Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Dünya Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 14.12.2012, 16:41   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar


Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı
Anıtlar ve Yapılar





Hiroşima'ya atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08:15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum - 235 tipi atom bombası "Little Boy" (Küçük Oğlan) ile gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte askerî tarihinde gerçekleştirilen yegane nükleer saldırısıdır. 1945 yılının sonuna kadar Hiroşima'da atom bombası saldırısından dolayı yaklaşık 140.000 kişi hayatını kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri önceden Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saatini saptamış ve saldırı saatini sabah 08:15 olarak kararlaştırmıştı.

Japonya 10 Temmuz 1945'te Yüksek Savaş Yönetimi Kongresinde Sovyetler Birliği aracılığıyla müzareke yolunu aramak üzere Fumimaro Konoe'yi özel elçi olarak yollamayı kararlaştırarak Sovyetlere teklif ettiyse, 17 Temmuz 1945'te Almanya'nın Potsdam kentinde Müttefikler liderleri Harry S. Truman, Winston Churchill ve Josef Stalin'in katılımıyla Potsdam Konferansı açıldı ve ertesi gün Sovyetler Birliği Japon özel elçinin yollanmasını reddetti.


Savaş sonrası yapılmış bir "Little Boy" bombası modeli.




26 Temmuz 1945'de Müttefikler "Potsdam Demeci" ile Japonya'yı teslim olmaya çağırdı. Ancak ilanın taslağında varolan İmparatorluk sisteminin korunmasına dair madde kaldırıldığı için Japon Başbakanı Kantarō Suzuki Potsdam Demecini kabul edemedi. Böylece Japonya'nın teslim isteği geri çevrilmiş oldu. Amerika Birleşik Devletleri Hiroşima'daki saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 saat 11:02'de Nagasaki'de Plütonyum - 239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişko Adam) ile ikinci saldırı gerçekleştirdi.


Nükleer bomba gerçek hedefini ("T" biçimindeki Aioi Köprüsü) ıskalamış ve kubbenin hemen tam üstünde (patlamanın meydana geldiği yer kubbeye 150 m uzaklıkta ve yerin 600 m üstündeydi) patlamıştır.Diğer yıkıntılarla birlikte ortadan kaldırılması planlanan Genbaku Kubbesi görece az zarar gördüğü gerekçesiyle yerini korumuştur. Hiroşima yeniden kurulurken eski günlerin simgesi olan kubbenin varlığını sürdürmesi tartışma konusu olmuştur.

Anıtın Dünya Mirasları'na kabulü sırasında Çin farklı çekinceleri olduğunu belirtmiş ve Birleşik Devletler temsilcisi alınan kararda imza sahibi olmamıştır. Çin, anıtın resmen tanınmasının Japonya'nın savaş sırasındaki saldırgan tutumundan doğan can ve mal yitimlerini gölgeleyeceğini öne sürmüştür. Birleşik Devletler ise bir "savaş alanı" anıtının tarihsel bağlamla tam olarak

örtüşmediği kanısındadır.



Hiroşima Barış Anıtı
Genbaku Dōmu
(Atom Bombası Kubbesi)



Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan ve Atom Bombası Kubbesi (Japonca: 原爆ドーム, Genbaku Dōmu) olarak da bilinen Hiroşima Barış Anıtı, Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın bölümlerinden biridir. 1996'dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Alanlarıdan biri olan yapı, Hiroşima'ya atom bombası saldırısı sonucunda yaşamını yitiren kişilerin anıldığı başlıca yerlerdendir.


Hiroşima Ticaret Müzesi (1915)



Çek mimar Jan Letzel tarafından tasarlanan yapı Nisan 1915'te tamamlanmış ve Hiroşima İli Ürün Sergi Salonu (広島県物産陳列館 Hiroshima Ken Bussan Chinretsu-kan) adıyla açılmıştır. 1921'de Hiroşima İli Ticari Eşya Sergi Yeri (広島県商品陳列所 Hiroshima Ken Shōhin Chinretsu-jo) adını alan yapı 1933'ten bu yana Hiroşima İli Sanayi Teşvik Salonu (広島県産業奨励館 Hirosima Ken Sangō Shōrei-kan) adını taşımaktadır.



Hiroşima Barış Anıtı adıyla da bilinen Atom Bombası Kubbesi ve çevresinin panoramik manzarası: Solda atom bombasının asıl hedefi olan "T" harfi şeklindeki Aioi Köprüsü, sağda Hiroşima Barış Anıtı ve sağda Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nı birbirine bağlayan Motoyasu Köprüsü görülmektedir.




