Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Dünya Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.09.2011, 05:16   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları ve Karnavalı ile Alman Kültürü








Walk of Ideas, Berlin, Johannes Gutenberg ve bir grup etkileyici Alman adına yapılmış heykel.








Almanya genellikle das Land der Dichter und Denker (şairlerin ve düşünürlerin ülkesi) diye anılır. Alman kültürü, Almanya'nın ulus devlet olarak doğmasından çok önceleri ortaya çıkmıştır ve Almanca konuşulan tüm coğrafyayı etkisi altına almıştır.

Edebiyat



Alman edebiyatının izleri Orta Çağ'a kadar dayanır. Bu dönemin unutulmaz edebiyatçıları Walther von der Vogelweide ve Wolfram von Eschenbach'tır. Yazarı belli olmayan Nibelungenlied, yazıldığı devrin en önemli eseri olarak bilinir. Jacob ve Wilhelm Grimm tarafından yazılan peri hikâyeleri dünya çapında ün kazanmıştır.


Luther




İncil'i Almanca'ya çeviren din adamı Luther, modern "yüksek Almanca"nın temelini atmıştır. Lessing, Goethe, Schiller, Kleist, Hoffmann, Brecht ve Schmidt Alman edebiyatındaki önemli şair ve yazarlardandır. 20. Yüzyılda dört Alman Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. Bunlar: Thomas Mann, Hermann Hesse, Heinrich Böll ve Günter Grass'tır.



Felsefe

Almanya'nın felsefeye etkisi Orta Çağ'dan günümüze kadar önemli olmuş, Batı felsefesi'ni önemli ölçüde etkilemiştir (Albertus Magnus). Leibniz (17. Yüzyıl) ve Kant, felsefe tarihinde merkezi rol oynamışlardır. Kantianizm , Schopenhauer ve Alman idealizmi'ne ilham kaynağı olmuştur. Bu düşünce by Fichte ve Hegel tarafından savunulmuştur. 19. Yüzyıl'ın ikinci yarısında Marx ve Engels, Komünist teoriyi geliştirirken 20. Yüzyılda Nietzsche, Heidegger ve Gadamer geleneksel Alman felsefesini takip etmiştir.







Yine birçok Alman entellektüel sosyoloji alanında önemli katkılarda bulunmuştur. Bu kişilerin en önemlileri Habermas, Horkheimer, Adorno ( Frankfurt Okulu'nun üç merkezi ismi), Tönnies, Simmel, Weber ve Luhmann'dır. Berlin Üniversitesi, dilbilimci ve felsefeci Wilhelm von Humboldt tarafından 1810 yılında kurulmuştur ve bu üniversite birçok modern batı üniversitesi için esinlenme kaynağı olmuştur.


zik



Müzik alanında Almanya, Bach ve Beethoven gibi klasik müzik alanında büyük üne sahip kişileri yetiştirmiştir. Uluslararası alanda tanınmış diğer bestekarlar Händel, Telemann, Mendelssohn Bartholdy, Brahms, Schumann, Wagner, Strauss ve Orff'tur.









2006 yılı verilerine göre Almanya, dünyanın beşinci büyük müzik pazarı konumunda yer almıştır.. Herbert Grönemeyer, Scorpions, Rammstein, Nena, Dieter Bohlen, Tokio Hotel ve Modern Talking gibi müzik grupları uluslararası üne kavuşmuşlardır. Alman müzisyenler ve Tangerine Dream, Kraftwerk gibi gruplar elektronik müziğin gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Almanya her yıl birçok büyük müzik festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Rock am Ring müzik festivali hem Almanya'nın, hem de dünyanın en büyük müzik festivalidir.
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.09.2011, 02:56   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap:Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları Ve Karnavalı ile Alman Kü

Güzel Sanatlar












Önemli Alman rönesans ressamları Albrecht Altdorfer, Lucas Cranach the Elder, Matthias Grünewald ve Hans Holbein the Younger'dir. Fakat en çok bilinenleri Albrecht Dürer'dir. Almanya'nın bilinen en ünlü Barok sanatçısı Cosmas Damian Asam'dur. En çok bilinen sanatçılar romantizmde Caspar David Friedrich, gerçeküstücülükte Max Ernst, the kavramcılıkta Joseph Beuys ve dışavurumcu Georg Baselitz'tir.

