Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Diş ve Ağız Sağlığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 21.02.2009, 22:44   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ağız Kokularını Önleme

Ağız Kokularını Önleme





Ağız kokusu pek çok kişise sık rastlanan bir durum. Sağlıklı kişilerde dahi özellikle sabah uyanıldığında çirkin bir koku bulunabildiğini belirten uzmanlar, normal ağız kokusunun, sebep olduğu sosyal problemler yanında biyolojik problemlere de neden olabileceğini söylüyor.

Anormal ağız kokusunun kişilerin sosyal yaşantılarında kendilerine tam olan güvenlerinin kaybedilmesine yol açabileceğini kaydeden Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal, ağız kokusunun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.

Ağır kokusunda altta yatan sebep çoğunlukla dil çıkıntıları arasına yerleşen bakterilerin oluşturduğu uçuçu sülfür bileşikleridir. Kötü ağız kokulu bireylerde bu miktarlar çok daha yüksektir. Ağızda yerleşmiş olan bu bakteriler ağız kokusunun oluşmasında önemli rol oynar. Özellikle dilin en arka bölgesine yerleşen mikroplar daha fazla koku yapar.



En önemli neden ağız hijyeni olduğundan, dil sırtında yerleşik olan bakteriyel birikimleri ortadan kaldırmak önemlidir. Bu nedenle birikim gösteren bakterileri kazıyıcı bir alet ile dil sırtının kazınması oldukça önemlidir. Ayrıca antiseptik gargaralar bakterilerin yeniden çoğalmalarını engelleyebilir.


Sakız çiğnemek salyanın besini ve yapışkanlığını arttırarak, dil sırtanı yıkama etkisi oluşturur ve bakteri çoğalmasını kısmen engeller. Çinko içeren gargaralar daha fazla uçuçu sülfür bileşikleri bağlar ve bu yüzden ağız kokusu tedavisinde faydalıdır. Uçucu sülfür bileşiklerini bloke eden bir diğer madde sodyum bikarbonatlı diş macunudur. Hasta her gün diş farçalamaya ve bu sırada dilini de fırçalamaya alışmalıdır. Özellikle dil kökünü ser ve güzel olarak fırçalanması gerekir.



Ağız kokuları üç başlıkta incelenir ve hepsinin tedavileri birbirinden farklıdır.

1- Normal Ağız Kokusu

Her sağlıklı birey sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında çoğalan bakterilerin oluşturduğu uçuçu sülfür bileşikleri sebebiyle ağız kokusu duyabilir. Özellikle proteinden zengin yiyecekler (et, balık, yumurta) daha fazla ağız kokusuna neden olmaktadır. Dil sırtı fırçalamak ve sürekli olmamak şartıyla klorheksidin veya çinko içeren ağız gargaraları kullanmak ve sakız çiğnemek bu durumu azaltabilir.


2. Anormal Ağız Kokusu

Ağız kokusu olan hastalar diş hekimine ağız kokusu şikayetiyle müracaat etmeyebilir. Ağızlarındaki çirkin kokunun farkında değil ya da tolere etmektedirler bu hastaların ancak % 25′i diş hekiminin uyarısı ile tedavi edilirler. Bazı hastalar da kendisinin değil, yakınlarının tespiti söz konusudur. Anormal ağız kokusu ağız için veya ağız dışı kaynaklı olabilir.


3. Psikosmatik Ağız Kokusu

Böyle hastalarda yakınma olmasına rağmen aslında gerçek bir anormal ağız kokusu yoktur.
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.02.2009, 04:15   #2
Çevrimdışı
KaLiNKa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Kokularını Önleme

Önemli bir konu kesinlikle. teşekkürler real!!
__________________

Kendini sevmek, hayatı sevmektir!

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz KaLiNKa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.03.2011, 18:36   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Kokularını Önleme





Patolojik Ağız Kokusu (Gerçek halitosis):


Ağız kokusunun sebeplerinin yaklaşık %90’ı ağız boşluğu kaynaklıdır. Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler bu kötü kokuya neden olur.
Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir.
Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.

İleri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. Derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.

Ağız boşluğu kaynaklı olmayan ağız kokusunun görülme sıklığı %10’lardadır. Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, şeker hastalığı (aseton kokusu), böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi), karaciğer yetmezliği, metabolizma bozuklukları, kronik açlık, ve ağız kuruluğu kötü ağız kokusuna neden olabilir.


