Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 14.08.12, 13:51   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7756
Mesajlar: 29,025
Ettiği Teşekkür: 107202
Aldığı Teşekkür: 155121
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Tandır ve Tandır Ekmeği





Tandır Tennur sözcüğünden türemektedir. Tennur sözlükte kapalı bir ocak, bir fırın olarak kullanılır. Dilimizde Tennur, tandır olarak kullanılır.

Tandır yapımı zor ve zahmetli, sanat gerektirmeyen fakat bilgi ve beceri gerektiren bir iştir. Önce özel yerlerden tandır için killi özel toprak getirilir, güzelce elenir, içerisine saman ve keçi kılı veya pamuk katılarak çamur yapılır. Bir gün bekletilip sonraki gün tekrar yoğrulur. Çamur 7-8 cm kalınlığında çapı dolanacak kalınlıkla silindir şekline getirilip örülür. Fakat burada hassas olan nokta, tandırın hepsi bir anda örülmez. Zaman zaman kurumaya bırakılır. Yamukluk ve çökmeyi engellemek için Peyder pey ve kurutulmaya bırakılarak örülür. Kışın tandırı yapmak veya örmek daha zordur. son olarak tandırın ağız kısmı yapılır ve kurumaya bırakılır. Tandır çamurunun iyi yoğurulmuş olması gerekmekir. Aksi taktirde çabuk bozulur ve istenilen randıman alınmaz. Tandırın kullanım ömrü 5 ile 10 yıl arasında değişir. Bir tandır yapımı ortalama bir hafta sürer.



T
andırı kurarken önce gömülecek yer seçilir. Buraya toprak seviyesinde gömülür. Yere kazılarak yapılan tandırların derinliği 130-150 cm olur. Çapları ise 50-65 cm civarındadır. Tandır ekmeği adını yapıldığı yerden alır. Ekmeğin en büyük özelliği uzun süre bozulmadan kalabilmesidir. Tandırın altında 20x20 ebadında küçük bir delik bulunur. Bu yanan ateşin hava alıp iyi yanmasını sağlar.


Tandır ekmeği yapmak için önce un elenir, tuz ve ekşi hamur veya maya eklenip iyice yoğrulur. Burada ekşi hamur maya görevini yapar. İyice yoğrulup kıvamını alan hamur üzeri kapatılarak ekşimeye yani mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca tandır odun tezek ve çalılarla yakılır. İçi ısınmaya başlayan tandırın duvarları önce siyah sonra kor rengini alır. Bu renk tandırın iyice ısındığını ve ekmek pişirmeye hazır olduğunu gösterir.




Ekmeği tandıra vurmak için mutlaka bu işten anlayan birine ihtiyaç duyulur. Çünkü tandıra ekmek vurmak, o ateşe dayanabilmek, ekmeği tandıra tutturabilmek tamamen beceri gerektirir. Bu görevi genelikle evin büyüğü olan anneler üstlenirler. Hamurların tandıra iyi yapışmaması ve mayasını tam olarak almamış olması ekmeğin tandırın iç duvarına yapışmadan ateşin içine düşmesine neden olur. Böyle bir durumda ekmek istenilen şekilde olmaz, biçimsiz ve kavruk olmasıyla sonuçlanır. Tandır başına sofra bezi, hamur tahtası, bir tabakta su ve Rapata dediğimiz ekmeğin tandıra vurulmasını sağlayan malzemeler getirilir.


T
andırda pişen ekmeğin mis gibi kokusu uzaklardan insanımızın burnuna gelir. Köylümüzün gönlü geniştir, yüreği geniştir, misafirperverdir, ikram sever.Tandırda ekmek yaparken tandırın yanından geçen biri gönderilmez, mis gibi sıcacık tandır ekmeği ikram edilir. Tanıdık olsa da olmasa da… Hele birde tandırda katıklı dediğimiz, çökelekli ve ekmek varsa, veya tandırda çıkan ekmeğin kıtır tarafını tereyağıyla bir hevrişk yaptınmı değmeyin yiyenin keyfine. Gelen geçen konu komşu mutlaka pişirilen ekmeğin tadına bakar. Bu köylümüzün cömertliğininde bir sonucudur. Bütün her tarafı mis gibi katıklı ekmek kokusu alır. Konu komşunun, gelip geçenin göz hakkı olduğu düşünülerek ikramda bulunulur.