Mimari
Walter Gropius

Bauhaus binası, Dessau (Walter Gropius, 1925)



Mimari alanında Almanya'nın katkıları ilk olarak Karolenj ve Otto mimarisi içinde incelenebilir. Bu mimari tarzlar Romanesk mimari'nin habercisi olmuştur. Bölge daha sonra Gotik, Rönesans ve Barok mimarilerinin etkisi altında kalmıştır. Ülke daha sonra Walter Gropius tarafında şekillendirilen Bauhaus ve Deutscher Werkbund ile modern mimariye katkılarda bulunmuştur. II.Dünya Savaşı'ndan beri Berlin'e birçok modern bina yapılmıştır.

Akademik durum

Die Humboldt Üniversität - Berlin


Almanya, Avrupa'nın birçok kaliteli akademik kuruluşuna ev sahipliği yapmaktadır. Birçok ünlü üniversite Berlin ve Münih'te bulunmaktadır. Bununla beraber ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan dünyaca ünlü eğitim kurumlarından bazıları: Tübingen Üniversitesi, Göttingen Üniversitesi, Marburg Philipps Üniversitesi, Berlin Humboldt Üniversitesi, Heidelberg Ruprecht Karls Üniversitesi ve Freiburg Üniversitesi'dir.


Eberhard Karls Universität - Tübingen


Ludwig - Maximilians - Universität - München


Bununla beraber ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan dünyaca ünlü eğitim kurumlarından bazıları: Tübingen Üniversitesi, Göttingen Üniversitesi, Marburg Philipps Üniversitesi, Berlin Humboldt Üniversitesi, Heidelberg Ruprecht Karls Üniversitesi ve Freiburg Üniversitesi'dir.


Goethe-Enstitüsü, Almanya'nın dünya çapında etkinlik gösteren kültür enstitüsüdür. Almancanın yurtdışında öğrenilmesini teşvik ediyor ve uluslararası kültürel işbirliği çalışmalarına katkıda bulunuyor. Kültürel, toplumsal ve politik yaşama ilişkin bilgilerle Almanya'yı tüm yönleriyle tanıtıyor.

Goethe University - Frankfurt




Goethe enstitüleri, Goethe merkezleri, kültür toplulukları, okuma salonları, dil öğrenim ve sınav merkezlerinden oluşan ağımızla yurtdışı kültür ve eğitim politikasının başlıca görevlerini üstlenmekte. Bunun yanı sıra kültürel değerlerin aktarılmasında rol oynayan özel kuruluşlar, kamu kurumları ve kişilerle, ayrıca Alman eyaletleri, belediyeler ve ekonomik sektörle ortak çalışmalar yürütmekte. Almanya, Alman dili ve kültürüyle aktif olarak ilgilenen herkese hizmet veriyor. Etkinliklerde özgür ve siyasi açıdan bağımsızdır.





Almanya'da Spor

Motor Sporları

Michael Schumacher 91 yarış ve 7 şampiyona galibiyetine sahip eski bir F1 pilotudur.
Almanya, Dünya üzerinde motor sporlarında önde gelen bir ülkedir. Sayısız Alman yarış pilotu, birçok yarış kazanmasına rağmen Michael Schumacher dışında hiçbiri F1 pilotlar şampiyonluğunu kazanamamıştır. Buna en çok yaklaşan pilot Wolfgang Von Trips olmuştur fakat Trips Monza'da, 1961 yılında gerçekleştirilen yarışta kaza geçirerek hayatını kaybetmiştir. Schumacher 1950 yılından beri düzenlenen Formula 1 şampiyonasını yedi kereyle en çok kazanan pilottur.

Yine Schumacher en çok yarış kazanan pilot olma ünvanını da elinde bulundurmaktadır. Ayrıca Schumacher tarihte en çok para kazanan sporcudur. Ferrari'den yıllık 70 milyon $ almış olan Schumacher yaklaşık 25-30 milyon $'da sponsorlarından kazanmıştır. 2005 yılında Eurobusiness Dergisi'ne göre dolar milyarderi olan ilk sporcu olmuştur.



