Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Dünya Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 27.06.2009, 01:55   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İlk Amerikalılar - Kızılderililer

İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Native Americans



Buzul Çağı'nın en şiddetli döneminde, M.Ö. 34000 - M.Ö. 30000 yıllarında, dünyadaki suyun önemli bir bölümü büyük kıtasal buz katmanları halindeydi. Bunun sonucunda, Bering Denizi bugünkü düzeyinden yüzlerce metre daha aşağıdaydı ve Asya ile Kuzey Amerika arasında, adına Beringia denilen, bir kara köprüsü oluştu. Beringia’nın en geniş döneminde 1.500 kilometre kadar olduğu sanılıyor. Nemli ve ağaçsız bir tundra olan bölge, otlar ve diğer bitkilerle kaplıydı ve bu da ilk insanların yaşamak için avladıkları büyük hayvanları çekiyordu.



Kuzey Amerika'ya ilk erişen insanlar, yeni bir kıtaya ayak bastıklarını muhtemelen tahmin bile edemezlerdi. Atalarının binlerce yıldır yaptığı gibi Sibirya kıyılarında av peşinde koşmaya devam etmişlerdir.



M.S. ilk yüzyıllarda, bugünkü Arizona'da Finiks kentinin bulunduğu yöreye yakın yerleşim birimlerinde, top oynamak için alanların ve Meksika'da bulunanlara benzeyen piramit biçimli kümbetlerin yanı sıra kanal ve sulama sistemleri kuran Hohokumlar yaşıyordu.
Joseph Brant


İlk yerleşimciler Seminoller, Çerokiler ve Mişuki kabileleri ile karşılaştılar. İspanyol kaşifler ise Kaliforniya'da Soson, Payitu, Kahula, Mevuk ve diğer bazı kabilelerle karşılaşmışlardır. 19. yüzyılda, Avrupalı kaşifler batıya doğru göç ederken Kızılderili kabileleri kendi topraklarından sürmüşlerdir. Bu dönem batıda Apaçi, Siyu ve Komançi ve diğer kabilelerle yapılan utanç verici savaşlar dönemidir. Bu savaşlardan geriye kalan çok az sayıda yerli ise, Rezervasyonlar (kızılderililer için ayrılmış araziler) olarak bilinen küçük bir alanda yaşamaya mecbur edilmişlerdir. Yani bu halkın büyük bir kısmı soykırım'a uğradı.
Bugün ABD'de hükümet tarafından resmen tanınan 554 Kızılderili kabilesi vardır.

Billy Bowlegs III


Kızılderililer 1952 yılına kadar Rezervasyon denilen toplama kamplarında yaşamaya zorlanmışlardır. Kizilderililerin halen önemli miktardaki kısmı bu bölgelerde yaşamaktadır.
1626 yılında Hollandalıların satın aldığı New York'ta günümüzde 85.000'den fazla Kızılderili yaşamaktadır.

Bir Kızılderili Savaşçı


2007 yılının Aralık ayında, en önemli Kızılderili kabilelerinden biri olan Lakota Siyuları ABD vatandaşlığından çekildiklerini ve kendi devletlerini kuracaklarını ilan etmişlerdir. Toprakları beş ayrı ABD eyaletinin sınırları içerisinde olan Lakotalar'ın bu girişiminin sonuçları henüz kesinleşmemekle birlikte, Kızılderililerin büyük soykırımdan bu yana ilk bağımsızlık girişimleri olarak tarihe geçmiştir.

Bir Kızılderili Kabilesi


Amerika'da ilk kızılderili yerleşim bölgeleri, 1840'lı yıllarda oluşturuldu. O yıllarda, Avrupa kökenli Amerikalılar, ülkenin batı bölgelerine yerleşmek için kızılderili kabilelerini de önlerine katarak ilerliyordu. Kızılderililer, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek ve “rezervasyon” adı verilen, anavatanlarından çok daha küçük bölgelere yerleşmek zorunda bırakıldı.

Black Elk ve Ailesi


Günümüz ABD'sinde Kızılderililerin yaklaşık % 85'i rezervasyonların dışında yaşamaktadır ve her büyük kentin kendi Kızılderili toplumları vardır. Amerika’da 300’den fazla kızılderili yerleşim bölgesi bulunmaktadır.

Charles Eastman Smithsonian



  Alıntı ile Cevapla
Eski 27.06.2009, 02:14   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Ekonomi

ABD'de ekonomik olarak 3 büyük kabile bulunmaktadır: Mississippi Choctawlar (5 bin kişi. kumarhane, hoparlör işleri yapıyor) Oklahoma Choctawlar (35 bin kişi. Kumarhane, benzin istasyonu ve oteller zincirleri var) ve Oklahoma Chickasawlar (200 bin kişi).


