Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 13.10.2009, 11:11   #1
Çevrimdışı
Egemen
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Nohutun Faydaları

Nohutun Faydaları




Baklagiller familyasından, 50 cm boylarında vatanı Akdeniz kıyıları olan,
sarımtırak çiçekli bir yıllık tarım bitkisidir. Sebze olarak yenildiği gibi leblebi yapılarak da yenilir.


Nohutu yemeklerde yemek; büyük gıda verir. Nohut, anne sütünü ve meniyi artırır. Fakat bir miktar yel peyda eder. Nohutu hususiyle siyah ve kırmızısını kaynatıp suyunu içmek; mesana taşını kırıp sürer. Nohutu madünüs ile birlikte kaynatıp suyunu içmek; lohusa kadınlara iyi gelir. İdrar eder ve temizler.


Nohut insan cildini temizler. İnsan olan uyuz, temreği'yi tuzlu balgam'ı vesair huşunatı gidermek için; nohutu uyuz köküyle suda kaynatıp adı geçen hastalıklara sürüp yıkamalıdır. Burçak nohutu, böbreklerde, dalakta ve ciğerde olan tıkanıkları açar ve temizler. Kulak artlarındaki şişleri, haya ve yumurta şişlerini yumuşatır. Eğer nohut ununu bal ile karıştırıp irili ufaklı irinli çıbanlara ve temreğiye vursalar; iyi eder. Nohut, iştihayı artırır. Erlik suyunu çoğaltır. Nohut vücudu semirtip şişirir. Hamur içinde maya gibidir. Gerek kuru iken ve gerek kavrulmuş yani leblebi iken yeseler; balgamlı olan hıldları kaynatıp keser.


Eğer nohutu sirke içinde tam bir gece ıslatıp aç karına yiyerek ertesi günü geç vakte kadar bir şey yemeseler; solucan ve kurtları öldürür. Siyah nohuttan içseler; karındaki çocuğu düşürür. İstiskaya ve ciğered tıkanıklık olmakla meydana gelen sarılığa fayda eder. Eğer nohudu iki yemek arasında veya yemek içine katıp yeseler; mideden tez iner ve iyi hazm olur.


Nohut kanı artırır ve vücud derisini kuvvetlendirir. Pişmiş siyah nohut yelleri çıkarır, karnı yumuşatır. Nohut yenirken ve yendikten sonra üstüne su içmemelidir. Zira kuvvetini giderir ve şişirir.



Eğer yağını vücuda sürseler nohutun; kaşınmayı giderir. Siyah nohut böbrek taşını kırar. Sidiği idrar temesi, diğer nohut çeşitlerinden daha fazladır. Soğuk hastalıklara, rutubetten olan mafsal ağrılarına gayet faydalıdır.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Egemen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 11:14   #2
Çevrimdışı
Egemen
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları

Kebaptan daha meşhur, Baklavadan daha popüler

[Nohut Dürümü]

Gaziantep kebapları ile meşhur bir şehir olmasına rağmen, kebabın gölgesinde kalan bir yiyecek daha var ki, her sokak köşesinde onu görmeniz mümkün. Sabah kahvaltısında, öğle yemeğinde akşam atıştırmasında önünde kuyruklar oluşan dürümcülerde satılır. Tadını bilenler için kebaptan daha değerli bir yiyecektir.

Çoğumuz onu leblebi, nohutlu pilav yada yemeklerin içine konulan bir malzeme olarak görürüz. Oysa o Gaziantep'te dürüm kültürünün baş tacı. Damak tadının düşkünü Gazianteplilerin vazgeçilmezlerinden. Neyden mi bahsediyorum. Çoğumuzun ne olduğunu bile bilmediği " Nohut dürümünden."
Gaziantep'te her sokak köşesinde karnınızı ucuza doyurabileceğiniz bir dürümcü mutlaka vardır.


Bütün dürümcülerde genelde nohut dürümü bulunur. Ama bazı dürümcüler vardır ki onlar sadece nohut dürümü satarlar. Nohut dürümü o kadar yaygınlık kazanmış ki, klasik nohut dürümü yanında farklı teknik ve malzemelerle pişirilen "sançes" gibi özel nohut dürümleri de var.

Gaziantep dışından gelip burada memur olan birisine her sabah dükkanının önünden geçtiği Gaziantepli dostu. "Gel sana nohut dürümü söyleyeyim " diyor. Her sabah memur bu teklife teşekkürle cevap veriyor. Bu sürekli devam eden teklifler karşısında bir gün dayanamayıp "Dostum ben nohut dürümü istemiyorum, beni bu kadar seversen kebap söyle "diyor. Gaziantepli bunun üzerine " Biz nohut dürümünü sevdiklerimize ısmarlarız" diyor.