Atom Bombası Kurbanları Anıtı




Hiroşima Barış Anıtı Parkı (Japonca: 広島平和記念公園 - Hiroshima heiwa kinen kōen) Hiroşima, Japonya'da bulunan büyük parklardan biridir. Park, dünya üzerinde nükleer saldırıya (6 Ağustos 1945) uğrayan ilk kent olan Hiroşima'ya adanmıştır. Saldırının neden olduğu can kaybı 1945 sonu itibariyle 140.000'dir.




Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın kurulduğu yer bir zamanlar kentin kalbi durumundaydı. Patlamanın ardından meydana gelen alan üzerine kurulan park günümüzde birçok anıt, müze ve konferans salonuna ev sahipliği yapmaktadır. Hiroşima Belediyesi tarafından yürütülen 6 Ağustos Barış Anıtı Töreni de bu parkta yapılmaktadır. Barış Anıtı Parkı'nın üstlendiği yükümlülük yalnızca kurbanları anmak değil, aynı zamanda nükleer kabusları anımsatmak ve dünya barışını savunmaktır.


Atom Bombası Kubbesi


Atom Bombası Kubbesi eski Endüstri Tanıtım Salonu'nun kalıntılarına verilen addır. Hiroşima'ya atılan nükleer bombanın patladığı yere en yakın yapı olan salon, patlamanın ardından olduğu gibi bırakılmıştır. Kutsal bir yapı olarak görülen Atom Bombası Kubbesi, Barış Anıtı Parkı merkez anıt mezarının uzak köşesinde bulunmaktadır. Kubbe, resmi olarak Japon ulusu ve tüm insanlığın ortak belleğini simgeleyen bir alan olarak tanımlanmaktadır.Yapı, UNESCO Dünya Mirasları'ndan biridir.



Çocuk Barış Anıtı



Çocuk Barış Anıtı bombalama sonucu yaşamını yitiren tüm çocukların anısına adanmış olan bir heykeldir. Kollarını iki yana açmış olan ve başında kağıttan yapılmış turna kuşu maketi bulunan bir kız çocuğunu simgeleyen heykel, bombanın çevreye savurduğu yayınım nedeniyle yaşamını yitiren Sadako Sasaki (Japonca: 佐々木禎子 - Sasaki Sadako)'nin gerçek yaşam öyküsünü yansıtmaktadır. Bu çocuk 1000 turna kuşu maketi yapmayı başardığında iyileşeceğine inanmaktadır. Bu yüzden tüm dünya çocukları kâğıttan turna kuşu maketleri yapmakta ve bunları Hiroşima'ya göndermekte, bu maketler heykelin hemen yanında sergilenmektedir.



Atom Bombası Anıtı Tepeciği



Atom Bombası Anıtı Tepeciği bombalama sonucu yaşamını yitiren 70.000'i aşkın insanın küllerinin saklandığı, üzeri çimenle kaplı bir tümsektir.



Koreli Kurbanlar Anıt Mezarı



Saldırı sırasında onbinlerce Korelinin Hiroşima'da bulunduğu söylenmektedir. Anıtın üzerinde "Ölülerin ruhları kaplumbağa sırtında cennete doğru yol alır" yazısı bulunmaktadır.Kayıtlara göre, patlama sonucunda yaşamını yitiren ve öldürücü yayınıma maruz kalan 350.000 - 400.000 kişiden en az 45.000'i Korelidir. Hiroşima ve Nagasaki'den sağ çıkan yaklaşık 300.000 kişi Kore'nin bağımsızlığa kavuşmasından sonra ülkelerine dönmüştür ancak bu kişilerin ancak yarısının Kore Cumhuriyeti'nde yaşadığı bilinmektedir. Farklı kaynaklar ölü Koreli sayısını 5000 ile 50.000 arasında göstermektedir. Bunun temel nedeni, ırk ve etnik köken bakımından azınlık olarak sayılan kişilerin göz ardı edilmiş olmasıdır. Kore ulusal simgeleriyle süslenmiş olan anıt Japon sömürgeciliği, savaş ve atom bombası gibi güçlüklerin altından kalkan Korelilerin yengisini temsil etmektedir. Anıt, Kore Cumhuriyeti'nin onur ve görkemini yansıtan ulusalcı bir simge olarak görülmektedir.Anıt, dikildiği yer konusunda tartışmaya neden olmuştur. Irmağın diğer yakasına yapılan anıt Temmuz 1999'da park içine taşınmıştır.



