Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Dünya Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 03.01.2013, 01:06   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar ve Kil Bebekler










Tahta Atlar ve Kil Bebekler


Oyuncak denilince kiminin aklına araba, kiminin aklına saçları güneş gibi parlayan bir bebek, kiminin aklına tahtadan bir at, kiminin ise bilgisayarlarda çeşitli konsüller aracılığı ile oynadığı mekanizmalar gelir.
Küçükten Büyüğe herkes oyun oynamaktan hoşlanır. Kimi saatlerce bilgisayarda takımını turnuvadan turnuvaya sürüklerken, kimi kendi boyundakilerle ip atlar, küçük tencere ve fincanlarla evcilik oynar.

Oyun ve Oyuncağın tarihi ise insanlığın varoluşu kadar eskilere dayanır. Tarihimizde bilinen ilk oyuncak Mısırlılara aittir. M.Ö. beşinci yüzyıl başlarında Mısırlı çocukların, şimdiki yaşıtları gibi Tahta At’lara binmekten çok hoşlandıkları belgelenmiştir. Bütün çağlarda olduğu gibi çocukların ( bizim dönemimizde de öyle idi ) en önemli oyuncakları arasında hayvanların özel bir yeri vardır.


Tahta Atlar ve benzer hayvanların seri üretimlerine ise Almanya tarafından 1700’’lerde başlandığını söyleyebiliriz. Eski oyuncaklara ve oyuncak tarihine meraklı iseniz ve yolunuz Sonneberg / Almanya’’dan geçecek olur ise, Alman Oyuncak Müzesi’nin sizi büyüleyeceğine eminim. Bulunan en eski ve Oyuncak Bebek devrinin başlangıç hikayesinin baş rolünde ise Alman Heinrich Schiliemann vardır. Yunan Kil sanatı ile yapıldığı tahmin edilen oyuncak bebeğe “ Çıngırak Kil Bebek “ adı takılmıştır. Bu bebek, kilden yapılmış olup hareketli kol ve bacaklara sahipti.




1800′’lerin başlarında tahta eklemli, kalıpta işlenmiş bebekler yapılmaya başlandı ve bu bebeklere de Sonneberg Bebekleri ismi takıldı. On dokuzuncu yüzyılın başlarına kadar herhangi bir estetiği içermeyen bebekler, bu yüzyılın sonlarına doğru yuvalı eklemler, uyuyan gözler, süslü dekoratif elbiseler ve ses çıkartabilen bebekler olarak gelişmeye başladılar.

Oyuncakların gelişim ve beğenilme dengelerini masaya yatırdığımızda toplumların İlgi Değişimlerini de rahatlıkla izleyebiliriz. Örneğin; Ortaçağda çocuklar ağırlıkla şövalyeler, atlar, askerler ve bebekler ile oynarken, bugünlerde Astronotlar, Uçan Adam figürleri ve çeşitli silahlar ve değişik teknolojiler donatılmış olması da bir gösterge sayılabilir.


Ülkemizde ise oyuncak üretimi denildiği vakit ilk akla gelen Osmanlı Döneminin Eyüp Oyuncaklarıdır. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde 100 dükkan ve 105 nefer olarak Oyuncakçı Esnafı betimlemiştir.





Osmanlı Dönemi oyuncakçılarından bahsetmişken, o dönem çocuklarının ise en çok severek oynadıkları oyuncakları arasında, Çember, Tahta Araba, Dönme Dolap, Düdük, Tef, Dümbelek, Fırıldak, Top, Topaç, Şakşak, Kaynana Zırıltısı ve Aynalı Beşikleri sayabiliriz. Almanya’daki oyuncak müzelerinden bahsetmişken, yurdumuzda da önemli oyuncak müzelerinden bahsetmeden olmaz. Bunlardan en önemlilerini İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara’da gezebilirsiniz. Hadi kendinize bir iyilik yapın ve bu hafta sonu çocuklarınız veya arkadaşlarınız ile Geçmişe Bir Yolculuk yapıp, yakınlarınızdaki bir oyuncak müzesini ziyaret edin. Temin ediyorum haftanın stresini geçmişe ve çocukluğunuza giderek unutacaksınız.


