Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 04.12.10, 23:26   #1
Sibel
Ziyaretçi
Sibel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular:
Mesajlar: n/a
Rep Derecesi :
Ruh Halim:
Standart Unutulan Osmanlı Yemekleri

Eskilerde büyük annelerimizin yemeklerini hatırlarken artık annemizin yemeklerini dahi hatırlamakta zorluk çekiyoruz. Zira her yıl dünyamıza laboratuarlarda alımlı tasarlanmış uzun süre bozulmadan saklanabilen, kalorisi veya besin değerleri belirlenmiş binlerce yiyecek benzeri yeni yiyecekler ortaya çıkıyor. Bu ürünler insanlara her açıdan büyük kolaylıklar sağlaması nedeniyle büyük ilgi görüyor.

Ülkemizdeki durum dünyadan pek farklı değil. Oysa içinde yaşadığımız coğrafyanın iklimsel fırsatlarının dünyanın önemli imparatorluklarının deneyiminde işlendiğini hesaba katarsak elimizde olağan üstü bir mutfak kültürü birikiminden gerektiği kadar faydalanamamak anlaşılır değil. Bu topraklarda yaşanmış deneyimlerin önemli bir kısmının Osmanlı İmparatorluğu tarafından muhafaza edildiğini ve geliştirildiğini kayıtlardan öğrenmekteyiz. Fakat dünyada ekonomik ve siyasi değişimler bu deneyimlerin unutulmasına neden oldu. Ancak 1990 yıllarda ülkemizde gastronomi alanına artan ilgi ilk defa tarihi mutfakların incelenmesi gereğini ortaya çıkardı.

1950 yıllarında merhum Prof. Dr. Süheyl Ünver tüm olumsuzluklara rağmen tarihi mutfak kültürü üzerine araştırmalar yapıp, kitaplara imza attı. Aslında anlatılması gereken sadece yemeğin yapımı değil. Yemeğin yapımı ve tüketimi esnasında, aile değerlerinin ve sosyalleşmenin tetiklemesi ile bireyin dünyayla ilişkisi biçimleniyor. Bu nedenle tarihi mutfak kültürü içinde kalmış ve unutulmuş yemeklerimizi incelemeli ve onları zamana uyarlamalı ve gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Belirgin ve karakterli bir mutfak kültürünün varlığı böyle mümkün olabilir.

Tarihi mutfak kültürümüz derinlemesine incelenmediği için birçok bilgiyi yanlış kullanıyoruz. Örneğin “mücver” bir yemeğin adı değil. Bir pişirme tekniğinin adı. Yaklaşık 20 değişik “mücver” yemeğinden kayıtlara dayanarak bahsedebiliriz. Fakat günümüzde sadece sakız kabağından yapılan mücveri bilmekteyiz.
Tamamen unutulmuş olan, pirinç pilavının buğusunda pişirilmiş boğazın dişlisi lüfer balığı yemeği, tarihe çok önemli mesajlar gönderiyor.

TAZE FASULYE MÜCVERİ


Malzemeler:

500 gr fasulye, ½ demet maydanoz,
½ demet dereotu, 3 dal taze soğan,
3 yemek kaşığı beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 adet yumurta, 4 çorba kaşığı un, 2 su bardağı zeytinyağı (kızartmak için).

Hazırlanışı:

Fasulyeler çok ince şekilde doğranıp kaynar suda 3 – 4 dakika haşlanır soğutulur. Suyu süzdürüldükten sonra içine maydanoz, dereotu, taze soğan ince doğranıp karıştırılır. Un, yumurta, peynir, tuz, karabiber ilave edilip akıcı bir hamur haline getirilir. Kızgın yağda kaşık yardımı ile dökülüp pişirilir. Sıcak servis edilir. Yoğurt ile servis edilebilir.

PAÇALI TALAŞ BÖREĞİ

Malzemeler:

250 gr un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta,
1 tatlı kaşığı sirke, 15 gr margarin,
100 gr su, 250 gr margarin (hamuru açmak için).

