Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 02.10.15, 00:51   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Dızmana

Dızmana










Dızmana özellikle Selanik ve Rodop göçmenlerince Trakya mutfağına taşınmış bir çeşit göçmen pidesidir. Yumuşak pamuk gibi ve çokça yapılan bir hamur işidir. Göçmenlerin yerleştirildiği yerlerde etkileşimler sebebiyle değişik adlar alsa da en geleneksel adı olan "dızmana"nın kullanılması tercih edilmelidir. Zira farklı farklı yerlerden gelen göçmenlerin yemek kültürüyle yöreye taşıdıkları mutfak ürünleri, aralarındaki nüans farklarına bakılmaksızın kolaylık olsun diye başına "göçmen" ibaresi konularak bir başlık altında toplanmaktadır. Bu örnekte olduğu gibi; "Göçmen pidesi" diye de anılan bir çok pide-börek yapılıyor olsa da, onu geleneksel adıyla yöre mutfağında isimlendirmek diğerlerinden ayrıştıracak ve nüansları ortaya çıkaracaktır.
Üzerine yoğurtlu kaymak sürülmesi esastır. Buna karşılık kaymak bulmak konusunda sıkıntı yaşandığında yerine süt katılmaya başlanmıştır. Emek yoğun köy sofralarında öğün karşılamak için dahi sofraya gelen dızmana yaz aylarında ayran veya hoşaf ile, kış aylarında ise özellikle pekmez ile yenilmektedir. Sıcak olarak servis edilir.


Malzemeler :

Hamuru İçin :
  • 1 kg elenmiş un
  • Yarım kg az tuzlu ekşimik veya kırıklı beyaz peynir
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru maya ( Veya 2 küp yaş maya )
  • Ilık su, 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz, Su
Üzeri İçin :
  • 1 Su bardağı yoğurt
  • 1 küçük kase kaymak ( Veya 1 bardak süt )
  • 1 Yumurta
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Bir fiske tuz





Yapılışı :
  • Unu derince bir kaba alıp ortasını havuz haline getirin.
  • Bir kenarda ılık şekerli su içerisinde ezdirdiğiniz kuru mayayı ve sıvıyağı havuzun ortasına alın.
  • Ilık suyu yavaş yavaş yedirerek hamuru yoğurmaya başlayın.
  • Yumuşakça bir hamur elde edeceksiniz.
  • Bu hamuru bez örtü altına alıp arada yoğurarak hacminin iki katına kadar kabarmasını bekleyin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
  • Un serilmiş sofra üzerine aldığınız hamuru elinizle hafifçe bastırarak çok az yassılaştırın.
  • Hamurun ortasını üç parmağınızla derince bastırıp oluşan çukurluğa ekşimik veya kırıklı peynirlerinizden koyun.

  • Yağlanmış fırın tepsisine aralarında çok boşluk kalmayacak şekilde dizin.
  • Tepsiyi üzerine bez örterek en az 1 saat dinlenmeye alın.
  • Ayrı bir kapta üzeri için ayırdığınız malzemeleri güzelce çırpıp fırına vermezden evvel dızlamanın üzerine bolca sürün.
  • Altı üstü nar gibi kızarıncaya kadar fırınladığınız dızlamanızı kenara alın.
  • Üzerine hafifçe su serpiştirip 5 dk bez örtü altında dinlendirin.
  • Sıcak olarak servis yapın.


http://www.trakyagezi.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.16, 02:36   #2
Uzman Üye

nurideniz34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2016
Konular: 707
Mesajlar: 3,699
Ettiği Teşekkür: 58113
Aldığı Teşekkür: 8863
Rep Derecesi : nurideniz34 isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
Ruh Halim: Suspus
Thumbs up Cevap: Dızmana

Bu güzel bilgiler, emeğiniz ve paylaşım için teşekkürler...öğrenmenin yaşı ve zamanı yoktur derler, aynen öyle..
__________________
....................................
nurideniz34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.16, 02:41   #3
Uzman Üye

nurideniz34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2016
Konular: 707
Mesajlar: 3,699
Ettiği Teşekkür: 58113
Aldığı Teşekkür: 8863
Rep Derecesi : nurideniz34 isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
Ruh Halim: Suspus
Thumbs up Cevap: Dızmana

