Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Dolma | Sarma


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 22.09.15, 23:38   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,514
Ettiği Teşekkür: 13552
Aldığı Teşekkür: 21603
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Fasulyeli Kırmızı Biber Dolması ( Pomak Mutfağı )

Fasulyeli Kırmızı Biber Dolması ( Pomak Mutfağı )






Fasulyeli kırmızı biber dolması, Balkanlardan göçlerle Trakya'ya gelmiş Pomak göçmenlerin sevilen geleneksel yemeklerinden birisidir. Pek çok Balkan ülkesinde -ki başta Yunanistan ve Bulgaristan gelir...- ortak bir mutfak kültürünün sevilen bir lezzeti olarak hala yapılmaktadır. Dillerini bugüne değin koruyan Pomaklar'ca "Tapkana Çuşka" ismiyle anılan bu yemeğe Trakya'da özellikle Edirne mutfağında raslıyoruz. Edirne'nin Meriç havzası boyunca dizili ilçe ( Uzunköprü, Meriç, İpsala...) ve Pomak köylerinde hala sofraların sevilen lezzetlerindendir. Öte yandan Kırklareli'ye bağlı Pehlivanköy ve köylerinde de bu yemek karşımıza çıkmaktadır.
Aynı zamanda lezzetli bir fırın yemeği de olan fasulyeli kırmızı biber dolması için fasulye ayrı olarak haşlanır. Bu tarif aynı zamanda sofradan artarak bir sonraki güne kalmış fasulye yemeğinin süzülüp tanelerinin ayrılması ile artan yemeklerin değerlendirilmesini de olanaklı kılar. Bu yemeği kendine has kılan bir diğer uygulama ise, "çubritsa" denilen ( Bulgaristan kekiği de denmektedir...) aromasıyla sofralarımızda kullandığımızdan bir parça ayrılan kekiğin lezzetlendirmede kullanılmasıdır. Çubritsa Balkanlar'da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ancak Bulgaristan'dan gelen vatandaşlarımızca o ülkelerden temin edilebilmektedir. Bunun yerine ülkemizde tadına alışık olduğumuz kekik de kullanılabilir.




Malzemeler :
  • 12-15 adet kurutulmuş kırmızı yağlık biber
  • 3 Adet kuru soğan orta boy
  • 2 Su bardağı kuru fasulye
  • 2 Çorba kaşığı tepeleme un
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ
  • 1 Çorba kaşığı tereyağı
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • 2 Tatlı kaşığı çubritsa ( Balkan-Bulgaristan kekiği ) veya kekik
  • Turşu suyu ( Arzuya göre...)
  • Tuz




Hazırlanışı :

  • Fasulyeler yumuşayıp diriliğini kaybedene kadar haşlanıp süzülür.
  • Kurutulmuş kırmızı biberler sıcak suda çözülünceye değin haşlanırlar.
Not : Kurutulmuş kırmızı biberler damak zevkine göre acı veya tatlı biberlerden seçilebilir. Rumeli mutfağında acı yeme yaygın olduğu için böylesi daha çok tercih edillmektedir.
  • Derince bir tavada yemeklik doğranan soğanlar pembeleşinceye kadar sıvı yağda kavrulur.
  • Soğanlar pembeleşince salçası, unu, çubritsa veya kekiği ilave edilip birbiriyle güzelce harmanlanır.
  • Fasulyeler bu sosa eklenip çok ezdirmeden kaşıkla karıştırılıp her yerine lezzetin dağılması sağlanır.
  • Ateşin altı kapatılıp bir kenarda soğumaya bırakılır.
  • Harlı sıcağını kaybeden fasulyeli karışım biberlerin içerisine çok ezdirmeden doldurulur.
  • Hafif yağlanmış bir tepsiye biberler sıkışık olmayacak şekilde dizilir.
  • Biberlerin üzerine tereyağı sürülüp fırına verilir.





Not : Bu yemeğin yapılışında geleneksel bir diğer uygulama ise tereyağı sürülen biberlerin üzerine turşu suyu gezidrilerek fırına verilmesidir. Edirne mutfağında özellikle bu haliyle rasladığımız "Fasulyeli kırmızı biber dolması" bu pişirme yöntemiyle de kendine özgü ve gelecek kuşaklara aktarılmaya muhtaçtır.
  • Fırına verilen biber dolmaları kızarıncaya değin pişirilip servise alınır.
Not : Bu yemek Edirne'nin İpsala ilçesine bağlı Aliçopehlivan köyünden Ayşe KİREZCİ'den derlenmiştir. Ayşe KİREZCİ şu an Edirne merkezde oturmaktadır.




__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 22.09.15, 23:43   #2
«... Beklenen Şarkı ...»

Çengelli İğne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2013
Konular: 1654
Mesajlar: 8,914
Ettiği Teşekkür: 30581
Aldığı Teşekkür: 30527
Rep Derecesi : Çengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Fasulyeli Kırmızı Biber Dolması ( Pomak Mutfağı )

Hiç duymadım böyle bir dolmayı.

Malzemelerde
çubritsa yazıyor.

Sanırım bir baharat türü bunu da duymadım.

Merak ettim nasıl olur bu dolma değişik geldi.

Emeklerine sağlık,teşekkürler.
Çengelli İğne isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 22.09.15, 23:52   #3
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,514
Ettiği Teşekkür: 13552
Aldığı Teşekkür: 21603
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Fasulyeli Kırmızı Biber Dolması ( Pomak Mutfağı )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Çengelli İğne Mesajı göster
Hiç duymadım böyle bir dolmayı.

Malzemelerde çubritsa yazıyor.

Sanırım bir baharat türü bunu da duymadım.

Merak ettim nasıl olur bu dolma değişik geldi.

Emeklerine sağlık,teşekkürler.


Çubritsa pomak dilinde kekik


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
biber, dolması, fasulyeli, kırmızı, mutfağı, pomak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.