Tedavi Yöntemleri

Halitosis hastalığının boyutlarının tespitinde HALİMETER cihazı ile koku testi faydalı olmaktadır; ki bu test ile uçucu sülfür gazlarının miktarı belirlenir. Tam bir ağız muayenesi yapılıp, İleri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri, diş hekimleri tarafından belirlenmeli ve uygun tedavi planı çıkarılmalıdır. Teşhisi konmamış metabolik veya sistemik hastalıklar da çeşitli tahlil ve analizlerle teşhis edilip ilgili bölümlerde tedavi edilmelidir.

♠ ♠ ♠


Ağız kokusundan kurtulmak için öneriler

1. İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli, dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. Fırçanın ulaşamadığı ara yüzlerdeki ve dişeti ceplerindeki plağın uzaklaştırılması için diş ipi bir hijyen rutini olmalıdır.

2. Ağızda var olan protez ve köprüler kontrol edilmelidir.

3.Ağız kuruluğuna engel olmak için gün boyu su içilmelidir.

4. Tükürük salgısını hareketlendirilmelidir. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur.

5.Su içeriği bol olan sebze ve meyveler tüketilmelidir.

6. Sarımsak, soğan ve baharattan kaçınılmalıdır (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin). Çoğunlukla süt ürünleri de bu probleme neden olabilir.

7. Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için inanılmaz bir hazinedir.Basit şeker tüketimi azaltılmalıdır.

8. Sigara bırakılmalıdır. Alkol de ağız kuruluğuna sebep olduğundan kullanılmamalıdır.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.03.2011, 19:13   #4
Çevrimdışı
Bahar
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Kokularını Önleme

Mide hastalıklarıda ağız kokusuna sebep oluyor.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Bahar'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.12.2011, 22:19   #5
Çevrimdışı
AFiLi
Kahraman Tazeoğlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Kokularını Önleme




Ağız Kokusunu Önleyen Yiyecekler,
Ağız Kokusunu Önleyen Bitkiler
Ağız Kokusunu Geçiren Formüller..


1. Nefes kokması çoğu zaman ağız kuruluğundan kaynaklanır. Hemen garsondan İçine limon atılmış su isteyin. Limon ağız kokusunu saklar.

2.Varsa çaktırmadan ağzınıza bir sakız ya da nane şekeri atın. Hızlıca çiğneyip karşınızdakine fark ettirmeden atın. Gece boyunca çiğnemeyin.

3. İçinde zencefil fesleğen, nane veya maydanoz olan bir yemek sipariş edin. Yemek gelince önce yaprakları çiğneyin.

4. Masada meyve varsa ağzınıza bir parça elma atın. Elma nefesi tazeler ve dişlerin araşma sıkışmış yemek artıklarını çıkarır.

5. Çaktırmadan yemek masasındaki tuzu alıp tuvalete gidin. Tuz ve bol suyla gargara yapın.

6. Kabartma tozu bulabilirseniz dişlerinize diş etlerinize ve dilinize sürüp bol suyla ağzınızı yıkayın. Kokuyu gidermede bir numaradır. Tuvalete gitme bahanesiyle masadan ayrılıp garsondan isteyebilirsiniz.

7. Ağız kokusu dilinizin üzerindeki bakterilerden de kaynaklanıyor olabilir. Masadan bir kaşık araklayıp tuvalete gidin. Kaşığı ters çevirerek yukarıdan aşağı dilinizin üstünde gezdirip bakterileri giderin

8. Kaşık ayarlayamazsanız elinizi iyice yıkadıktan sonra bu uygulamayı parmak uçlarınızla da yapabilirsiniz.

  • Gün içinde mutlaka 2 litre kadar su için. Su veya soda içen birisinde tükürük bezleri harekete geçer ve koku yapan tüm maddeler kendiliğinden yok olur.


  • Her diş fırçalama işleminden sonra dil temizliğini mutalaka yapın. Ayrıca diş ipiyle diş aralarını mutlaka temizleyin.


  • Kullandığınız ilaçları mutlaka gözden geçirin veya doktorunuza danışın.