Bu güzel bilgiler, emeğiniz ve paylaşım için teşekkürler
__________________
....................................
nurideniz34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.16, 06:19   #4
Yasaklı Üye

CeMKaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Nov 2011
Konular: 945
Mesajlar: 8,660
Ettiği Teşekkür: 79432
Aldığı Teşekkür: 37485
Rep Derecesi : CeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Bitkin
Standart Cevap: Dızmana

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Dızmana










Dızmana özellikle Selanik ve Rodop göçmenlerince Trakya mutfağına taşınmış bir çeşit göçmen pidesidir. Yumuşak pamuk gibi ve çokça yapılan bir hamur işidir. Göçmenlerin yerleştirildiği yerlerde etkileşimler sebebiyle değişik adlar alsa da en geleneksel adı olan "dızmana"nın kullanılması tercih edilmelidir. Zira farklı farklı yerlerden gelen göçmenlerin yemek kültürüyle yöreye taşıdıkları mutfak ürünleri, aralarındaki nüans farklarına bakılmaksızın kolaylık olsun diye başına "göçmen" ibaresi konularak bir başlık altında toplanmaktadır. Bu örnekte olduğu gibi; "Göçmen pidesi" diye de anılan bir çok pide-börek yapılıyor olsa da, onu geleneksel adıyla yöre mutfağında isimlendirmek diğerlerinden ayrıştıracak ve nüansları ortaya çıkaracaktır.
Üzerine yoğurtlu kaymak sürülmesi esastır. Buna karşılık kaymak bulmak konusunda sıkıntı yaşandığında yerine süt katılmaya başlanmıştır. Emek yoğun köy sofralarında öğün karşılamak için dahi sofraya gelen dızmana yaz aylarında ayran veya hoşaf ile, kış aylarında ise özellikle pekmez ile yenilmektedir. Sıcak olarak servis edilir.


Malzemeler :

Hamuru İçin :
  • 1 kg elenmiş un
  • Yarım kg az tuzlu ekşimik veya kırıklı beyaz peynir
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru maya ( Veya 2 küp yaş maya )
  • Ilık su, 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz, Su
Üzeri İçin :
  • 1 Su bardağı yoğurt
  • 1 küçük kase kaymak ( Veya 1 bardak süt )
  • 1 Yumurta
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Bir fiske tuz





Yapılışı :
  • Unu derince bir kaba alıp ortasını havuz haline getirin.
  • Bir kenarda ılık şekerli su içerisinde ezdirdiğiniz kuru mayayı ve sıvıyağı havuzun ortasına alın.
  • Ilık suyu yavaş yavaş yedirerek hamuru yoğurmaya başlayın.
  • Yumuşakça bir hamur elde edeceksiniz.
  • Bu hamuru bez örtü altına alıp arada yoğurarak hacminin iki katına kadar kabarmasını bekleyin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
  • Un serilmiş sofra üzerine aldığınız hamuru elinizle hafifçe bastırarak çok az yassılaştırın.
  • Hamurun ortasını üç parmağınızla derince bastırıp oluşan çukurluğa ekşimik veya kırıklı peynirlerinizden koyun.

  • Yağlanmış fırın tepsisine aralarında çok boşluk kalmayacak şekilde dizin.
  • Tepsiyi üzerine bez örterek en az 1 saat dinlenmeye alın.
  • Ayrı bir kapta üzeri için ayırdığınız malzemeleri güzelce çırpıp fırına vermezden evvel dızlamanın üzerine bolca sürün.
  • Altı üstü nar gibi kızarıncaya kadar fırınladığınız dızlamanızı kenara alın.
  • Üzerine hafifçe su serpiştirip 5 dk bez örtü altında dinlendirin.
  • Sıcak olarak servis yapın.


http://www.trakyagezi.com

Bizim orada buna Dizman deriz ve iki türlü yapariz. 1. Peynirli ve hashas'li olarak. Pamuk gibidir yanina baska katik istemez. Cay veya karpuz, kavun kes ye. Ellerine saglik cok tesekkürler @Suzim
CeMKaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz CeMKaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.06.16, 00:44   #5
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Dızmana


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dızmana


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.