Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 23.11.12, 22:26   #1
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 12,381
Ettiği Teşekkür: 83926
Aldığı Teşekkür: 79536
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Elazığ'ın Eşsiz Lezzeti | Orcik (Cevizli Sucuk)

Elazığ'ın Eşsiz Lezzeti

Orcik






Elazığ yöresinde yetiştirilmekte olan üzümün tarihiyle aynı olduğunu tahmin ettiğimiz ve üzümün yan ürünlerinden olan; doğal, lezzetli ve kış gecelerinin aranan yiyeceği olan orcik, yapımı oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir üründür.

Özellikle Yurtbaşı, Hoş köyü ve Harput yöresinde yetişmekte olan şilfoni üzümünün sıkılması sonucu elde edilen şıranın kaynatılarak bulamaç yapılmasıyla başlar orciğin serüveni…







Özenle toplanan üzümler temiz torbalara konularak salk adı verilen ağaçtan oyulmuş teknelerde sıkılarak şırası alınır. Bu şıra yöreye has bulamaç toprağıyla % 3 oranında karıştırılarak bir süre dinlendirildikten sonra büyük kaynama kazanına alınır. Daha sonra ocakta kaynamaya alınan şıra iyice kaynayana kadar altının ateşi yakılır. Bu esnada kazanın üzerine çıkan tortu kevgirle alınarak şıranın durulması sağlanır.








Şıra iyice kaynadıktan sonra başka bir kazana alınır. Burada şıranın dinlenmesi ve kalan tortunun dibe çökmesi beklenir. Bu arada şıra tekrar soğuyacak ve tekrar kaynatılmak üzere ocak yeniden yakılacaktır. Ancak şıra kaynama kazanına alınırken dibe çöken tortunun şıraya karışmaması için çok dikkatli ve yavaş davranılması gerekir. Şıra kaynamaya dursun, bir yandan da başka bir kapta şıranın % 10’u kadar ekstra un, kaynatılmaya başlamadan önce ayrılan ılık şıra ile karıştırılarak livinç denilen karışım hazırlanır. Livinç diğer kazanda kaynamaya başlayan şıranın içerisine yavaş yavaş dökülürken bir yandan da egiş dediğimiz uzun saplı aletle sürekli karıştırılarak bulamacın kazanın dibine yapışması engellenir. Bu şekilde homojen yapının oluşup bulamaç haline gelinceye kadar kaynatılmaya devam edilir.








Artık sıra iplere özenle dizilmiş ve ağaç dallarına bağlanmış cevizleri hazır olan bulamaca batırmaya gelmiştir. İpe dizilmiş cevizler bulamaca bandırılarak güneşte kurumaya bırakılır. Arzu edilen kalınlığa gelinceye kadar bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Sonrasında orcik kurumaya bırakılır. Bu, kahverengi olarak bildiğimiz orciktir.


Genelde Ekim ve Kasım aylarında yapılan orcik gevrek ve lezzetli olması için güneşte kendi halinde kurutulur.







Ayrıca orciğin padişahı olarak bilinen köpük orcik dediğimiz rengi beyaz olan orcik ise cevizlerin batırılması aşamasına kadarki sürecin tamamlanmasının ardından bulamaç, çırpıcılarla iyice çırpılır. Bu çırpma neticesinde bulamaç renk değiştirerek bembeyaz köpük haline gelir.


Akabinde cevizler bu çırpılan bulamaca arzu edilen kalınlık oluşuncaya kez batırılarak köpük orcik elde edilmiş olur.




Çeşitleri





  • Kırmızı Orcik (Kırmızı üzümden)
  • Siyah Orcik (Siyah üzümden)
  • Elazığ Köpüklü Orcik
  • Hindistan Cevizli Orcik
  • Köpüklü Orcik
  • Sade Orcik









Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.11.12, 08:05   #2
...> Ata'm İzindeyiz <...

Türkü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 16
Mesajlar: 3,172
Ettiği Teşekkür: 30373
Aldığı Teşekkür: 18728
Rep Derecesi : Türkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Keyifli
Standart Cevap: Elazığ'ın Eşsiz Lezzeti | Orcik (Cevizli Sucuk)

Yapımının bu kadar zahmetli olduğunu bilseydim daha yavaş yavaş ,hakkını vererek yerdim.

Teşekkürler Başakca.
__________________
Türkü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
elazığın, orcik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.