Hazırlanışı:

Un elekten elenip tezgâhın üzerine ortası havuz gibi açılıp içine tuz, sirke 15 gr margarin, 1 yumurta ve su azar azar yedirilerek karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Yoğurduğumuz hamur iki eşit pazıya bölünür. Pazıların üzerine bıçak yardımı ile artı ( +) işareti çizilerek yarıya kadar kesilir. Margarin ikiye bölünen hamurların ortasına paylaştırılır. Köşelerinden katlayarak kapatılır. Merdane yardımı ile açılır ve kare şeklinde katlanır. 15 dakika dinlendirilip tekrar açılır. Paçalı iç malzemesi hamurun ortasına yerleştirilip kenarlarından katlanır ve altıgen şekli verilir. Fırın tepsisine yerleştirilir, üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür. Bıçak yardımı ile üzerine şekil verilir. 170 derecede 30 dakika pişirilir.

SARIYER BÖREĞİ

Malzemeler:

500 gr un, 15 gr tuz, 1 tatlı kaşığı sirke, 250 gr tereyağı (hamuru açmak için),
200 gr su, 250 gr kıyma, 2 kuru soğan,
50 gr kuş üzümü, 50 gr çam fıstığı,
15 gr tuz, 15 gr karabiber, 70 gr tereyağı,
¼ demet ince kıyılmış maydanoz.

Kıyma Harcı içi Hazırlanışı:

Kuru soğanlar ince doğranır, tencerede tereyağı eritilip fıstık ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilip arada karıştırılır. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Islanmış kuş üzümü, tuz, karabiber ilave edilip ocaktan alınır. Soğuyunca ince kıyılmış maydanoz ilave edilip karıştırılır.

Yapılışı:

Un elekten elenip karıştırma kabına alınır. Tuz, sirke ve su ilave edilip yumuşak olacak şekilde yoğrulur. İki eşit parçaya bölünüp üzerine 250 gr tereyağı el yardımı ile bastırılarak yedirilir. 30 dakika bekletilip el yardımı ile tezgâh üzerinde yufka inceliğinde açılır. Açılan hamura kavrulmuş kıyma harcından şerit halinde koyulur. Rulo şeklinde sarılır. İstenilen şekil verilip yağlanmış fırın tepsisine alınır.
175 derecede 45 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.














Yazı:Vedat Başaran Fotoğraflar: Serkan Eldeleklioğlu
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.12.10, 18:29   #2
Gerçek Üye

Megan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2009
Konular: 264
Mesajlar: 941
Ettiği Teşekkür: 688
Aldığı Teşekkür: 3159
Rep Derecesi : Megan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmedeMegan muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Unutulan Osmanlı Yemekleri

Paylaşım için çok teşekkurler ,malesef mutfağımıza sahip çıkmıyoruz .

Çok zengin olan bir kaç dünya mutfaklarından biriyiz ,ama ne yazıkki bu zenginligimizin farkında degiliz .

Devamlı turizmi çeşitlendirelim diyoruz ,oysa gastronomi ile ilgili en ufak bir çalışma yok ,oysa dünyada iyi ve yöresel tatları tanımak istiyen ve bunun için hiç düşünmeden avuçlar dolusu parayı verebilecek bir yıgın insan mevcut .

Yeterki onlara yönelik organizasyonlar düzenleyebilelim .
__________________
Ya çaresizsiniz, yada çare sizsiniz.

Benim Hayatımı Yargılamadan önce ..

Benim ayakkabılarımı giy
ve benim geçtiğim yollardan,
sokaklardan, dağ ve ovalardan geç .
Hüznü, acıyı ve neşeyi tad...
Benim geçtiğim senelerden geç,
benim takıldığım taşlara takıl,yeniden ayağa kalk

ve aynı yolu tekrar git, benim gittiğim gibi !!

Ancak ondan sonra BENİ YARGILAYA BİLİRSİN
Megan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
unutulan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Osmanlı Bankası Müzesi | Bank-ı Osmanî-i Şahane Basakca Müzeler 12 19.05.19 05:58
Çanakkale Savaşı (1915 - 1916) ReaL Türk Tarihi 67 18.03.19 20:42
Balkanlar'da Osmanlı Fethi Ekin Türk Tarihi 2 07.03.16 22:00
19.y.y Osmanlı Temaşa Sanatının Başlangıcından 1946’ya Ermeniler oneyouu Sinema Haberleri 1 25.01.09 18:55
Osmanlı Devletinde Yenileşme Hareketleri oneyouu Türk Tarihi 0 25.01.09 01:30


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.