Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 01.10.15, 00:00   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Av Etli Bohça Mantı ( Edirne )

Av Etli Bohça Mantı ( Edirne )




Trakya mutfağı av hayvanlarının etleri ile yapılan yemekler bakımından oldukça zengindir. Günümüzde av hayvanlarını bulmak zor olduğu için bu malzeme kaz eti, tavuk eti vb...çiftlik hayvanlarının etleri ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Buna karşılık yörede av hayvanlarının etlerinin temin edilebileceği gıda marketleri de bulabiliyorsunuz.

"Av Etli Bohça Mantı" geleneksel mutfağın hala diri olduğu Edirne mutfağına ait sevilen bir lezzettir. Yaban hayatın devamlılığını sağlayan Meriç Nehri civarındaki İpsala, Meriç, Yenikarpuzlu, Aliçopehlivan, Enez ile Keşan ve köylerini kapsayan Güney Edirne yerleşimlerinde yöre mutfağında özel bir yeri vardır. Bu tarifin ana malzemesi yaban ördeği olsa da, bıldırcın, kaz eti vb...etler ile de hazırlanabilir. Yine aynı yörede yoğun olarak yapılan ve kimlikli bir başka lezzet olan "Kaz Akıtması" ile temelde benzerlik gösterir.

Aşağıda yer vereceğimiz "Ördek Etli Bohça Mantı" tarifi Edirne'den ( Aliçopehlivan Köyü / İpsala ) Ayşe KİREZCİ'den derlenmiştir.

Hamuru İçin :
  • 1 kg un
  • 1 Yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuzIlık su
İç malzemesi :
  • 2-3 Yaban ördeği ( Bıldırcın, kaz eti vb...)
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 Orta boy kuru soğan
  • 2 Yemek kaşığı salça
  • 1 Tatlı kaşığı karabiber, kuru nane
  • Sıvıyağ
  • Tuz






Hazırlanışı :
  • Temizlenmiş yaban ördeğinizi ( ya da tercih edeceğiniz ikame bir eti ) üzerini geçecek kadar su ve bir parça tuz ilavesiyle derince bir tencerede pişmeye alın.
  • Etiniz didiklenecek dereceye varıncaya değin pişerken, mantı hamurunuzu hazırlamaya koyulun.
  • Unun ortasını havuz gibi açarak yumurtayı kırın. 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip, ılık su ile hamurunuzu yoğurun.
  • Hamurunuzu bir bez örtü altında dinlenmeye alın.
  • Ördek etinizin bir kısmını küçüklü didikleyerek mantının iç harcına koymak üzere kenara ayırın.
  • 2 Baş soğanı yemeklik doğrayarak sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Didiklediğiniz ördek etini ilave edip 2-3 dk birlikte kavurun.
  • Pirinci ve bulguru ilave edip, 3-4 dk ara ara tahta kaşıkla çevirerek kavurmaya devam edin.
  • Salçasını da ilave edip 2- 3 dk daha tatlandırın.
  • 1 Su bardağı suya, bir bardak et suyu, karabiber, kuru nane ve tuzunu ilave edin.
  • Pirinç ve bulgurlar orta sert kalacak nisbette pişirip hafif ıslakça bir pilav elde edin.
  • Dinlendirdiğiniz hamurunuzdan bezeler kopartıp bir tepsi büyüklüğünde mantı yufkası açın.
  • Yufkaları 3-4 cm kenarları olan kare şeklinde kesin.
  • Her bir kareye dinlendirip ılıttığımız iç harçtan birer tatlı kaşığı koyup, mantının uçlarını bohça şeklinde büzdürün.
  • Hafif yağlanmış siniye-fırın tepsisine bohçalarımızı uçları üstte kalacak şekilde oturtun.
  • En sona ayırdığınız bir bezeyi sini büyüklüğünde açıp bohça mantılarınızın üzerini örtün.
  • Son kat yufkanızın üzerini çok az sıvıyağ ile parmak uçlarınızla yağlayın.
  • Kalan etlerinizi parçalar halinde en üste yerleştirin.
  • Not : Bu işlemi etlerinizin çok kurumasını istemiyorsanız, mantı üzerine et suyu gezdirdiğiniz aşamada da yapabilirsiniz.
  • Mantınızı orta hararette bir fırında üzeri kızarana ve üst kat yufkanın altındaki mantılarınız pişene kadar fırınlayın.
  • Tepsinizi 1-2 dk fırından alarak kepçe yardımı ile kalan et suyunuzu mantınızın üzerine gezdirin.
  • Tepsinizi sağa sola çevirerek et suyunun yufkanın alt kısımlarına da sirayet etmesine olanak verin.
  • Mantılarınızı et suyunu çekene değin 15 dk daha fırınlayın.
  • Beraberinde ayran, yoğurt yahut kışlık olarak hazırlanan mayhoş meyve suları ile servis edin.

http://www.trakyagezi.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bohça, edirne, etli, mantı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.