Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 10.04.2010, 19:54   #1
Çevrimdışı
Dasitane
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Muğla Yöresel Yemeklerinden...



Zengin bitki örtüsünün oluşturduğu Muğla mutfağı, doğada yetişen her tür sebzeyi kullanmayı başarmış. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu bu mutfakta zengin et yemeklerine de rastlamak mümkün.
Ege beslenmesinin genel özelliklerini Muğla mutfağında da görmek mümkündür. Sebze ve yabanıl bitkiler, zeytinyağlılar yöre beslenmesinde önemli bir yer tutar. Bölge nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Yörükler arasındaysa beslenmenin temel öğeleri et ve süttür. Sebze kurutma, pekmez, reçel, tarhana, keşkek yapımına dayalı ev içi beslenme geleneği, toplumsal değişime koşut bir süreç izler. Seracılığın yörede yaygınlaşmasının ardından, meyva ve sebze üretimi pazara yönelik bir nitelik kazanmıştır.
Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketilir...
Baklagiller ve sebze çeşitleri Muğla mutfağının en sık rastlanan yemeklerini oluşturur. Patlıcan en yaygın kullanılan sebzedir. Kızartma, salata ve tatlılarda sık sık kullanılır. Genellikle akşam yemekleri için hazırlanan yumurtalı patlıcanda; soğan, domates önce yağda kavrulur. İçine ince ince doğranmış patlıcan eklenir. Üstüne yumurta kırılır ve ateşten alınır. Ekşili biber de yörenin özgün kızartma yemeklerinden biridir.
Salatalarda radika, devetabanı, "gelingülü" de denen gelincik, ebegümeci gibi yabani otlar yaygın biçimde kullanılır. Bu bitkilerden bazıları ise kurutulur ve kış için saklanır. Bölgede yaygın olarak kullanılan bitkilerden biri de bakladır. Öyle ki çiçek açmadan toplanan baklanın yapraklarından dahi salata yapılır. bakla yaprakları önce tuzla iyice oğulur, sonra döğülmüş sarmısak, yağ, limon ya da korukla karıştırılır.
Yabani otlar daha çok kavrularak yenir. Kimi zaman bunların birçoğu bir arada kavrulur. Bu tür yemekler genel olarak "ot kavurması" olarak adlandırılır. Kazayağı, turp otu, tekesakalı, kuşyüreği, sığırdili, tereotu, dalgan, devetabanı, ebegümeci, ıspanak, kişkincik, kuzukulağı, kapçık, ballık gibi bitkiler kavurmanın dışında da değişik biçimlerde tüketilir. Ya yağ, soğan ve salçayla hazırlanan sosla; ya da bulgur veya pirinçle pişirilir. Kimi zaman da üzerine ekşilik katılır.
Sebze yemeklerinin başında bamya, börülce "karnıkara", nohut ve fasulye gelir. Bunlar genellikle zeytinyağlı olarak tüketilir. Baklagiller genel olarak etle birlikte pişirilir.
Et yemeklerine gelince...
Kıyı kenti olmasına karşın Muğlada balığa dayalı bir beslenme biçimi yaygın değildir. Tavuk, ciğer, "biryan" denen kuzu kapama, et kavurması ya da çiftlik kebabı Muğla mutfağında sık rastlanan et yemeklerini oluşturur. Özellikle Marmaris ilçesinde yaygın üretimi olan çam balı, yörenin özgün besin kaynaklarındandır. Kahvaltı ve öğle yemekleri arasında kullanılan baldan "çıtırmak" denen bir tatlı da yapılır. Bu tatlıda kaynatılmış bala kavrulmuş susam konur ve kalıp kalıp kesildikten sonra yenir.





Muğla Yemekleri

Çorba;
Tarhana, Çopur, Döş,

Et Yemekleri;
Çızdırma, Gürlen kebabı, sura, Ballık kavurma, Dövme köfte ve Karın-kumbar dolması.

Sebze Yemekleri;
Hardal haşlaması, Börülce kavurma, Sirken otlaşı, Ekşili biber, Galli patlıcan.

Tatlılar;
Ballı kabuk, üzüm köftesi, hoşmerim, pekmez reçeli, üzüm, domates, patlıcan ve kabak reçeli.