Kadınlarımız tandıra gündüz erken saatlerde çalı, odun, tezeğini bırakıp, sıraya girmiş olur. Kim erken çalısını bırakmışsa O ekmeğini önce yapar.Tandırlarda bazen komşular kendi aralarında sıralar yaparlar. Tandırlarımız sokaklarda bir yerde üstü kapalı herkesin faydalanacağı şekilde olduğu gibi, evlerin avlularında kişilere mahsus da olabilir, fakat herkese açıktır, herkes faydalanır.

Tandırda ekmeğini yapıp eve varan kişi, sıcacık ekmeğini bir sofra üzerine serer, bir iki saat bekletip iyice soğuduktan sonra toplayıp anbarına, dolabına koyar. Kuruyan tandır ekmekleri değerlendirilir, boşa gitmez. O çörek aşı dediğimiz, bol tereyağlı ve ekmek Hevrişki yapılır. Tabi ki bize de yiyenlere afiyet olsun demek düşer…

Tandırın kültürümüzde önemli bir yeri de, ramazan bayramlarında yapılan, kete (gılor) dediğimiz ramazana has çörektir. Şekerli ve şekersiz içli veya içsiz olarak yapılır. Kete denince daldığınızı eskilere doğru yol aldığınızı görür gibiyim. Nasıl gidilmez eskiler. O iplere saplanıp, tavana asılan kete veya kade veya (gılor). Seyretmesi bir güzel, yemesi bir başka güzel... Doğrusu o güzelim ketelerin özlediğimi itiraf etmek zorundayım. Çünkü bu güzel adet ve örfümüzde etkisini kaybetmekte, birçok evlerimizde o güzelim ramazan vaya diğer gönlerde Keteleri yapılmamaktadır artık…

Tandırda ekmeklerimiz piştikten sonra, tandırın altına bir çömlek içine birde keşke deninen yiyeceği koydunmu keşkenin ortasına bide bol tereyağı koydunmu hııım değmeyin yiyenin keyfine, taze tandır ekmeği ile bir güzel afiyetle yenir…

Tandır Köyümüzde bir gelenektir, bir adettir, bir örfümüzdür. Günümüzde birçok adet ve örfümüzde meydana gelen dejenere ve yozlaşmaya elimizden geldiğince imkan tanımayalım.Örf ve adetlerimizi yaşamaya ve yaşatmaya azami özen gösterelim. Çünkü eskisi güzel olmayanın, yenisi hiç güzel olmaz.

Sorperan-Demirpınar Köyünden Bir Kişi

__________________
Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 14.08.12, 17:24   #2
...:: HüsoMeL::...

DarkAngeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2009
Yaş: 35
Konular: 1381
Mesajlar: 4,038
Ettiği Teşekkür: 19943
Aldığı Teşekkür: 19613
Rep Derecesi : DarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevher
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Eskiden ne kadar uğraşılırmış onca zahmeti emeği vermek kolaymı..Şimdi bir hazır çorbayı yapmaya üşeniyoruz.

Eskiden dedim ama tabi hala yapan annelerimiz var tandır ekmeğini.

Mis gibi geldi kokusu burnuma olsa da yesek

Bir programda balığı da tandırda yaptıklarını görmüştüm. Güzele benziyordu.

