Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Dolma | Sarma


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.02.2013, 13:17   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Pazı Sarması




Malzemeler

  • 2 demet pazı
  • 300 gr. Kadar kıyma
  • 2 veya 3 soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam taze nane yoksa kuru nane
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, zeytinyağı ve su


Pişmemiş Hali



Y
apılışı


Su ısıtıcısında suyu kaynatıp derin ve geniş kaba boşaltıyoruz. Önceden temizleyip yıkadığımız pazı yapraklarını bu kaynar suyun içine batırıyoruz. Renk değiştirene kadar bekletmek kafidir. Çok bırakırsak yapraklar sarmalık olmaktan çıkar kavurmaklık kıvamına gelir. Yapraklar bitene kadar bu kaynar suya batırıp çıkarma işlemini yapıyoruz ve süzgeçe alıyoruz. Üzerine soğuk su gezdirip bir köşede dinlenmeye bırakıyoruz. Zavallılar önce kaynar su ile haşlanıyor sonra buz gibi suyun altına giriyor. Azcık dinlenmek hakları. Çekecekleri çile daha bitmedi.

Pazı yaprakları dinlenirken hemen iç harcını yapmaya başlıyoruz. Soğanlarımızın üzerinde gerekli işlemleri yaptıktan sonra yemeklik doğruyoruz ve derin bir kaba alıyoruz. Üzerine yıkanmış pirinç ve bulgurumuzu ekliyoruz. Dereoto, nane, maydanozu doğruyoruz. Doğrama işlemi ile uğraşmak istemeyenler ben gibi yapabilir. Koparıp koparıp da içine atabilirsiniz. Salçaları, kıymasını tuzunu karabiberini ve zeytinyeğını da koyarak bir güzel hepsini karıştırıyoruz.

Ve büyük an geliyor. Bir kenarda beklettiğimiz pazı yapraklarını elimize alıyoruz içine iç harcımızdan koyarak sarmaya başlıyoruz. Yapraklar çok büyük ise ortadan ikiye bölebilirsiniz. Sardıklarımızı tenceremize boy boy hizaya diziyoruz. Bu işleme yaparaklar bitene kadar devam ediyoruz.

Tencereyi ocağa koyup üzerine bir su bardağı su ekliyoruz. Önce kısık ateşte bu bir bardak su ile bir taşım kaynatıyoruz ki sarmalarımız açılmasın. Yoksa bol su ve harlı bir ateşte sarmaların hepsi açılır.

Bir bardak su ile bir taşım kaynayan sarmalar tam kıvama gelmesi için üzerine bir bardak su da sulandırdığımız salçamızı da döküyorüz. Azcık da zeytinyağı gezdirip yine kısık ateşte bir taşım daha kaynatıyoruz. En son olarak sarmaların durumuna bakarak 2 su bardağı kadar su ekleyerek pişmeye bırakıyoruz.

Pazı yaprağı lahana gibi sert olmadığından çabuk pişiyor. Bu yüzden de kısık ateşte ve azar azar su ekleyerek pişirmeyi öneriyorum.




Sarmamız piştikten sonra sarımsaklı yoğurdu da üzerine dökerek servis yapabileceğiniz gibi sade olarak da yumulabilirsiniz. Arzunuz ve damak tadınız bilir.

Afiyet olsun efenim.



  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.02.2013, 13:27   #2
Çevrimdışı
Muradyum
...Çevre dostu...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Eline sağlık Başak arkadaşım,çok nefis görünüyor.
Elinize sağlık da...
Siz hanımefendiler özellikle mi,açlıktan şekerin düştüğü anlara rastgetiyorsunuz bu yemek tarifini?.
Cümle'm kırık dökükse sebebebi bu pazı yaprak şeysidir...
Afedersiniz,benim acilen birşeyler atıştırmam gerek.Şeker...


*
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Muradyum'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.02.2013, 13:31   #3
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Hazır sarılmışı ve pişmişi var işte. Neden tarifini de veriyorsun ki?

Görüntü güzel, pazıyla da aram fena sayılmaz.

Ben yerim bunu...

Ellerine sağlık Başakça...
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.02.2013, 13:51   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Red face Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Öfff...Sarımsağın kokusu geldi burnuma

Ben de yerim bu sarmayı

Pişmemişi çok güzel görünüyor mmmahhh

Ellerine çok sağlık Başakça


Suyu su ısıtıcısında ısıtmasak olmaz mı Başakça
__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.02.2013, 01:55   #5
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Ohşş
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.02.2013, 02:07   #6
Çevrimdışı
Karabiber
« Just Happiness »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Abla açık adresi niye yazmadın
__________________
Bunu okuyan kişi.
Gülümse.
Çünkü sen bunu hak ediyorsun.
Seni üzenler belki bunun farkında bile değil.
Gözyaşlarını kimse hak etmiyor.
Kendini yıpratmak gidenleri geri döndürmeyecek veya olanları değiştirmeyecek.
Bu yüzden gülümse.
Gülümse ve iyi hisset.
Farklılığının farkında ol. Bu dünyada bir eşin, benzerin yok.
Bunu hisset.
Gülümse.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Karabiber'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.03.2013, 15:20   #7
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Ellerine sağlık Başakça, tarifin ve görüntü çok güzel
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.03.2013, 10:30   #8
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Bende bu yöntem ile sarıyorum. 4 bağ pazı kullanıyorum önce gözümün doyması gerek


Ellerine sağlık Başakça, yemiş kadar oldum.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.03.2013, 23:17   #9
Çevrimdışı
M.Özen
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Nefis görünüyor ama bu benim müdahale etmeyeceğim anlamına gelmez kullanacağınız kıymayı bi kere makineden geçirin hatta daha da iyisi zırhla kıydırın,, üzerine kırmızı biber yakın tereyağı ile ,, birde madem soğan kullanacaksınız taze soğan kullanın
__________________
Herkes uyurken uyuyamıyorsan sen de biraz BEŞİKTAŞ lısın...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz M.Özen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.03.2013, 00:27   #10
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Usülsüz, Kaidesiz Basakca'dan Pazı Sarması Tarifi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi M.Özen Mesajı göster
Nefis görünüyor ama bu benim müdahale etmeyeceğim anlamına gelmez kullanacağınız kıymayı bi kere makineden geçirin hatta daha da iyisi zırhla kıydırın,, üzerine kırmızı biber yakın tereyağı ile ,, birde madem soğan kullanacaksınız taze soğan kullanın
Zırh kıyması kara lahana sarmasına daha çok yakışır.Hem evde yapılan sarmanın kıyması için zırh kullanmak çokta pratik olmaz..

Hadi kıymayı zırhtan geçirmeyi anladımda taze soğanı anlayamadım M. Özen.
İlk defa sende duydum, iç harca taze soğan doğranacağını.
Mutlaka bir bildiğin vardırki yazmışsın. Sırf meraktan deneyeceğim
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
afiyetle, bir bardak, bulgur, demet pazı, dereotu, iç harç, karabiber, karıştırıyoruz, kısık ateş, kıyma, maydanoz, nane, sarımsaklı yoğrut, sıra diz, taşım kaynatıyoruz, zeytinyağı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.