Yöreye has mutfak kültürü ürünleri olarak tadılmaya değer lezzette yiyeceklerdir.












Ahtapotlu Pilav
Malzemeler
  • Ahtapot................. 1 Adet
  • Pirinç..................... 3 Su Bardağı
  • Su........................... 5 Su Bardağı
  • Zeytinyağı............. ½ Su Bardağı
  • Tuz, Karabiber

Hazırlanışı


Ahtapotu döverek temizleyip, haşlayın.
Küçük parçalar halinde doğrayıp, az yağda kavurun.
Kalan zeytinyağında pirinci kavurun.
Ahtapotun haşlama suyunu, tuz ve karabiberini ilave edin.
Ahtapotları da ekleyip pişmeye bırakın.
Pilav demlendikten sonra servis yapın.









Balıklen

Malzemeler

  • Dana Ciğeri................ 1 Kg
  • Sıvıyağ....................... 2 Su Bardağı
  • Un............................... 4 Yemek Kaşığı

Sos için

  • Margarin.......... 1,5 Yemek Kaşığı
  • Sarımsak.......... 10 Diş
  • Un...................... 4 Yemek Kaşığı
  • Salça................. 1,5 Yemek Kaşığı
  • Limon Suyu..... 1,5 Yemek Kaşığı

Hazırlanışı


Dana ciğerini küçük parçalar halinde doğrayın.
Una bulayıp tavada kızdırdığınız sıvıyağında kızartın.
Ayrı bir kapta margarin, iri doğranmış sarmısak, un, salça ve limon suyunu kavurun.
Sosunuzu hazırlayın.
Kızarmış ciğerleri servis tabağına alın.
Üzerine hazırladığınız sosu dökerek servis yapın.








Kabak Çiçeği Kızartması
Malzemeler

  • Kabak Çiçeği............. 16 Adet
  • Yumurta.................... 1 Adet
  • Un............................... 3 Yemek Kaşığı
  • Süt.............................. ½ Su Bardağı


Hazırlanışı


Kabak çiçeklerini bir kaba koyacağınız suya daldırarak zedelemeden yıkayın.

Suların süzülmesi için ters çevirip dizin.
Una yumurtayı kırın.
Tozunu koyun, çırparak azar azar ılık sütü ekleyin.
Gerektiği kadar ılık su ilave ederek koyu bir bulamaç haline getirin.
Bir tavada zeytinyağını kızdırın.
Kabak çiçeklerini bulamaca batırıp iki taraflarını da kızartın.
Sıcak olarak sofraya getirin.
Yanında limon dilimi veya sarmısaklı, dereotlu süzme yoğurtla servis yapabilirsiniz.










Kabak Çiçeği Dolması


Malzemeler

  • Kabak Çiçeği................. 20 Adet
  • Asma Yaprağı............... 200 Gr
  • Kuru Soğan................... 3 Adet
  • Pirinç.............................. 1 Su Bardağı
  • Zeytinyağı..................... ½ Su Bardağı
  • Tarçın............................ ½ Tatlı Kaşığı
  • Çam Fıstığı................... 1 Yemek Kaşığı
  • Kuş Üzümü.................. 1 Yemek Kaşığı
  • Karabiber.................... 1 Tatlı Kaşığı
  • Şeker........................... ½ Tatlı Kaşığı
  • Kuru Nane.................. 1 Yemek Kaşığı
  • Tuz


Hazırlanışı


- Kaynayan tuzlu suda asma yapraklarını renkleri dönene kadar haşlayın. Kevgire çıkarın. Kabak çiçeklerini suyun altında yırtmamaya özen göstererek yıkayın.
- Yemeklik doğradığınız soğanları ve fıstıkları zeytinyağında pişirin. Pirinçleri iyice yıkayın ve soğanlara ekleyin. 2-3 dakika kadar daha kavurun.
- Karışıma baharatları ekleyin. 1 çay bardağı kadar sıcak suyu ekleyip altını kısın ve suyu çekene kadar pişirin.
- Pirinçli iç harç ılındıktan sonra, asma yapraklarının içine 1 tatlı kaşığı harçdan koyup sigara böreği gibi sarın.
- Tencerenin dibine asma yaprakları dizin ve sardığınız dolmaları sıralayın.
- Kabak çiçeklerinin içlerini 1 tatlı kaşığı harçla doldurup dolmaların üzerlerine dizin. Çiçeklerin ağız kısımlarında 1 parmak boşluk bırakacak şekilde doldurun.
- Tüm yapraklar bitince üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Sarmaların üzerine, bir tabağı ters çevirerek kapatın. Kısık ateşte dolmalar yumuşayana kadar pişirin.
- Soğuduktan sonra limonla servis yapın.