Amerikan Bayanlar Ulusal Basketbol Birliği'nde (WNBA) tek bağımsız takım, sahibi bir Kızılderili kabilesi olan Connecticut San. Connecticut eyaletinin Mohegan Kabilesi 2003'te Orlando Miracle kulübünü satın aldı ve Connecticut'a taşınan takım artık maçlarını Mohegan Sun adlı devasa kumarhane ve eğlence kompleksindeki salonda oynamaya başladı. O zamana kadar her WNBA profesyonel takımı bir NBA kulübüne aitti.


Rezervasyon bölgeleri dışındaki ilk yatılı okulda 1879'dan 1918'e kadar okuyan yaklaşık 10.000 Kızılderili çocuk; medenileştirilme hedefi ile kendi yerli dillerini konuşan ve kültürlerinin diğer yönlerini korumaya çalışan öğrencilerin cezalandırmaya dayandığı bir ortamda yetiştirilmişlerdir.
Kanadalı araştırmacı Ethel G. Stewart, 250 bin nüfuslu Navaho kabilesinin Orta Asya Türkleri'nin konuştuğu Atabaşkan dilini konuştuğunu gösterdi.






Şükran Günü'nün Anlamı
1620'lerde Avrupa'dan yerleşim için ilk kez May Flower (Mayıs Çiçeği) gemisiyle ABD’ye gelen Pilgrimler (yerleşimci ve hacı) ilk geldiklerinde aylarca süren yolculuklarından dolayı yorgun, hasta ve açtırlar. Kızılderililer onları karşılar ve yiyecek verir, hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford büyük bir yemek hazırlar ve Kızılderililer’i çağırır. Kızılderililerin şefi Massoit 90 kişiyle bu törene katılır.


O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer. 1863’de Başkan Abraham Lincoln Şükran Günü'nün ulusal bayram olmasını önerir, ancak bu öneri Kongre’de 1941'de karara bağlanır ve her yılın Kasım ayının son Perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edilir.







Koloni Dönemi ve Kızılderililer
Avrupalı kaşifler Amerika'ya geldiğinde, Amerika'da yüzlerce farklı kabile bulunmaktaydı. Bu kabilelerden bir çoğu ortak bir dili ve kültürü paylaşıyorlardı. Önce İspanyol asıllı denizciler İspanyol Kraliçesi adına bu topraklara ayak basmış daha sonra başta İngiltere olmak üzere diğer Avrupa sömürgeci devletleri de aynı rotayı izleyerek Amerika'ya askerlerini, kaşiflerini göndermişlerdir. Avrupalı beyaz adamın şiddet düşkünlüğünden haberdar olmayan yerliler onları sevinçle karşılamış, ellerindeki altın vs. gibi şeyleri onlarla paylaşmak istemişler ancak sömürge güçlerinin baskısı hatta katliamı altında soykırıma uğramışlardır.

13 Haziran 2008'de Kanada Başbakanı Stephen Harper, Kanada Parlamentosunda düzenlenen bir törende Kızılderililerden resmen özür dilemiştir.






ABD yayılmacılığı altında yok olan kabilelerin ürünlerde yaşayan isimleri
ABD'liler ise tüm dünyaya pazarladıkları ürünlerinden birkaçına Kızılderili kabileleri isimleri vermiştir.
Örnek olarak;


Cherokee: Chrysler tarafından üretilen bir Jip
Apache: ABD Hava Kuvvetleri tarafından üretilen bir Helikopter markası, bir bilgisayar donanım ürünleri üreten marka, bir server ismi,
Comanche: ABD Hava Kuvvetleri tarafından üretilen bir Helikopter Markası, Chrysler'in ürettiği bir kamyonet modeli.
Chevrolet: Dünyanın önde gelen spor otomobil üreticilerinden bir ABD firması.
Corvette: Chevrolet markasının bir modeli.
Pontiac (Ünlü Kızılderili Şefi): 80’li yılların ABD kaynaklı en meşhur spor araba markalarından biri
Chayanne: Porsche’nin ilk kez ürettiği Jip’e verdiği isim
Fox: ABD’de bir TV kanalı
Kentucky: Kökeni; Iroquois Kızılderililerinin kullandıkları dilde “ken-tah-ten” sözcüğünden gelen ve “Yarının Ülkesi” anlamına gelen kelime. Aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış bir restoranlar zincirinin ismidir. (Kentucky Fried Chicken).
Tahoe: Chevrolet'in ürettiği SUV

  Alıntı ile Cevapla
Eski 27.06.2009, 02:40   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Kızılderili Şefleri

Oturan Boğa (Yerli dilinde: Tatanka Iyotake) (1831 – 15 Aralık 1890), ABD ordularına karşı savaşan son kızılderili kabile şefi. Siyuların Lakota grubunun Hunkpapa kolunun reisi ve 25 Haziran 1876'de 7. Amerikan Süvari Birliği'ni yenen 3.500 savaşçının lideri.