Ana Anıt Mezar



Parkın ortasında, üzerinde saldırı sonucu yaşamını yitiren tüm kişilerin adlarının bulunduğu bir anıt mezar olan eyer biçimli bir anıt yer almaktadır. Anıtın üzerinde "Rahat uyuyun çünkü hata yinelenmeyecek" yazısı bulunmaktadır. Anıtın konumu Barış Meşalesi ve Atom Bombası Kubbesi'nin görülmesine olanak tanımaktadır. 6 Ağustos 1952'de yapılan Ana Anıt Mezar açık alan üzerine kurulmuş ilk anıtlardan biridir. Şinto biçemine göre tasarlanan anıtın yay biçimi, atom bombası kurbanlarının ruhlarını koruyan bir sığınağı temsil etmektedir.



Barış Meşalesi



Hiroşima saldırısında yaşamını yitirenlere adanan bir diğer anıt olan Barış Meşalesi ilk kez tutuşturulduğu 1964 yılından bu yana yanmaktadır. Meşale tüm nükleer bombalar yok edilinceye ve dünya nükleer silah tehditlerinden kurtuluncaya dek yanmayı sürdürecektir.



Barış Çanı



Barış Çanı Atom Bombası Çocuk Anıtı'nın yanında bulunmakta ve ucu açık bir yapının içinde yer alan büyük bir Japon çanını kapsamaktadır. Ziyaretçiler, çanı dünya barışı için çalmakta ve çanın yüksek tonlu ezgisi Barış Parkı'nın her köşesinde yankılanmaktadır.Çan üzerinde yer alan ve "kendini tanı" anlamına gelen yazılar Yunanca (γνῶθι σεαυτόν), Japonca ve Sanskritçedir. 20 Eylül 1964 tarihinde açılan çanın tabanı dünya eşlemiyle kaplıdır. Çanın en beğenilen yeri kuşkusuz Masahiko Katori (1899-1988) tarafından tasarlanmış olan atom simgesidir. Yunan Büyükelçiliği, çanı Barış Parkı'na bağışlamış ve Sokrat'ın en ünlü sözünü yapı üzerine kazımıştır. Sanskritçe metin bir Hintli elçi tarafından, Japonca metin ise bir öğretim üyesi tarafından çevrilmiştir.



Hiroşima Ulusal Barış Anıtı Salonu



Hiroşima Ulusal Barış Anıtı Salonu Japon ulusal hükümetinin atom bombası saldırısı kurbanlarının anımsanmasına yönelik bir girişimidir. Japonya'nın kalıcı barış isteğini de ortaya koyan yapıda birkaç gösterge bulunmaktadır. Çatıda, girişin yakınında (müze zemin düzeyinin altındadır) 8:15'te (bombanın patlama zamanı) durdurulmuş bir saat göze çarpmaktadır. Müzede ayrıca bir seminer odası, kütüphane, gösteri alanı ve kurbanlara ilişkin bilgilerin bulunduğu bir bölüm yer almaktadır. Yapının en ilgi çekici yeri kuşkusuz Anma Salonu'dur. Salonun duvarları Hiroşima kentinin, 1945 yılı sonu itibariyle yaşamını yitiren kişi sayısı olan 145.000 karo kullanılarak yapılan 360 derecelik görünümüyle kaplıdır.




Hiroşima Barış Anıtı Müzesi


Hiroşima Barış Anıtı Müzesi, ziyaretçileri bombalı saldırı konusunda bilgilendiren ana yerdir. Müze; savaşa giden süreç, Hiroşima'nın savaştaki rolü, bombalı saldırı anı ve etkilerine ilişkin bilgilerle saldırının hemen ardından çekilmiş fotoğrafları içermektedir. Ana Anıt Mezar, Barış Meşalesi ve Atom Bombası Kubbesi'nin fotoğrafları da müzede yer almaktadır.



Barış Kapıları



49 dilde "barış" sözcüğüyle kaplı altı kapıdan oluşan bu anıt, parka yeni eklenmiştir. Kapılar 5 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğindedir.



Hiroşima Barış Anıtı Töreni




Hiroşima kenti her yılın 6 Ağustosunda Hiroşima Barış Anıtı Töreni'ne ev sahipliği yaparak atom bombası saldırısında ölenleri anmakta ve kalıcı dünya barışı için dua etmektedir. Tören, saldırıda yaşamını yitiren kişilerin yakınlarına eşlik eden yurttaşlarla birlikte Ana Anıt Mezar'ın önünde gerçekleştirilmektedir.