Gaziantep'te her köşede bir nohut dürümcüsü görmemiz mümkün. Ancak bunlardan bazıları var ki yıllardır sadece nohut dürümcülüğü ile uğraşıyorlar. Öyle ki nohut dürümünde marka olmuş durumdalar. Bunlardan biri olan eski halde, bugün ki Şırahanın karşısındaki Pazar yerinde bulunan yılların dürümcüsü Adil ustaya Misafir olduk.
Adil Usta Gaziantep'in en eski dürümcülerinden. Ondan öğrendiğimize göre ilk Nohut dürümünü Zengin Ağa isimli birisi 1940 lı yıllarda yapmış. Zengin Ağa Haşladığı Nohutları sokak aralarında el arabasında satarmış. Adil Usta, Zengin Ağanın yiğeni ile Nohut pişirmeyi, ondan öğrenmiş. Zengin ağanın yiğeni ile beraber Nohut dürümcülüğüne başlamışlar.
Adil Ustanın Nohut dürümcüsü Mekanın da öğle saatlerinde dürüm yemek için kuyruklar oluşuyor. Nohut dürümü ucuz olması sebebi ile dar gelirlilerin en çok uğradığı yerlerin başında geliyor. Ancak nohut sadece dar gelirlilerin değil aynı zamanda zenginlerinde vazgeçilmez yemeklerinde. Gaziantep Milletvekillerinden Mustafa Yılmaz bir gazete haberinde Nohut dürümü yemeyi özlediğini ballandıra ballandıra anlatıyor. Bu sebeple adil ustanın mekanına zenginler, dar gelirliler, yoksullar, karnını doyurmak isteyenler, damak zevkini gidermek isteyenler mutlaka uğruyor.Nohut beklide Gaziantep ve yöresinde Kübban ekmek / tırnaklı pidenin arasına girdikten sonra çok sayıda versiyonu çıkmış. Her dürümcü kendine göre pişirme teknikleri gelişmiş. Eski Nohut dürümü ustaları, her köşe başında Nohut dürümü diye satılanların gerçek nohut dürümü olmadığı vurgusunu yapıyor.
Eski ustalar klasik yöntemlerle Nohut dürümünü pişirip küçük dükkanlarında servis ederken, yeni nesil, Nohut dürümüne yeni bir tat ve yeni bir imaj kazandırmak için kolları sıvamışlar. Bunlardan biriside; yeni bir tat, yeni bir lezzet olan Nohut dürümünün "Sançes" versiyonunu.
Sançes mucidi Hasan ustaya misafir olduğumuzda Nohut dürümünün farklı bir versiyonu ile karşılaşıyoruz. Nostaljik bir mekan, iş yeri şark kültüründen motifler taşıyor. Duvarlarda güzel siyah beyaz fotoğrafları bu nostaljik mekanın güzelliğini tamamlıyor. Ortam da nostaljik estetik yanında hijyene de büyük önem verilmiş. Bu zarif ortamda nohut dürümünün yeni versiyonu "Sançesi" tadarken bu yeni markanın hikayesini dinliyoruz Hasan ustadan.


Hasan Usta işsiz kalınca yeni bir şeyler üretip evin geçimini sağlamayı düşünmüş. Öyle bir şey yapmalı ki yapacağı bu ürün hem ekmek kapısı olsun hem kalıcı olsun diye düşünmüş. Gazianteplilerin nohuda merakı, onu nohut dürümü konusunda yeni bir tat, yeni bir nohut dürümü markası yapmaya yönlendirmiş.
Aldığı nohutları evde farklı yöntem teknik ve malzemelerle pişirerek yeni bir nohut dürümü yapma denemelerine başlamış. Yaptığı dürümler ilk başlarda acemice devam ederken. Her yeni yaptığı nohut dürümü onu mükemmele doğru götürmüş.


Günler geçip giderken evde kimsenin olmadığı bir gün yeni bir karışımla Nohudu pişirmiş. Ev halkı gelince fırından aldığı taze ekmeklerin arasına koyarak yeni Nohut dürümü çeşidini ev halkına ikram etmiş.
Nohut dürümü yemeye alışkın olan ev halkı yeni tadı sevmiş. Hasan usta beğenilen bu tattan sonra bir iş yeri açmaya karar vermiş. Ancak bu yeni bulduğu Nohut dürümü çeşidine bir isim aramış. İlginç olsun ve dikkat çeksin diye okuldaki arkadaşlarının kendisine taktığı "sançes" lakabını yeni Nohut dürümü versiyonuna isim olarak vermiş.
Gaziantep sokakların da her köşede bir nohut dürümcüsü var. Genelde klasik nohut dürümü hastaları buralarda kuyruklar oluşturuyor. Sançes ise daha çok lüks mekanların menüleri arasına girmiş. İnsanların Nohut dürümü yeme zevklerine hizmet ediyor. Özelliklerde Sançes ile bir marka olmuş durumda.