Sitting Bull (Oturan Boğa)

Soykırım korkusuyla kabilesini Kanada'ya göç ettirdi ve 1881'e kadar orada yaşadı. Montana'daki bir ABD birliğine saldırınca yakalandı, ancak Amerikan hükümeti tarafından affedildi.

Chief Joseph (Şef Joseph)


Hayatının geri kalan kısmını, Vahşi Batı Sirki ile dolaşarak geçirdi. Büyük ilgi odağı olan Oturan Boğa, seyircilere kendi dilinde küfür ederken, halk kendisine gülmüştür. Aslında alakası olmadığı halde Hayalet Dansı hareketinin liderliği ile suçlandı ve kendisini tutuklamaya gelen polislerle çatışarak hayatını kaybetti. İronik bir şekilde, tutuklamaya gelen polisler, zamanında Oturan Boğa'yla birlikte beyazlara karşı savaşan, fakat sonradan beyazların yönetimine girerek yerli polisi olan kızılderililerdir.



Oturan Boğa'nın beyazlar üzerine yaptığı bir konuşmadan kesit:

(...) Sahip olma isteği onlarda bir hastalık olmuş. Bu insanlar, zenginlerin bozabileceği ama fakirlerin bozamayacağı birçok kural koymuşlar. Yönetici olan zenginleri güçlendirmek için fakirlerle güçsüzlerden vergiler alıyorlar. Bizim annemizin, toprağın, kendilerinin olduğunu söylüyor, baharda yatağından taşarak, komşularını çitler yaparak kendilerinden uzaklaştırıyorlar; toprağı binalarıyla ve diğer süprüntüleriyle çirkinleştiryorlar. Bu ulus yoluna çıkan her şeyi yok eden bir ırmağa benziyor. (...)


Geronimo (Gokhlayeh) , (d. 16 Haziran 1829 – ö. 17 Şubat 1909). Kızılderili lideri. Beyazlara karşı mücadele veren kahraman ve son kızılderili olarak tanınmıştır. Kendi adı öz dilinde Gokhlayeh olarak biliniyor.

Red Cloud (Kızıl Bulut) (Mahpiu-luta), (1822–1909) Kızılderili Sioux (Lakota) kabilesinin bir boyu olan Oglala'ların şefidir.1866-1868 yıllarında Amerikan ordusuyla önemli savaşları olmuştur.



Quanah Parker (1840 - 23.Şubat.1911), Quahadi Komançilerinin son şefleri idi. Babası Komançi Şefi Peta Nocona ve annesi Avrupa-Amerika melezi Cynthia Ann Parker'di.


Crazy Horse (Tashunca-uitco) Tashunkewitko, (1849 - 1877) Oglala-Sioux kabilesine mensuptur. Crazy Horse geleceği görme gücüne sahip bir liderdi. Lakota halkının gelenek ve değerlerinin yaşamasına çok önem vermişti.


Genç bir erkekken dahi ünlü bir savaşçıydı. 13 yaşından daha önce düşmanları Crow kızılderililerinden ilk atını çaldı. (Kızılderililerde düşmana sezdirmeden yanaşabilmek iyi bir savaşçı olmanın ilk şartıydı). 1865-1868’de Oglala şefi Red Cloud ile Amerikalı yerleşimcilere karşı Wyoming’de savaştı. 1867’de J. Fettermen’ın birliklerinin Fort Phil Kearny’ de yenilmesinde kilit rolü oynadı. Crazy Horse gözüpekliği ve cesaretiyle haklı bir üne sahipti ama bu özellikleri yanında inançlarına sıkı sıkıya bağlılığıyla da tanınırdı. Örneğin fotoğrafının alınmasını her zaman şiddetle reddetmişti.



Hükümet Lakota kamplarına rezervasyonlara dönmelerini emrettiği zaman onlara karşı büyük bir direniş başladı. Crazy Horse bu direnişin lideri idi. İlk evliliğini bir Cheyenne kadınıyla yaptı. 1200 Lakotalı ve Cheyenne ile büyük bir güç oluşturdu. Custer’ın Sitting Bull’un kabilesine yaptığı saldırıya bir karşı saldırı yapıp Custer’ın yedinci süvari alayını bozguna uğrattı. Crazy Horse Amerikalıları kuzeyden ve batıdan, Şef Gall’ın önderliğindeki Hunkpapa savaşçıları ise güney ve doğudan kuşattı.


