13.10.2009, 11:11 | #1 |
Çevrimdışı
|
Nohutun Faydaları
Nohutu yemeklerde yemek; büyük gıda verir. Nohut, anne sütünü ve meniyi artırır. Fakat bir miktar yel peyda eder. Nohutu hususiyle siyah ve kırmızısını kaynatıp suyunu içmek; mesana taşını kırıp sürer. Nohutu madünüs ile birlikte kaynatıp suyunu içmek; lohusa kadınlara iyi gelir. İdrar eder ve temizler. Nohut insan cildini temizler. İnsan olan uyuz, temreği'yi tuzlu balgam'ı vesair huşunatı gidermek için; nohutu uyuz köküyle suda kaynatıp adı geçen hastalıklara sürüp yıkamalıdır. Burçak nohutu, böbreklerde, dalakta ve ciğerde olan tıkanıkları açar ve temizler. Kulak artlarındaki şişleri, haya ve yumurta şişlerini yumuşatır. Eğer nohut ununu bal ile karıştırıp irili ufaklı irinli çıbanlara ve temreğiye vursalar; iyi eder. Nohut, iştihayı artırır. Erlik suyunu çoğaltır. Nohut vücudu semirtip şişirir. Hamur içinde maya gibidir. Gerek kuru iken ve gerek kavrulmuş yani leblebi iken yeseler; balgamlı olan hıldları kaynatıp keser. Eğer nohutu sirke içinde tam bir gece ıslatıp aç karına yiyerek ertesi günü geç vakte kadar bir şey yemeseler; solucan ve kurtları öldürür. Siyah nohuttan içseler; karındaki çocuğu düşürür. İstiskaya ve ciğered tıkanıklık olmakla meydana gelen sarılığa fayda eder. Eğer nohudu iki yemek arasında veya yemek içine katıp yeseler; mideden tez iner ve iyi hazm olur. Nohut kanı artırır ve vücud derisini kuvvetlendirir. Pişmiş siyah nohut yelleri çıkarır, karnı yumuşatır. Nohut yenirken ve yendikten sonra üstüne su içmemelidir. Zira kuvvetini giderir ve şişirir. |
13.10.2009, 11:14 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Nohutun Faydaları
Gaziantep kebapları ile meşhur bir şehir olmasına rağmen, kebabın gölgesinde kalan bir yiyecek daha var ki, her sokak köşesinde onu görmeniz mümkün. Sabah kahvaltısında, öğle yemeğinde akşam atıştırmasında önünde kuyruklar oluşan dürümcülerde satılır. Tadını bilenler için kebaptan daha değerli bir yiyecektir. Gaziantep dışından gelip burada memur olan birisine her sabah dükkanının önünden geçtiği Gaziantepli dostu. "Gel sana nohut dürümü söyleyeyim " diyor. Her sabah memur bu teklife teşekkürle cevap veriyor. Bu sürekli devam eden teklifler karşısında bir gün dayanamayıp "Dostum ben nohut dürümü istemiyorum, beni bu kadar seversen kebap söyle "diyor. Gaziantepli bunun üzerine " Biz nohut dürümünü sevdiklerimize ısmarlarız" diyor. Gaziantep'te her köşede bir nohut dürümcüsü görmemiz mümkün. Ancak bunlardan bazıları var ki yıllardır sadece nohut dürümcülüğü ile uğraşıyorlar. Öyle ki nohut dürümünde marka olmuş durumdalar. Bunlardan biri olan eski halde, bugün ki Şırahanın karşısındaki Pazar yerinde bulunan yılların dürümcüsü Adil ustaya Misafir olduk. Adil Usta Gaziantep'in en eski dürümcülerinden. Ondan öğrendiğimize göre ilk Nohut dürümünü Zengin Ağa isimli birisi 1940 lı yıllarda yapmış. Zengin Ağa Haşladığı Nohutları sokak aralarında el arabasında satarmış. Adil Usta, Zengin Ağanın yiğeni ile Nohut pişirmeyi, ondan öğrenmiş. Zengin ağanın yiğeni ile beraber Nohut dürümcülüğüne başlamışlar. Adil Ustanın Nohut dürümcüsü Mekanın da öğle saatlerinde dürüm yemek için kuyruklar oluşuyor. Nohut dürümü ucuz olması sebebi ile dar gelirlilerin en çok uğradığı yerlerin başında geliyor. Ancak nohut sadece dar gelirlilerin değil aynı zamanda zenginlerinde vazgeçilmez yemeklerinde. Gaziantep Milletvekillerinden Mustafa Yılmaz bir gazete haberinde Nohut dürümü yemeyi özlediğini ballandıra ballandıra anlatıyor. Bu sebeple adil ustanın mekanına zenginler, dar gelirliler, yoksullar, karnını doyurmak isteyenler, damak zevkini gidermek isteyenler mutlaka uğruyor.Nohut beklide Gaziantep ve yöresinde Kübban ekmek / tırnaklı pidenin arasına girdikten sonra çok sayıda versiyonu çıkmış. Her dürümcü kendine göre pişirme teknikleri gelişmiş. Eski Nohut dürümü ustaları, her köşe başında Nohut dürümü diye satılanların gerçek nohut dürümü olmadığı vurgusunu yapıyor. Eski ustalar klasik yöntemlerle Nohut dürümünü pişirip küçük dükkanlarında