Gaziantep'e dışardan gelenlerin ilk önce tuhaf karşıladığı bu Nohut Dürümü hastalığı her geçen gün farklı versiyonlarla karşımıza çıkmaya devam edecek.
Gaziantepli dostlarınızdan birisi size nohut dürümü ikram ederse onun tarafından değer verildiğinizi anlaya bilirsiniz. Nohut dürümü Gaziantep'te Gaziantepliler için Kebaptan daha meşhur, baklavadan daha popüler. Gaziantep'e yolunuz düştüğünde yeni bir lezzet keşfi yapmanın peşinde iseniz. İçinizdeki ön yargılara aldırmadan bir dürümcünün kapısından içeriye çekinmeden giriniz.
Sizde Yapabilirsiniz
Her dürümcünün farklı bir nohut dürümü tarifi vardır. Ve her dürümcünün diğerlerinden sakladığı bir püf noktası mutlaka vardır. Biz size genel olarak bir nohut dürümü tarifi verelim.
Malzeme
  • Koçbaşı nohut,
  • Taze soğan,
  • Maydanoz,
  • Limon,
  • Kübban ekmek veya tırnaklı pide,
  • Yeterince tuz
  • Kırmızı pul biber.


Yapılışı
Akşamdan ıslattığımız nohutları, yeterince tuz ile birlikte haşlayalım.
Haşladığımız nohutları, bir süzgeç yardımı ile suyundan ayıralım.
Ayırdığımız suyu tekrar tencereye koyup kaynatalım.
Su yavaş yavaş kaynarken, süzgeci de tencerenin üzerine oturtup, ağzını temiz bir bezle kapayarak nohutların su buharı ile ilik gibi pişmesini sağlayalım.

Servisi

Eğer dürüm yapıp yiyeceksek, sıcak pidenin (kübban ekmeğin) içine bolca sıcak nohuttan koyup, üzerine yeterince tuz, kırmızı pul biber, limon ekşisi ve taze soğan piyazı (maydanoz ile taze soğanın ince kıyılmış hali) serperek, afiyetle yiyebiliriz.

Eğer dürüm yapmak istemiyorsak, aynı malzemeleri, kabuğunu soyup kuşbaşı kestiğimiz domates ve bir miktar sıvı yağ ile karıştırıp, piyaz şeklinde de yiyebiliriz.


NOT: Nohutların ve pidelerin, her iki şekilde de sıcak olması lezzetini arttırır. Nohut dürümünün içerisine kimyon korsanız gaz yapmasını engellersiniz.
__________________

Konu Egemen tarafından (13.10.2009 Saat 11:24 ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Egemen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 12:19   #3
Çevrimdışı
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları

Teşekkürler paylaştığınız için. Geçenlerde bir televizyon programında "gençliğin nohut, kurufasulye gibi yemeklerden bihaber olduğu" anlatılmıştı. Anneleeer! Çocuklarınıza bu yemeklerden yapın. Üstelik kuru baklagiller en kolay yapılan yemeklerdir. Adam gibi besleyelim geleceğimizin güvencelerini...
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 12:30   #4
Çevrimdışı
Egemen
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları

Ben öğle yemeğimde haftanın bazı günleri karşıdaki nohut dürümcüye gider bir tabak haşlanmış nohut alır salata ile yerim. Hem ucuz, ham sağlıklı, hemde doyurucu. Hem baklyiat kiloda aldırmaz diyorlar bu işi bilenler.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Egemen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 13:03   #5
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları

bayılırım bende nohuda pirinç pilavını nohutsuz yapmam
teşekkürler
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 14:55   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları

Eskiden, haşlanmış nohut kimyon ve karabiberli yapılarak seyyar satıcılar tarafından külah içerisinde satılırdı...

Bayağı da iyi olurdu iyimi...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 15:03   #7
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları

bizim orda hala var o dediğinden çok lezzetli oluyor
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 15:40   #8
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları





Konya'ya gitmiştim ve orada (maalesef) ilk defa nohut tarlası gördüm
Arkadaşım kopartıp bana verdi ''al ye'dedi. Bezelye gibi açıp içinden taze nohutları yemek çok hoşuma gitti.
Her rastladığım yerden kopartıp yedim

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 16:16   #9
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları

Sanki annenin malı

Her gördüğü yerden kopartmışmış..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2009, 16:38   #10
Çevrimdışı
banazlı
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohutun Faydaları

Tazesini koparıp yemek de çok hoş oluyor,bizim oralarda ekilir,hasatı çok meşakkatlidir.
__________________
yine görüşürüz dostlarım benim,yine görüşürüz,beraber güneşe güler,beraber dövüşürüz..
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz banazlı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
faydaları, nohutun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.