Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 27.11.12, 15:37   #21
Gerçek Üye

Ilgın - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2011
Konular: 17
Mesajlar: 706
Ettiği Teşekkür: 822
Aldığı Teşekkür: 4222
Rep Derecesi : Ilgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
''Konya'da hala vardır Tandırlar'' dediğine göre, benim Konya'da yediğim tandır ekmeği, doğudan göçüp gelen kişiye öz değilmiş.

Sevgili hemşerim, inanır mısın, daha birkaç gün önce kömbe düştü aklıma. Konusunu açsam diye bile düşündüm
İmrendirdin.
Biliyorsun Konya deyince geniş bir coğrafya söz konusudur. Yunak, Kulu, Cihabeyli ilçeleri Kürt kökenli Hemşehrilerimizin yaşadığı yerler. Onlar kendi geleneklerini yaşatıyorlar. Ancak bakıldığında Kültürün adı Konya kültürü oluyor.

Benim yaşadığım çevrede yukarıda sözü edilen fırınların ikisi de var. İnanıyorum ki, senin de gördüklerin buna paraleldir.

Sevgili Hemşehrim; Şu Kömbe ne menem bir şeydir yahu? Hele Tahinli'si yada Haşhaşlısı yanında çay, birde küflü peynir. Biliyorum sopayı elinde sallıyorsun şimdi.

Hamurlu (Bazlama) ekmeğide unutmamak lazım. Sobanın kuzinenin üzerinde ısıtılır aralara tereyağı ve Tulum peyniri eklenir. başkada bir şey diyemiyorum Canan.
__________________
Kader, çadırındaki kilim gibidir. İpliğini Tanrı verir sen dokursun
Ilgın isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Ilgın'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.11.12, 16:08   #22
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 6623
Mesajlar: 26,424
Ettiği Teşekkür: 102108
Aldığı Teşekkür: 145576
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ilgın Mesajı göster
Biliyorsun Konya deyince geniş bir coğrafya söz konusudur. Yunak, Kulu, Cihabeyli ilçeleri Kürt kökenli Hemşehrilerimizin yaşadığı yerler. Onlar kendi geleneklerini yaşatıyorlar. Ancak bakıldığında Kültürün adı Konya kültürü oluyor.

Benim yaşadığım çevrede yukarıda sözü edilen fırınların ikisi de var. İnanıyorum ki, senin de gördüklerin buna paraleldir.

Sevgili Hemşehrim; Şu Kömbe ne menem bir şeydir yahu? Hele Tahinli'si yada Haşhaşlısı yanında çay, birde küflü peynir. Biliyorum sopayı elinde sallıyorsun şimdi.

Hamurlu (Bazlama) ekmeğide unutmamak lazım. Sobanın kuzinenin üzerinde ısıtılır aralara tereyağı ve Tulum peyniri eklenir. başkada bir şey diyemiyorum Canan.

Ilgınnn... Başka ne diyeceksin, demişsin diyeceğini

Katmerin tahınlısını, kömbenin haşhaşlısını yapardı anneciğim; mmmahh

Bazlamada, tulum peynirini atlıyorum, çünkü hiç sevmem

Ben bir mutfağa gideyim ama kömbe için değil
__________________

Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.13, 01:51   #23
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Liaaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2011
Konular: 591
Mesajlar: 5,043
Ettiği Teşekkür: 41979
Aldığı Teşekkür: 21882
Rep Derecesi : Liaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevher
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Tandır ekmeğini ancak köye gittiğimizde yerdik. Şimdi Mevlana yakınlarında bir dükkanda 2 tandır ile köy ekmeği yapıp satıyorlar. Aynı lezzeti tutturdukları için müşterileri de okadar çok. Gramajına göre, parana göre, istediğin kiloya göre hepsini sunuyorlar.

Tandır böreği yaptıklarını anlatmıyorum bile.
__________________
Liaaa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.02.15, 15:11   #24
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 6623
Mesajlar: 26,424
Ettiği Teşekkür: 102108
Aldığı Teşekkür: 145576
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı


Diyarbakır'da Tandır Geleneği Devam Ediyor

Güneydoğu'da binlerce yıldır annelerden kızlarına geçen bir gelenek olan tandır ekmeği yapımı hala devam ediyor.



Tandır ekmeği yapımı kadınların çalışmasının gözle görülür bir simgesi ve toplum hayatının temel taşlarından biri olarak görülüyor. Yükselen binalar nedeniyle artık pek görmenin mümkün olmadığı Diyarbakır'da bu gelenek özellikle varoş semtlerde her şeye rağmen devam ediyor.