Lakotalıların Little Bighorn’daki zaferinden sonra Sitting Bull ve Gall Kanada’ya geçti. General Nelson Miles tarafından Lakotalılar ve onlarla birlik olan yerlilere karşı acımasız bir takip sürdürdü. 1876-77. Bu amansız takip ve buffalo nüfusunun sürekli azalması Crazy Horse’u 6 Mayıs 1877de teslim olmak zorunda bıraktı.


Yenilgiye rağmen o hep özgür ruhunu korudu. Hasta karısını ailesinin yanına götürmek için rezervasyonu izinsiz terkederken General George Crook onu tutukladı. Bu Crazy Horse için yeniden mücadelenin başlangıcı oldu. Tutuklamaya başlangıçta itiraz etmeyen Crazy Horse ilk fırsatta yeniden mücadeleye başladı. Bir askerin süngüsüyle öldüğü zaman silahsızdı.
  Alıntı ile Cevapla
Eski 27.06.2009, 17:41   #4
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Kızılderililer ile Türklerin kökeni aynı diye epey haber çıkmıştı bi aralar...

Dedelerimiz mi şimdi bunlar bizim


Alıntı:
Kızılderililerin kökeni konusunda 40 yıldır araştırmalar yapan Ethel STEWERT, bu zaman zarfında topladığı belgelere dayanarak, kızılderililerin Türk soyundan geldikleri konusunda önemli bilgiler ortaya koymuştur.
Orta Amerika bölgesinde bulunan ve 12 000- 60 000 yıl öncesine tarihlenen Maya dili ile yazılmış tabletlerde batık Mu kıtasından söz edilmektedir. Aynı konuya çok uzak bir coğrafyada, Tibet’te bulunan tabletlerde de rastlamaktayız. Binlerce yıl öncesine tarihlenen Sümer tabletlerinde de bir büyük tufandan söz edilmektedir.

İnsanlığa yazı yazmayı öğreten Sümerlerin kökeni konusunda yapılan araştırmalar, onların Mu kolonisi olan Uygurların batıya göçen kolu olduğunu ortaya koymaktadır. “Sümer Tanrıçası İnanna’yı sembolize eden İnanna’nın ‘Ay kayığı’ simgesi olan hilal şeklindeki, boğaza takılan kolyeye Tork denilmektedir. Anadolu’da Hitit devleti kurulmadan evvel yaşayan Tork-lar (Torkom) Hitit devleti sonrası kralları Pamba devrinde Hititlere boyun eğmek zorunda kalmışlardı”. (The Hitites-Gurney-Pelican-U.S.A. Sayfa:315)
M.Ünal MUTLU, TÜRK DİLİ ve KENGER UYGARLIĞI adlı eserinde, resmi tarih yazıcılarının Sümerlerin (Kengerler) kökeni konusunda teori kurmaktan çekindiklerini, “Sami kökenli değillerdir” diyerek meseleyi kapattıklarını belirterek, “Bu tarih anlayışı ve stratejisi, ne yazıktır ki ülkemiz tarihçilerini de etkilemiş, millet kuramının temel kuramı olan tarih anlaışının akim kalması istenerek düşüne dünyamızın Türklük bilincine yabancı kalması sağlanmak istenmiştir” demektedir. Mutlu kitabında, Prof Dr. Emin Bilgiç, Prof. Dr. Osman Nedim Tuna ve Muazzez İlmiye Çığ dışındaki tarihçilerimizin Sümerler konusunun önemini kavrayamadıklarından dert yanarak, “Rus arkeolojisinin atası Nikolskiyİn öne sürdüğü fikirleri bile geliştirecek atılımı gösterememişlerdir” demektedir. Bilindiği gibi Nikolskiy, Sümerlerin anavatanının Aşkabat yakınları olduğunu savunmaktaydı.