Olimpiyatlar




Tüm Olimpiyatlar için madalya sıralaması yapıldığında 2006 yılına göre Almanya beşinci, Doğu Almanya yedinci ve Batı Almanya yirmi birinci sıradadır. Tüm madalyaların Almanya'nın hanesinde değerlendirilmesi durumunda ülke en fazla madalya kazanan üçüncü ülke konumuna ulaşır.




Almanya Olimpiyat Oyunları'na iki kere ev sahipliği yapmıştır. İlki 1936 yılında Berlin'de gerçekleştirilmiştir.

Yine 1972'te Münih, olimpiyatlara ev sahipliği yapmıştır. Almanya ayrıca bir kere de 1936 yılında; Bavyera'nın ikiz şehri Garmisch ve Partenkirchen'de Kış Olimpiyatları'na ev sahipliğişampiyonluğu ile en başarılı Alman takımıdır. Birçok diğer Alman kulübü gibi FC Bayern'in de sadece futbolda değil diğer spor branşlarında da şubesi vardır.


Futbol




Almanya Milli Futbol Takımı uluslararası alanda oldukça başarılı bir takımdır. FIFA Dünya Kupası'nı 1954, 1974 ve 1990'da olmak üzere üç kez; Avrupa Futbol Şampiyonası'nı 1972, 1980 ve 1996'da olmak üzere yine üç kez müzesine götürmüştür. Gerd Müller 68 golle ülkesi adına en çok gol atmış futbolcudur. Fakat başarısı; hem teknik direktör olarak hem de oyuncu olarak Dünya kupasını kazanmış Franz Beckenbauer'in gölgesinde kalmıştır. Almanya 1974 FIFA Dünya Kupası ve 2006 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmıştır.Richard Virenque'ye tam dokuz dakika fark atmıştır. Jan'a Lance Armstrong'un tek rakibi gözüyle bakılmaktadır.

Almanya'nın Bundesliga olarak bilinen ulusal futbol ligi, Dünya'da stadyumlara en çok ortalama taraftar çeken spor ligidir. 2005 yılına göre Bundesliga, UEFA katsayıları'na göre 4. sırada yer almıştır. Bayern Munih ( Bayern München) 20 ulusal lig ve 4 UEFA Şampiyonlar Ligi .

Bisiklet Sporu

Bisiklet sporu, Almanya'da oldukça popülerdir ve gelmiş geçmiş en iyi bisikletçilerden biri olan Jan Ullrich 1997 yılında Fransa Bisiklet Turu'nu domine etmiştir.

Diğer Takım Sporları

Çim hokeyi, buz hokeyi, basketbol, hentbol, voleybol, beyzbol ve Amerikan futbolu sayılabilir. Ülkede amerikan futbolu ligi 1979 yılında kurulmuştur. Futbol dışında ülkesini yurtdışında temsil eden en popüler kişi basketbolcu Dirk Nowitzki ve Chris Kaman 'dır. Nowitzki, Dallas Mavericks adına NBA'de ter dökmektedir.

Alman Sineması
Almanya'da sinemanın başlangıç tarihi 19. yüzyıl'ın sonlarına tekabül eder. Alman sineması yapmış olduğu teknik ve sanatsal katkılarla sinemacılık tarihine önemli katkılar yapmıştır.

Günümüzde Alman Sineması
Günümüzün en büyük film yapımcıları arasında Almanya adına Bavyera Film, Constantin Film, Studio Hamburg ve UFA bulunmaktadır. Yakın geçmişte çıkan Run Lola Run, Good Bye Lenin!, Duvara Karşı. Downfall ve Akademi Ödülleri sahibi The Lives of Others dönemin en yenilikçi filmleri olmuştur. Downfall, Sophie Scholl – The Final Days, The Lives of Others ve The Counterfeiters gibi filmler, 20. yüzyıl Alman sinemasının totoriter filmlerinden olmuştur.
yapmıştır . Almanya, Torino'da gerçekleştirilen 2006 Kış Olimpiyatları'nda en çok altın madalyaya ve toplamda en çok madalyaya ulaşan ülke olmuştur.
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.09.2011, 20:46   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap:Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları Ve Karnavalı ile Alman Kü

