Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.10.2015, 00:51   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Dızmana

Dızmana










Dızmana özellikle Selanik ve Rodop göçmenlerince Trakya mutfağına taşınmış bir çeşit göçmen pidesidir. Yumuşak pamuk gibi ve çokça yapılan bir hamur işidir. Göçmenlerin yerleştirildiği yerlerde etkileşimler sebebiyle değişik adlar alsa da en geleneksel adı olan "dızmana"nın kullanılması tercih edilmelidir. Zira farklı farklı yerlerden gelen göçmenlerin yemek kültürüyle yöreye taşıdıkları mutfak ürünleri, aralarındaki nüans farklarına bakılmaksızın kolaylık olsun diye başına "göçmen" ibaresi konularak bir başlık altında toplanmaktadır. Bu örnekte olduğu gibi; "Göçmen pidesi" diye de anılan bir çok pide-börek yapılıyor olsa da, onu geleneksel adıyla yöre mutfağında isimlendirmek diğerlerinden ayrıştıracak ve nüansları ortaya çıkaracaktır.
Üzerine yoğurtlu kaymak sürülmesi esastır. Buna karşılık kaymak bulmak konusunda sıkıntı yaşandığında yerine süt katılmaya başlanmıştır. Emek yoğun köy sofralarında öğün karşılamak için dahi sofraya gelen dızmana yaz aylarında ayran veya hoşaf ile, kış aylarında ise özellikle pekmez ile yenilmektedir. Sıcak olarak servis edilir.


Malzemeler :

Hamuru İçin :
  • 1 kg elenmiş un
  • Yarım kg az tuzlu ekşimik veya kırıklı beyaz peynir
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru maya ( Veya 2 küp yaş maya )
  • Ilık su, 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz, Su
Üzeri İçin :
  • 1 Su bardağı yoğurt
  • 1 küçük kase kaymak ( Veya 1 bardak süt )
  • 1 Yumurta
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Bir fiske tuz





Yapılışı :
  • Unu derince bir kaba alıp ortasını havuz haline getirin.
  • Bir kenarda ılık şekerli su içerisinde ezdirdiğiniz kuru mayayı ve sıvıyağı havuzun ortasına alın.
  • Ilık suyu yavaş yavaş yedirerek hamuru yoğurmaya başlayın.
  • Yumuşakça bir hamur elde edeceksiniz.
  • Bu hamuru bez örtü altına alıp arada yoğurarak hacminin iki katına kadar kabarmasını bekleyin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
  • Un serilmiş sofra üzerine aldığınız hamuru elinizle hafifçe bastırarak çok az yassılaştırın.
  • Hamurun ortasını üç parmağınızla derince bastırıp oluşan çukurluğa ekşimik veya kırıklı peynirlerinizden koyun.

  • Yağlanmış fırın tepsisine aralarında çok boşluk kalmayacak şekilde dizin.
  • Tepsiyi üzerine bez örterek en az 1 saat dinlenmeye alın.
  • Ayrı bir kapta üzeri için ayırdığınız malzemeleri güzelce çırpıp fırına vermezden evvel dızlamanın üzerine bolca sürün.
  • Altı üstü nar gibi kızarıncaya kadar fırınladığınız dızlamanızı kenara alın.
  • Üzerine hafifçe su serpiştirip 5 dk bez örtü altında dinlendirin.
  • Sıcak olarak servis yapın.


http://www.trakyagezi.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2016, 02:36   #2
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Dızmana

Bu güzel bilgiler, emeğiniz ve paylaşım için teşekkürler...öğrenmenin yaşı ve zamanı yoktur derler, aynen öyle..
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2016, 02:41   #3
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Dızmana

Bu güzel bilgiler, emeğiniz ve paylaşım için teşekkürler
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.06.2016, 00:44   #4
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dızmana


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dızmana


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.