Mutlu, TÜRK DİLİ ve KENGER UYGARLIĞI adlı kitabının sonuna Çuvaşça, Uygurca, Etrüskçe, Kazakça ve Asya Türkçesi gibi çeşitli dillerle Sümerce benzer kelimeleri karşılaştıran bir bölüm eklemiş. Burada anımsamakta yarar var, son zamanlarda yapılan DNA testlerinde, Y kromozomunun dünyada yalnızca Uygur, Saha-Yakut ve Yakut Türkleri ile kızılderilerde bulunduğunu ortaya koymuştur. Türkler ve kızılderiler ilişkisi giderek ilginçleşiyor..
Maya dilinde çok sayıda Türkçe kelime vardır. Bu benzerlikleri Maya, İnka, Aztek, Olmek ve Toltek uygarlıklarının uzantıları olan kızılderililerin dillerinde de görmekteyiz. Ünlü dilci M. Swadesha, “Eğer iki dilde fonetik ve anlam bakımından benzeyen kelimeler yüzden fazlaysa, bunların birbirinden bağımsız icat edilmiş olması olsılığı birkaç milyonda birdir” diyor. Toplam 600’ü bulan kızılderili lehçelerinin en yaygını olan Atabaşkan lehçesindeki Türkçe kelimelerden birkaç örnek:

YATKI: ev, yatılacak yer;
TAMAZKAL: hamam, temiz kal,
T-SUN: uzun;
MİSSİGİ: mısır;
TEPEK: tepe;
HU: selam;
ATIŞ-KA: ateş;
AŞ-KÖZ: ateş;
YU: su,
YUMAK: (yuğmak), yıkamak;
YANUNDA: yanında..

BENZERLİKLER YALNIZCA DİLDE DEĞİL..

Benzerlikler yalnızca dildeki kelimeler değildir. Gelenekleri, görenekleri, yaşam biçimleri, değer yargıları, giysilerinde ve kilimlerinde kullandıkları motifler Anadolu’dakilerle ya da Türk dünyasındakilerle aynıdır. Daha geniş kapsamlı bir bakışla, Sümer dilindeki kelimeleri, Sümerlerin yaşam biçimlerini, giysilerindeki, kilimlerindeki motifleri bugün Anadolu’da ve Türk coğrafyasında olduğu gibi, Amerika kıtasında yaşamış olan Maya, İnka .. uygarlıklarında ve onların devamı olan kızılderililerde de görmekteyiz..

Bugüne kadar Türklerle kızılderilerin ilişkileri anlatırken hep kelimelerdeki, halı motiflerindeki benzerliklerden söz edilirdi. Temmuz 1999’da Denizli’de yapılan “Yedinci Türk Dünyası Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı”na katılan ONAIDA (Onayda) Kızılderili kabilesi reisi ve Amerika Yerlileri Sosyal İşler Daire Başkanı M. Franklin Keel konuşmasında çok önemli ve o güne kadar pek dillendirilmeyen bir gerçeği açıklamıştı. Kızılderililer hakkında geniş bilgi veren Keel, Kızılderililerin atalarının Baykal Gölü ve Yenisey-Tuva bölgelerinden Amerika kıtasına, Alaska üzerinden göç ettiklerini ifade etti. Kızılderililer ile Türklerin DNA testlerinin aynı olduğunu ve “Y” kromozomunun yeryüzünde yalnızca Türkler ile Kızılderililerde bulunduğunu söyledi.

Kızılderililerin konuştukları dillerdeki kelime benzerliklerinin yanı sıra giysi ve kilimlerindeki motiflerinde, örf, âdet ve geleneklerde de çok büyük benzerlikler olduğunu da vurgulamıştı.

M. Franklin Keel kurultayda yaptığı konuşmada duygu ve düşüncelerini şöyle dile getiriyordu:
“DNA testlerinde Kızılderililerin Türk asıllı olduklarının anlaşıldığını, ben Türk kurultayına katılarak ve Türkiye’de bulunmak suretiyle daha iyi hissettim. Biz Kızılderililer Türk olmaktan çok mutluyuz... Amerika’da bir çok bölgede yer isimleri Türkçe olduğuna dair bazı bilgiler vardır. Ama bu konu, derinlemesine araştırılmadı... Türk Dünyası kurultayına katılmaktan çok mutluyum. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Türkler, bu kurultayda toplanmışlardır. Kurultayı çok güzel buldum. Burada çok değişik topluluklar temsil ediliyor. Kültür alışverişinde bulunuyorlar. Kültür çok önemli bir faktör. Türk insanında tespit ettiğim en büyük hazinenin, kalblerinin zenginliği olduğunu gördüm. Dostlukların samimiyeti ve derinliği, bu samimiyet ve derinlik biz Kızılderililerde de aynen böyledir. Yakut Türkleri ile tanışma fırsatım oldu. Çok nazik ve kibar insanlardı. Tıpkı benim kuzenlerim gibi gözüküyorlardı. Benzerlikler çok fazla... Bozkurt, biz Kızılderililerde de semboldür. Hatta Kızılderililerde Bozkurt isimli kabile vardır. Eğer buraya Amerika’daki Kızılderililerden daha çok getirmek kısmet olsaydı, onlar da sizinle görüşmekten çok çok mutlu olacaklardı, tıpkı benim gibi. Gidince Türk asıllı insanlarda gördüğüm, bizimle aynı olan özellikleri kabileme anlatacağım...”
Kamçatka Yarımadası’ndan Alaska’ya göç etmiş olan Saka (Saha) Türkleri de, Türkler ve kızılderililer ilişkisine ilginç bir örnektir. M.Ö. 1500 yıllarında Göktürk alfabesi ile yazılmış Saka Beyinin hikâyesini anlatan taş, bu göçün somut belgesidir.