servis ederken, yeni nesil, Nohut dürümüne yeni bir tat ve yeni bir imaj kazandırmak için kolları sıvamışlar. Bunlardan biriside; yeni bir tat, yeni bir lezzet olan Nohut dürümünün "Sançes" versiyonunu. Sançes mucidi Hasan ustaya misafir olduğumuzda Nohut dürümünün farklı bir versiyonu ile karşılaşıyoruz. Nostaljik bir mekan, iş yeri şark kültüründen motifler taşıyor. Duvarlarda güzel siyah beyaz fotoğrafları bu nostaljik mekanın güzelliğini tamamlıyor. Ortam da nostaljik estetik yanında hijyene de büyük önem verilmiş. Bu zarif ortamda nohut dürümünün yeni versiyonu "Sançesi" tadarken bu yeni markanın hikayesini dinliyoruz Hasan ustadan. Aldığı nohutları evde farklı yöntem teknik ve malzemelerle pişirerek yeni bir nohut dürümü yapma denemelerine başlamış. Yaptığı dürümler ilk başlarda acemice devam ederken. Her yeni yaptığı nohut dürümü onu mükemmele doğru götürmüş. Gaziantep sokakların da her köşede bir nohut dürümcüsü var. Genelde klasik nohut dürümü hastaları buralarda kuyruklar oluşturuyor. Sançes ise daha çok lüks mekanların menüleri arasına girmiş. İnsanların Nohut dürümü yeme zevklerine hizmet ediyor. Özelliklerde Sançes ile bir marka olmuş durumda. Gaziantepli dostlarınızdan birisi size nohut dürümü ikram ederse onun tarafından değer verildiğinizi anlaya bilirsiniz. Nohut dürümü Gaziantep'te Gaziantepliler için Kebaptan daha meşhur, baklavadan daha popüler. Gaziantep'e yolunuz düştüğünde yeni bir lezzet keşfi yapmanın peşinde iseniz. İçinizdeki ön yargılara aldırmadan bir dürümcünün kapısından içeriye çekinmeden giriniz. Sizde Yapabilirsiniz Her dürümcünün farklı bir nohut dürümü tarifi vardır. Ve her dürümcünün diğerlerinden sakladığı bir püf noktası mutlaka vardır. Biz size genel olarak bir nohut dürümü tarifi verelim. Malzeme
Yapılışı Akşamdan ıslattığımız nohutları, yeterince tuz ile birlikte haşlayalım. Servisi Eğer dürüm yapıp yiyeceksek, sıcak pidenin (kübban ekmeğin) içine bolca sıcak nohuttan koyup, üzerine yeterince tuz, kırmızı pul biber, limon ekşisi ve taze soğan piyazı (maydanoz ile taze soğanın ince kıyılmış hali) serperek, afiyetle yiyebiliriz. NOT: Nohutların ve pidelerin, her iki şekilde de sıcak olması lezzetini arttırır. Nohut dürümünün içerisine kimyon korsanız gaz yapmasını engellersiniz.
__________________
Konu Egemen tarafından (13.10.2009 Saat 11:24 ) değiştirilmiştir.. |
13.10.2009, 12:19 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Nohutun Faydaları
Teşekkürler paylaştığınız için. Geçenlerde bir televizyon programında "gençliğin nohut, kurufasulye gibi yemeklerden bihaber olduğu" anlatılmıştı. Anneleeer! Çocuklarınıza bu yemeklerden yapın. Üstelik kuru baklagiller en kolay yapılan yemeklerdir. Adam gibi besleyelim geleceğimizin güvencelerini...
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de... H. |
13.10.2009, 12:30 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Nohutun Faydaları
Ben öğle yemeğimde haftanın bazı günleri karşıdaki nohut dürümcüye gider bir tabak haşlanmış nohut alır salata ile yerim. Hem ucuz, ham sağlıklı, hemde doyurucu. Hem baklyiat kiloda aldırmaz diyorlar bu işi bilenler.
|
13.10.2009, 14:55 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Nohutun Faydaları
Eskiden, haşlanmış nohut kimyon ve karabiberli yapılarak seyyar satıcılar tarafından külah içerisinde satılırdı...
__________________
|
13.10.2009, 15:40 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Nohutun Faydaları
|
13.10.2009, 16:16 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Nohutun Faydaları
Sanki annenin malı
Her gördüğü yerden kopartmışmış..
__________________
|
13.10.2009, 16:38 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Nohutun Faydaları
Tazesini koparıp yemek de çok hoş oluyor,bizim oralarda ekilir,hasatı çok meşakkatlidir.
__________________
yine görüşürüz dostlarım benim,yine görüşürüz,beraber güneşe güler,beraber dövüşürüz.. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
faydaları, nohutun |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |