Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 03.10.15, 01:04   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Sütlü İncir Tatlısı (Tekirdağ)

Sütlü İncir Tatlısı ( Tekirdağ )











"Sütlü incir tatlısı" Tekirdağ yöre mutfağının sevilen ve yöreye kimlikli tatlılarındandır. Özellikle Ramazan sofralarının aranan lezzetlerindendir. Yörede "İncir dolması" adıyla da anıldığına rastlarsınız. Tekirdağ'ın ve Kırklareli'nin Istrancalar kesiminde meşhur olan manda kaymağı ile tadımı nefistir.
Bu tatlıyı temel tarif çerçevesinde birkaç nüns farkıyla hazırlamak mümkün. Lakin internet sayfalarında bulabileceğiniz onlarca tarif arasında bu tarifti Tekirdağ'a has kılan olmazsa olmazlardan bahedecek olursak; malzeme kullanımında süt, tereyağ ve cevizin ihmal edilmemesini hatırlatmalıyız. Ceviz genellikle kırıklanıp bir parça toz şeker ve ağız tadınıza uyuyorsa tarçınla harmanlanıp inicrlere doldurulur. Bazense incirinizin büyüklüğüne göre ikiye bölünmüş parçaları sıkıştırarak kullanılabilir.
Yumuşaması için ılık suda bekletilip süzülen incirler farklı şekillerde doldurulabilir. Arzu edenler sap kısmını kapak gibi keserek içini parmakla genişletebilirler. Yahut orta kısmından bir sandviç ekmeğini ikiye böler gibi açtırıp bu bölümden doldurabilirsiniz. El maharetine güvenenler ise sapını kesmeksizin inciri yumuşak dip kısmından parmakla açtırıp genişletir. Ardından iç harcını doldurup, eliyle bu kesimi sıkıştrarak olabildiğince kapatarak tencereye dizer.
İncirlerinizi oturtacağınız tencereniz yayvanca ve bir parça geniş ( güveç tenceresi ) olursa incirlerinizi sıkıştırmamış olur, daha fazla sayıda dizebilir ve gözle kontrolünü daha kolay sağlarsınız. Tencerenin dibini bir parça tereyağ ile sıvazlayıp incirlerinizi bu şekilde tencerenize yerleştirin. Ayrıca piştikten sonra ve henüz tencereden almazdan evel, sütte çektirdiğiniz incirlerinizin üzerine eriyecek kadar ısıtttığınız bir parça tereyağ daha gezidrebilirsiniz. Bu yöntem yöreye has bir uygulamadır. İkinci tarifte ise incir tatlısını dolma şeklinde değil de kıyılmış parçalar halinde tereyağda cevizlerle kavurup kavurup sütle muammele ederek hazırlıyoruz. Her ikisi de yöre mutfağının kimliğini yansıtan ve günümüz mutfağına taşınmış uygulamalardır.

SÜTLÜ İNCİR DOLMASI
Malzemeler :

  • 500 Gr. kuru incir
  • 1 Kase bardağı (iri çekilmiş) Ceviz
  • 1 Tatlı kaşığı tarçın
  • 3 Yemek kaşığı şeker ( içine )
  • 1 Su bardağı şeker ( sütüne )
  • 1 Su bardağı su
  • 2 Su bardağı süt
  • 2 Çorba kaşığı tereyağ
  • Manda kaymağı







Hazırlanışı :
  • Kuru incirlerinizi zedelemeden yıkayın ve yumuşayıp kolay açılmaları için ılık suda en az yarım saat bekletin.
  • Bir kenarda cevizlerinizi ince kırıklı hale getirin. 3 Yemek kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçınla harmanlayın.
  • Yumuşayan incirlerinizin alt kısmını parmağınızla deldirip kenarlarına doğru hafifçe bastırarak açtırın.
  • Arzuya göre yukarıda bahsettiğimiz gibi sap kısmından yahut yan kısmından kesik atarak da doldurabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken; incirlerinizi süte yatırdığınızda bu kesimlerden taşarak iç harcınızın akıp gitmemesidir. Bu durum cevizden sebep sütünüzün daha bulanıklaşmasına sebep olabilir. Sunumda arzu ettiğiniz berraklığı elde edemeyebilirsiniz.
  • Ceviz-şeker ve tarçınlı iç harcınızı içine dışarı taşmayacak nisbette doldurun.
  • Dip kısmını hafifçe kapatıp avcunuzda yuvalayarak kapanmasını sağlayın.
  • Yayvanca bir tencerenin dibini ve bir parça da yan duvarlarını bir parça tereyağ ile güzelce sıvazlayın.
  • İncirlerinizi sapları üstte kalacak ve aşırı sıkışık olmayacak şekilde yerleştirin.
  • Bir kenarda su, süt ve şekeri karıştırıp hafif ılındırın. Süte su katmak istemeyenler süt miktarını tencerenin büyüklüğüne göre artırarak suyu ihmal edebilirler.
  • Bu sütü incirlerinizin üzerine gezdirerek yaklaşık yarım saat orta ateşte pişmeye alın.
  • Sütünüzü hafif çektirtip incirleriniz piştiğinde, bir kenarda kokusu çıkacak kadar ısıttığınız tereyağınızı ( yanmayacak ) incirlerinizin üzerine gezdirin.
  • Tencerenizde ve sosuyla beraber ılınmaya bırakın.
  • Servis tabağınızın dibine parça parça manda kaymaklarını kaşıkla yerleştirin.
  • Her kaymak diliminin üzerine birer incir tatlısını yerleştirin.
  • Tencerede kalan sütlü harçta üzerlerine birer kaşık gezdirip sunuma alın.







SÜTLÜ İNCİR TATLISI ( Tarif 2 )
  • İncirlerinizi güzelce yıkayıp ılık suda yarım saat yumuşamaya alın.
  • Hafifçe sıkarak fazla sularını süzün ve sap kısımlarını alın.
  • İncirlerinizi 3-4 parçaya bölün.
  • Yayvanca bir tencerede tereyağınızı ısıtın.
  • İncirlerinizi ilave edip iki yemek kaşığı şeker ilave edip hafifçe kavurun.
  • Çok inceltmeden kırıkladığınız cevizlerinizi de ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  • Bir kenarda 2 su bardağı sütü ağız tadınıza uyacak kadar şeker ile tatlandırın.
  • Tereyağında kavurduğunuz incir ve cevizlerinize sütü ilave edip yarım saat çektirerek pişmeye alın.
  • İncirleriniz yumuşayıp tatlınız hazır olunca arzuya göre üzerine bir parça tarçın gezdirerek servise alın.



__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
incir, sütlü, tatlısı, tekirdağ, İncir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.