Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Diyabet | Metabolizma


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.06.2016, 22:38   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Hayatınızdan Şekeri Çıkarmanız İçin 11 Neden

Hayatınızdan Şekeri Çıkarmanız İçin 11 Neden





Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günlük basit şeker alımı 25 gram (100 kcal)’dan daha fazla olmamalı.



1. YAĞ YAKIMI İÇİN

Yoğun karbonhidrat tüketiminizi azalttığınızda doğal olarak günlük aldığınız kalori miktarı da azalıyor. Bu durumda vücut karbonhidratlardan gelen fazla enerjiyi harcamak yerine vücutta depolanan yağları yakmayı tercih ediyor.

2. DAHA AZ AÇLIK HİSSİ İÇİN

Tükettiğiniz şeyler sadece kalori içermez, aynı zamanda protein, lif ve sağlıklı yağları da içerir. Ama sadece boş enerji kaynağı olan basit karbonhidrat içeren besinler tüketildiğinde ne yazık ki bu besin ögeleri eksik kalır. Kan şekeri regülasyonunuz bozulur, yetersiz posa ve protein tüketimine bağlı tokluk hissi gecikir ve kontrolü sağlayamazsanız sonunda kendinizi abur cubur çekmecesinin önünde bulabilirsiniz.

3. DÜMDÜZ BİR KARIN İÇİN

Basit karbonhidrat alımı yerine lifli gıdaları tüketerek; dümdüz bir karın hayaliniz için ilk adımı atmış olursunuz. Günlük 25-38 gram posa alımı önerisinde bulunulmasına rağmen, yapılan çalışmalarda bireylerin bunun sadece 15 gramını tükettikleri görülüyor. Bunun sonucunda da bağırsaktaki yararlı bakteriler yerine şekerle beslenen zararlı bakteriler artıyor. Ne yazık ki bu küçük yaramazlar da karnınızın nomalden daha büyük gözükmesine neden oluyor. Lifli gıdaların alınmasıyla bağırsakta artan sağlıklı bakteriler aynı zamanda sağlığınızın korunmasında, kilo vermenizde ve daha güçlü bağışıklık sistemi için de oldukça önemli.

4. DİYABET RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN

Basit karbonhidratlar dediğimiz şey aslında basit şekerdir ve fazla tüketimi uzun vadede kronik sağlık problemlerine yol açabilir. Basit karbonhidratlar çabuk sindirilir ve kan şekerini çabuk yükseltir. Bu da vücudun daha fazla insülin salgılamasına ve insülin direnci gelişmesine neden olur. Ve eğer bu durum devam ederse, genetik yatkınlığınız var ise tip 2 diyabete dönüşebilir.

Vücudunuzun insülin salınımına neden olan, kan şekerinin aniden yükselmesidir ve önlemek için sindirimi daha yavaş olan, lif bakımından zengin kompleks karbonhidratlar tüketmek gerekir. Eğer kan şekerimiz normal seviyede seyrederse, daha az insülin salınır ve hücrelerin insülinle buluşması daha kolay olur ve vücut daha fazla enerji harcar. Kısacası basit karbonhidrat içerikli ürünleri tüketmemek, kan şekeri regülasyonunun sağlanmasına yardımcı olur ve diyabet gelişme riskini azaltır.

5. KASLARINIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN

Basit karbonhidrattan zengin yiyecekleri tüketerek, sağlıklı bir cilt, saç ve tırnaklar, kemikler ve kaslar için gerekli olan proteini sağlayamıyoruz. Protein ve vitamin/mineral açısından zengin yiyecekleri tercih ederek kaslarımızı koruyabilir, metabolizmamızı hızlandırır ve vücuttaki ödemi de uzaklaştırmış oluruz.

6. DAHA ENERJİK HİSSETMEK İÇİN

Tüm karbonhidratları ‘kötü’ olarak nitelendiremeyiz. Vücudun yeterli beyin ve kas fonksiyonlarını devam ettirmek için karbonhidratlara ihtiyacı vardır. Basit karbonhidratlar yerine daha uzun süreli enerji veren sebze, meyve, esmer pirinç, tam buğday ekmeği, bulgur, karabuğday, kurubaklagiller gibi doğru karbonhidratları tercih etmelisiniz.