New York Times’ın (Bilim) ekinde Amerika’ya ilk ayak basanlar haritasında, ilk gelenlerin Türkler olduğu gösterilmektedir. Fransız dil bilimcisi Dumesnil, Kızılderili dilinde 320 Türkçe kelime tespit etmiştir.
“İndiana Üniversitesinden Amerikalı Profesör Denis Sinor Sibirya Türklerinden Tunguz kabileleri ve Yukagir’lerin Tunç çağı evrelerinden beri Kızılderililerle ortak bir kültüre sahip olduklarını tespit etmiştir. Huş ağacından oyulmuş kayıklar, Pirok yani deri, ağaç kabukları örtülerek yapılmış barınaklar ya da Kızılderililerin yarı küresel (Wigwam) veya konik(tepec) çadırları tipinde ortak kültürler, önünde yarık bulunan hafif giysi türleri, makosenler, karlı ormanların temel ulaşım aracı kayak gibi donanımlar tespit etmiştir.” (Erken iç Asya Tarihi- Prof. Dr. Sinor- S. 102), (Tanrının Türkleri- Cilt.1- S.314- Semih Tufan Gülaltay)

KIZILDERİLİLER AKRABALARINI TANIMAKTAN ÇOK MUTLU OLDULAR

Yalova Folklor Eğitim Merkezi’nin düzenlediği 11. TÜRK BOYLARI KÜLTÜR ŞÖLENİ’ne katılan ABD’li kızılderilerle tanışma ve yakından izleme fırsatımız oldu. Akrabalarıyla tanışmış olmaktan çok mutluydular. Hem Anadolu Türklerinin hem de Türkistan coğrafyasından gelen Türklerin gösterdikleriyakınlığa aynı sıcaklıkla karşılık vermeye çalışıyorlardı. Türk sazları sergisini büyük bir ilgiyle gezdikleri Ali ÖZAYDIN’ın kendilerine bir şaman/kızılderili davulu hediye etmesi onları çok duygulandırdı. Davulu teslim aldıkları sahnede –davulu kutsadıktan sonra- Türk milletinin mutluluğu için otantik bir dans gösterisi yaptılar.

Türklerle kızılderiler arasındaki bağ giderek netleşirken, bazı tarihi bilgiler de geçerliliklerini yitiriyorlar.. TarihinTürklerle ilgili bazı sayfalarının yeniden yazılması gerekiyor. Bu arada, bizi her fırsatta soykırım yapmakla suçlayanlara, Avrupalıların Amerikaya gelmezden önce orada yaşamakta olan 100 milyon kızılderilinin nereye gitikklerini sorma zamanı gelmedi mi?
__________________
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2009, 00:16   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Kızılderili Atasözleri


*Ağlamaktan korkma! Zihindeki ıstırap veren düşünceler gözyaşı ile temizlenir.


*Ulu Ruh'un kelimeleri meşe yaprağı gibi sararıp düşmez: çam yaprağı gibi ilelebet yeşil kalır.


*Arkamda yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim. Sana uymaya bilirim.Yanımda yürükü böylece seni göre biliyim, böylece ikimiz eşit oluruz.

Ute Boyu

*Aşkı tanıdığında, Yaratıcı'yı da tanırsın.

Fox Boyu

*Avlayacaksan en zayıf geyiği avla, çünkü sağlam olanlar yeni neslin devamını sağlayacaktır.

Barış ve mutluluk her anda mevcuttur. Barış ve mutluluk her adımdadır. Ruhun meseleleri için siyasi çözümler yoktur.

*Bir başkasının kabahati hakkında konuşmadan önce daima kendi çarığının içine bak.

Sauk Boyu

*Bir düşman çok, yüz dost azdır.

Hopi Boyu

*Bir kere "Al şunu" demek, iki kere "Ben vereceğim" demekten iyidir.
(Boyu bilinmiyor)


*Biz ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız. Eğer onların hislerini düşünmez ve kesmeden önce tütün ikram etmezsek, ormanın diğer bütün ağaçları gözyaşı dökecektir, bu da bizim kalbimizi yaralar.


