Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Diş ve Ağız Sağlığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.12.2017, 22:49   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Nüfusumuzun Yüzde 86’sı Diş Fırçalamıyor

Nüfusumuzun Yüzde 86’sı Diş Fırçalamıyor



Türkiye'nin ağız ve diş sağlığına verdiği önemin araştırıldığı bir çalışmayı değerlendiren Diş Hekimi Emek Külür, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarıldığını söyledi.


Türkiye ağız sağlığını önemsemiyor. Bu konuda yapılan bir araştırmayı değerlendiren Diş Hekimi Emek Külür, Türkiye'de günde iki kez düzenli diş fırçalayan kişi oranının yüzde 15'de kaldığını belirterek, “Nüfusumuzun yüzde 86'sı diş fırçalamazken, evlerin yüzde 70'inde diş macunu kullanılmamıştır” dedi.

YILDA 456 MİLYON TÜP DİŞ MACUNU TÜKETMEMİZ GEREKİYOR AMA…

Türkiye'de ağız ve diş sağlığını yapılan araştırma sonuçlarına göre değerlendiren Diş Hekimi Emek Külür, son bir yılda diş macunu kullanımı, diş fırçalama alışkanlığı, diş fırçası değiştirme sıklığı, ağız bakımıyla ilgili malzemelerin kullanımı ve diş hekimine başvuru sayısındaki verilerinin çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi. Diş sağlığının yeterli oranda önemsenmediğini söyleyen Dr. Emek Külür, “Diş macunu ve diş fırçası kullanma oranları ne yazık ki ülkemizde diş sağlığının önemsenmediğini göstermektedir. 76 milyon kişinin bir yılda toplam tüketmesi gereken diş macunu miktarı 456 milyon tüptür. 2013 yılında Türkiye genelinde yapılan araştırma sonuçlarına göre diş macunu kullanan kişi sayısı 22 milyon 166 bin kişidir. Yani 53 milyon 834 bin kişi diş macunu kullanmamaktadır. Bir aileyi 4 kişi kabul ettiğimizde 13 milyon 458 bin 500 eve diş macunu girmemiştir. Kısaca özetlememiz gerekirse nüfusumuzun yüzde 86'sı diş fırçalamazken, evlerin yüzde 70'inde diş macunu kullanılmamıştır” dedi.



“BİR DİŞ FIRÇASI İKİ YIL KULLANILIYOR”

Diş fırçası kullanma oranlarında da düşük düzeyde olunduğunu açıklayan Dr. Emek Külür, “Bir kişinin bir yılda 4 adet diş fırçası kullanması gerektiğini düşünürsek 10 milyon 250 bin kişi diş fırçası kullanmıştır. Dolayısıyla 65 milyon 750 bin kişi diş fırçası kullanmamıştır. Yani bir diş fırçasının ortalama iki yıl kullanıldığı sonucu karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Ağız sağlığında büyük önem taşıyan diş ipi ve bakım suyu gibi malzemelerin de kullanılmadığına dikkati çeken Külür, “Bunların yanında ağız temizliği için diş fırçası kadar önemli olan diş ipi ve ağız bakım suyu kullanımı ülkemizde yok denecek kadar az. Bu malzemeler ise her 100 evden sadece 2'sine girmektedir.

Türkiye'de günde 2 kez düzenli diş fırçalayan kişi oran yüzde 15'de kalırken, 35-44 yas grubundaki bin 500 kişide yapılan araştırmaya göre kişilerin yüzde 5'inin hiç diş hekimine gitmediği ortaya çıkmıştır” dedi.


AĞIZDAKİ ENFEKSİYON KALP HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

Uzmanlar günde en az iki kere yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması gerektiğini belirtirken, Türkiye'de böylesine önemli ve zaman almayan kişisel bakım ihmal ediliyor.

Bunun sonucunda dişlerin araları ve diş etiyle birleşim yerlerindeki besin artıkları ve tükürüğün yapısında bulunan kireç parçacıkları bakteri plağı ile reaksiyona girerek dişlere iyice yapışıyor, taş oluşumuna neden oluyor. Diş plağının bir gramının ortalama 500 farklı türden oluşan ve yaklaşık 200 milyar bakteri ihtiva ettiği düşünüldüğünde durumun ciddiyetinin daha iyi anlaşılması gerekiyor. Ağız içindeki enfeksiyon tüm vücudu tehdit ediyor. Kalp rahatsızlığı gibi ciddi rahatsızlıklarda ağız içindeki bakteriler o bölgeye yerleşip tehdit oluşturuyor. Çocuklarda ise bu enfeksiyonlar büyüme yetersizliğine neden oluyor. Dişler fırçalanmadıkça yemek artıkları ile tükürükteki enzimlerin etkinliği ile oluşan metabolik ürünlerden beslenen bu bakterilerin oluşturdukları diş taşları, diş etlerinin iltihaplanmasına yol açıyor ve diş etinde oluşan iltihap dişi çevreleyen kemiği yok ediyor. Kemik desteğini kaybeden dişler önlem alınmazsa zamanla çürüksüz bile olsa kaybediliyor.



Kaynak


__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.12.2017, 17:42   #2
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nüfusumuzun yüzde 86’sı Diş Fırçalamıyor

Her gün iki kez'de çok geliyor bana be..

Şahsen sadece gece yatarken diş fırçalama olayını yapıyorum. Sigara içmiyorsanız ve çok çok özel bir diş sorununuz yoksa günde bir kez yeterli gelir bence.

Kaldı ki diş macunlarının da pek masum olmadığına dair son zamanlarda çok haberler çıkıyor. (Ağız kanseri ve reflüyü tetikliyor vs vs)
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2017, 00:04   #3
Çevrimdışı
Asena
» Memleket Delisi «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nüfusumuzun Yüzde 86’sı Diş Fırçalamıyor

Yok daha neler. Biri bu arastirmayi yalanlasin.

Agaz kokusuyla yasanmaz. Bence birinci sirada bosanma gerekcesi
__________________
•*¨`*•.¸¸.•´*¨`*•K.Atatürk•*¨`*• .¸¸.•´*¨`*•
  Alıntı ile Cevapla
Asena'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
86’sı, fırçalamıyor, nüfusumuzun, yüzde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.