Börülce Taratoru


Malzemeler

  • Börülce............... 1 Kg
  • Sarımsak........... 5 Diş
  • Zeytinyağı......... 1 Çay Bardağı
  • Limon................. 1 Adet
  • Ekmek İçi
  • Tuz


Hazırlanışı


Börülceler taze fasülye gibi ayıklanır ve rengi değişinceye kadar suda haşlanır.
Börülce, haşlandığı kapta soğumaya bırakılır.
Taratoru için sarımsaklar tuzla iyice dövülür,
Sarımsaklara azar azar önce yağ, sonra limon ilave edilir.
Arzuya göre ekmeğin içi veya kabuğu da taratora ilave edilir.
Tarator soğumuş börülceye dökülür, Taratorlü börülce yaklasşık 1-2 saat buzdolabında bekletilir ve servis edilir….










Ekmek Dolması

Malzemeler

  • Ekmek Hamuru............. 1 Kg
  • Kuş Üzümü..................... 1 Yemek Kaşığı
  • Kıyma.............................. 250 Gr
  • Soğan.............................. 1 Baş
  • Çam Fıstığı..................... 1 Yemek Kaşığı
  • Et Suyu........................... 4 Su Bardağı
  • Sıvıyağ............................ 1 Çay Bardağı
  • Tuz, Karabiber



Hazırlanışı

Ekmek dolmasının hamuru, fırınından temin edilir.
yuvarlak olarak açılır. Hamurun içi tamamen boşaltılır. İçinden alınan hamur parçalar halinde bir tavanın içine konularak, bir baş soğan, en az 250 gr. kıyma, kuş üzümü, çam fıstığıyla kavrulur. Parçalanan ekmek dolmasının içi tavaya konarak, çok az kavrulup, açılan ekmek dolmasının içine sıkı sıkı koyarak pişirilir. Ayrı bir tencerede et suyu kaynatılarak, ekmek dolmasının üzerine iki parmak kadar mesafe kalacak şekilde sıcak et suyu eklenir. Kısık ateşte 30 dakika pişirilir. Pişme esnasında kaşıkla, üstündeki kaynayan et suyu ekmek dolmasının üstüne serpiştirilir. Servis yapılır.



Afiyet Olsun



__________________
Forum Gerçek Türkiye'nin Resmi Forumu

Konu LoDoS tarafından (10.04.2010 Saat 21:37 ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Dasitane'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.04.2010, 21:38   #2
Çevrimdışı
LoDoS
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Muğla Yöresel Yemeklerinden...

Teşekkürler Desitane
Mutfağa güzel bir katkı olmuş
Devamını bekliyoruz senden
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz LoDoS'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.04.2010, 23:21   #3
Çevrimdışı
Dasitane
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Muğla Yöresel Yemeklerinden...

düzenlemelerden sonra ben teşekkür ederim
daha güzel olmuş
__________________
Forum Gerçek Türkiye'nin Resmi Forumu
  Alıntı ile Cevapla
Dasitane'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 10.04.2010, 23:27   #4
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Muğla Yöresel Yemeklerinden...

Her ikinizinde eline sağlık arkadaşlar.
Çok iştah açıcı bir konu olmuş.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.04.2010, 00:42   #5
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Muğla Yöresel Yemeklerinden...

Hepsi harika gözüküyor...Gece gece, nasıl canım çekti...

***

Konuyu açan önce dedeme, daha da iştah açıcı hale getiren Lodosa teşekkürler...
  Alıntı ile Cevapla
OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
muğla, yemeklerinden, yöresel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.