Vücutta sürekli bir enerji akışı vardır, ama bu enerjinin asıl kaynağı basit karbonhidratlar olmamalı. Özellikle öğleden sonraki saatlerde, enerjiniz düştüğünde, canınız tatlı istediğinde hızlı enerji sağlamak için besin içeriği yönünden kötü ve yetersiz basit karbonhidratlar yerine; protein ve karbonhidratları içeren dengeli bir ara öğün yapmak, akşama kadar daha dinç hissetmenizi sağlar; örneğin 1 bardak süt ile 1 küçük muz ve 5-6 badem yiyebilirsiniz.

7. KALP HASTALIKLARINI ÖNLEMEK İÇİN

Günümüzde kalp hastalıklarından ölüm riski 3 kat arttı. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de basit şeker tüketiminin gün geçtikçe artması. Şeker tüketimi kan basıncı ve kalp hızını artırır, sempatik sinir sistemini aktive eder ve insülin seviyelerinde kronik artışa neden olur. Öte yandan fazla şeker tüketimi vücutt yağ sentezini ve kolesterolü de artırır. Bu da birçok hastalığın yanı sıra kardiyovasküler hastalıklar yönünden de risk faktörüdür.

8. DAHA İYİ BİR CİLDE SAHİP OLMAK İÇİN

İnflamasyon bilindiği gibi aknenin başlıca nedenidir. Ve şeker de bu inflamasyonu tetikleyerek, ciltte sivilcelerin artmasına neden olur. Ayrıca şeker vücutta proteinler ile reaksiyona girerek, kolajen ve elastin yapıyı daha az esnek ve dayanıksız hale getirerek yaşlanma sürecini hızlandırır. Şeker tüketimini azaltarak sivilcelerinizle savaşabilir, daha parlak ve gergin bir cilt görünümü elde edebilirsiniz.

9. DAHA FAZLA GÜLÜMSEMEK İÇİN

Şeker alımını kestiğinizde belli bir süre kendinizi agresif ve yorgun hissedebilirsiniz. Hem psikolojik eksikliğini hissedebilir hem de fizyolojik olarak mutluluk hormonu (serotonin) düzeyi azalabilir. Ama bu besinleri hayatınızdan çıkardıkça kan şekeriniz düzene girecek ve yerine bitter çikolata, meyve, meyve püresi, süt gibi yiyecekler koyduğunuzda kendinizi her zamankinden çok daha iyi hissedeceksiniz.

10. DAHA İYİ BİR UYKU İÇİN

Yüksek miktarda şeker tüketimi, sizi gün ortasında tembellik, uykusuzlukla karşı karşıya bırakabilir. Çünkü ilave şeker tüketimi kortizol hormonunu serbest bırakarak, uyku düzenini olumsuz etkiler. Şeker tüketimini azaltarak daha kaliteli uyuyabilir ve gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.

11. DAHA İYİ BİR HAFIZA İÇİN

Yüksek miktarda şeker tüketilen bir beslenme düzeninin, öğrenme ve hafızayı olumsuz yönde etkilediğini biliyor muydunuz? Son yapılan bilimsel çalışmalara göre şeker tüketiminin artması beyin hücrelerinin arasındaki iletişime zarar veriyor. Şeker tüketimini azaltarak hafızanızı güçlendirip, günlük işlerinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.

Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.06.2016, 22:43   #2
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hayatınızdan Şekeri Çıkarmanız İçin 11 Neden

Şeker hayatımdan tamamen çıktı... Kahvede bile...

Teşekkürler Gülümsün...

__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.06.2016, 22:47   #3
Çevrimdışı
İlya
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hayatınızdan Şekeri Çıkarmanız İçin 11 Neden

Ben böyle şeylere hiç aldırmıyorum az önce dünyanın lokumunu yedim üstüne birde neskafe içtim mis gibi.

Bunlara kalsa ormanda yeşillik yiyip kaynak suyu içmeli.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz İlya'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.06.2016, 00:48   #4
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hayatınızdan Şekeri Çıkarmanız İçin 11 Neden

Beyaz kesme şekeri bende, çaydan ve kahveden çıkartıp attım...
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.06.2016, 00:50   #5
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hayatınızdan Şekeri Çıkarmanız İçin 11 Neden

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi İlya Mesajı göster
Ben böyle şeylere hiç aldırmıyorum az önce dünyanın lokumunu yedim üstüne birde neskafe içtim mis gibi.

Bunlara kalsa ormanda yeşillik yiyip kaynak suyu içmeli.


Lokumsuz duramam valla , aynen devam

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
çıkarmanız, hayatınızdan, için, neden, İçin, Şekeri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.