Almanya'da Advent





Advent (Latince: Adventus ‘geliş’ anlamına gelir ve Hazreti İsa’nın 24 Aralıktaki doğumunun yaklaştığını sembolize eder. Ailelerin bir çoğu dört mumdan oluşan bir Advent çelengi hazırlar. Her hafta pazar günü bir mum yakılır.
Advent zamanında Noel bayramıyla ilgili kurabiye ve pastalar hazırlanır ve evin içi Noel bayramına ait dekorasyonla süslenir.




Çocuklar için 24 günden oluşan ve her gün bir kapısı açılan Advent takvimi hazırlanır veya satın alınır. 1 ile 24 Aralık günleri arası çocuklar için bu takvimde çeşitli sürprizler vardır.



Noel ( Weihnachten )




Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlanıldığı Hıristiyan bayramı. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir.


İsa (d. M.Ö. 8-2 - ö. M.S. 29-36), Hıristiyanlık'taki temel figürdür. İslamiyet'e göre peygamberdir. Doğum ve ölüm tarihleri ile ilgili olarak kimi tarihçiler ve araştırmacılar farklı görüşler belirtirler. Hristiyanlık'ta Nasıralı İsa olarak da bilinir. Hristiyan kaynaklarında ve yer yer Kur'an'da İsa Mesih olarak anılır.


İsa'nın doğumunu simgeleyen bir tablo



Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir. Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Natalis kelimesi Fransızca'ya geçişinde Noël kelimesi olmuş ve Türkçe'ye Fransızca'dan geçmiştir. Bir diğer iddiaya göre Noel kelimesi, Galya dilinde (Keltçe) yeni anlamına gelen “noio” ile güneş manasına gelen “hel”in birleşmesiyle oluşmuştur ve “yeni güneş” anlamına gelmektedir. Noel kelimesi o devrin putperest toplumunda yeni yılın başlangıcında yapılan şenliklere ad olmuştur.
İsa, Roma İmparatorluğu'nun Yahudiye eyaletinde kendisi de bir Yahudi olan Meryem'den dünyaya gelmiştir. Hristiyanlık'ta ve İslamiyet'te tanrı tarafından babasız doğduğuna inanılır. Soyu, üvey babası Yusuf'a göre tayin edilir. Buna göre soyu Davud peygambere dayanır. İslami kaynaklarda ise Meryem'in daha sonra evlendiğine dair bir ifade yoktur. İsa'ın doğumundan Kitab-ı Mukaddes'te yalnızca Luka ve Matta İncil'lerinde bahsedilir. Bazı iddialara göre İsa kış mevsiminde doğmamıştır. Luka İncili'ne göre İsa’nın doğduğu zaman çobanlar çayırlarda sürülerini otlatmakta idiler.
İslam'da Zekeriya'nın eşi (Yahya'nın annesi) ve Meryem'in yaklaşık zamanlarda hamile kaldıklarına dair rivayetler vardır. İbn-i Kesir'in Kur'an tefsirinde Zekeriya'nın eşinin Meryem'in teyzesi olduğu ve hamile kaldıklarında ilk birbirleri ile konuştuklarından bahsedilir. Ayrıca Kur'an'da, Meryem'in hurmaların taze olduğu bir zamanda doğum yaptığı belirtilir.

Günümüzde Noel Kutlamaları

Günümüzün Noel kutlamaları Hristiyan ülkelerde oldukça renkli geçer. Noel hazırlıkları aylar öncesinden başlar.
Noelden önce okullarda İsa’nın doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir. Bu oyunlarda İsa'nın bir ahırda dünyaya gelişi ve doğudan gelen üç müneccimin İsa'ya hediyeler getirmesi canlandırılır.
Kiliselerde çocuklardan ya da yetişkinlerden oluşturulmuş korolar Noel ilahileri söylerler. İnsanlar Noel'den önceki özellikle haftasonlarında Noel partileri verirler.



Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır. Hediyeler alınır, Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır.



Noel pazarları kurulur, alışveriş mağazalarında Noelbaba çocuklara hediyeler dağıtır. Bir gün öncesinin gecesi çocuklar, ayakkabı ya da çizmelerini temizleyerek kapının önüne bırakır. O gece Noel baba gelmiş, ayakkabının içine şeker ve çeşitli hediyeler doldurmuş olur. ( ayakkabıyı ebeveyni doldurur ama o öyle bilir.


Birçok ülkede 25 Aralık öğleden sonrası Noel Yemeği hazırlanır ve aile fertleri masa etrafında bir araya gelirler. Noel Yemeği ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber en yaygın olanı kızarmış hindidir. Bazı ülkelerde tatlı olarak yemekten sonra sunulan kekin (Noel pudingi) üzerine brendi dökülerek tutuşturulur.


Çocuklar Noel'den uzun zaman önce Noel Baba'ya mektuplar yazarak istedikleri hediyelerin listesini yaparlar. Kent merkezlerinde ve alışveriş merkezlerinde kurulan temsili Noel Baba kulübelerinde, Noel Baba'nın kendisi ya da elfleri kılığına girmiş görevliler Noel'den önce çocukların isteklerini dinler ve mektuplarını Noel Baba'ya iletmek üzere toplarlar. Noel günü Noel Ağacı'nın altına bırakılmış hediyeler alınıp verilir.

Noel Baba (Weihnachtsmann)

Noel Baba, Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişidir. Kökeni, Antalya'nın Kale (Myra) ilçesinde 4. yy'da yaşamış bir 4. yüzyıl Hristiyan azizi olan Piskopos Nikola'ya dayanır.

Noel Baba, efsaneye göre Kuzey Kutbu'nda eşi ile birlikte yaşar. Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Bu arada çocuklar tarafından kendisi ve geyikleri için bırakılan süt, kurabiye, havuç gibi yiyecek ve içecekleri tüketirler.




Noel Baba günümüzde kır saçlı, uzun ak sakallı, sevimli, tonton birisi olarak resmedilir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmaktadır. Türkiye'deki Müslümanlar, İsa'nın doğumunu kutlamazlar. Aslında Türkiye'de noel kutlanmaz, yılbaşı kutlanır. Bununla birlikte bir çok Türk vatandaşı 31 Aralık'taki Yılbaşı gecesini, Hıristiyanların Noel kutlamalarına benzer şekilde (hindi yiyerek, Yılbaşı ağacı süsleyerek, Noel Baba'lı kartlar göndererek vs.) kutlarlar. Bu kutlamaların hiç bir dini içeriği yoktur. Sadece eğlenmek amacıyla kutlanır.



Paskalya (Ostern)





Paskalya (Latince: Pascha, Yunanca: Πάσχα, Pascha), Hıristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.
Bazı Batılı dillerde Paskalya yerine kullanılan Easter, Ostern vb. sözcüklerin kökeni Cermen Takvimi'ndeki Eostur (Nisan) ayıdır. Bu ay, adını Anglosakson Pagan tanrıçası Ēastre'den alır.


Almanya'da Pakalya (Ostern)


Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.

Yumurta hayat kaynağının, taşvan ise doğurganlığın sembolüdür.



Paskalya (Ostern) günü çocuklar, ‘Paskalya tavşanları’nın sakladığına inanılan haşlanıp boyanmış yumurtaları belirlenmiş bir yerde ararlar .Marketlerde, rengarenk süslenmiş çukulatadan yumurta ve tavşanlar satılır.



Evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır , mumlar yakılır , dualar okunur..



Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü'nde (Diriliş Günü) sona erer.


Kaynak:Vikipedi
ve derleme.

  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2011, 00:29   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap:Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları Ve Karnavalı ile Alman Kü

Karnaval ( Fastnacht - Fasching)




Karnaval kelimesinin tarihi eski çağlara uzanır. Özellikle eski Yunan ve Roma toplumlarında görülen karnaval, insanların ruhi boşluklarını doldurmak için toplu olarak yaptıkları bir eğlence çeşididir.


