Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Diğer Yemekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.04.2013, 23:05   #1
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı










Bir İsviçre peyniri olan gravyer, 1878′den 1921′e yaklaşık 40 yıl Rus işgalinde kalan Kars’ta, Rus peynir ustaları tarafından üretilmiştir. Kars’ın serin yayla iklimi, geniş otlakları, bu yüzden hayvancılık ve süt üretiminin sonucu olarak peynir üretiminde avantaj olagelmiştir. Kars’ın İsviçre Alplerini anımsatan soğuk iklimi de Kars graveri için oldukça ideal bir üretim ortamı yaratmakta. Sert ve içi gözlü olan gravyer peyniri, oldukça zahmetli işlemlerle, Kars’ın tam yağlı inek sütlerinden hazırlanıyor. İçinde 1-2 santimetre çapında delikler bulunan, parlak sarı renkli gravyer peynirinin tadı, İsviçre’nin Emmental peynirine benzer. Güçlü bir aromaya sahip olan Kars gravyeri, ufak porsiyonlar halinde tüketiliyor, hamburger ve peynir isuflesinde de kullanılıyor. Ordövr tabaklarında, içki ile birlikte alınan aperitiflerde lezzet katar. Ayrıca salata, güveç, pilav gibi yemeklerde de kullanılabilmektedir







Kars gravyerinin şekli 50-70 cm. çapında, 10-15 cm. yüksekliğinde tekerlek biçimindedir. Kars gravyer peynirinin içinde 1-2 cm. çapında, kiraz büyüklüğünde delikler bulunur. Bu delikler düzenli sıralar oluşturur ve hepsinin çapı aşağı yukarı eşittir. Şayet delikler irili ufaklı ve düzensiz ise, bu peynirin iyi olmadığını gösterir.

Ağırlığı 15-45 kg. olan Kars gravyerinin olgunlaşması 10 ay sürer. Bu olgunlaşma sırasında kabuğunun zaman zaman fırçalanması gerekir. Peynir parlak sarı renkte, etrafını saran kabuğu ise daha koyudur. Kars gravyer peyniri sıvı ya da toz mayayla değil, yalnız buzağı şirdeninden elde edilen ‘hayvan mayası’ ile mayalanır.

Kars çevresinde geleneksel yöntemlerle yapılan Kars gravyer peyniri yurtdışından ithal edilen aynı tür peynirlerin gördüğü talep üzerine küçük işletmelerin dışında büyük sanayi işletmelerinde de ileri teknoloji ile üretilir.







Tam yağlı inek sütünden üretilen Kars gravyer peynirinin yapımı günlük, taze sütlerin süzülmesi ile başlar. Kazanlara doldurulan sütler 37 dereceye kadar ısıtılır. Kimi zaman bir miktar rendelenmiş eski gravyer peyniri de süte ya da pıhtıya katılır, bu yöntem daha kaliteli peynir elde edilmesini sağlar. 100 kg. süte 10 ml. maya katılır. Mayalanan süt 45 dakikada pıhtılaşır. Daha sonra tel bıçak ya da ahşap kesicilerle, pıhtı 0.4-0.8 cm. büyüklüğünde parçalara ayrılır.

Parçalama işlemi bittikten sonra 5-10 dakika bekletilir ve pıhtı yeniden 55-57 dereceye kadar ısıtılır. Bu arada pıhtı sürekli karıştırılır. İstenen sıcaklıkta, 10-15 dakika bekletilir. Pıhtının kıvama gelip gelmediğine bakılır. Eğer pıhtı avuç içinde sıkıldığında ele yapışmıyorsa, cendele bezine alınır ve kasnaklı kalıplara konur. Kalıba aktarılan peynirlerin üzerine ağırlıklar konarak ‘baskılanır’.

İlk üç saatte kalıp 4-5 kez ters yüz edilir, 16-24 saat baskı altında tutulur. Baskıdan çıkan peynirler ahşap tezgahların üzerine dizilir. Alt ve üst yüzü her gün bir iki kez tuzlanır. Bu ‘kuru tuzlama’ işlemi 4-5 gün sürer. Sonra, ‘salamuralı tuzlama’ya sıra gelir. Bu işlem sırasında peynir 10-13 derece ısıdaki odada, %25-30 tuzlu su dolu havuzda 1 hafta süreyle bekletilir.

Göz oluşturan mikroorganizmaların gelişmesini sağlamak için üçüncü bir tuzlama işlemine geçilir. Bu işlemde ise peynir 28-32 derece sıcaklıkta ve %85-90 nemli odalarda 10-13 gün süreyle bekletilir. Peynir kalıplar 4-5 günde bir tuzlanır.




Olgunlaşan peynirlerde gözenekler oluşur. Gözeneklerin büyümesiyle, peynirlerin hacmi de genişler. Bu peynirler yeniden 10-13 derece sıcaklığında tutulan dinlenme odalarına alınır. Burada 3-3.5 ay daha bekletildikten sonra tüketime sunulur.
Gurmerehberi.com
__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2013, 23:12   #2
Çevrimdışı
M.Özen
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

Evde her zaman bulundururum , yalnız çok önemli ayrıntı, Kars kaşları ile gravyeri arasında çok fark var ,,, kazıklanmayın
__________________
Herkes uyurken uyuyamıyorsan sen de biraz BEŞİKTAŞ lısın...
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz M.Özen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2013, 23:25   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

Kaşarını daha çok severim.

Offf kalın bir parça kesip, çay ile ekmek gibi yemesi ne kadar güzel oluyor



Teşekkürler Canan.
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2013, 23:35   #4
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

Peynir çeşitlerini seven arkadaşlar için zengin bir besinmiş.

Afiyet olsun sizlere.

Ellerine sağlık, teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2013, 00:06   #5
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

Kaşarpeyniri kahvaltı sofralarını şölene çevirirken, gravyeri de beyaz şarabın yanında lezette lezet katıyor.

Gerçi şimdilerde kars kaşar peyniri diye satılanlar safi patatesten oluşuyor. Gravyerini de bir hinlik katmadıklarından şüphe duymamak elde değil.


Teşekkürler Canan.




__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2013, 00:13   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

Peynir, bal gibi masada aksesuar olarak bulunur.

Arada sırada bir parça..


Bu peynirden de hiç yemedim. Görünüşü güzele benziyor..

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2013, 00:13   #7
Çevrimdışı
Herhangi_Biri
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

Bu peynir mi kaşar mı ??'?'
__________________
imza mimza yok
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Herhangi_Biri'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2013, 00:15   #8
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Herhangi_Biri Mesajı göster
Bu peynir mi kaşar mı ??'?'
Kaşar da peynir çeşidi zaten..

Bu gravyer peynir imiş..

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2013, 00:16   #9
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

Çok severim. Kars'a gittiğim zaman hem bu peynirden hem de Kars kaşarından almıştım. Kaşarını pek beğenmemitim, ama gravyer peyniri of of Çok çok lezettliydi.

Teşekkürler Canancım.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2013, 09:50   #10
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kars Gravyer Peyniri ve Yapılışı

10 ay süren olgunlaşma dönemi sabırsızlar için zor bir süreç olmalı.

Yapan kişimi beceremedi yoksa benim damak tadım farklı bilemem ama ben Kars kaşarını daha bir sevdim.

Teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
hamburger, lezzet, porsiyon, tabak, yayla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.