Hiroşima Barış Göleti





Diğer Anıtlar

  • Barış Göleti
  • Barış Höyüğü
  • Barış Kalesi
  • Barış Kulesi
  • Barış Saat Kulesi
  • Dostluk Anıtı
  • Eski Aioi Köprüsü Anıtı
  • Hiroşima Kenti Sıfır Noktası
  • Ihlamur Ağacı Anıtı
  • Taş Barış Feneri

Kaynak: Vikipedi

__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.12.2012, 17:15   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima Barış anıtı ve Yapıları

Bombadan sonraki durum





Atom Bombası Kubbesi
(
eski ve yeni)





Kent sakinleri Hiroşima Barış Anıtı'na yürürken
(6 Ağustos 2004)





Güneybatı cephesinden kubbe






Yaz mevsiminde Atom Bombası Kubbesi






Kubbe levhası



__________________
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.12.2012, 17:37   #3
Çevrimdışı
Mediter
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar

Konu için teşekkürler Canan,
Hiroşima'nın adını ilk kez Nazım Hikmet'in ''Hiroşima, Kız Çocuğu'' şiirinden duymuştum.
Daha sonraları şarkılaştırılan şiiri, Zülfü Livaneli ve daha bir çok sanatçıdan her dinleyişimde, içim sızlar ,hayyallemeye çalışırdım, bir çocuğun, minicik bir kızın saçlarının tutuşmasını, bir avuç toz olup savrulmasını, daha bir hüzünlenir, daha bir hınçlanırdım.
Hoş aradan yıllar geçse bile sanki şimdi farklı mı ya?
Yine hüzün kapladı tüm bedenimi, yine hınç!
Bazı acıların unutulmaması, unutturulmaması gerekir ki, genç kuşaklar savaşın acımasızlığını hissedebilsinler, taaaa yüreklerinin derinliklerinde,
Faresi olmasınlar bir kavalcının, peşi sıra savaşa sürüklediği...
Tekrar teşekkürler Canan...


Şarkıyı bir çok sanatçı söylemişti ama bir bayan sesinden daha anlamlı geldi bana
Şiir: Nazım Hikmet
Söyleyen:Sevingül Bahadır
Hiroşima'da bir kız çocuğu


http://www.youtube.com/watch?v=uqRfkGL902k


__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Mediter'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.12.2012, 19:04   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar

Hiroşima'ya bomba atılalı aşağı yukarı 77 yıl olmuş buna rağmen, acısı ve insanığa verdiği zarar akıllardan çıkacak gibi değil. 149 ooo kişi ölmüş ama, yaralanıp da sakat kalanların ve radyasyondan etkilenenlerin sayısı kim bilir ne kadardır.

Yazanı Nazım Hikmet olan şarkıyı, media olarak eklemeyi düşündüm ama, vazgmiştim; böylesi daha da güzel olmuş.

Mediter, yorumun ve video için ben de teşekkür ediyorum.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.12.2012, 19:38   #5
Çevrimdışı
Tntcool
Kelebek gibi uçar, arı gibi *******...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
Amerika Birleşik Devletleri önceden Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saatini saptamış ve saldırı saatini sabah 08:15 olarak kararlaştırmıştı.

Her yere demokrasi götüren ülkeydi bu, değil mi ?

Ellerine sağlık Canan...
__________________
Ey, iki adımlık yerküre
Senin bütün arka bahçelerini gördüm ben!

Nilgün MARMARA
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Tntcool'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.12.2012, 01:15   #6
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar


Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısının
belgeseli




__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.12.2012, 08:58   #7
Çevrimdışı
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar

Ne çok emek vermiş, ne kapsamlı bir konu hazırlamışsın Canan. Teşekkürler. Bir kaç Nazi Kampı dolaşmıştım. Miğdeme kramplar girmişti. Bu konuyu okurken de benzer şeyler yaşadım. Dünyanın jandarmasından da bir kez daha nefret ettim...
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.12.2012, 13:04   #8
Çevrimdışı
aakinaksoy
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar

Dileğim; tüm insanlığın,yine kendisini insan sananların yaptığı bu faciadan azıcık dahi olsa ders çıkarmalarıdır.

Çok büyük emeklerle oluşturduğunuz bu mükemmel paylaşım için size ve konuya katkı sağlayan arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz aakinaksoy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.12.2012, 13:51   #9
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar

Ne çok kınasak da, yine de bu vahşeti yapan ülkeye desteğimizi eksik etmiyoruz.

Herşeyde payımız var.

Teşekkürler Canan.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2012, 11:25   #10
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Hiroşima'ya Atom Bombası Saldırısı | Anıtlar ve Yapılar

Teşekkürler Canan,özveri ile hazırlanmış oldukça kapsamlı bir sunum olmuş.

Sevgili Mediter şiir katkın için sağ ol, var ol.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
atom, hiroşima, yapılar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.