Eski zamanlarda bazı topluluklar tarafından yapılan karnavallarda, maske takarak kötü ruhları kaçırmak düşüncesi ile hareket edilirdi. Bu maskelerin, takana çeşitli güçler kazandırdığına inanılır, mesela kutsal kabul edilen bir hayvanın kılığına girmekle geçici olarak o hayvanların güçlerinin kendilerine geçtikleri sanılırdı.




Böylece maske takmak karnavalların belli başlı özelliklerinden birisi olmuştur. Bitiş günleri ve adları bölgelere göre değişir.
Hıristiyanlığın yayılması ile insanlar batıl inançlardan sıyrılmışlar, karnaval ismi altındaki bu iptidai, insani eğlencelerden vazgeçmişlerdi. Fakat Hıristiyanlığın kısa zamanda bozulması, hakikatlerin unutulması neticesinde Özellikle 18. yüzyılda maskeli balolar şeklinde topluma adet olarak tekrar girdi. Paris’te Opera’da verilen baloların rezalet halini alması üzerine yasak edildi, fakat yüzyılın sonlarında tekrar serbest bırakıldı. Zamanla dini yortu öncesi başlayan bu karnavallar önemli bir halk eğlencesi haline geldi. Fransa, İtalya, Almanya ve diğer Hıristiyan devletlerinde bugün dinden uzak bir eğlence ve adet olmuştur.Almanya'da Karnaval her şehirde kutlanmakla beraber, Rotwel ve Köln'de coşkuyla kutlanıp büyük geçitler yapılmaktadır.



Köln'de Karnaval


Her yıl, Kasım ayının 11. gününde, saat 11.11’de, Köln’de, Almanya’nın en büyük şenliklerinden biri başlar: Köln Karnavalı, bir diğer adıyla ‘beşinci mevsim’.

Karnaval, düzenlenmeye başlandığından beri Köln’de hep kutlanır. 1814 yılında Fransız askerleri Köln’ü terk ettikten sonra organizasyonu Prusyalılar devralır ve karnavalı organize etmeye başlarlar. Böylece 1823 yılında ‘Festival Komitesi’ oluşturulur. Yıllar geçtikçe sokak karnavalı, kapalı festivaller, geçit törenleri ve Rosenmontag ( gül pazartesi ) gibi gelenekleriyle Köln Karnavalı ortaya çıkar.







Festival komitesi; 100’ün üzerinde karnaval derneğinin ortak standartlarını temsil eden ve beşinci mevsim geleneğini sürdüren bir şemsiye örgüttür. 10 Şubat 1923’te ilk Rosenmontag, yani Gül Pazartesi kutlanır. Rosenmontag, sadece Köln değil, Almanya’da kutlanan tüm karnavalların en üst noktası sayılır ve Hristiyan kökleri göz önüne alınarak, kilise takvimine göre belirlenir.




11 Kasım sabahı; şehir kültürünün bir parçası olarak, Köln sokakları birbirinden farklı karnaval kostümleri giymiş ve beşinci mevsim’in başlangıcını kutlayan insanlarla dolar. Köln, yılın bu döneminde, karnaval coşkusunu yaşamak için yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin akınına uğrar. Günlerce süren karnavala, Noel döneminde ara verilir ve şubat ayında karnaval kutlamaları; kaldığı yerden daha çoşkulu bir şekilde devam eder.

Karnaval Eğlenceleri
Karnavalın ilk günü, geleneksel karnaval şarkıları söylenerek ve Köln’e özgü bir bira olan Kölsch tüketilerek geçer. Beşinci mevsim’in resmî açılışının kutlandığı bu günde; birbirinden farklı kılığa bürünmüş katılımcılar, bazı şarkılarda kol kola girip çember oluşturur ve şarkıyı bir ağızdan söylerler. Karnavalın klasik şarkılarından birinin adı da; “18 numaralı tramvay bugün İstanbul’a gider”dir. Şarkı, tramvayda otururken İstanbul’a gitme hayalleri kuran bir Kölnlünün hikâyesini anlatır ve aynı zamanda Köln Karnavalı’nın çok kültürlü yanının bir göstergesidir.



