Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 21.12.2009, 13:55   #1
Çevrimdışı
YaKaMoz
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İyi Bir Çiğ Köfte Buz ile Yoğurulur




İyi bir çiğ köfte buz ile yoğrulur


Çiğ köftenin az su veya buzla yoğrulması ve bol yeşillikle tüketilmesi gerektiği vurguladı. Yıllardır birçok ortamda limonla birlikte servis edilen çiğ köftenin aslında bu şekilde tüketilmesinin de doğru olmadığı ifade edildi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Genel Sekreteri Hasan Fehmi Hayırlı Şanlıurfa’da mutfak kültürünün vazgeçilmez tatlarından çiğ köftenin hazırlanışı ve muhafazası ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı makale hazırladı.

Çiğ köftenin tescili için başlatılan çalışmaları yürüten Hasan Fehmi Hayırlı 3 ayda bir yayınlanan ŞUTSO dergisinin son sayısındaki “Şöhreti ülke sınırlarını aşmış mahalli yiyeceğimiz” başlıklı makalesinde çiğ köftenin yapılışı hakkında önemli bilgilere yer verdi.

Hayırlı makalesinde kentteki yaygın kanaate göre tarihi Hz. İbrahim’e kadar dayanan çiğ köftenin hemen bütün evlerin sofralarını süsleyen özel günlerin en önemli ikramı olduğuna değiniliyor.

Çiğ köftenin özel olarak hazırlanmış kalaylı bakır kaplarda ev yapımı isot (pul biber) kara et köftelik bulgur salça tuz baharat yeşil soğan ve sarımsağın yoğrulmasıyla yapıldığını belirten Hayırlı kaliteli çiğ köfte hazırlanışında bol su yerine buz kullanılması tavsiyesinde bulundu.




Limonla Tüketilmez

Avucu terleyen bir kişi tarafından hazırlanan çiğ köftenin makbul sayılmadığına işaret eden Hayırlı çiğ köftenin yoğrulduktan kısa sonra tüketilmesi gerektiği aksi halde buzdolabında muhafaza edilen çiğ köftede mikroorganizmaların kolaylıkla üreme imkanı bulduğunu kaydetti.

Yıllardır birçok ortamda limonla birlikte servis edilen çiğ köftenin aslında bu şekilde tüketilmesinin doğru olmadığının belirten Hayırlı iyi bir çiğ köftenin az su veya buzla yoğrulması ve bol yeşillikle tüketilmesi gerektiği vurguladı.

Şanlıurfa’da yoğrulan çiğ köftenin kısa sürede tüketildiği bu nedenle içerisinde mikroorganizmaların üreme imkanı bulunmadığına işaret eden Hayırlı başka illerde ticari amaçla hazırlanan ve buzdolabında muhafaza edilen çiğ köftenin sağlıklı olmadığını öne sürdü.



6 Kişilik Standart Çiğköftenin Hazırlanış

Çiğ köfte için özel olarak kalaylanmış bakır kaba 200 gram isot 1 adet doğranmış kuru soğan 1 baş sarımsak tuz ve baharat (tarçın karabiber karanfil) karıştırılır.

Dövülmüş kara et ilave edilip bir süre soğuk su veya buz ile yoğrulan karışıma ara ara bulgur katılarak macun kıvamına getirilmesi sağlanır.

10-12 dakikalık yoğurma sürecinin ardından az miktarda salça ve onu takiben maydanoz ve yeşil soğandan oluşan ince ince doğranmış yeşillik ilave edilir. Bu şekilde birkaç dakika daha yoğrulan çiğ köfte tabaklara alınarak servis yapılır.

__________________
BoğuLdukça öğreniyorsun girdapLı vakitlerde yüzmeyi…
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz YaKaMoz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.12.2009, 16:19   #2
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Bir Çiğ Köfte Buz İle Yoğurulur

Çok severim valla...

Kimin ne şekilde yaptığı önemli değil. Olsa da yesek.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 21.12.2009, 16:25   #3
Çevrimdışı
YaKaMoz
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Bir Çiğ Köfte Buz İle Yoğurulur

Ismarlıyam
__________________
BoğuLdukça öğreniyorsun girdapLı vakitlerde yüzmeyi…
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz YaKaMoz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.01.2017, 15:01   #4
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Bir Çiğ Köfte Buz İle Yoğurulur

Gaziantep'li olarak çiğ köfte bizimde mutfağımızın demirbaşlarından, Rakı içilen sofraların değişmez mezelerindendir. Yoğurulma ve hazırlanma şekli yukarıda tarif edilen ve rahmetli annemin bire bir buzla yoğurduğu şekildir. Bizlerde çok sever, severek tüketiriz. Etsiz ve ticari olarak sağda solda satılan ve çiğ köfte olarak sunulan köfteler bizim için çiğ köfte değildir. Adı üstünde çiğ köfte! Etsiz olanı asla çiğ köfte değildir..
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
yoğurulur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.