıkta harç öbeklerini bir dizi halinde yerleştirin. Diğer hamurun üzerine yumurta akı + yağ karışımından sürüp, bu yüzeyi harç konulmuş diğer yufkanın üzerine dikkatlice kapaklayın. Harç öbeklerinin kenarını parmaklarınızla hafifçe bastırıp bıçakla kare şeklinde kesin. Her birinin kenarlarını elle veya çatalla izler halinde sıkılaştırın.



  • Bir tencerede suyu kaynatın. 1 Yemek kaşığı tuz ilave edip mantıların yapışmaması için yarım çay bardağı sıvıyağ ( veya tereyağ ) ekleyin.
  • Mantılarınızı olabildiğince teker teker suya atıp ( birden atıp yapışmasınlar ) pişmeye alın.
  • Mantılarınız suyun yüzüne çıkmaya başladıysa bir-iki dakika daha haşlayıp delikli süzgeçle geniş bir servis tabağına alın.
  • Not : Bu aşamada tercih edeceğiniz sosa karar verin.
  • Sos 1 : Arzuya göre sarımsaklı yoğurttan bir sos hazırlayabilirsiniz. Üzerine tereyağında kızdırılmış toz kırmızı biber gezdirebilirsiniz.
  • Sos 2 : Tereyağını ısıtıp 1 tatlı kaşığı salçayı hafif kavurun. 1 fincan kadar su ile açıp tıkırdayıncaya kadar pişirin. Baharatlar ile aromalandırıp, isterseniz doğrudan piruhilerinizin üzerine, isterseniz yoğurtlu sos üzerine gezdirin.
  • Sos 3 : Tekirdağ'da tereyağında bir parça kavrulmuş ceviz kırıkları, kırmızı toz biber ve bir fiske karabiber ile baharatlandırılıp mantıların üzerine gezdirilir.

trakyagezi.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.16, 02:42   #2
Uzman Üye

nurideniz34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2016
Konular: 707
Mesajlar: 3,699
Ettiği Teşekkür: 58114
Aldığı Teşekkür: 8863
Rep Derecesi : nurideniz34 isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
Ruh Halim: Suspus
Thumbs up Cevap: Piruhi ( Pir-i Ruhi )

Bu güzel bilgiler, emeğiniz ve paylaşım için teşekkürler
__________________
....................................
nurideniz34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.16, 06:15   #3
Yasaklı Üye

CeMKaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Nov 2011
Konular: 945
Mesajlar: 8,660
Ettiği Teşekkür: 79434
Aldığı Teşekkür: 37485
Rep Derecesi : CeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Bitkin
Standart Cevap: Piruhi (Pir-i Ruhi )

@Suzim cok tesekkürler. Ellerine saglik
CeMKaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
CeMKaN'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
piri, piruhi, ruhi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.