Kutlamalar perhiz başlangıcından önceki Perşembe günü Wieberfastnacht, Kadınlar Karnavalı ile başlar. Kadınlar, şatafatlı elbiselerini giyip Altermarkt’ta toplanırlar. Eğlenceli bir atmosferde geçen karnavalda kadınlar, erkeklerin boynuna taktıkları kravat benzeri şeyleri kesme ve onları öpme hakkına sahiptirler
.


Sonraki pazartesi ise, karnavalın en şaşaalı günü olan Rosenmontag (Gül Pazartesi )dir. O gün Köln’de tüm iş yerleri kapalıdır. Karnaval geçitleri düzenlenir. 4-5 saat süren 6,5 km’lik büyük bir yürüyüş yapılır. 1,5 milyondan fazla kişinin izlemeye geldiği yürüyüşe 350 atlı, 117 bando ve 10 bin kişi katılır. Resmigeçit yapanlar, halka şeker, çikolata, ciklet, çiçek, oyuncak ve başka hediyeler dağıtırlar.




Kadınlar karnavalının birgün sonrası da çocukların Karnaval geçiti olur; buna isteyen okul öğrencileri de katılır.

Aschermittwoch yani Kül Çarşamba, karnavalın son günüdür. Bu günden itibaren dindar Katolikler perhiz dönemine girer ve Paskalya’ya kadar 40 gün boyunca yağlı gıdalar ve et ürünleri tüketmezler.



Ortaçağ’da karnaval eğlenceleri lanetlendiği için, karnavalın son günü gece yarısında; katılımcılar, meyhane kapılarının üstüne ya da meydanlara asılan kuklaları yakarak ve tüm suçları kuklaların üzerine atarak günahlarından arındıklarına inanırlar. Açık ve kapalı alanlardaki yürüyüşler, maskeli balolar ve çeşitli kutlamalarla geçen karnavalın sloganı ise ‘Kölle Alaaf!’, yani ‘Köln hayatta!’dır.


Karnaval Kostümleri



Karnavalın olmazsa olmazlarından biri de yaratıcılıklarıyla dikkat çeken karnaval kostümleri ve makyajdır. Prens, çiftçi ve bakire; karnavalın üç ana figürüdür. Bu üç ana figürü festivalde temsil edebilmek için katılımcılar organizasyona belirli bir ödeme yaparlar. Bunların yanında kral, kraliçe ve Napolyon gibi tarihî kişilik figürlerine de sıkça rastlamak mümkündür.



Ayrıca, karnaval eğlencelerinin Ortaçağ’da lanetlenmiş olmasını ve Katolik kilisesinin tavrını; katılımcılar şeytan, korsan, palyaço ve hayvan kostümleriyle alaya alırlar. Hayvan figürleri de farklı anlamlara sahiptir: Ayı ve domuz iştah, horoz ve keçi şehvet, eşek tembellik, ejderha kıskançlık anlamına gelir.
Karnaval kostümlerini, karnaval başlamadan günler öncesinde şehirdeki pek çok mağazadan alabilirsiniz.



Kaynak:Wikipedia
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.10.2011, 23:25   #5
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları Ve Karnavalı ile Alman K

Müziği ile olimpiyatları ile hele ki karnavalı ile renkli ve kısa bir Almanya turu yapmış gibi oldum.

Teşekkürler Canan.






__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.10.2011, 23:41   #6
Çevrimdışı
Emilio Santos
. . . . . Erlik'in Katili . . . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları Ve Karnavalı ile Alman K

Sekiz yılımı yedi bu Alman'ın edebiyatı Göthe kusuyorum resmen. Yine de Schiller ve Hesse'yi tanımak, Mann okumak, tam o kafaya eremesem de Brecht'i tatmak güzeldi.

Ömrümün beş yılı geçti bu ülkede. Cidden aşmış insanların memleketi ama ciddi bir geri gidiş var. Yazık ediyorlar. Bütün dünya mala bağlamışken, Almanlar de geri kalmıyor, ne yapsınlar?