Güneydoğu'da, topraktan yapılan ve küçük ağzından içeri el uzatılarak duvarına hamur yapıştırmak suretiyle ekmek pişirilen tandırlar, köyden kente göçle birlikte şehirlerin varoşlarında da görülüyor

Sabahın ilk ışıklarıyla un, yağ, tuz ve maya ile hamur yoğuran kadınlar, daha sonra yakın köylerden toplanan veya satın alınan odun, çalı çırpı ve tezeklerle tandırını yakıyor. Kırsalda hemen hemen her evin avlusunda bulunan tandır kent merkezinde çok az yerlerde bulunuyor.

TANDIR HEM GÜZEL EKMEK HEM SOSYALLİK DEMEK


Diyarbakır Şehitlik semtinde Surların hemen altındaki şehitlik mahallesinde kadınlar ömürlerinin büyük bir kısmını mahallede hemen hemen her sokakta kurulan 2-3 metrekarelik topraktan yapılmış tandır fırınlarında geçiriyor. Kentte kadınların sosyal faaliyet imkanları oldukça kısıtlı. Yöre kadınları, tandır sayesinde sosyalleştiklerini ve ayrıca tandırda pişen ekmeğin normal fırın ekmeğiyle kıyaslanmayacak kadar güzel olduğunu söylüyor.



KOMŞULUK İLİŞKİSİ VE YARDIMLAŞMA


48 yaşındaki Hanife Karaduman, haftada birkaç kez güneş doğmadan kalkıp geleneksel tandır ekmeğini pişiriyor. "Tandır ekmeği bizim için bir yaşam tarzı haline gelmiş; zamanımızın çoğu tandırda geçiyor. Çok zor bir iş olmasına rağmen bu işi severek yapıyoruz," diyen Karaduman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadınlarla bir araya gelip birçok şeyi paylaşma fırsatı buluyoruz. Diyarbakır'da özellikle şehitlik semtinde fazla yapabilecek bir şey yok. Bu nedenle burası bizim sosyalleşme mekanımız olmuş gibi. Farkına varmadan ömrümüzün en güzel anlarını tandır başında geçiriyoruz. Sohbet ediyoruz iyilikleri güzellikleri paylaşıyoruz ve tabi ki ekmeğimizi pişiriyoruz. Bu aynı zamanda Diyarbakır'da birçok yerde bitmek üzere olan komşuluk ilişkilerimizi, yardımlaşmayı da canlı tutuyor"


HEM GELENEKSEL HEM SOSYAL ALAN


Kendileri için tandırın anlamını anlatan kadınlardan Şükran Beyazadam ise tandırın hem geleneksel, hem de sosyal bir alan olmasının önemine değinerek, "Bazen tandır ekmeği pişirmek bir coşkulu şenlik havasına dönüşür bizler arasında, özellikle de bayramlarda çok eğleniriz. Bir tatlı telaş bir yardımlaşma her yaştan tüm konu komşu toplanırız tandır başına, bir yandan ekmeğimizi, çöreğimizi yapar, öte yandan sohbet ederiz. Biz kesinlikle bundan çok keyif alıyoruz" şeklinde tandırın kendisi için ne ifade ettiğini söylüyor.



KESİNLİKLE DAHA DOYURUCU VE DAHA EKONOMİK

Tandır ekmeği pişirerek bin yıllık bir geleneği yaşatan ve ailelerinin karnını doyuran kadınların kimileri, bu işten biraz para bile kazanıyor. İnsanın tandır ekmeğinin pişerken çıkardığı kokudan bile doyduğunu söyleyen Mensure Keskin, yine de çocukları için ekmek yaptığını dile getirerek, "Çocuklarım sevdiği için yapıyorum. Hem tandır ekmeği bereketli ve vitaminli oluyor.



Kendi ekmeğimizi yaptığımız için ekonomik sıkıntılardan etkilenmiyoruz. Bizler ekmek pişirerek ekmek alma derdinden kurtulduk. Kimse bizim ekmeğimizle oynayamaz, Ekmek fırınlarda en az 1 TL ve kesinlikle doyurucu değil, kendi ekmeğimizi yaparak hem bu masraftan tasarruf ediyoruz, hem de daha doyurucu olan ekmeğimiz oluyor" şeklinde konuştu.

Engin ÖZTÜRK
__________________

Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.02.15, 09:57   #25
« Gün Batımı »

Cansuyu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2013
Konular: 1857
Mesajlar: 6,258
Ettiği Teşekkür: 18581
Aldığı Teşekkür: 30822
Rep Derecesi : Cansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Neseli
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Şu an kahvaltı yapmadım nasıl kokusunu hissettim tandır ekmeğinin. Off olsada şimdi küflü peynirle birlikte yada tulum peyniriyle yanında bal, ceviz tam bir enerji deposu olurdu
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..
”


Cansuyu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ekmeğinin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2018 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.