*Bütün Kızılderililer her yerde durmadan dans etmelidir. Önümüzdeki ilkyaz Yüce Ruh gelecek. Bütün av hayvanlarını geri getirecek. Avdan geçilmeyecek bu topraklarda. Bütün ölü Kızılderililer geri gelecek ve yeniden yaşayacaklar.

Wovoka Boyu

*Doğum yapan her şey dişidir. Kadınların ezelden beri bildiği kainatin dengelerini erkekler de anlamaya başladıkları zaman, dünya daha iyi bir dünya olmak üzere degişmeye başlamış olacaktır.08.03.2007

Mohawk Boyu

*Dünyadaki her şeyin bir sebebi vardır. Her bitki bir hastalığı tedavi etmek için büyür. Ve her insan bir görevle yaratılmıştır.


*Düşmanımı cesur ve kuvvetli yap! Eğer onu yenersem utanç duymayayım.

Apache Boyu

*Eğer herkes bir başkası için bir şey yaparsa dünyada ihtiyaç içinde kimse kalmaz. Sadece bir kişiye yardım et! Şimdiki usul bu değil ama inanıyorum, insanlar bu yolu öğrenecekler.


*Eğer sorsanız: 'Sessizlik nedir?' Cevap veririz: O Büyük Ruh' un sesidir.
Yine sorsanız: 'Sessizliğin meyveleri nelerdir?' Cevap veririz: Kendi kendini kontrol, gerçek cesaret demek olan metanet, sabır, vakar ve saygı.'

*Fakir olmak, şerefsiz olmaktan daha küçük bir meseledir.


*Gözlerde yaş yoksa, ruh gökkuşağına sahip olamaz.


*Gözün ile değil, yüreğin ile hüküm ver.


*Günümüzde insanlar bilgiyi arar oldu, hikmeti değil. Halbuki bilgi mazidir, hikmet ise istikbal.

Lumbee Boyu

*Hayvanlar olmadan insanlar nedir ki? Eğer bütün hayvanlar kaybolup giderse insanoğlu büyük bir ruh yalnızlığı içinde ölecektir. Hayvanlara ne olduysa insanlara da aynısı olur. Her şey birbirine bağlıdır.
Yerkürenin başına gelen, yerkürenin çocuklarının da başına gelecektir.

*Her şey halkadır. Her birimiz kendi hareketlerimizden sorumluyuz. Hepsi döner dolaşır, bize geri gelir.


*Herbirimizin farklı bir rüya gördüğünü hatırlatmakta fayda var.


*İhanet arkadaşlık zincirini karartır, fakat vefa onu her zamankinden parlak yapar.


İlkbaharda usul usul yürü; toprak ona hamiledir...


*İnsan tabiattan uzaklaştıkça kalbi katılaşır.


*İnsanın gözleri öyle kelimelerle konuşur ki dil onları telaffuz edemez.


*Kehanet, muhtemel bir olayı kesin bir bakış ile görmekten başka şey değildir. Hava ya bulutlu olacaktır, ya da güneş açacaktır.

Cherokee Boyu

*Komşun hakkında hüküm vermeden önce, iki ay onun makosenleriyle yürü!

Cheyenne Boyu

*Nimet de külfet de 'Büyük Ruh' un elindedir. Bazen onun külfeti bizi nimetinden daha fazla akıllandırır.

Ölüler güç ve bilgilerini beraberinde götürmez, yaşayanlara ilave eder.
Hopi Boyu

*Senin vicdanın senden başkasını temsil edemez.


*Sevgi ile yorulmadan ilerleriz. Sevgi ile, sadece onunla başkaları için fedakarlık yapabiliriz.


*Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak.


*Su gibi olmalıyız. Her şeyden aşağıda, ama kayadan bile kuvvetli.

Siyu Boyu

*Şeytan hakkında konuşmayın. Gençlerin kalbinde merak uyandırır.

Siyu Boyu

*Unutmayın çocuklarınız sizin değildir. Onu Yaratıcı'dan ödünç aldınız.

Mohawk Boyu

*Üç barış vardır: Birinci barış, en önemli barıştır. İnsan ruhundadır o. İnsan, kainatla ve kainatın bütün güçleri ile olan ilişkisini, beraberliğini farkettiğinde, kainatın merkezinde Büyük Ruh'un durduğunu ve bu merkezin her yerde, her birimizin içinde olduğunu farkettiğinde birinci barış sağlanmıştır. Bu gerçek barıştır, diğerleri sadece bunun akisleridir. İkinci barış iki fert arasında olan barıştır. Üçüncü barış ise iki millet arasında yapılır. Fakat hepsinden önce, anlamalısınız ki 'gerçek barış' dediğim birinci barış, insanın ruhundaki barış yoksa ne fertler ne de milletler arasında barış olabilir.


