Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.10.2015, 23:57   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kaçamak

Kaçamak






Kaçamak, Rumeli mutfağının en kendine has uygulaması olan yemeklerindendir. Kırklareli mutfağının bu kendine has mutfak uygulaması, özellikle Pomak köylerinde sofraların baş yemeğidir. Bazı pomak köylerinde ( Soğucak-Vize gibi...) bayram sabahlarında sofraya ilk gelen yemektir. Kaçamak yapımında kullanılan, düz tahta karıştırma kaşıkları eskiden sırf bunun için üretilir ve piyasada "kaçamak kaşığı" diye aranırdı.


Lezzet olarak çok alışıldık bir lezzet değildir. Karadeniz yöresindeki kuymak ile benzerlikler gösterdiği varsayılsa da, yanında ilave edilenler sadece yöre mutfağına hastır.


Özellikle tarım ve hayvancılıkla, dolayısıyla yoğun vücut gücüyle çalışan insanlar için, oldukça doyurucudur. Üzerine ekşimik ( lor peyniri ) konularak yense de, bu enerji gereğini sağlamak için, pekmez ve kavurma eklenerek de yenir.











Malzemeler


-8 su bardağı su


-Aldığı kadar mısır unu


-2 dolu yemek kaşığı tereyağ


-Tuz


Üzeri için


-Ekşimik (Lor peyniri )


-Pekmez


-Kavurma










Hazırlanışı


Suyu içine tuzu katarak bir tencerede kaynatın.


Mısır ununu azar azar ekleyerek sürekli karıştırın.


Mısır unu yoğun olduğu ve dibi çabuk tuttuğu için sürekli karıştırmaya devam edin.


Kek kıvamına gelince karışımı bir kaç yerinden tahta kaşıkla delerek göz göz olmasını bekleyin.


1-2 dakika daha ateşte tutup suyunu çektirin.


Katılaşınca bir tepsiye alıp, üzerine tereyağ yakıp gezdirin. Tereyağı içine tahta kaşıkla güzelce karıştırıp yedirin. Kaşığın sırtıyla üzerini düzeltip, lor peyniri serpeleyip afiyetle yeyin.











Not :


Bazı yerlerde lor peyniri yerine, ortasından hafif çukurlaştırılmış bölümüne pekmez konularak yenir.Pekmezli orta kısma yakın bölümden yenmeğe başlanır. Kaşığa bir parça pekmez bir parça da kaçamak gelecek şekilde alınarak, tabağın kenarına doğru gelinerek yenir. Böylece pekmezin döküldüğü orta havuz genişledikçe, kenarlara doğru da pekmez yayılmaya başlar.


Pomak köylerinde ise, bayram sabahlarının baş yemeği olan kaçamak, orta kısmına kavurma konularak yenir.




__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:03   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Eh bunu yiyince kaçamak zaten kaçınılmaz!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:08   #3
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Çocukluğum köyde geçti anneciğim hep yapardı bize .

Zorla yerdim , keşke şimdi yanımda olsada yapsa da yesem .

İçine pekmez koyardı .

Allah rahmet eylesin


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:16   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Adını duyarım sadece. Hiç görmedim, yemedim de.

Teşekkürler Suzim. Ellerine sağlık.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:20   #5
Çevrimdışı
İklim
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Kaçamaktan ne umdum,ne buldum
Emeğine sağlık Suzim,bunu yiyen kaçamak yapmış olur zaten
__________________
Bazen önemli olmamalı gidecek olan ya da gelmeyen. Çünkü bazen, başlaman gerekir her şeye yeniden.
Nazım Hikmet Ran.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz İklim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:25   #6
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Karadeniz'in peyniriyle yapılacak ki tadına doyulmasın. Ekmeğini bandıkça uzayacak.... Hiç duymamıştım, ekşimikle yapıldığını.

Kırklareli yöresinin olduğunu da bilmiyordum.. Sanki mısır unu denince hep Karadeniz gelir, aklıma nedense.

Teşekkürler, paylaşım için.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:27   #7
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi İklim Mesajı göster
Kaçamaktan ne umdum,ne buldum
Emeğine sağlık Suzim,bunu yiyen kaçamak yapmış olur zaten



Ne kaçamakmış nereye çeksen oraya gidiyor



__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:28   #8
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Gülce Mesajı göster
Karadeniz'in peyniriyle yapılacak ki tadına doyulmasın. Ekmeğini bandıkça uzayacak.... Hiç duymamıştım, ekşimikle yapıldığını.

Kırklareli yöresinin olduğunu da bilmiyordum.. Sanki mısır unu denince hep Karadeniz gelir, aklıma nedense.

Teşekkürler, paylaşım için.


Sadece sizde yokmuş yani


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:33   #9
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Ne kaçamakmış nereye çeksen oraya gidiyor


Yapmayın yahu,o kadar da kötü değil!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.10.2015, 00:36   #10
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kaçamak

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Sadece sizde yokmuş yani

Canım, ben İzmir'liyim.

Sadece yöresel yemeklere merakım fazla, mutfağı seviyorum.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kaçamak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.