  • Çok fazla çay ve kahve kullanımı ağızdaki bakterilerin artmasına ve koku oluşumuna neden olur. Aynı şekilde alkol içeren gıdalar da kokuyu artırıcı etkenlerdir. Sigara ağız kuruluğuna, bunun sonucunda da ağız kokusuna neden olur.


  • Bazı şekerli sakızlar, şeker bakterileri tarafından bozunarak ağızın kokmasına sebebiyet verirler.


  • Ağız içi kaynaklı kokulardan kurtulmak mı istiyorsunuz? İşte yapmanız gerekenler: Tüm çürükler tedavi edilmeli, Diş eti hastalığı tedavi edilmeli, Gömük ve yarı gömük 20 yaş dişleri çekilmelidir.


  • Ayrıca dilinizi rahat ve düzgün bir şekilde temizleyebilmek için piyasada bulunan dil fırçaları ve dil kazıyıcıları size çok yardımcı olacaklardır. Nane şekeri, ağız spreyleri yada gargaralar ağız kokusunu önlemez sadece kısa bir süre (5-7 dakika) önler. Ağız kokusunu önlemek için yüzde 50 su ve yüzde 50 hidrojen Peroksit'den hazırlayacağınız bir gargara olumlu etki yaratabilir. Gıda kaynaklı (sarımsak ,soğan,alkol vb) kokularda ise ertesi sabah aç karnına içilen bir bardak soğuk süt kokuyu belirgin miktarda azaltır.
Ağız Kokusu İçin Bitkisel Çayın Yapılışı

Malzemeler: Biberiye çiçekleri, Sıcak su, 1 adet limon
Yapılışı: Biberiye çiçekleri kaynar suyun içine atılır. İçine 1 adet limon dilimlenerek eklenir. Bu karışım 20 dakika bekletilir. Sürenin sonunda karışım sıkılarak su elde edilir. Elde edilen bu su biraz daha dinlendirildikten sonra sabahları aç karnına ve yemek sonrası bir fincan içilir.



Ağız kokusu için gargaranın yapılışı

Malzemeler: Menekşe çiçekleri, Maydanoz, Nane ruhu
Yapılışı: Menekşe çiçekleri ve maydanoz bir miktar suyun içinde 10 dakika kaynatılır. Elde edilen karışım süzülür. Bu suya bir miktar nane ruhu katılarak bir gün bekletilir. Artık ağız kokusu sorununuz için gargaranız hazırdır. Bu suyla rahatsızlığınız devam ettiği sürece yemeklerden önce ve sonra gargara yapabilirsiniz.


Eczanelerde satılan ve doğal maddelerden meydana gelmiş bitki gargarasıyla her gün gargara yapın. Bu gargara karanfil, kimyon veya rezene yağı içermelidir. Bu sayede ağız kokusu oluşma şansı oldukça düşecektir.

Nefesiniz kokuyorsa işte öneriler;

Elma, armut, havuç: İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda hoş tatları sayesinde nefesimizi ferahlatırlar.

Taze nane yaprakları: Özellikle soğan ya da sarımsak yediğseniz bunların kokularını yok etmede oldukça etkili bir bitkidir.

Tarçın kabukları: Tarçın kabuklarında bulunan özel bir yağ, ağızda bulunan bakteriyi yok eder.

Sakız: İçeriğinde xylitol bileşkeni olan sakızlar çürüklerini önlemeye yardımcı olur.

Limon: Limon ağız kokusunu önlemede önemli bir yiyecektir. Limonu ortadan ikiye bölüp yiyin.



Maydanoz: Nefesiniz ferahlatmakta oldukça etkili bir bitkidir maydanoz. Özellikle soğanlı, sarımsaklı yiyeceklerden sonra bir parça ağzınıza atın ve yavaş yavaş ağzınızın içinde çiğneyerek ezin.Ferahlığı sizde hissedip ağız kokunuzun yok olduğunu göreceksiniz.

Kakule, anason, kişniş, karanfil, rezene gibi bazı baharatlar: Eğer ağız kokusu probleminiz varsa sofanızda bu baharatları bulundurmaya ve kullanmaya özen göstermelisiniz.

Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki ağız kokusuna neden olan hidrojen sulfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur.
__________________
Bütün şairler sana mı aşıktı ki,
Okuduğum her şiirde sen varsın..


Nazan Bekiroğlu
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz AFiLi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ağız, kokularını


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.