Karnavalları ise her zaman imrendiğim bir olgudur. Kelt, pagan geleneği sürüyor. İnanmadıkları halde. Bizde bir şaman karnavalını geçin, çoğu neden bahsedildiğini bilmiyor. Misal bizde de, anneannemin çocukluğunda filan, ay tutulmalarında havaya ateş edilirmiş, teneke çalınırmış. Sonra unutulmuş. Yazık.

Almanlar'ı pek sevmem, çok kibirlidirler ama adamlar haklı be. Sanayi tamam, sanat tamam, insan hakları tamam... Gelir düzeyi zaten iyi. Ne yapsalardı?

Konu için teşekkürler Canan, güzel hazırlanmış, güzel seçilmiş

Dibe not; Protestanlık ile Evanjelizm birbirine karışmış olabilir. Alman Hristiyan nüfusunun yarısı Protestandır. Evanjelistler başka bi noktada. Sanki.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Emilio Santos'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.10.2011, 13:44   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları Ve Karnavalı ile Alman K

Doğru söylüyorsun Santos. Noellerde hertarafı ışıklandırarak, inanmadıkları halde salt geleneklerini sürdürmek adına İsa'nın geri gelmesini beklemek, birbirlerine hediye alıp vererek, çocukları sevindirmek hoş şeyler.

Fasching kutlamaları da hakeza öyle. Kutlama nedenlerinin saçmalığını bile bile , yine geleneklerine sahip çıkma adına kutlamaları kötü birşey değildir diye düşünüyorm ben de. Fasching kutlamaları yine çocuklara yönelik olup geçitlerde bol bol şeker çukolata, oyuncak atıyorlar. Yetişkinler de kendilerine eğlence olsun diye kutlayıp eskiden olan rezaletleri yinelemeden kutlamaktalar.Kötü tarafı alkol tüketiminin pek çok olması.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.10.2011, 23:45   #8
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları ve Karnavalı ile Alman K

Alman forum sitelerinde Almanya'yı özet olarak tanıtan böyle bir konu var mı acaba..

Almanya her konuda başarılı da, nedense sinema konusunda zayıflar..

* * *

Ellerine sağlık, teşekkürler Canan..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.10.2011, 23:22   #9
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları ve Karnavalı ile Alman K

Sanmam, yoktur. Konuyu hazırlarken Alman sayfalarını da irdeledim.Her konu farklı farklı sayfalarda üstünkörü geçilmiş. Wıkipedia da bile öyle.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.10.2011, 00:05   #10
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edebiyatı, Felsefesi, Müziği, Olimpiyatları ve Karnavalı ile Alman K

Alman'ları onurlandırmak gibi olmuş bu konu


Çocukluğumda bol bol Grimm kardeşlerin hikayelerini dinledim:

Der Wolf und die sieben Geisslein (Türkçesi: Kurt ve 7 Keçi yavrusu), Haensel und Gretel (şarkısını bile ezberlemiştim), Rapunzel, Frau Holle, Die Goldene Gans (Altın yumurtlayan kaz)... daha aklıma gelmeyen birçok masal...

Almanya'ya iki kere noelde gitmek nasip oldu. İlk gittikten sonra ikincisine gitmek daha çok istedim. Noel zamanı bir başka güzel. Sokaklar, alışveriş mağazaları, meydanlara kurulan ufak noel pazarları ve o noel pazarlarında yiyecek kısımlarındaki karamelize edilmiş bademler, biftekler ve sosisler

Oktober Fest ayrı bir güzel. Ona da birkez denk geldim. Alkol kullanmadığım için koca bira bardaklarından ancak yarım içsem de, orada da yemek kısmına takıldım bol bol Antalya'da da artık her sene Oktober Festimiz var, sadece oranın sosisleri ve Bratkartofel'i eksik.

Ellerine sağlık Canan, detaylı güzel bir konu olmuş.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
a almanya, alman, almanya, bach, beethoven, bestekar, büyük, fasching, felsefesi, güzel sanatları, händel, karnaval, klasik, mimarisi, müziği, müzik, noel, noel baba, olimpiyatları, paskalya, sahip, tavşan, telemann, uluslararası, yumurta


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.