Kaynakça:
Vikipedia
Sonneberg Oyuncak Müzesi
Ankara Ünversitesi Oyuncak Müzesi






Oyuncak Müzeleri için Tıklayın

Antalya Oyuncak Müzesi
İstanbul Oyuncak Müzesi





Konu Basakca tarafından (18.01.2016 Saat 20:36 ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.01.2013, 02:06   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar ve Kil Bebekler

Oyuncaklarımı kendim yapardım.. Daha güzel ve anlamlı oluyordu.. Bir plastik arabaya tel ve telin ucuna direksiyon, bir de elden vites kolu, vitesin ucuna püsküller... Oyyy en güzeli oydu..

Plaka olarak da kendi ismimin baş harflerini yazdım mı, tamamm.. Torpilli plaka.. 35 EA 35

* * *

Konu için ellerine sağlık, teşekkürler LaLe.

Bu vesileyle sıklıkla önünden geçtiğim, bir türlü içeriye giremediğim, Konak ilçesi sınırları içindeki Varyant diye bilinen yerdeki İzmir Oyuncak Müzesinin linkini vereyim...


İzmir Oyuncak Müzesi Sanal Tur


__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.01.2013, 09:48   #3
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar ve Kil Bebekler

Yeni nesil bilgisayar,atari vs oynaya dursun,bizler şanslı nesil olarak kesinlikle en güzel oyuncaklarla oynadık. Hem daha sağlamdı hem de daha temiz,duru,doğal.

Tahta atım benimde oldu. Uzun bir sürede bana arkadaşlık etti.

Ankara Üniversitesi oyuncak müzesine gittim,dilerim diğerlerinide gitme şansım olur.

Teşekkürler Lale.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.01.2013, 10:32   #4
Çevrimdışı
Mohaç
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar ve Kil Bebekler

Hayatın devinimi ile, alışkanlıklar, standartlar ve zevklerde değişiyor sanırım.Oyun oynama gereği bir hayat provasıdır. Bir tiyatro gösterisi gibidir. Olgunluk idmanlarıdır.

Oyuncak seçimi de bununla paralellik gösteriyor. Hayatı nereden görüyorsak oradan esinlenip tedbir alıyoruz. Bu anlattıklarımın ışığında;

Artık oyuncak, bir sanayii kolu oldu. Çocukların hayat tecrübelerine yönelik oyuncak vasfı kayboldu. Verilere bakarsanız günümüz oyuncakları ile oynayan yaş grubu 20 yaş üstü oldu. Bizler gibi kendi oyuncağını yapan nesil yavaş yavaş eriyor. Bu zevki bilmeden büyüyen bir nesil var.

Lale Hanımın; (Umarım yanılmıyorumdur, bazen kullanıcı adları beni yanıltıyor, eğer öyle ise özür dilerim.) bizlere sunduğu nostalji sabahın en güzel armağanı oldu.

Teşekkürler...
__________________
Forum Gerçek Türkiyeli'nin Resmi Forumu
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Mohaç'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.01.2016, 17:31   #5
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar ve Kil Bebekler

Böyle oyuncaklarım hiç olmadı.

Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 16.06.2016, 13:41   #6
Çevrimdışı
Dilem
» Angel Fall «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar ve Kil Bebekler

Örgü bebek ve hayvanları hatırlıyorum
Benim de örgü, mor renk kedim vardı.
Bilgiler için teşekkürler
  Alıntı ile Cevapla
Dilem'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ankara, antalya oyuncak müzesi, çocuklar, dönme dolap, düdük, dümbelek, fırıldak, istanbul oyuncak müzesi, izmir, kaynana zırıltısı, kil bebek, oyuncaklar, oyuncakların, tahta, tahta araba, tahta at, tarihçesi, topaç, şakşak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.