Ellerine sağlık teşekkürler Canancım..
__________________
DarkAngeL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.08.12, 00:55   #3
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7756
Mesajlar: 29,025
Ettiği Teşekkür: 107202
Aldığı Teşekkür: 155121
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı


Terk edilemeyen görenekler. Ne kadar zahmete ve sıkıntılara girdikleri belli. Onun da zevkli yanları var demekki.
__________________
Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.08.12, 00:58   #4
« En Akıllı Bızdık »

Rukia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2012
Konular: 177
Mesajlar: 2,204
Ettiği Teşekkür: 9640
Aldığı Teşekkür: 15720
Rep Derecesi : Rukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura aboutRukia has a spectacular aura about
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Yapılışını ilk duyduğumda çok zor gelmişti, öğrendiğim andan itibaren yapılışını görmek istiyorum fakat daha denk gelmedim.

Tadı da apayrı zaten...

Teşekkürler Canan.
Rukia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.08.12, 01:12   #5
Deniz Sevengillerden

ReaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2660
Mesajlar: 31,078
Ettiği Teşekkür: 171105
Aldığı Teşekkür: 184867
Rep Derecesi : ReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Arastirmaci
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Aç olduğumun farkına vardım..

Hep açım ben ya...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
ReaL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.08.12, 02:54   #6
Ne Mutlu Türküm Diyene

LaLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2491
Mesajlar: 21,433
Ettiği Teşekkür: 87866
Aldığı Teşekkür: 126287
Rep Derecesi : LaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Nasıl da düşmeden öyle yapışıp kalıyorsa o güzellik
LaLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.09.12, 13:16   #7
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Liaaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2011
Konular: 591
Mesajlar: 5,041
Ettiği Teşekkür: 41966
Aldığı Teşekkür: 21890
Rep Derecesi : Liaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevherLiaaa işlenmemiş cevher
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Mis gibi kokusu tütüyor şu tandır ekmeği'nin burnumda. Köylerimizde taze taze yapıyorlar. Tandır ekmeğinin güzel olmasının sebebi tandır'ında düzgün olmasına bağlı. Çatlamış'sa tadını vermiyor ve ekmekleri istediğin gibi yapamıyorsun hamur oluyor yada çillenmeye yüz tutuyor. Ah bizde evde yapsak bundann. Fırın ekmeği istemiyorum!
__________________
Liaaa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.11.12, 11:46   #8
...> Ata'm İzindeyiz <...

Türkü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 16
Mesajlar: 3,172
Ettiği Teşekkür: 30373
Aldığı Teşekkür: 18728
Rep Derecesi : Türkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Keyifli
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Tandır ekmeği, ayran,tulum peyniri,tereyağ birde bal ne güzel giderdi şimdi. Yapan olursa payımı isterim

Yapanların çektikleri zahmete değecek kadar güzel bir gelenek.


Teşekkürler Canan.
__________________
Türkü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.11.12, 14:16   #9
Tam Üye

MyLife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2012
Konular: 21
Mesajlar: 386
Ettiği Teşekkür: 1567
Aldığı Teşekkür: 1807
Rep Derecesi : MyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerde
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Sıcak sıcak ne güzel olurdu şimdi. Of bide mis gibi kokuyordur buram buram ..
__________________
Yüreğim hafif ıslaktır benim kuytu köşelerde ağlamaktan,
ve rengi hafif uçuktur kurusun diye,
kaç kez güneşe asmaktan...
MyLife isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz MyLife'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.11.12, 14:26   #10
Tam Üye

MyLife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2012
Konular: 21
Mesajlar: 386
Ettiği Teşekkür: 1567
Aldığı Teşekkür: 1807
Rep Derecesi : MyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerdeMyLife Karimasını arttırmak için doğru yerde
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tandır ve Tandır Ekmeğinin Yapılışı

Öğle yemeği de yememiştim hainsin Canan
__________________
Yüreğim hafif ıslaktır benim kuytu köşelerde ağlamaktan,
ve rengi hafif uçuktur kurusun diye,
kaç kez güneşe asmaktan...
MyLife isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz MyLife'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ekmeğinin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.