*Yağmur iyilerin üzerine de yağar, kötülerin de..

Yanlışı gören ve önlemek için eli uzatmayan yanlışı yapan kadar suçludur.

*Yapmamız gereken: her şeyi eski sadeliğine döndürmektir, böylece bozulan düzenimiz yeniden kurulacaktır.


*Yaşlılık ölüm kadar şerefli değildir. Yine de çok kimse onu ister.


*Dünya, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.


*Dur, dinle. Hep konuşursan hiç bir şey duyamazsın.


*Kaybetmeyi ahlaksız bir teklife tercih et. İlkinin acısı bir an, diğerinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.


*İnsan iki ruhludur içinde bir iyi köpek birde kötü köpek kavga eder. Hangisini daha çok beslersen o kazanır.


*Eğer bir ülkede gölgelerin boyu insanların boyunu geçmişse o ülkede güneş batıyor demektir.

  Alıntı ile Cevapla
17 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.09.2009, 04:05   #6
Çevrimdışı
denise
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Birebir yasadigim icin sunu soyleyebilirim, Athabascan dili Turkce soundlari fazlasiyla iceren, yazildigi gibi okunan ve bir Turk'un telaffuz etmekte hic zorlanmayacagi bir dil.

Sadece dil olsa iyi, ya bir de benzer geleneksel rituellere ne demeli?

Musakka ve cacik, Kanada yerlilerinin kendilerine ozel tarif kitabinda en bas listede..Birkac yemek daha mevcut benzer!

Hele birde pastirma sicaklari ritueli var ki inanilmaz, bizim salca kuruttugumuz donemde(donem olarak ayni) etlerini kurutuyorlar .. Bunun icin ornegin bir Haziran veya Temmuz'u degil yaz sonunu seciyorlar daha ziyade..

Bir maple senlikleri var ki akillara ziyan! Bizim pekmez yapmamizin ayni, akcaagactan elde edilen siviyi surup haline getiriyorlar.

Bizim dilek agaclarindan(hani ustune birseyler baglanir filan) adim basi gormeniz mumkun..

Aradaki tek fark bizim tanridan, onlarin gunesten ve yildizdan istiyor olmalari, niyetleri ne ise..

Firsatiniz olurda Yukon arsivlerine ulasirsaniz, onlarin tarihini inceledikce kendinizden birseyler bulmaniz, inanilmaz sasirtici.. Ilk gelenlerin (Beringia Bogazi yoluyla) tumu arap bedevisi gorunumunde kilik, kiyafet, sac, sakal olarak.. Bir diger inanilmaz olansa ilk gelenlerin bir kisminin, ulasim araci olarak fil kullanilmis olmasi.. Bunun nedenini kimse aciklayamiyor kolayinda..

Geldikten sonra buyuk bir degisim gecirdikleri muhakkak, gibime geliyor.

Ve Muazzez Ilmiye Cig'in tezleri bir bakima kendini dogrular sekilde henuz net olmasa da..
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz denise'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.11.2009, 14:29   #7
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer




























  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.11.2009, 17:27   #8
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Türkler'in kökeniyle kızılderililerin kökeni aynı mıdır tartışılır fakat, yaşayış olarak benzeşiyoruz...
Kızılderililerle ilgili kitapları okuyunca onları daha çok sevmeye başladım..
Atasözleride çok hoşuma gidiyor...
Teşekkürler Lalecim çok güzel bilgiler...
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.01.2010, 21:03   #9
Çevrimdışı
İsmail ESENCAN
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Gerçekten özenle hazırlanmış mükemmel bir konu, emeğine sağlık Lale, paylaşım için teşekkürler.
__________________
İsmail ESENCAN
ESKİŞEHİR 06.01.1969

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz İsmail ESENCAN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.01.2010, 21:15   #10
Çevrimdışı
phoenix
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İlk Amerikalılar - Kızılderililer

Yahu çalışma çok güzel ellerinize sağlık Ama bu müzik beni tırsıtmaya başladı
__________________
nefret'i sevgi'den daha çok severim dedi şeytan, çünkü;
nefret'in sahtesi olmaz
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz phoenix'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
american, americans, amerikalı, amerikalılar, dereliler, ilk amerikalı, ilk amerikalılar, kizildereliler, kızıl, kızılderililer, native, yerliler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.