24.04.2013, 17:25
|
#1
|
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
|
Müsli Nedir | Müslinin Faydaları
Müsli, popüler bir sabah kahvaltısı gevreğidir.
Adı İsviçre Almancasında ezme, lapa anlamına gelen Mües kelimesinden türetilen Müsli 1900 yılında hekim ve beslenme uzmanı Dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner tarafından bulunmuştur. Bircher-Brenner Zürich'teki özel kliniğinde hastalar için hazırladığı karışıma elmalı perhiz yemeği anlamına gelen Apfeldiätspeise adını vermişti. Daha sonraları İsviçre'de standart bir yiyecek haline gelerek, mucidine atfen Birchermüesli adını aldı.
Almanya'da Müsli, İngilizce konuşulan ülkelerde ise Muesli adıyla tanındı. İsviçre'den dünyaya yayılan Müsli, bu ülkede akşam öğünü olarak da tüketilmektedir. Buna karşılık, süt tüketiminin azlığı gibi etmenler nedeniyle Türkiye'de yaygınlaşmamıştır.
Bircher-Brenner'in orijinal elma diyeti tarifi taze mayhoş elma, kuru yulaf ezmesi, yoğunlaştırılıp limon suyuyla kesilmiş süt, fındık ve bademden oluşmaktadır. Günümüzde ticari olarak paketlenmiş ve kuru olarak satılan, tahıllar, fındık, fıstık ve meyve parçalarının birleştirilmesinden oluşan Müsli uzun süreli taze olarak saklanabilir. Değişik varyasyonları bal, baharatlar ve çikolata içerebilir. Glutenli veya glutensiz çeşitleri bulunmaktadır.
Her sabah yiyoruz ama neden?
Müsli, tahıl tanelerinin ön işlemle yenilebilir bir forma getirilmesinin ardından karıştırılmasıyla elde edilen bir tür besindir. Ana maddesi yulaf ezmesi olan müslinin türü içine giren tahıl çeşitliliğine bağlı olarak değişir. Genellikle yulaf ezmesi, buğday, çavdar, mısır gibi tahılların karışımlarına ek olarak kurutulmuş meyveler ve yağlı tohumlar da eklenir.
Müsli oluşturulurken kullanılan tahılların tam taneli olması nedeniyle hem lif, hem de vitamin-mineral açısından çok faydalı bir üründür. Özellikle süt veya yoğurt gibi protein ve kalsiyum yönünden zengin besinlerle beraber tüketilmesi müslinin hem lezzetini hem de yararlılığını daha da arttırmaktadır.
Avrupa kültürüne ait bir besin olan müsli tüketimi ülkemizde de gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Bunun en önemli nedeni pratik ve lezzetli olmasıdır. Tek seferde pek çok besin grubunun bir arada tüketilmesi, çabuk hazırlanması, içindeki meyveler ve kuruyemişler sayesinde lezzetli olması, kolay taşınabilir ve saklanabilir olması müslinin cazibesini arttırmaktadır. Avrupa'da daha çok kahvaltılık ürün olarak kullanılsa da ana yemek olarak bile tercih edilmektedir. Ara öğün olarak da iyi bir seçenektir.
Kronik kabızlık sorununun çözülmesinde müslinin çok etkili olduğu, içeriğindeki yulaf ezmesi sayesinde yüksek kolesterol seviyelerinde azalma sağladığı çok net bilinmektedir. Enerji veren bir besin olarak sporcu beslenmesi gibi alanlar için de iyi bir protein-enerji kaynağıdır. İçerdiği lif sayesinde diyet yapanlar için tok kalmayı sağlayıcı bir etkiye de sahiptir.
Ayrıca kahvaltı yapmayı sevmeyen çocuklar için de hem eğlenceli hem de besleyici bir seçenek olarak ebeveynlerin işini kolaylaştırır. Beslenme çantasında rahat taşınabilir.
İçindeki kuru meyve karışımları sayesinde lif ve vitamin açısından zengindir. Ayrıca tüketmeden önce taze meyve eklenmesi veya meyve suyuyla hazırlanması da hem daha lezzetli, hem de besleyici olmasını sağlar.
Yağlı tohum denilen kuruyemişler sayesinde pek çok mineralin bir arada bulunmasını sağlayan müsli, zihinsel faaliyetler açısından ve enerji ihtiyacını karşılaması bakkımından ideal bir karışımdır.
- Kan kolesterol seviyesini düzenler
- Kan şekerini düzenler
- Uzun süre tok tutar ve kilo kontrolünü sağlar
- Kalın bağırsak sisteminin sağlığını korur
- Kanser gibi hastalıkların oluşum riskini azaltır
Kaynak: Vikipedi
Kaynak 2: kadinvekadin
|
|
|